Czas czytania: 2 min Ciasto ptysiowe, inaczej zwane parzonym ma już swoją wielowiekową tradycję, ciasto wymyślił kucharz Katarzyny Medycejskiej w 1540 roku przygotowując dla niej ptysie. Dziś z ciasta przygotujemy słomki ptysiowe smażone na oleju, ale można przygotować również słomki w piekarniku. Warto wypróbować obydwie wersje bo każda z nich smakuje inaczej. Smażone na oleju przypominają pączki, niestety są również(...)mniej:) Słomki ptysiowe po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem cytrynowym. Przepis zaczerpnęłam z jednej z moich ulubionych książek kucharskich Marka Łebkowskiego ” Najlepsze przepisy Kuchni Polskiej”. Smacznego, wesołego tłustego czwartku 🙂 Print Słomki ptysiowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Ptysiowe ciasto chrupiące i bardzo smaczne. Course Desery Cuisine Polska Keyword jajka Prep
SprawdzonaKuchnia.ploskonałe ciasto na świąteczny stół, ale nie tylko ! :) Składniki : Ciasto : 7 jajek 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki oleju 1 szklanka miodu 19 łyżek mąki pszennej 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka sody 1 łyżka octu Bita śmietana : 1/2 l śmietany 18 % 1/2 szklanki cukru 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1 szklance gorącej wody Sposób wykonania
Przepisy i porady kulinarnewiórka zimnego masła i wszystko razem posiekać tak, aby powstały niewielkie grudki. Ciasto wyrobić, uformować w kulę i wstawić do lodówki na około 30 minut. Składniki na masę serową: 500 g twarogu; 125 g cukru pudru; 50 g mąki ziemniaczanej; 4 jajka; 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej; 200 ml śmietany; Wykonanie: Ser zemleć, wymieszać z cukrem, mąką, jajkami i skórką(...)cytrynową. Śmietanę ubić na sztywno (najlepiej 30%), dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Składniki na masę jabłkową: 5 winnych jabłek; 4 łyżki miodu; sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 1 łyżeczka cynamonu; Wykonanie: Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Miąższ owoców pokroić w cząstki. Na patelni skarmelizować miód, dodać jabłka. Wszystko podlać sokiem z cytryny i dusić 3 minuty. Tortownicę
In my kitchennasączyłam ciasto kawą. Możecie też pokusić się o jakiś alkohol Połówkę ciasta przekładamy do foremki i nasączamy ją tym na co się zdecydowaliśmy. Na wierzchu układamy owoce. Krem: – 570 ml kremówki 30% – 570 g mascarpone – 1 szklanka cukru pudru – 1 galaretka cytrynowa – opcjonalnie 3 łyżki soku spod brzoskwiń (jeżeli korzystacie z brzoskwiń w puszce(...)grudek). Na końcu wlewamy galaretkę, najlepiej ciągle miksując, ponieważ dość szybko zastyga, a chcemy ją mieć w postaci kremu, a nie galaretki. Gdy składniki się połączą wylewamy krem na ciasto i przykrywamy drugim blatem delikatnie go dociskając. Nasączamy blat z wierzchu i wstawiamy ciasto do lodówki. Polewa: – 200 g masła – 6 łyżek kakao – 8 łyżek cukru pudru
Relaxtimeżółtko * 1 jajko * 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego ( lub sok z 1 cytryny ) * 70 g masła * 3-4 łyżki cukru ( w zależności od słodkości owocu ) * 1 płaska łyżeczka żelatyny ( jeśli używaliście soku z cytryny, 1,5 łyżeczki ) Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć folią spożywczą
kolorowotorcikowoskórkami i świeżo startą skórką z cytryny. Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy mąką. Piekarnik nastawiamy na 175°C. Całe jaja miksujemy z cukrem pudrem i cukrem o smaku cytrynowym. Czas miksowania ok. 8 min, masa powinna być puszysta i kremowa. Następnie dodajemy suche składniki, miksujemy na najniższych obrotach, tak aby wszystko się połączyło. Masę przelewamy do formy, przykrywamy papierem(...)upiec 12 babeczek. Foremki natłuszczamy, obsypujemy mąką i przelewamy do nich ciasto. Babeczki pieczemy w 175°C ok. 15 min. Lukier: Proporcje ok. 1 szklanka cukru pudru na 1 białko. Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można dodać soku z cytryny dla uzyskania cytrynowego smaku i rozrzedzenia lukru. Żeby uzyskać lukier zielony wystarczy dodać barwnik
Moniki Smakołykisamo dno) i podpiekamy w 180 st. C. 1/3 część ciasta wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce. składniki na masę serową: 1000 g sera, zmielonego 200 g masła 12 szt białek (360 g) 300 g cukru 100 ml śmietany 18% 3 łyżki mąki ziemniaczanej opcjonalnie: ekstrakt cytrynowy wykonanie: Masło roztapiamy, odstawiamy. Ser miksujemy z cukrem (150 g). Dodajemy
Domowy Smak Jedzeniautrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając, następnie skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy, a na końcu sok z cytryny i śmietanę. Ubić mikserem. Przelać masę na ciasteczkowy spód, wstawić do piekarnika i piec około 60 minut. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki - ciasto pozostawić w środku do ostygnięcia. Po około 2 godzinach przenieść do lodówki i schłodzić
