względu na te walory drożdżowego ciasta, jest - było - i będzie ono dla mnie zawsze na pierwszej pozycji wśród wszystkich innych gatunków domowych słodkości 💗 Dziś zapraszam na placek drożdżowy z wiśniami ... taki "maminy" 😉 Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta(...)dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić (ja robię to przy użyciu haka i miksera). Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć odsączone wiśnie, posypać wierzch kruszonką, a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce
Walijskie Pichceniełyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: puszka brzoskwiń kostka masła 2 budynie śmietankowe Dodatkowo: 0,5 l śmietany 30% pół szklanki cukru galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa Wykonanie: Z podanych składników upiec biszkopt. Następnie ugotować budynie lecz nie na mleku tylko na wodzie z pod brzoskwiń. Budyń ostudzić. Gdy będzie już zimny zmiksować go z masłem, potem(...)śmietanę ubić na sztywno z cukrem dodając rozprowadzoną galaretkę w wodzie (musi być dobrze ostudzone). Bitą śmietanę wylać na masę z brzoskwiń. Całość przechowywać cały czas w lodówce gdy ciasto oziębi się (po ok. dobie) smakuje tak jak lody
Pychotkaaawyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut, na złoty kolor. W ten sam sposób upiec pozostałe dwie części ciasta. Masa serowa: 1 jajko 225 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 100 g miękkiego masła 1 kg twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 1 budyń śmietankowy Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać(...)waniliowego 1 galaretka cytrynowa Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do rondelka, dodać cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Owoce dusić na małym ogniu przez kilka minut, aż zmiękną, a sok odparuje. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim plackiem, lekko
Domowa cukiernia EwyMASA: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Żeby szybciej stężała możemy włożyć do naczynia z zimną wodą. W tym czasie szklankę zimnego mleka miksujemy ze śnieżkami na sztywno. Dodajemy kubek śmietany i zimną galaretkę. Miksujemy oraz wsypujemy pokrojone galaretki oraz borówki. Mieszamy łyżką i wylewamy na biszkopt, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto chowamy do lodówki najlepiej
Pani na deserSerniki to jedne z ulubionych naszych ciast. Na każde święta lub inne uroczystości rodzinne obowiązkowo jest pieczone tego rodzaju ciasto. Najlepsze serniki piekła moja teściowa, a jednym z nich jest sernik z brzoskwiniami. Jak większość serników, jest to ciasto na kruchym spodzie, a warstwa serowa wzbogacona jest o pokrojone brzoskwinie, następnie lekka pianka, a całość wieńczy kruszonka. Sernik z brzoskwiniami(...)mięsa. Sernik z brzoskwiniami jest wilgotny, puszysty i zawsze się udaje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 22×33 cm. Składniki na Sernik z brzoskwiniami: Ciasto kruche: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (ja użyłam Mąki Szymanowskiej typu 480 firmy Polskie Młyny) 1/2 szklanki cukru 200 g schłodzonego masła 3 żółtka (białka pozostawić do bezy
Danka PichciPycha! Biszkopt 4 jajka 1 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Mus jabłkowy 1 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny Masa budyniowo śmietanowa 400 ml śmietany 30% 1 budyń śmietankowy ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu 4 łyżeczki żelatyny 3 łyżeczki cukru pudru(...)powoli cukier ciągle ubijając, aż się rozpuści, następnie dodajemy żółtka, chwile ubijamy i odkładamy mikser. Małymi porcjami dodajemy przesianą mąkę i proszek, delikatnie mieszając, na samym końcu olej. Ciasto wylewamy na przygotowaną tortownicę. Pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut. Wystudzony biszkopt lekko zwilżamy wodą. Jabłka ubieramy, kroimy na ćwiartki i rozgotowujemy, następnie blendujemy
Jadło i czytadłoSkusicie się na zielone mini torciki o orzeźwiającej nucie mięty i limonki? Ciasto wykonałam na bazie szpinaku, który nadał mu pięknego koloru, jednakże w smaku jest niewyczuwalny, za to wysuwa się lekki aromat mięty. Biszkopciki nasączyłam naparem z miętowej herbaty i przełożyłam kremem z bitej śmietany z mascarpone, serek ten, fajnie ją usztywnił i nadał kremowości. Krem doprawiłam limonką(...)sosem truskawkowym cytrynowe babeczki z ananasowym nadzieniem i ananasowym kremem SKŁADNIKI NA BABECZKI: 120 g. świeżego szpinaku 6-8 listków mięty 2 jajka 1/2 - 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szklanka naparu z mięty do nasączenia ciasta WYKONANIE: włączam piekarnik
Upiecz sobie babeczkęCiasto Dandys to pyszny i efektowny wypiek, który sprawdzi się na różnego rodzaju rodzinne uroczystości, a także do popołudniowej kawy. Składa się z puszystego biszkoptu kakaowego nasączonego kawą, pysznego kremu czekoladowego (do którego wykorzystuję czekoladki i bombonierki, jakie dostaję na różne okazje), musu truskawkowego (może też być malinowy czy brzoskwiniowy) i bitej śmietany. Takie zestawienie to prawdziwe niebo w gębie(...)czekoladowych lub pralinek 250 g serka mascarpone pół opakowania galaretki cytrynowej lub przezroczystej (opakowanie na 500 ml wody o wadze około 70 g) 100 ml wody Mus truskawkowy: 500 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 300 ml wody Bita śmietana: 150 ml śmietany 30% pół opakowania galaretki cytrynowej lub przezroczystej 100 ml wody Przygotowanie Biszkopt: Jajka (wyjęte
