ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:262/508)

Tarta cytrynowo-tymiankowa / Tart lemon-thyme 189

jajko 1 żółtko 150 g cukru 50 g proszku galaretki cytrynowej 40 g masła 250 g śmietanki 30-36% 1 łyżka listków tymianku cytrynowego Spód: 180 g mąki pszennej szczypta soli 80 g cukru 80 g masła 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka listków tymianku cytrynowego Dodatkowo: tłuszcz do posmarowania formy mini beziki i listki tymianku do ozdoby(...)masło. Mieszaj rózgą i podgrzewaj na małej mocy palnika. Cały czas mieszając doprowadź do zagotowania i zgęstnienia. Wsyp galaretkę, listki tymianku i wlej śmietankę. Ciągle mieszając rózgą, zagotuj. Odstaw. Ciasto: Formę natłuść. Ze składników krótko zagnieć ciasto. Rozwałkuj do wielkości formy i wyłóż ciastem dno oraz brzegi. Ciasto na dnie nakłuj w kilku miejscach widelcem. Spód piecz

Delicious Place
Biszkoptowy uśmiech 170

znika. :) Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Polecam! Ciasto nie jest zbyt pracochłonne. Biszkopt 6 jajek rozm L 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1  łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 mały słoiczek powideł śliwkowych lub inne 1 puszka ananasa w plasterkach 3 galaretki cytrynowe Biszkopty smarujemy powidłami i składamy

O kuchni z uczuciem
Kolorowa babka 129

pieczenia 1 łyżka octu 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel pomarańczowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 2 łyżki puree z dyni Masło,cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę. Dodać ocet,olej,ekstrakt,wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do jednej dodać

Kolorowa kuchnia Elki
ciasto puszek prosto z PRL-u 200

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cytrynowego wykonanie: Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mąką pszenną oraz proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy na przemian dodając cukier i jajka. Do puszystej masy dodajemy olej, ekstrakt, wymieszane suche składniki oraz ocet i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy (tortownicy

Domowy Smak Jedzenia
Ciastka francuskie z truskawkami 199

Demerara) Masa śmietanowa: - 500ml fresh double cream - 250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: - truskawki - kilka szt. borówek - listki mięty - cukier puder do oprószenia - skórka z cytryny   Ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na ok. 10 minut (łatwiej je rozwinąć). Dzielimy na 8, mniej więcej, równych prostokątów. Radełkiem lub nożykiem wycinamy wewnątrz każdego kolejny prostokąt, nie docinając(...)gwiazdki) na ostudzone ciastka. Na masie śmietanowej układamy pokrojone truskawki, borówkę, niteczki skórki cytrynowej (oczywiście cytryna uprzednio musi być wyszorowana i wyparzona), ozdabiamy listkiem mięty. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Dla mniej wprawnych w pieczeniu, czy bardziej zabieganych, czy też zapracowanych… i nie tylko – gotowe ciasto francuskie stanowi wielkie udogodnienie. W krótkim czasie przygotujemy pyszne, aromatyczne ciastka francuskie

mojewypiekiinietylko
Babeczki cytrynowe 162

zrobiła babeczki. Nie miałam zbyt wiele czasu, więc  tutaj  znalazłam te właśnie cytrynowe babeczki, które robi się bardzo szybko, a smakują wyśmienicie. Są puszyste i mają wyraźny cytrynowy  smak. Dzieciom bardzo smakowały, mnie zresztą też :) Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 115g masła 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 duże(...)zmiksować. Do utartej na gładko masy dodawać na zmianę mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce. Smacznego

kuchnia doski
Szarlotka z mąki krupczatki 121

Składniki (na blaszkę 25 x 35 cm) : ciasto : 4 szklanki mąki krupczatki (1 szklanka = 0,25 l) 1/2 szklanki cukru 4 żółka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego 1 i 1/4 kostki margaryny (1 kostka = 250 g) pianka : 4 białka 1 opakowanie kisielu np cytrynowego lub żurawinowego 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie(...)Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Gotować na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon do smaku (zależnie od rodzaju jabłek). Składniki na ciasto zagnieść. 3/4 ciasta zetrzć na tarce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.   Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Można dodać trochę dżemu.   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier

cucinare
Szarlotka z mąki krupczatki 109

Składniki (na blaszkę 25 x 35 cm) : ciasto : 4 szklanki mąki krupczatki (1 szklanka = 0,25 l) 1/2 szklanki cukru 4 żółka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego 1 i 1/4 kostki margaryny (1 kostka = 250 g) pianka : 4 białka 1 opakowanie kisielu np cytrynowego lub żurawinowego 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie(...)Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Gotować na małym ogniu aż zaczną się rozpadać. Dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon do smaku (zależnie od rodzaju jabłek). Składniki na ciasto zagnieść. 3/4 ciasta zetrzć na tarce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.   Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Można dodać trochę dżemu.   Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier

