ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:295/508)

Ciasto Shrek 145

słodkie, najsłodsza jest sama delicja). Ciastem najlepiej zajadać się podczas upalnych dni, ponieważ wspaniale orzeźwia. Przypadnie do gustu również dzieciaczkom :) Składniki: Biszkopt: 5 jajek (w temperaturze pokojowej) 5 łyżek cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego (opcjonalnie) Zielona masa budyniowa: 1 butelka(...)Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po kolei żółtka, następnie aromat (opcjonalnie) i olej. Potem wystarczy tylko wmieszać delikatnie (np. przy użyciu rózgi) przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (wymiary ok. 25-35 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 min (do tzw. suchego patyczka). Upieczony biszkopt

MyCookBook.pl
Wieniec drożdżowy z makiem. 238

łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW CIASTA: 100 ml ciepłego mleka 2 jajka 100 g cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego   125 roztopionego, letniego masła NADZIENIE: 250-300 g maku 400-450 ml mleka 1-2 łyżki masła 6 łyżek miodu lub cukru 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej lub pomarańczowej 1 jajko      Mak wsypujemy(...)skórkę z cytryny lub pomarańczy i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Studzimy. Jajko roztrzepujemy mątewką i połowę dodajemy do masy makowej, a pozostałą część zostawiamy do wysmarowania uformowanego ciasta.      Drożdże rozcieramy z mlekiem i cukrem. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i wlewamy weń rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Rozpustne gotowanie
Ciasto Jamajka 187

ciasto Jamajka na  tym  blogu, troszkę je zmieniłam m.in. nie dodawałam serka mascarpone, bo go akurat nie miałam ale mimo jego braku wyszło rewelacyjne. Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Warstwa bananowa: 5-6 dużych bananów 2 galaretki cytrynowe dżem ulubiony(...)przekroić banany na pół i układać na biszkopcie posmarowanym dżemem. Banany układać w jednym kierunku i posmarować sokiem z cytryny by nie ściemniały. Od razu wykładać na nie galaretkę cytrynową i wstawić do lodówki by całość zastygła. Masa straciatella: żelatynę rozpuścić w małej ilości wody i pozostawić do przestudzenia - ma być letnia, ale nie ciepła. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Piernik 168

suszone Helio śliwka suszona Helio skórka cytrynowa Helio rodzynki   Wszystkie bakalie wymieszać razem, śliwki i daktyle pokroić. Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej, a następnie wymieszać razem.Dodać bakalie , wymieszać i przełożyć do keksówki.Piec około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.Polać polewą lub na gorącym cieście poukładać pastylki dekoracyjne białe i mleczne

Moje domowe kucharzenie
domowe wafelki cytrynowe 103

składniki: 1-2 opakowania wafli 200-250 g masła 250 g mleka w proszku (nie granulowanego) 250 g cukru lub wg własnego smaku 125 ml mleka

Domowy Smak Jedzenia
Zdrowe ciasteczka cytrynowo-kokosowe 66

otwarciu piekarnika to najlepsza zachęta Oto przepyszne zdrowe ciasteczka cytrynowo-kokosowe. Ciasteczka sprawdzą się idealnie jako przekąska podczas zabawy na świeżym powietrzu Zaraz po wyjęciu z piekarnika Zdrowe ciasteczka cytrynowo-kokosowe – składniki (20 sztuk): 1 szklanka kaszy mannej, 3/4 szklanki mleka (najlepsze będzie kokosowe ale spokojnie można użyć innego), 4 łyżki wiórków kokosowych niesiarkowanych, wyciśnięty sok z połowy cytryny(...)około 20 minut w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku. Ciasto powinno mieć gęstą konsystencję Spróbuj także: ciasteczka kokosowo-owsiane z figą, daktylowo-orzechowe kuleczki. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Zdrowe ciasteczka cytrynowo-kokosowe pochodzi z serwisu Natka-Pietruszki.pl