e-PrzepisyKulinarnetaką pogodę. Ciasto jest pyszne i rozpływa się w ustach, ma mocny bananowy smak. Szybko się go przyrządza i najważniejsze że jest bez pieczenia. Składniki: 1 op. okrągłych biszkoptów 9 bananów 250 gram masła Sok z całej cytryny 0,5 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka agrestowa Tortownica 24 cm. Sposób przygotowania: Obydwie galaretki rozpuszczamy(...)wykładamy połowę masy, układamy kolejną warstwę biszkoptów i wykładamy pozostałą część masy, wyrównujemy. Odłożone banany obieramy ze skóry, kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na wierzchu ciasta, wstawiamy do lodówki do stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch, ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna Kuchniakolejny w roli tortu sprawdzil się sernik na zimno. Tym razem przekładany brzoskwiniami. Składniki: serek homogenizowany naturalny 500 g, 3 galaretki u mnie były cytrynowe, 3 opakowania śmietany 30% (po 330 g), brzoskwinie w puszce, 1/4 szklanki cukru, 3 szklanki wrzątku do przygotowania galaretek. Przygotowanie: Galaretki rozpuścić we wrzątku i pozostawić do ostygnięcia. Serki ukręcić z cukrem, 2 opakowania(...)lekko tężejącej masy wlać do tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub folią aluminiową. Na masę wyłożyć pokrojone brzoskwinie z puszki (1 brzoskwinię zostawić), po czym zalać pozostałą częścią masy. Gdy ciasto stężeje wyjąć z tortownicy i przełożyć na patere lub duży talerz i udekorować. 1 opakowanie bitej śmietany ubić na sztywno. 1 brzoskwinię zblendować po czym wymieszać z bita śmietaną
Państwo Wojtczuk gotująciastem dość pracochłonnym to raz w tygodniu, no ... góra raz na dwa tygodnie muszę zaserwować sobie jakiś drożdżowy rarytas. Tym razem padło na drożdżówkę z truskawkami ... Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 łyżki smalcu (jeśli nie mamy, nie dodajemy) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka(...)ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć pokrojone truskawki, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce
Walijskie PichcenieBabka makowa z białek... Lekko wilgotna, rozpływająca się w ustach. Piegowata od maku. Na bazie samych białek. Oblana cytrynowym lukrem. Zapraszam! Składniki: 125 g margaryny + do wysmarowania formy na babkę.; 1 szklanka białek; 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka mąki pszennej; 1 szklanka suchego maku; Łyżeczka cukru wanilinowego; Łyżeczka aromatu migdałowego; Łyżeczka proszku do pieczenia; Bułka tarta do wysmarowania(...)cukier wanilinowy, aromat migdałowy, proszek do pieczenia i wystudzoną margarynę. Wolno miskować, aż do połączenia składników. Formę na babkę z kominem wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto na babkę. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut. Wystudzić. Wyjąć z formy. W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder utrzeć
Gospodyni Miejskacukrem pudrem i margaryną. Dodajemy żółtka i śmietanę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny. Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto, dzielimy na 2 części, wałkujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut (do zrumienienia) Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek – najlepiej(...)oczkach. Do rondelka wlewamy 1/2 szkl wody, gotujemy wodę, dodajemy 1 szkl cukru – rozpuszczamy – ma stworzyć się syrop, dodajemy do wody jabłka, chwilę smażymy. Dodajemy 2 galaretki cytrynowe- czekamy aż galaretki się rozpuszczą. Śmietana: śmietanę 30% (500 ml łaciata – jest super) ubijamy na sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Dodajemy 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej
MojaQchnia.plDałam mu jednak szansę na wyrośnięcie. Niestety trud był daremny, pozostało wykorzystać opcję z ciastem kruchym i nie żałuję, bo wyszedł pyszny migdałowy makowiec. Składniki na ciasto kruche: - 500g mąki tortowej - 250g cukru pudru - 250g miękkiej margaryny (lub masła) - 4 żółtka surowe - 2 żółtka gotowane - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowo migdałowa: - 500g suchego maku - 1/2 litra mleka(...)białek - 200ml słodkiej śmietanki - ok. 50g migdałów w płatkach - 4 łyżki miodu - rodzynki - suszona żurawina - skórka pomarańczowa - esencja migdałowa Dodatkowo: - płatki migdałowe do posypania - lukier (cukier puder,sok cytrynowy,wrzątek) Dzień wcześniej szykujemy masę makową. Zagotowujemy mleko, wsypujemy mak, gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimny mak trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę z drobnym sitkiem
mojewypiekiinietylkomąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy całość szpatułką - nie za długo, mogą pozostać drobne grudki. Ciasto powinno być dość gęste. Przekładamy je do oprószonej mąką tortownicy, posypujemy wierzch łyżką bułki tartej. Wykładamy truskawki, delikatnie zatapiając je w cieście i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy około 45 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy(...)jest miękki biszkopcik. To niezwykle smaczne, wyrośnięte, zwarte ciasto ucierane, w którego strukturze owoce, nawet te ciężkie nie zatapiają się spływając na sam dół. Wierzch można oczywiście oprószyć cukrem pudrem. Mnie osobiście bardziej przekonuje wersja z polewą z lukru z sokiem cytrynowym. Smacznego
Kronika Piekarnika