cucinare
Jeżynowiec Joli 156

Atrakcyjne, lekkie ciasto, tortowe z sezonowymi owocami, owoce z galaretką więc orzeźwiające doskonałe na każdą okoliczność, a dodatkowym atutem jest prostota i szybkość wykonania Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 120 g mąki pszennej (niepełna szklanka) kisiel cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka soku cytrynowego Masa : 2 duże kubki śmietany 18% 2 cukry waniliowe ponadto(...)następnie rozmieszane z sokiem z cytryny żółtka. Mąkę łączymy z kisielem i proszkiem do pieczenia . Małymi porcjami dodajemy przesiewając przez sitko do masy jajecznej i stale, delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 st. C ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika od razu, gorące jeszcze przekrawamy wzdłuż na 2 części

kgwjanczewo
Ciasto bajka 442

dnia mam dla was coś na osłodę. Jest to ciasto z książki Siostry Anastazji pod fajną nazwą "bajka". Ja zrobiłam trochę modyfikacji, ale myślę że wyszło to na dobre. Ciasto jest wysokie, ładnie wygląda w przekroju no i jest pyszne. Składniki: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mietanki UHT 35% Mlekoma 2 galaretki cytrynowe 700 ml wody 400 g galaretki w cukrze Polewa kakaowa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki zimnej wody Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko

Ala piecze i gotuje
Ciasto budyniowe na herbatnikach 149

budyniowe na herbatnikach – szybkie i smaczne Spróbujecie :)? Obiecuję, nie będziecie żałować Ciasto budyniowe na herbatnikach przepis na tortownicę o średnicy 24 cm 2 opakowania herbatników, tj. ok. 400 g 3 budynie waniliowe 3 łyżki miodu 0,75 l mleka winogrona 2 galaretki, u mnie o smaku cytrynowym Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Jej dno przykryj herbatnikami, układając je bardzo(...)części. Jedną z nich wyłóż na herbatniki, a następnie przykryj ją drugą warstwą ciastek. Na drugą warstwę herbatników wyłóż drugą warstwę masy budyniowej, ją również przykryj herbatnikami. Na wierzch ciasta połóż winogrona, tak aby pokryły całą powierzchnię tortownicy. Galaretkę przygotuj według instrukcji na opakowaniu, a następnie odstaw ją w chłodne miejsce, aby zaczęła tężeć. Tężejącą galaretkę przelej do tortownicy

365 dni dookoła kuchni
Ciasto Śniegowiec 43249

śniegu nie widać, lecz jednak trwa zima. A jak zima, to musi być ciasto Śniegowiec. Oczywiście ma tylko zimową nazwę, bo zapewniam, że smakuje również latem. Kakaowy biszkopt przełożony pysznym kremem jajeczno-budyniowym przykryty został warstwą niby śniegu – zaparzanej piany cytrynowej. Całość rozpływa się w ustach i nie sposób poprzestać na jednym kawałku(...)ponownie ubić. • Miskę wstawić na garnek z gotującą wodą i ubijać, aż piana zrobi się gorąca. • Na koniec dodać sok z cytryny. Składanie ciasta • Biszkopt przeciąć na 2 części i obie nasączyć wymieszanymi składnikami ponczu. • Na jedną część wyłożyć całą masę budyniową i przykryć drugim biszkoptem. • Na wierzch wyłożyć pianę

To co kocham
Drożdżowa babka cytrynowa 103

już Świąteczne Menu, a co za tym idzie myślimy o tym jakie ciasta upiec na te dni. Oprócz mazurków i serników zawsze na stole gości baba wielkanocna. Już mieliście okazję zapoznać się z przepisem na  czarno białą Babkę Wielkanocną , tym razem zapraszam Was na drożdżową babkę cytrynową . Składniki: 3 szkl. mąki pół szklanki mleka 60 g margaryny(...)cytryny oraz sok z cytryny. Wszystko wymieszaj. 4. Dodaj rozczyn z drożdży, roztrzepane jajko, żółtka i ostudzoną margarynę. Wyrób i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. 5. Następnie wyrośnięte ciasto przełóż do foremki. 6. Piec 40 minut w 180 stopniach (ja piekę "na oko", do suchego patyczka

