ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:290/508)

Śnieżny puch bez chemii 58

wyjdzie równie dobry. Inspiracja: Qchenne kaprysy . Składniki na formę 20 na 35 cm, ale ciasto wyszło bardzo płaskie, proponuje formę 24 na 24 cm: Spód: 200 g herbatników Warstwa serowa: 500 g sera trzykrotnie mielonego (u mnie ser z wiaderka z Piątnicy)* 2 galaretki cytrynowe 2 szklanki wrzątku 500 ml śmietany cukier puder wedle uznania (ja nie dodawałam) Kokosowa posypka

moj przepis na
Śnieżny puch bez chemii 93

wyjdzie równie dobry. Inspiracja: Qchenne kaprysy . Składniki na formę 20 na 35 cm, ale ciasto wyszło bardzo płaskie, proponuje formę 24 na 24 cm: Spód: 200 g herbatników Warstwa serowa: 500 g sera trzykrotnie mielonego (u mnie ser z wiaderka z Piątnicy)* 2 galaretki cytrynowe 2 szklanki wrzątku 500 ml śmietany cukier puder wedle uznania (ja nie dodawałam) Kokosowa posypka

moj przepis na
Brzoskwinie w lekkim syropie , przetwory 71

mnie bardzo udane . Brzoskwinie są smaczne , nie przekombinowane i pasują dosłownie do wszystkiego , od ciasta począwszy na kurczaku skończywszy Polecam , prosty przepis na smaczne przetwory . składniki : 2 kg brzoskwiń ( tak na oko ) zalewa : 3 l wody 1,5 kg cukru 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego Dojrzałe ale jeszcze dość twarde brzoskwinie, parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki . Tak jak pomidory

Ogrodnik w podróży
szybkie ciasteczka pelne smaku cytryny, idealne na wiosne 89

Składniki: 226 g masła, temperatury pokojowej 66 g cukier 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowy 2 1/4 szklanki --270 g mąki

mojej kuchni
Mazurek Wielkanocny 170

Co prawda Święta Wielkanocne już za nami, ale nie omieszkam pochwalić się naszym mazurkiem wielkanocnym :) Jak na pierwszy raz, to mazurek wielkanocny wyszedł pyszny i bardzo

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
szybkie ciasteczka pelne smaku cytryny, idealne na wiosne 118

Składniki: 226 g masła, temperatury pokojowej 66 g cukier 2 duże jajka 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowy 2 1/4 szklanki --270 g mąki

w mojej kuchni
Babka waniliowo cytrynowa 110

Babka znalazła się w piekarniku w ciągu 5 minut Nie jest sucha o lekko cytrynowym smaku. Polecam Wykonanie jest bardzo proste – do dużej miski dodać jajka, cukier puder i zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać cukier zwykły, zmiksować 10 s, obroty 10 dodać

Kuchnia Pokoleń
Biszkoptowe ciasto z kremem, winogronem i galaretką. 163

się dobrze sprężmy i rozplanujemy czas to dwie godzinki będzie gotowe. Mięciutki biszkopty przełożyłam znanym wszystkim kremem budyniowym, do tego pyszna pianka z kremówki, sezonowe winogrona i galaretka. Ciasto polecam na podwieczorek i poczęstunek dla gości. Idealnie smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Jest ono również bardzo podzielne. Zapraszam :) Składniki: Biszkopty: 10 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej pół(...)łyżki gorącej wody Dodatkowo: 2 galaretki cytrynowe około 60 dag jasnych winogron 750 ml gorącej wody Wykonanie:  1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części

Izabelawkuchni
Babka piaskowa 122

przygotowanej masy dodajemy delikatnie  ubitą pianę z białek , najlepiej łyżką nie mikserem. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą, foremki na babkę z tuleją. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 60 minut. Upieczoną babkę studzimy i wylewamy na nią lukier cytrynowy .( 10 łyżek cukru pudru. łyżka wyciśniętego soku z cytryny i łyżka ciepłej wody - wszystkie składniki ucieramy

Różne smaki w kuchni
Torcik "jabłkowy przysmak" 165

Torcik ten robiłam już dawno temu wg przepisu Ewy Wachowicz . Tym razem troszkę go zmieniłam, zamiast żelatyny użyłam galaretki cytrynowej i dodałam ciut mniej cynamonu. Dzięki

Smakołyki Asi
Śnieżny puch bez chemii 721

wyjdzie równie dobry. Inspiracja: Qchenne kaprysy . Składniki na formę 20 na 35 cm, ale ciasto wyszło bardzo płaskie, proponuje formę 24 na 24 cm: Spód: 200 g herbatników Warstwa serowa: 500 g sera trzykrotnie mielonego (u mnie ser z wiaderka z Piątnicy)* 2 galaretki cytrynowe 2 szklanki wrzątku 500 ml śmietany cukier puder wedle uznania (ja nie dodawałam) Kokosowa posypka

moj przepis na
Naleśniki pod bezową pierzynką 153

minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Ser 250 twarogu 3 łyżki cukru (lub według własnego smaku) 2 łyżki śmietany 1 łyżka rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej i cytrynowej Ser ugnieść widelcem dodać pozostałe składniki i wymieszać Beza 4 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyka

O kuchni z uczuciem
Mleczna kanapka 163

pieczenia Masa : 1/2 litra śmietany kremówki 30% 10 łyżek cukru kryształu 2 opakowania galaretki cytrynowej 1 szklanka wody Wykonanie : Gotuję wodę, kakao, margarynę i cukier. Studzę, dodaję żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na pianę, delikatnie mieszam z masą czekoladową. Ciasto przekładam na blachę o wym. 26x38 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego

Ciasteczkowy Potwór
Baba drożdżowa 154

razem nowy przepis, ale klasyk;)  Baba drożowa...pyszna:) Składniki; 500 g mąki tortowej 150 g cukru 40 g świeżych drożdży 70 g tłuszczu - dałam rozpuszczone masło skórka cytrynowa - dałam z 1/2 cytryny olejek migdałowy - około 1/4 łyżeczki 250 ml mleka 1 jajko + 2 żółtka szczypta soli Wykonanie; Do miski wsypujemy makę. Przygotowujemy rozczyn mieszając drożdże z ciepłym mlekiem(...)cukru. Odstawiamy na 20 minut. Jajko i żółtka ucieramy z reszta cukru.Dodajemy mąkę, skórkę z cytryny, olejek, laskę wanilii i rozczyn. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy tłuszcz. Wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od reki. Wkładamy do formy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1. 5 godziny. Smarujemy białkiem . Nastawiamy piekarnik na 175 stopni i pieczemy

Anioły w kuchni
CIASTECZKA GĘSIE ŁAPKI 186

Może skusicie się na bardzo proste ciasteczka o super słodkiej nazwie? Gęsie łapki skuszą Was swoją kruchością, cytrynową nutą i kształtem :) Przepis ze zdjęciami krok po

Przepisy Aleksandry