ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:307/508)

Kruche ciastka z dżemem 81

białe i puszyste. Następnie dodajemy jajko, mąkę i szczyptę soli. Łyżeczką nabieramy ciasto, formujemy z niego kulkę. Spłaszczamy i na środku kciukiem robimy wgłębienie na dżem. Wkładamy w zrobione wgłębienie odrobinę dżemu. My daliśmy nasz ulubiony- figowy. Ale równie dobrze może być to marmolada pomarańczowa, wiśniowa, cytrynowa, dżem malinowy, porzeczkowy i jakikolwiek sobie wymarzycie :) Pieczemy 18-20 minut

Marder&Marder Manufacture
Tarta limonkowa na spodzie graham 143

stołowe mąki kukurydzianej 2 łyżki żelatyny + pół szklanki gorącej wody Ew. aromat cytrynowy Do przesypanej przez sito maki dodajemy skórkę i sok z limonki, sól, proszek do pieczenia i cukier. Mieszamy. Następnie dodajemy jajko , mieszamy, dolewamy mleka. Mieszamy na gładka masę, dodajemy posiekane masło i wyrabiamy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni bez termoobiegu. Ciasto wykładamy równomiernie do formy

Powiedz dietom nie
Ciasteczka cytrynowe 165

ktoś zawsze na mnie czekał.  Może moje zamiłowanie do wypieku domowych ciast i ciasteczek również się z tym wiąże? Może chce w ten sposób przenieść do swojego domu cząstkę tego ciepła, którym tak hojnie raczono mnie w dzieciństwie? Może... Mam nadzieję, że się uda! Ciasteczka cytrynowe 2 i 3/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 jajo 15 dag masła

Zapiski Młodej Żony
Babeczki z jabłkami 110

szklankami cukru -do wrzątku dosypujemy 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego    Do wrzącego syropu wkładamy jabłka. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut, przez cały czas obracając. Wyciągamy i studzimy. Syrop jest do wykorzystania przy następnym pieczeniu..     Jabłka stygną a my zagniatamy kruche ciasto. Do miski wsypujemy: -1,5 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru pudru

Maminek kulinarny
BABKA SEROWA 385

skórka z jednej cytryny  40 dag twarogu trzykrotnie zmielonego  aromat cytrynowy  skórka pomarańczowa Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz jajkami . Do utartej masy dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem, sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Ja uzyłam do tego drewnianej łyżki, gdyż ciasto jest bardzo gęste. Następnie dodać zmielony ser i ponownie bardzo dokładnie wymieszać

Walijskie Pichcenie
Świętujemy trzy mięsiące bloga :) 177

gzikiem ) . 9. Odkrywaliśmy nowe smaki (Cheddar z miodem i włoskimi orzechami , Krem cytrynowy z nutą pomarańczy) , z pasją tworzyliśmy nowe potrawy ( Wykwintna rolada z indyka w sosie pomarańczowym ) i po prostu sprzątaliśmy lodówkę ( Miruna z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym w sosie koperkowym ) :) 10. Najczęściej pieczemy Ciasta i ciasteczka oraz  Pieczywa i bułeczki i Pączki , ale też "pastujemy

Delicious Titbits
Ciasto królowa śniegu 49

śniegu to ciasto, które zachwyca nie tylko swoim wyglądem ale także smakiem. Jest leciutkie i delikatne jak chmurka. Składniki Biszkopt: 4 jaja 1szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia niepełna szkl. cukru 4 łyżki oleju Krem niebieski: 1 budyń waniliowy 2 szkl. mleka 2 łyżki cukru 1 galaretka niebieska paczka delicji Krem biały: 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w niepełnej(...)biały: Śmietanę ubić, dodać cukier i tężejącą galaretkę. Wylać na poukładane delicje. Całość schłodzić. Na wierzch wylać 2 galaretki niebieskie, schłodzić i udekorować śmietaną. Autor przepisu: Lucyna Guziołek Artykuł Ciasto królowa śniegu pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Ciasto „Budyniowe jabłuszko” 121

posypana gorzkim kakao to kropka nad „i”. Ciasto bardzo smaczne i na różne okazje w tym świąteczne. Autorski przepis. Składniki na formę   25/30 cm: 35 dag herbatników maślanych Masa jabłkowa: 7 winnych jabłek (antonówka, szara reneta) 1 szklanka wody ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru trzcinowego z cynamonem Dr.Oetker 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki soku z cytryny Masa budyniowa: ½ litra(...)puszystą masę i partiami dodać zimny budyń. Zmiksować na krem. Masa śmietanowa: Dobrze schłodzoną kremówkę zmiksować na gęstą masę , wsypać cukier puder oraz śmietan fix, krótko zmiksować./ Przełożenie ciasta: Blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym , wyłożyć herbatnikami, wylać zimną i   tężejącą masę jabłkową, rozprowadzić równo, przykryć drugą warstwą maślanych herbatników, rozłożyć krem budyniowy, przykryć kolejną warstwą herbatników, wyłożyć piankę ze śmietanki

Wanilia i Kardamon
Sernik z galaretką 97

brzegi w obręcz. Na spód ułożyłam herbatniki. Wyszło mi kilkanaście sztuk. Na ciastka przełożyłam masę serową. Sernik piekłam ok. 55 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce. Gdy było wystudzone, przygotowałam galaretkę, rozpuszczając ja w ok. 400ml gorącej wody. Galaretkę odstawiłam do wystygnięcia, a gdy była już lekko tężejąca wylałam ją na sernik. Sernik(...)serniki, np.: puszysty sernik na krakersach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/puszysty-sernik-na-krakersach.html), sernik łaciaty (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/04/sernik-aciaty.html), sernik zebra (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/sernik-zebra.html), sernik cytrynowy z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-cytrynowy-z-dzemem.html), sernik śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-smietankowy.html), sernik z mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku (link

Waniliowe Improwizacje
Keto beza cytrusowa (Paleo, LowCarb) 122

znaleźć na Waszej to-do liście! Jest to idealna propozycja na wszelkie wiosenno – letnie posiedzenia w ogrodzie czy na balkonie. Dookoła słońce, zieleń, a na talerzu puszysta beza z cytrynowym kremem i owocami cytrusowymi. Dla orzeźwienia. A tego będziemy najpewniej potrzebować coraz częściej. W końcu lato coraz bliżej, a już teraz temperatury wskazują czasami jego rychłe nadejście… Beza cytrusowa(...)aromatem. Jeśli dodam, że porcja ma zaledwie 2 g węglowodanów netto, to chyba nikt już nie będzie oponował przed zjedzeniem kawałeczka... Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword beza , ciasta z kremem , jajka , owoce , tort Porcje 10 porcji Czas przygotowania 25 minut Czas gotowania 30 minut Czas oczekiwania 60 minut Składniki Blaty bezowe 4 białka jaj 0,5 szklanki erytrytolu

Modern Cave Girl
JOGURTOWIEC TRUSKAWKOWY 683

truskawkami.  Ciasto nie jest za słodkie, jest mięciutkie i lekkie, idealne na każde okazje.  Przepis jest łatwy do zrobienia i nie wymaga pieczenia.   Jak zrobić jogurtowiec truskawkowy pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative , żeby być na bieżąco z nowymi przepisami. JOGURTOWIEC TRUSKAWKOWY SKŁADNIKI: Masa jogurtowa: galaretki cytrynowe (2 opakowania) + gorąca woda(...)mikser waga kuchenna szklanka 250 ml. Rękaw cukierniczy   foremka z odpinaną opaską 28 x 18 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Biszkopty układamy w foremce. 2.)  Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. Ostudzone galaretki miksujemy z jogurtem i cukrem pudrem. Masę przelewamy na biszkopty w foremce.  Do masy wciskamy pokrojone  truskawki . Wstawiamy

RITA food channel
Budyniowiec z masa czekoladowa i orzechami 180

orzechami włoskimi t to ciasto jest właśnie dla Ciebie Idealnie sprawdza się zarazem na niedzielny dodatek do popołudniowej kawy jak i na wizytę gości, którzy na pewno będą zaskoczeni jego smakiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ok 300 gram herbatników 300 gram orzechów włoskich 5 szklanek mleka 1,5 łyżki cukru 3 galaretki cytrynowe 3 budynie waniliowe 300 gram masła (adsbygoogle(...)kakao, następnie ściągamy z ognia, dodajemy mleko w proszku i odstawimy do ostygnięcia. gdy masa budyniowa ostygnie miksujemy masło, i dodajemy po łyżce masy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składanie ciasta: Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, na dno układamy pierwsza warstwę herbatników następnie wylewamy masę budyniowa. Na masę budyniowa wykładamy druga warstwę herbatników a na nią wylewamy masę czekoladowa. Całość

Blog kulinarny S9.PL
Ciasto piankowe z kiwi 450

wielką blachę ciasta! Znikało w tempie ekspresowym i nawet znalazł się jeden taki co nam nocą z lodówki zaczął wyżerac ;) SKŁADNIKI: BISZKOPT: - jajka – 5 szt – cukier – 3/4 szklanki – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – mąka pszenna – 4 łyżki – mąka ziemniaczana – 1 łyżka MASA: - masło – 100 g – kisiel cytrynowy(...)ostudzenia. Śmietanę 36 % ubijamy na sztywno. Mieszamy z chłodnymi , ale jeszcze nie tężejącymi galaretkami. Ostudzony biszkopt kroimy wzdłuż. Jedną częśc smarujemy masą. Układamy na niej plasterki kiwi. Przykrywamy drugim ciastem. Przykrywamy pianką śmietanowo – agrestową. Dekorujemy plasterkami kiwi. Wkładamy do lodówki ( najlepiej na noc! ) Autorka przepisu http://bonappetitmalgorzaty.blogspot.com

Ostra na Słodko
Tort biszkoptowy z powidłem i cytrynową pianką. 110

zimnego mleka 1 cytrynowa galaretka 250 ml gorącej wody Dodatkowo: 1 słoiczek powidła śliwkowego dowolna cukrowa posypka 5 dag białej czekolady Wykonanie: 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy

Izabelawkuchni
Orzechowy jabłecznik z kremem 260

Jeśli macie ochotę na takie jesienne ciasto, bardzo polecam ten przepis :). Biszkopt orzechowy: 150 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich 110 g mąki pszennej tortowej 6 dużych jajek 220 g cukru ( 1 szklanka ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek ( waga przed obraniem ) sok z połowy cytryny 1 galaretka cytrynowa cukier do smaku ( ilość zależy(...)sekund, aż do wyczerpania cukru. Dodawać po kolei żółtka, ubijając po każdym dodaniu do połączenia. Na koniec wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką, do połączenia składników. Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm,  wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze

Opowieści z piekarnika