My World by Dagmara Rek
Popękane ciasteczka cytrynowe 197

Tadam tadam! Sezon na bożonarodzeniowe ciasteczka uważam za otwarty. Na początku adwentu wszystkie metalowe puszki na ciastka powinny być napełnione, więc wiele czasu już nam nie

dolcevitainmykitchen
Kruche babeczki z kremem i owocami 176

łyżeczka z soku z cytryny Dodatkowo: owoce, np. borówki, truskawki, maliny, winogrona bezpestkowe, brzoskwinie, czereśnie (wypestkowane) galaretka cytrynowa i starta skórka z pomarańczy Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wbić żółtko. Ciasto szybko zagnieść i owinąć folią spożywczą. Schłodzić ok. 2-2,5 godz. w lodówce. Takim ciastem wykładać

Zasmakuj Kuchni
Ananas z cukinii 154

Słodka, chrupiąca cukinia w syropie w smaku przypominająca ananasa. Świetna do ciast, tortów, można dołożyć ją do sałatki, a także posypać pizzę. A jeśli szukasz innych pomysłów na zamknięcie tego warzywa w słoiczkach na zimę proponuję  cytrynowy dżemik z cukinii . SKŁADNIKI: 1,5 kg. cukinii 3/4 litra wody 2 cytryny - sok i otarta skórka 1 łyżeczka olejku waniliowego

Upiecz sobie babeczkę
Kruche babeczki z masą budyniową i owocami 288

lodówce przez 45 minut. Foremki do babeczek (12) wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylepić je schłodzonym ciastem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka 2 żółtka + ulubione owoce 1 galaretka cytrynowa Galaretkę rozpuścić w 0,75 szklanki gorącej wody, odstawić. 1 szklankę mleka zagotować. W pozostałym mleku rozprowadzić proszek

Domowa cukiernia Ewy
DŻEM GRUSZKOWY Z WANILIĄ 131

przez cały rok. Warto zamknąć je w słoiku, aby przez cały rok można było je wykorzystywać do ciast, kanapek lub naleśników. Aromatyczny dżem z wanilią. Składniki: 4 kg gruszek (waga po obraniu) Sok z ½ cytryny 2 laski wanilii ½ kg cukru 1 galaretka cytrynowa Gruszki należy dokładnie umyć, obrać i pokroić w kostkę. Wrzucamy do garnka dodajemy sok z cytryny

Słodki Zakątek
Babka na oleju rzepakowym z wianuszkiem rodzynkowo pomarańczowym 131

Babki na święta się wypieka, każdy na nie czeka. Są duże, małe i malutkie, z bakaliami, cytrynowe i bardzo słodziutkie. Każdy ma swoje przepisy sprawdzone, swoje ulubione. Ja jednak lubię eksperymentować i za każdym razem inną babkę przygotować. Bakalie, które do ciasta tym razem dodałam, specjalnie w mące nie poobtaczałam. Dzięki temu  na dnie wylądowały i bo tzw. "wianuszek

Moniki Smakołyki
Ciasto z arbuzem. przepis na przepyszny sernik arbuzowy. 140

owoc jeszcze trwa, więc warto to wykorzystać i przygotować ten przepyszny sernik. Jak przygotować ciasto z arbuzem? Składniki: masa serowa: 600 g serka homogenizowanego  360 g serka mascarpone 200 g białek czekolady 5 łyżek cukry pudru 2 opakowania galaretki cytrynowej 200 ml gorącej wody 500 g arbuza galaretka arbuzowa 500 g arbuza 3 opakowania galaretki arbuzowej 250 ml gorącej

Pani domowa
CYTRYNOWE RÓŻE KARNAWAŁOWE 213

PUDRU 1 JAJKO 1ŻÓŁTKO 1KOPIASTA ŁYŻKA MIĘKKIEGO MASŁA DUŻA ŁYŻKA RUMU SZCZYPTA SOLI 1/2ŁYŻECZKI OTARTEJ SKÓRKI CYTRYNOWEJ KONFITURY CUKIER PUDER DO POSYPANIA 1KG.SMALCU ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYRABIAMY ROBOTEM,NA GŁADKIE I LŚNIĄCE CIASTO.WYŁOŻYĆ NA STOLNICE I WYBIJAĆ TŁUCZKIEM CIASTO.WAŁKUJEMY CIENKO CIASTO I WYKRAWAMY 3 KIELISZKAMI  O RÓŻNEJ ŚR.KRĄŻKI.KAŻDY KRĄŻEK NACINAMY NA BRZEGACH,I NAKŁADAMY JEDEN