Natka Pietruszki
Doughnuts, czyli amerykańskie pączki z dziurką 116

żółtka 1 kieliszek spirytusu 1 1/2 kg mąki pszennej 2-3 l oleju Polewa czekoladowa: 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 3-4 łyżki mleka 1 łyżka kakao Polewa cytrynowa: sok z 1 cytryny cukier puder Dodatkowo: posypka cukrowa  Wykonanie: Drożdże rozprowadzam w ciepłym mleku, dodaję 2 łyżki cukru. Wszystko wymieszam, zasypuję mąką po wierzchu, narywam ściereczką i odstawiam(...)kawałek ciasta, jeśli wypłynie a dookoła zaczną tworzyć się pęcherzyki, to znaczy, że temperatura jest idealna)  i wkładam pączki smażąc po 2 minuty z każdej strony. Usmażone wyjmuję, układam na ręcznikach papierowych by osączyć nadmiar tłuszczu i lekko studzę. Wszystkie składniki polewy czekoladowej wkładam do garnuszka i podgrzewam do rozpuszczenia się cukru i połączenia składników. Składniki polewy cytrynowej ucieram

Ciasteczkowy Potwór
Idealna babka mojej Mamy. Z historią w tle 192

momentu gdy wylądowała na stole, do chwili jej całkowitego zniknięcia nie minął kwadrans. Wszyscy się na nią rzucili - i koledzy, i nauczyciele; wszyscy się nią zachwycili. Miękka, puszysta, delikatnie cytrynowa i lekko wilgotna. Babka idealna, nie było co do tego najmniejszych wątpliwości. Niestety, okazało się, że to były ostatnie wielkie chwile tejże babki. Od tamtej chwili ani razu się(...)zakalec, a to za sucha, a to w ogóle nie wiadomo co... Po kilkunastu próbach Mama porzuciła marzenia o babce idealnej, nawet nie zerkała w stronę przepisu przy wyborze ciasta. A my ciągle ją wspominaliśmy... W końcu więc, po długich latach, poprosiłam Mamę o przepis. Zanotowałam go skrupulatnie na jakimś świstku, a gdy w końcu chciałam ją upiec, nie mogłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jogurtowiec z galaretkami 109

kostkę kolorowymi galaretkami. Spód to okrągłe biszkopty. To proste ciasto bez pieczenia, które sprawdzi się na każdą okazję. Wierzch można udekorować galaretkami lub świeżymi, ulubionymi owocami Składniki: okrągłe biszkopty 800 g jogurtu greckiego 300 g śmietany kremówki 30% 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru pudru 7 łyżeczek żelatyny 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka malinowa lub truskawkowa 1 galaretka agrestowa Przygotowanie(...)żelatyną, mieszamy i dodajemy do pozostałej masy. Wrzucamy pokrojone kolorowe galaretki i delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej biszkoptami i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje. Gotowe ciasto dekorujemy odłożonymi galaretkami i ewentualnie owocami. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sernik na zimno z borówkami → Mini serniczki na zimno z musem z mango i lustrzaną polewą

Oryginalny smak
Tarta z musem jabłkowym i bitą śmietaną. 52

Tarta z musem jabłkowym i bitą śmietaną. Dla wielu z nas jesień to przede wszystkim sezon na jabłka . Oznacza to, że ciasta z jabłkami to hit jesieni! Tak jak ta tarta z musem jabłkowym , z dodatkiem bitej śmietany. Nie dość, że ta tarta wygląda dość imponująco to jeszcze smakuje wyśmienicie. Kruchy spód, jabłka obtoczone galaretką i ta bita śmietana(...)jabłkowa: – 750 g jabłek – 1 galaretka cytrynowa – ½ szklanki ciepłej wody – 6 łyżeczek żelatyny Bita śmietana: – 500 ml śmietany kremówki 36% – 3 łyżki erytrytolu – kakao do posypania Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, erytrytol i masło. Całość posiekaj siekaczką. Wbij jajko i wyrób ciasto. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i umieść w lodówce

Zdrowy Styl Joanny
3 bit na biszkopcie z herbatnikami 224

większe uroczystości. Szczerze polecam, ciasto mało pracochłonne a pyszne. Pychotka Składniki: biszkopt jasny z 3 jaj + 2 duże paczki herbatników 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego ugotowanego 0,5-0,6l śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 2 budynie waniliowe 1/2 litra mleka 5 łyżek cukru pudru 1 torebka galaretki cytrynowej 1 kostka masła kawałek czekolady Sposób wykonania(...)rozpuść budynie. Resztę mleka zagotuj i do gotującego się mleka wlej wcześniej przygotowany rozmieszany budyń. Cały czas mieszając doprowadź budyń do wrzenia. Odstaw.  Do gorącego budyniu wsyp galaretkę cytrynową. Dokładnie wszystko razem wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.  Masło włóż do miski i rozmiksuj z 4 łyżkami cukru pudru na puszystą masę. Następnie dodawaj po łyżce chłodny budyń