głodny alergiksoku i budyniu i na wierzchu pianka. Ciasto jest warstwowe i bardzo smaczne. Smak masy tak naprawdę zależy od tego jakiego smaku soku użyjemy. Moja masa była o smaku maliny, gruszki i jabłka (połączyłam dwa różne soki od Słoneczna Tłocznia ) z dodatkiem galaretki wiśniowej, natomiast pianka była o smaku cytrynowym. Taki mix smaków a efekt wow :) Składniki(...)galaretka (u mnie cytrynowa) * 1 szklanka wody * cukier puder do smaku Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do ubitych białek i delikatnie połączyć drewnianą łyżką. Do masy jajecznej dodać olej i sypkie składniki przesiane przez sitko. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką. Okrągłą formę do ciasta wysmarować masłem (ja smaruję
Zrób to smacznieokazji dnia św.Marcina. Muszę przyznać , że przygotowanie tych rogali jest pracochłonne .Zabrałam się za nie dzień wcześniej i dziś mogę cieszyć się ich smakiem .Idealnie delikatne ciasto półfrancuskie, pyszne, aromatyczne nadzienie i wieńcząca całość lukrowa polewa z migdałową posypką. Mak zdobyłam w sklepie internetowym . Składniki na około 16 rogali 500 g mąki pszennej(...)rodzynek 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej 3 jajka Lukier: 1 jajko do posmarowania rogali przed pieczeniem 1 łyżka mleka do posmarowania rogali przed pieczeniem 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki wody 50 g blanszowanych, posiekanych migdałów Ciasto: Jajko i żółtka zmiksowałam z cukrem.Polowe mleka podgrzałam, dodałam do niego
Różowa kuchniarodzynek 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g orzechów włoskich 50 ml rumu Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 60 g drożdży świeżych 4 łyżki cukru 2 jajka 4 żółtka 250 g masła 4 łyżki kwaśnej śmietany gęstej szczypta soli Składniki na lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Instrukcje Mak: Mak zalewamy gorącą wodą, płuczemy(...)przelewamy do maku i mieszamy raz jeszcze. Dodajemy skórkę z pomarańcz czy, posiekane orzechy, rodzynki i rum, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do maku i delikatnie mieszamy. Ciasto: Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera (drożdże rozkruszamy, nie trzeba robić wcześniej rozczynu) i zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto można również zagnieść na stolnicy. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części
To co lubię - gotuję i polecamświeżych drożdży 150 g rozpuszczonego masła masła 1 płaska łyżeczka soli 3 żółtka Karmelizowane gruszki: gruszki 4 duże cukier żelujący Lukier cytrynowy: zmielony ksylitol 1 szklanka sok z cytryny Wykonanie: Mąkę przesiewamy i wsypujemy do misy. Mleko podgrzewamy aby było cieple lecz nie gorące, wkładamy do niego drożdże i rozpuszczamy. Robimy dołek w mące gdzie wlewamy(...)cytrynowym. Karmelizacja gruszek: Gruszki myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę .Potrzebna nam średnia patelnia na którą wrzucamy gruszki, zasypujemy je cukrem żelującym i na dość dużym ogniu, ciągle mieszając, karmelizujemy je. Drodzy czytelnicy chcę wam parę słów powiedzieć o firmie Kłos Pol Od jakiegoś czasu używam ich produktów do pieczenia ciast
Różowa kuchniapasują do hasła "Jagodowo i smacznie", dlatego zgłaszam je do akcji "Ciasto na niedzielę" , różne jagodowe pyszności w ramach akcji przygotowały też: Joanna , Dorota , ... składniki: 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 40 g cukru 50 g masła 1 jajko 240 ml mleka łyżeczka domowego ekstraktu cytrynowego kruszonka: 40 g cukru 50 g zimnego masła 60 g mąki pszennej(...)odstawić do wyrośnięcia na kilka minut. Resztę mleka lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 godz.; aż podwoi swoją objętość. Jagody oczyścić, wymieszać z cukrem i mąką. Ciasto podzielić na 12 części, każdą spłaszczać a dłoni
6nieboSuper ciasto łączące delikatność biszkoptu i smakowitość jabłek, przełamane nutką cytryny. Polecam bo naprawdę pyszne. Składniki: 6 jajek 3/3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia litr dżemu jabłkowego 3 galaretki cytrynowe polewa czekoladowa różowy cukier na posypkę cynamon laska Skworcu.pl laska wanilii Skworcu.pl Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy pianę, stopniowo dodajemy żółtka, ubijamy. Dodajemy(...)dosypujemy galaretki,zagotowujemy do wrzenia ciągle mieszając żeby galaretki się rozpuściły.Dodajemy starkowany cynamon, ok 2-3 łyżeczek i środek z połowy laski wanilii. Dobrze mieszamy, wylewamy na ciasto , przykrywamy drugim plackiem, odstawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte polewamy rozpuszczoną polewą, posypujemy różowym cukrem. Wanilia i cynamon pochodzą ze sklepu Skworcu.pl, zapraszam na zakupy: http://www.skworcu.com.pl
Z Majeczką w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego ok. 400 g truskawek wykonanie: Truskawki przekrawamy na dwie części. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu mieszamy jogurt lub kefir z olejem, jajkami oraz cukrem. Do wymieszanych składników dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 22x32cm) wyłożonej papierem
Domowy Smak Jedzenia