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasteczka z nasionami chia 141

masła 2 żółtka aromat cytrynowy 350 g mąki 3/4 szkl cukru pudru 2 łyżki nasion chia Masło z cukrem ucieramy, dodajemy żółtka, aromat i mąkę stopniowo oraz nasiona chia. Ciasto wyrabiamy, nakładamy do maszynki i wyciskamy na blaszki bez papieru. Pieczemy do zrumienienia, ok 15 min. (obserwować

Gotowanie jest łatwe
lemoniada cytrynowa z miętą 152

składniki: 2000 ml wody 2 cytryny 2 limonki kilka gałązek mięty 2 łyżki miodu (lub więcej wg własnego smaku) kostki lodu wykonanie: Cytryny i limonki sparzamy

Domowy Smak Jedzenia
Sernik na zimno z musem truskawkowym na markizowym spodzie. 218

Witajcie:) Sezon truskawkowy w pełni więc kolejne ciasto z truskawkami, dzisiaj pyszny sernik na zimno z musem truskawkowym na markizowym spodzie. Zapraszam:)  Składniki: 500 g sera białego śmietankowego trzykrotnie zmielonego 3 galaretki cytrynowe 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 mały jogurt truskawkowy  500 ml przegotowanej wody miseczka truskawek do wyłożenia boków i spodu 600 ml zmiksowanych truskawek

Sama słodycz i szczypta chili
88 przekąsek i napojów dla kibica 310

kukurydzą i czarnymi oliwkami Smażona kiełbasa z warzywami Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Woda mandarynkowo - miętowa Woda ogórkowo - cytrynowa Woda ogórkowo - miętowa Woda truskawkowo - miętowa Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z oscypkiem Zgrzewane kanapki

Moja smaczna kuchnia
Babeczki cytrynowo-czekoladowe 279

ciemnego ciasta ciasto rozłożyć równomiernie dookoła kominka od foremek). Na samą górę ponownie ciemne ciasto. Jeśli pozostanie ciasto to można wyłożyć je do foremek od muffinek. Piec w 180C przez około 35 min. Do suchego patyczka. Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym

Amatorka kuchenna
biramisu 184

składniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 500 ml piwa o smaku cytrynowym ok. 400 g podłużnych biszkoptów 4 banany, dojrzałe 4 żółtka

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto rafaello bez pieczenia i bez jajek 233

jakiś czas poruszając patelnią lub mieszając zawartość łyżką. Mieszankę wiórków i płatków migdałowych rozsypać na powierzchni ciasta. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki, by się ścięło i by herbatniki namiękły. Warto wyjąć rafaello z lodówki na przynajmniej godzinę przed podaniem. ----- Podobne: Cytrynowy jagielnik z pigwą Cytrusowy deser na piernikach Kaszak "Dzieciństwo Mańki" Dzisiejsza pogoda w Warszawie zgrała się

Weekendy w domu i ogrodzie
Stripsy niczym z KFC 234

ulubiony i jedyny w swoim rodzaju sos czosnkowy. Ps. :  Do smażenia stripsów nie polecam frytkownicy ponieważ ciasto może przywrzeć do koszyczka i pojawi się problem z wyciągnięciem, najlepszy jest garnek i głęboki olej. Dla młodego marynata była z dużo łagodniejszego pieprzu cytrynowego

Mechanik w kuchni
Tarta cytrynowa z bezową pianką 260

Kwaśno, słodko, chrupiąco... Dziś czas na tartę doskonałą! Cudowne połączenie bezy i kremu cytrynowego śniło mi się po nocach już od dawna. Okazało się strzałem w dziesiątkę, można ją jeść bez końca i nigdy się nie nudzi :) Kruche ciasto: 260 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko szczypta soli Lemon curd: 4 cytryny 2 całe jajka

sama złodycz
Lemon curd - idealny krem cytrynowy 225

zbyt dużo grudek. Ja użyłam blendera, gdyż nie chciałam pozbywać się drobinek skórki cytrynowej. Do zmiksowanego kremu, jeszcze ciepłego, dodać masło i miksować do połączenia składników. I co, trudne? :)  Lemon curd najbardziej mi smakuje w połączeniu z kruchym ciastem. Można go używać jako masę do przełożenia kruchych placków lub do dekoracji

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki cytrynowe 187

stopni. Wyciągamy* i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 170 stopni. Ciasto odstawiamy do schłodzenia na 10-15 minut. *Ciasto powinno być LEKKO niedopieczone, ponieważ będziemy je jeszcze wkładać do piekarnika wraz z nadzieniem. Nadzienie Łączymy (trzepaczką do jajek lub mikserem) jajka, miód, skórkę cytrynową, mąkę, sól i serek. Polewamy nasz spód i pieczemy ok. 20-25 minut. Odstawiamy do ostygnięcia

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania