również tak jak inni szczerze polecam i zachęcam do zrobienia. Z tym ciastem doskonale komponowało się wino Monte Santi. Składniki: ok 200 g herbatników kakaowych 500 g sera z wiaderka 2 śnieżki w proszku 1 szkl mleka 5 łyżek cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku Posypka kokosowa: 6 łyżek wiórków kokosowych 1 duża łyżka masła(...)masa stężała. Posypka kokosowa: Masło stopić na patelni, dodać cukier i wiórki kokosowe. Stale mieszając, podsmażać na niewielkim ogniu aż wiórki się zrumienią. Ostudzić i posypać wierzch ciasta. Ciasto włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Proponuję podać z lampką wina Monte Santi. Przepis z Nastoletnie Wypiekanie
Ala piecze i gotujerogale z makiem, ale ciasto podzieliłam na więcej części, by rogaliki wyszły małe i było ich więcej. Przepyszne!!! Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 480 lub 500) 200 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 3 łyżki cukru 80 g roztopionego masła 2 jajka szczypta soli olejek cytrynowy Dodatkowo: dowolne powidło lub marmolada(...)minut. 3. W międzyczasie jajka z pozostałym cukrem utrzeć na puch. 4. Do jajek przesiać pozostałą mąkę, dodać sól, roztopione masło, olejek, wyrośnięty rozczyn. Ciasto miksować mikserem z hakami przez 8-10 minut. Uformować kulę, włożyć z powrotem do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok 1-1,5h). 5. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, podzielić
Kuchnia domowa Anifiliżanki popołudniowej herbatki. O majonez nie musimy się martwić, bo w cieście po upieczeniu nie jest on wyczuwalny. Składniki: 4 jajka; 1 cukier waniliowy; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; 1/2 szklanki mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 4-5 łyżek majonezu; kilka kropli aromatu cytrynowego, pomarańczowego lub waniliowego; Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli(...)żółtka, delikatnie wymieszać. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do ubitych białek z żółtkami, delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać majonez i aromat, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy babkowej z kominkiem, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180st.C piekarnika. Piec około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wystudzić
In my kitchenrabarbar czas Start! Dziś szybkie i bardzo smaczne ciasto jogurtowe, do tego rabarbar przywieziony z ogrodu mamy. Około 15 minut pracy, może nawet mniej, potem czas oczekiwania i mega pyszny deser do kawy! Polecam! Składniki; 250 ml naturalnego jogurtu 3 jajka 150 ml oleju 2 łyżeczki skórki cytrynowej Skworcu 3/4 szkl. cukru trzcinowego Skworcu 2 szkl(...)szkl cukru 40 g masła pół szklanki mąki pszennej Przygotowanie; Do miski wlewamy olej, dodajemy jajka i jogurt. Wszystko mieszamy, porcjami dodajemy suche składniki. Mieszamy łyżką. Następnie z ciasta odlewamy 1/3 i do tej mniejszej części dodajemy kakao, jeśli ciasto jest za gęste dodajemy łyżkę jogurtu lub mleka. Mieszamy. Foremkę 25x35 cm wykładamy papierem. Na dno wylewamy połowę jasnego
Radość kipiąca uśmiechem.czekolady 1 łyżeczka oleju ewentualnie kandyzowana skórka cytrynowa i cukier puder Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, wiórki kokosowe, skórkę z cytryny umieszczamy na stolnicy, mieszamy, dodajemy pokrojony tłuszcz i dokładnie siekamy (do uzyskania kruszonki). Następnie robimy wgłębienie, dodajemy jajka , mieszamy nożem i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym ciasteczka będą bardziej(...)placek o grubości 1,5-2 cm i wycinamy pożądane kształty (ja wycinałam szklanką, ale mogą być również serduszka, gwiazdki, księżyce itp.). Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem blasze, ścinki ciasta zagniatamy, wałkujemy i wycinamy kolejne ciastka. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy w nim ciasteczka do 15 minut (jeśli wycinamy drobne ciasteczka to krócej), ciastka mają się jedynie
Rozpustne gotowaniemąki pszennej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka startej skórki cytrynowej ok. 1 szklanka czerwonych porzeczek Wykonanie: Formę o wymiarach 10 x 20 cm natłuścić. Jogurt, jajka, olej i cukier wymieszać w misce. Dodać przesianą mąkę, sól, proszek, skórkę i wymieszać łyżką. Ciasto przelać do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć umyte i odszypułkowane porzeczki. Wstawić do piekarnika
Sto kolorów kuchniSkładniki na ciasto 4 żółtka w temp. pokojowej 5 łyżek mleka w temp. pokojowej szczypta soli 130 gr.masła 130 gr.cukru pudru 150 gr. mąki pszennej 1 łyżeczka pełna proszku do pieczenia beza 4 białka 2 łyżeczki soku cytrynowego 150 gr. cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej orzechy do posypania Wykonanie Na najwyższych obrotach miksera przez 3-4 minuty ucierać(...)dodawać na przemian z mlekiem po jednej łyżce do masy jajecznej. Miksować tylko do połączenia składników. Wyłożyć formę papierem do pieczenia tylko dno. U mnie dwie formy keksówki.Ciastem wyłożyć dno formy ,wyrównać. Białka ubić z sokiem z cytryny na najwyższych obrotach miksera. Gdy masa białkowa będzie sztywna dalej ubijając dodawać porcjami cukier. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną dalej
