Skusicie się na zielone mini torciki o orzeźwiającej nucie mięty i limonki? Ciasto wykonałam na bazie szpinaku, który nadał mu pięknego koloru, jednakże w smaku jest niewyczuwalny, za to wysuwa się lekki aromat mięty. Biszkopciki nasączyłam naparem z miętowej herbaty i przełożyłam kremem z bitej śmietany z mascarpone, serek ten, fajnie ją usztywnił i nadał kremowości. Krem doprawiłam limonką(...)sosem truskawkowym cytrynowe babeczki z ananasowym nadzieniem i ananasowym kremem SKŁADNIKI NA BABECZKI: 120 g. świeżego szpinaku 6-8 listków mięty 2 jajka 1/2 - 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szklanka naparu z mięty do nasączenia ciasta WYKONANIE: włączam piekarnik
Upiecz sobie babeczkęCiasto Dandys to pyszny i efektowny wypiek, który sprawdzi się na różnego rodzaju rodzinne uroczystości, a także do popołudniowej kawy. Składa się z puszystego biszkoptu kakaowego nasączonego kawą, pysznego kremu czekoladowego (do którego wykorzystuję czekoladki i bombonierki, jakie dostaję na różne okazje), musu truskawkowego (może też być malinowy czy brzoskwiniowy) i bitej śmietany. Takie zestawienie to prawdziwe niebo w gębie(...)czekoladowych lub pralinek 250 g serka mascarpone pół opakowania galaretki cytrynowej lub przezroczystej (opakowanie na 500 ml wody o wadze około 70 g) 100 ml wody Mus truskawkowy: 500 g truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej 300 ml wody Bita śmietana: 150 ml śmietany 30% pół opakowania galaretki cytrynowej lub przezroczystej 100 ml wody Przygotowanie Biszkopt: Jajka (wyjęte
e-PrzepisyKulinarnetaką pogodę. Ciasto jest pyszne i rozpływa się w ustach, ma mocny bananowy smak. Szybko się go przyrządza i najważniejsze że jest bez pieczenia. Składniki: 1 op. okrągłych biszkoptów 9 bananów 250 gram masła Sok z całej cytryny 0,5 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka agrestowa Tortownica 24 cm. Sposób przygotowania: Obydwie galaretki rozpuszczamy(...)wykładamy połowę masy, układamy kolejną warstwę biszkoptów i wykładamy pozostałą część masy, wyrównujemy. Odłożone banany obieramy ze skóry, kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na wierzchu ciasta, wstawiamy do lodówki do stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch, ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia
Bajeczna Kuchniakolejny w roli tortu sprawdzil się sernik na zimno. Tym razem przekładany brzoskwiniami. Składniki: serek homogenizowany naturalny 500 g, 3 galaretki u mnie były cytrynowe, 3 opakowania śmietany 30% (po 330 g), brzoskwinie w puszce, 1/4 szklanki cukru, 3 szklanki wrzątku do przygotowania galaretek. Przygotowanie: Galaretki rozpuścić we wrzątku i pozostawić do ostygnięcia. Serki ukręcić z cukrem, 2 opakowania(...)lekko tężejącej masy wlać do tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub folią aluminiową. Na masę wyłożyć pokrojone brzoskwinie z puszki (1 brzoskwinię zostawić), po czym zalać pozostałą częścią masy. Gdy ciasto stężeje wyjąć z tortownicy i przełożyć na patere lub duży talerz i udekorować. 1 opakowanie bitej śmietany ubić na sztywno. 1 brzoskwinię zblendować po czym wymieszać z bita śmietaną
Państwo Wojtczuk gotująciastem dość pracochłonnym to raz w tygodniu, no ... góra raz na dwa tygodnie muszę zaserwować sobie jakiś drożdżowy rarytas. Tym razem padło na drożdżówkę z truskawkami ... Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 łyżki smalcu (jeśli nie mamy, nie dodajemy) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka(...)ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć pokrojone truskawki, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce
Walijskie PichcenieBabka makowa z białek... Lekko wilgotna, rozpływająca się w ustach. Piegowata od maku. Na bazie samych białek. Oblana cytrynowym lukrem. Zapraszam! Składniki: 125 g margaryny + do wysmarowania formy na babkę.; 1 szklanka białek; 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka mąki pszennej; 1 szklanka suchego maku; Łyżeczka cukru wanilinowego; Łyżeczka aromatu migdałowego; Łyżeczka proszku do pieczenia; Bułka tarta do wysmarowania(...)cukier wanilinowy, aromat migdałowy, proszek do pieczenia i wystudzoną margarynę. Wolno miskować, aż do połączenia składników. Formę na babkę z kominem wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto na babkę. Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut. Wystudzić. Wyjąć z formy. W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder utrzeć
Gospodyni Miejskacukrem pudrem i margaryną. Dodajemy żółtka i śmietanę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy ciasto do lodówki na 2 godziny. Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto, dzielimy na 2 części, wałkujemy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut (do zrumienienia) Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek – najlepiej(...)oczkach. Do rondelka wlewamy 1/2 szkl wody, gotujemy wodę, dodajemy 1 szkl cukru – rozpuszczamy – ma stworzyć się syrop, dodajemy do wody jabłka, chwilę smażymy. Dodajemy 2 galaretki cytrynowe- czekamy aż galaretki się rozpuszczą. Śmietana: śmietanę 30% (500 ml łaciata – jest super) ubijamy na sztywno, dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Dodajemy 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej
MojaQchnia.plDałam mu jednak szansę na wyrośnięcie. Niestety trud był daremny, pozostało wykorzystać opcję z ciastem kruchym i nie żałuję, bo wyszedł pyszny migdałowy makowiec. Składniki na ciasto kruche: - 500g mąki tortowej - 250g cukru pudru - 250g miękkiej margaryny (lub masła) - 4 żółtka surowe - 2 żółtka gotowane - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa makowo migdałowa: - 500g suchego maku - 1/2 litra mleka(...)białek - 200ml słodkiej śmietanki - ok. 50g migdałów w płatkach - 4 łyżki miodu - rodzynki - suszona żurawina - skórka pomarańczowa - esencja migdałowa Dodatkowo: - płatki migdałowe do posypania - lukier (cukier puder,sok cytrynowy,wrzątek) Dzień wcześniej szykujemy masę makową. Zagotowujemy mleko, wsypujemy mak, gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimny mak trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę z drobnym sitkiem
mojewypiekiinietylkomąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy całość szpatułką - nie za długo, mogą pozostać drobne grudki. Ciasto powinno być dość gęste. Przekładamy je do oprószonej mąką tortownicy, posypujemy wierzch łyżką bułki tartej. Wykładamy truskawki, delikatnie zatapiając je w cieście i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy około 45 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy(...)jest miękki biszkopcik. To niezwykle smaczne, wyrośnięte, zwarte ciasto ucierane, w którego strukturze owoce, nawet te ciężkie nie zatapiają się spływając na sam dół. Wierzch można oczywiście oprószyć cukrem pudrem. Mnie osobiście bardziej przekonuje wersja z polewą z lukru z sokiem cytrynowym. Smacznego
Kronika PiekarnikaTruskawkowy curd to przepyszny krem z truskawek do tortu i ciasta. Można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać go do mascarpone, aby otrzymać krem truskawkowy. Truskawkowy curd to owocowy budyń, dlatego można się nim zajadać kiedy tylko przyjdzie Wam ochota :). Polecam również malinowy, cytrynowy i pomarańczowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na 200-220 g: 180 g truskawek
Słodki PomysłW dzisiejszym przepisie chciałam połączyć moje dwa ulubione włoskie przysmaki, deser tiramisu i cytrynowy likier limoncello , który na blogu pojawił się jakiś czas temu. I tak
La grande e la piccola cuocadodać bakalie obtoczone w mące. Keksówkę wysmarować margaryną, obsypać bułką tartą, Wlać ciasto do 3/4 wysokości. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 40-45 minut. Po wystudzeniu można polać lukrem (polecam lukier cytrynowy – sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem) i posypać skórką pomarańczową
Moja kraina smakówprzepis na zakręcone kruche ciasteczka 🙂 Świetnie wyglądają, są kolorowe, lekko słodkie, delikatnie cytrynowe, a przede wszystkim pyszne! Zakręcone kruche ciasteczka sprawdzą się idealnie na imprezie dla dzieci czy po prostu jako słodka przekąska czy deser. Od razu wprowadzą Was w wesoły nastrój. Kto spróbuje? 😉 Składniki: Ciasto 250 g mąki 150 g masła 1 jajko 50 g cukru ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Mostek w kuchnipłatków wzięłam 350 g cukru. Konfitura z płatków róży będzie idealna do pączków, ciast, jako dodatek do sera... Do przygotowania konfitury użyłam płatki róży znanej pod nazwami róża pomarszczona , fałdzistolistna , japońska . Ma ona piękny różowy kolor i przepiękny zapach. 250 g płatków róży, 10 g kwasku cytrynowego, 870 g cukru, 500 ml wody, Płatki róży oczyścić ze zbędnych zielonych listków
królestwo garówDzień dobry :-) Kolejny ciepły weekend za nami. Ciasto było wymyśliliśmy takie na zimno, takie leciutkie, bez pieczenia, ale bardzo smaczne :-) Jogurt naturalny plus śmietanka kremówka do tego w jednej warstwie truskawki i galaretka truskawkowa, a w drugiej banany i galaretka cytrynowa. Na wierzchu truskawki i galaretka. Leciutko i prosto, polecam :-) Miłego dnia :-) Blaszka 23 x 23 cm Składniki
kruche babeczkitego powodu postanowiłam stworzyć kilka przepisów na ciasta idealnie pasujące do tej okazji. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika. Sernik chałwowy z kajmakiem i migdałami na pewno zagości na naszym stole. Twaróg, chałwa, skórka cytrynowa, kajmak i migdały wszystkie te składniki kojarzą
kuron.com.plposiekanej suszonej żurawiny. Z podanych, przesianych składników zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy żurawinę. Ciasto schładzamy w lodówce około 30 minut. Następnie rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kształt i pieczemy około 20 minut w temp 180-190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika , ciastka możemy ozdobić rozpuszczoną białą czekoladą lub cytrynowym lukrem
WYSPA SZCZĘSLIWAjest proste wykonanie- bez pieczenia i stresowania, że coś się przypali. Specyficzną cechą ciasta jest jego gęstość i lepkość- co pozwala je podczepić pod smakołyki "mud" SKŁADNIKI: 2,5 szklanki amarantusa ekspandowanego 100g suszonych daktyli czubata łyżka mleka kokosowego (gęstego) garść płatków migdałowych 5 listków melisy cytrynowej 2 łyżeczki karobu WYKONANIE: Daktyle zalewamy gorącą wodą- moczymy około 15 minut, następnie
healthy dreamssposób zachowuje doskonały zapach i nadaje się zwłaszcza do pączków i ciast. Wg. mnie jest znacznie lepsza niż klasyczna konfitura z róży ucieranej. Jedno jest pewne… długo nie postoi ;) Składniki: 120 g płatków róży (u mnie róża pomarszczona) 480 g cukru 5 g kwasku cytrynowego 250 ml wody Sposób przygotowania: Świeżo zerwaną różę oczyścić z żółtego pyłku
Pyry na Gazsztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Krem: 3 "Śnieżki" 600 ml mleka 600 ml wody 3 galaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, truskawkowa Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody. Studzimy, aby była tężejąca. "Śnieżkę" ubijamy
Salonik smakówkremówki 2 opakowania białej czekolady 3 ,,Śnieżki" 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 szklanka gorącej wody 200 gram wiórek kokosowych Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i żółtka roztrzepane z octem i proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypuję mąkę i przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenie Piekarnik rozgrzewam do temp
Ciasteczkowy Potwórkropel olejku cytrynowego; sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 cukier waniliowy; Całe jaja ubić z cukrem kryształem na gęstą i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po trochę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia oraz roztopione i przestudzone masło. Na końcu dodać sok i skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać i przełożyć ciasto do wyłożonej
In my kitchensmażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ubijamy na puszystą masę razem z cukrem i skórką cytrynową. Cały czas ubijając dodajmy po łyżce sera, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. W garnku rozgrzewamy olej i do gorącego wrzucamy nasze pączki odrywając łyżeczką po kawałku ciasta. Smażymy na złoto. Posypujemy cukrem pudrem! Smacznego
Ostra na Słodko