Cukiernia Pychotki
BANANOWY JOGURTOWIEC 160

się strzałem w 10-tkę! :)  Ciasto bez pieczenia, piękne dla oka i smaczne dla podniebienia.  Cóż chcieć więcej? Niiic ... po prostu musicie wypróbować :)) Składniki: (foremka 24cm x 31cm) 2 op. herbatników (u mnie 100g każde) masa bananowa I: 400 gramów  jo gurtu bananowego  2 średnie banany 2 galaretki cytrynowe 200 ml gorącej wody środkowa warstwa zielona(...)jogurtu bananowego 2 średnie banany 2 galaretki cytrynowe 200 ml gorącej wody na wierzch: 600 - 700 gramów zielonych winogron 2 galaretki agrestowe 800ml wody Wykonanie: Foremkę wykładamy herbatnikami. Galaretki cytrynowe rozprowadzamy w 200 ml gorącej wody, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie miksujemy ją z jogurtem, dorzucamy banany pokrojone w kosteczkę i  delikatnie mieszamy. Masę wkładamy do lodówki, a kiedy

Walijskie Pichcenie
Dietetyczny sernik o smaku czekoladowo cytrynowym z rumowymi cytrynkami Eterno 133

typu greckiego 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru 1 miarka odzywki białkowej o smaku czekoladowym 1 łyżeczka płaska cynamonu 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 kropli aromatu cytrynowego 2 łyżki wiórków kokosowych 5 białek jajek szczypta soli PRZYGOTOWANIE Białka z solą ubić na sztywną pianę.  Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę. Jeżeli okaże się zbyt gęsta dodać(...)inne zaś takie suche. Masę serową przelać do misy multicookera, dodać pianę i wymieszać. Zamknąć pokrywę multicookera i nastawić pogram CAKE i czas 1 godzina i 30 minut.  Ciasto udekorować wiórkami kokosowymi i marynowanymi cytrynkami Eterno.  INFORMACJA O LOKOWANYM PRODUKCIE Cytrynki z rumem Liczba sztuk w opakowaniu zbiorczym: 8 Skład: cytryny (do produkcji użyto do 52% owoców), cukier

ClauditteMissCooking
Rafaello 175

mamy lato. Niech trwa jak najdłużej.   Niech będzie ciepło i słonecznie. Na przywitanie lata zrobiłam torcik „Rafaello”. Dlaczego właśnie takie ciasto? Ponieważ bardzo lubię desery z wiórkami kokosowymi. Ciasta i ciasteczka z kokosem zawsze znikają u nas jak przysłowiowe „ciepłe bułeczki”, dlatego też ten torcik zniknął w oka mgnieniu. Robiłam już różne wersje „Rafaello”. Z masą budyniową, przekładałam dwiema(...)zamieszczałam na blogu. Dzisiaj mam dla Was przepis w wersji   tortowej. Przepis właściwie powstawał w trakcie robienia mojego „Rafaello” (tortownica średn. 26 cm) Składniki: 2 galaretki cytrynowe 200 g białej czekolady połamanej na cząstki 300 g wiórków kokosowych 600 ml śmietany kremówki (30%) biszkopty podłużne Wykonanie: Do   rondelka wlałam 500 ml wrzącej wody, wsypałam galaretkę i dokładnie wymieszałam

Kuchnia u Krysi
Rustykalna tarta morelowa 190

rozwałkować kruche ciasto, położyć nadzienie, a potem zawinąć brzegi. Tak samo można upiec tartę z malinami czy brzoskwiniami. Tartę pieczemy w wysokiej temperaturze, ja w 200°C, dzięki temu ciasto będzie wybornie kruche i chrupkie nawet na drugi dzień, a morele ładnie się skarmelizują. Podczas pieczenia morele puszczą sok, który nasączy migdałowe nadzienie nadając mu ciekawego morelowego posmaku.  Polecam(...)kruchy spód: 150 g mąki pszennej 100 g krupczatki 60 g cukru pudru 150 g zimnej kasi/masła 1 żółtko 30 ml lodowatej wody 1 łyżka świeżych listków tymianku cytrynowego Składniki na nadzienie: 100 g mączki migdałowej 50 g brązowego cukru 600 g słodkich moreli 30 g cukru pudru Łyżka posiekanych migdałów, tymianek do dekoracji. Wszystkie składniki na kruchy spód

Mia Cucina Sofieta