w mojej kuchniszybko zagnieść ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki. Po 30 minutach ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Ponakłuwać i obciążyć fasolą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać w temperaturze 200 stopni 15 minut po czym zsypać fasolę i piec jeszcze 10 minut. Spód przestudzić. Krem cytrynowy z mascarpone i miętą : 250 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki 5 łyżek cukru(...)gładką masę. Dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny i miętę i szybko wymieszać. Powoli dodawać serek mascarpone i delikatnie, łyżką wymieszać z ubitą śmietanką. Krem delikatnie wyłożyć na ciasto i całość wstawić na parę godzin do lodówki. Przed podaniem posypać pokrojonymi truskawkami. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!przyjaciela, który przyjmuje nas w swym domu? Aby każdy mógł od razu spróbować tego kawałka nieba i aby ułatwić gospodarzowi podanie tej pychoty, wymyśliłam ten oto przepis. Zamieniłam ciasto na muffinki i w każdej z nich zamknęłam to, co najlepsze. I dodałam domowy karmel . Już na sam dźwięk tych słów cieknie mi ślinka. Muffinki będą też idealnym dopełnieniem(...)oddzielnej miseczce umieść pokrojone jabłka, polej je sokiem z cytryny i posyp skórką cytrynową. Dodaj cynamon, gałkę i goździki, polej wszystko karmelem, wymieszaj dokładnie. Przygotuj formę na muffinki- wysmaruj ją tłuszczem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Do każdego wgłębienia w formie na muffiny wlewaj ciasto, na ok. 1/3 głębokości. Dodaj ok. 1 łyżeczkę jabłek z karmelem (w zależności
Gotowanie to kochaniedelikatnym chrupiącym cieście na bazie białek. Ryba w środku jest soczysta, a otulające ją ciasto jest naprawdę pyszne, lekkie i chrupiące. Tak przygotowaną rybę z chęcią zjedzą również dzieci, które za rybą zazwyczaj nie przepadają. 400 g fileta z dorsza bałtyckiego 3 białka 0,5 szklanki mąki pszennej 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego szczypta imbiru
Krylowa Kuchniazwyczajnym warstwowym sernikiem na zimno. Stwierdziłam jednak, że "pasiaste serniki" są wszędzie i nadałam mojemu inny wygląd. Masy owocowe ułożyły się przypominając wzorek moro i stąd też taka nazwa ciasta. Całość jest bardzo lekka i owocowa. Polecam amatorom serników na zimno a szczególnie polecam dla dzieci- im na pewno się spodoba, w końcu uwielbiają kolorowe desery. *tortownica(...)samo przygotować masę jagodową. Przygotować piankę: kremówkę ubić i zmiksować z galaretką cytrynową, odstawić. Kiedy masy będą bardzo gęste wykładać ja biszkopt łyżką na zmianę. Wierzch wyrównać łyżką zanurzoną we wrzątku. Wstawić do lodówki. Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody. Kiedy wystygnie zalać ciasto i odstawić do całkowitego stężenia
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCiasto wpadło mi w oko na Instagramie i postanowiłam od razu go zrobić. Zaczął się już w pełni sezon na borówkę amerykańską, którą wykorzystałam do tego ciasta. Można również użyć jagód leśnych. A ciasto typowo letnie, z sezonowymi owocami i niebieską galaretką, która tutaj kojarzy mi się z błękitem nieba i wody w wakacje. Składniki: Biszkopt (20x34cm(...)końcu przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Upiec, ostudzić całkowicie i przekroić na dwa blaty. 2. Galaretki cytrynowe dokładnie rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany wlać zimną galaretkę cytrynową, zmiksować. Na koniec dodać większą część borówki amerykańskiej, wymieszać całość łyżką. 3. Jeden z biszkoptów nasączyć mocnym naparem
Kuchnia domowa Anisztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka(...)Pierwszy blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony. Biszkopt nasączyć syropem ponczem cytrynowym. Nasączony biszkopt posmarować frużeliną lub dżemem. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu, wyrównać powierzchnię i przykryć pozostałym blatem biszkoptu. Również nasączyć, posmarować resztą kremu i posypać prażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego
RAROSSAwykonaniu, i rzeczywiście pulchna i smaczna. Przepis znalazłam tutaj . Składniki na ciasto: 5 jajek; 1 szklanka cukru kryształu; 1,5 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 250 g margaryny; Składniki na nadzienie: 1 kg jabłek; 1 kisiel cytrynowy; 3 łyżki cukru kryształu; Dekoracja: cukier puder; Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w ósemki(...)Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną ciepłą margarynę i ponownie delikatnie wymieszać. Połowę ciasta wylać do wyłożonej papierem pergaminowym prostokątnej formy (średniej wielkości) i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 o C na 10 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem
In my kitchenzmielony, sięgnęłam po przepis niezawodnej siostry Anastazji i przygotowałam tego oto smacznego makowca z ciasta drożdżowego topionego, które jest mniej czasochłonne. Przepis polecam w szczególności mojej przyjaciółce Magdalenie ;) Składniki: Ciasto: 750 g mąki 350 g masła 80 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli Masa makowa(...)orzechów i migdałów i w zamian dać krojoną skórkę pomarańczową i cytrynową, polecam tej firmy ) 100 g rodzynek 2 łyżki ekstraktu migdałowego lub 1 olejek migdałowy pół szklanki cukru 4 żółtka 6 białek 1/3 łyżeczki soli Lukier mandarynkowy: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy mandarynki Przygotowanie: Ciasto: Masło posiekać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn
Domowa Cookierenka Agi