ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:302/508)

Ciasto z truskawkami na jogurcie greckim 53

mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,   mieszamy całość szpatułką - nie za długo, mogą pozostać drobne grudki. Ciasto powinno być dość gęste. Przekładamy je do oprószonej mąką tortownicy,  posypujemy wierzch łyżką bułki tartej. Wykładamy truskawki, delikatnie zatapiając je w cieście  i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy około 45 minut.  Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy(...)jest miękki biszkopcik.  To niezwykle smaczne, wyrośnięte, zwarte ciasto ucierane,  w którego strukturze owoce, nawet te ciężkie  nie zatapiają się spływając na sam dół.  Wierzch można oczywiście oprószyć cukrem pudrem.  Mnie osobiście bardziej przekonuje wersja z polewą z lukru z sokiem cytrynowym. Smacznego

Kronika Piekarnika
TRUSKAWKOWY CURD – krem z truskawek 152

Truskawkowy curd to przepyszny krem z truskawek do tortu i ciasta. Można nim wysmarować blat biszkoptu lub dodać go do mascarpone, aby otrzymać krem truskawkowy. Truskawkowy curd to owocowy budyń, dlatego można się nim zajadać kiedy tylko przyjdzie Wam ochota :). Polecam również malinowy, cytrynowy i pomarańczowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na 200-220 g: 180 g truskawek

Słodki Pomysł
Cytrynowe tiramisu (Tiramisu al limone) 146

W dzisiejszym przepisie chciałam połączyć moje dwa ulubione włoskie przysmaki, deser tiramisu i cytrynowy likier limoncello , który na blogu pojawił się jakiś czas temu. I tak

La grande e la piccola cuoca
Keks 134

dodać bakalie obtoczone w mące. Keksówkę wysmarować margaryną, obsypać bułką tartą, Wlać ciasto do 3/4 wysokości. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 40-45 minut. Po wystudzeniu można polać lukrem  (polecam lukier cytrynowy – sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem)  i posypać skórką pomarańczową

Moja kraina smaków
Zakręcone kruche ciasteczka 110

przepis na zakręcone kruche ciasteczka 🙂 Świetnie wyglądają, są kolorowe, lekko słodkie, delikatnie cytrynowe, a przede wszystkim pyszne! Zakręcone kruche ciasteczka sprawdzą się idealnie na imprezie dla dzieci czy po prostu jako słodka przekąska czy deser. Od razu wprowadzą Was w wesoły nastrój. Kto spróbuje? 😉 Składniki: Ciasto 250 g mąki 150 g masła 1 jajko 50 g cukru ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Mostek w kuchni
Konfitura z płatkow róży – róża aromatyczna 124

płatków wzięłam 350 g cukru. Konfitura z płatków róży będzie idealna do pączków, ciast, jako dodatek do sera... Do przygotowania konfitury użyłam płatki róży znanej pod nazwami róża pomarszczona , fałdzistolistna , japońska . Ma ona piękny różowy kolor i przepiękny zapach. 250 g płatków róży, 10 g kwasku cytrynowego, 870 g cukru, 500 ml wody, Płatki róży oczyścić ze zbędnych zielonych listków

królestwo garów
Ciasto jogurtowe bez pieczenia z truskawkami i bananem 225

Dzień dobry :-) Kolejny ciepły weekend za nami. Ciasto było wymyśliliśmy takie na zimno, takie leciutkie, bez pieczenia, ale bardzo smaczne :-) Jogurt naturalny plus śmietanka kremówka do tego w jednej warstwie truskawki i galaretka truskawkowa, a w drugiej banany i galaretka cytrynowa. Na wierzchu truskawki i galaretka. Leciutko i prosto, polecam :-) Miłego dnia :-) Blaszka 23 x 23 cm Składniki

kruche babeczki
Sernik chałwowy z kajmakiem. Przepis krok po kroku. 164

tego powodu postanowiłam stworzyć kilka przepisów na ciasta idealnie pasujące do tej okazji. Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Świąt bez sernika. Sernik chałwowy z kajmakiem i migdałami na pewno zagości na naszym stole. Twaróg, chałwa, skórka cytrynowa, kajmak i migdały wszystkie te składniki kojarzą

kuron.com.pl
Kruche ciasteczka z suszoną żurawiną 127

posiekanej suszonej żurawiny. Z podanych, przesianych składników zagniatamy ciasto. Na końcu dodajemy żurawinę. Ciasto schładzamy w lodówce około 30 minut. Następnie rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kształt i pieczemy około 20 minut w temp 180-190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika , ciastka możemy ozdobić rozpuszczoną białą czekoladą lub cytrynowym lukrem

WYSPA SZCZĘSLIWA
raw mud brownie 169

jest proste wykonanie- bez pieczenia i stresowania, że coś się przypali. Specyficzną cechą ciasta jest jego gęstość i lepkość- co pozwala je podczepić pod smakołyki "mud" SKŁADNIKI: 2,5 szklanki amarantusa ekspandowanego 100g suszonych daktyli czubata łyżka mleka kokosowego (gęstego) garść płatków migdałowych 5 listków melisy cytrynowej 2 łyżeczki karobu WYKONANIE: Daktyle zalewamy gorącą wodą- moczymy około 15 minut, następnie

healthy dreams
Disslowej przedwojenna konfitura z róży 139

sposób zachowuje doskonały zapach i nadaje się zwłaszcza do pączków i ciast.  Wg. mnie jest znacznie lepsza niż klasyczna konfitura z róży ucieranej. Jedno jest pewne… długo nie postoi ;)    Składniki: 120 g płatków róży (u mnie róża pomarszczona) 480 g cukru 5 g kwasku cytrynowego 250 ml wody Sposób przygotowania: Świeżo zerwaną różę oczyścić z żółtego pyłku

Pyry na Gaz
Tort urodzinowy 177

sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Krem: 3 "Śnieżki" 600 ml mleka 600 ml wody 3 galaretki: cytrynowa, brzoskwiniowa, truskawkowa Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wody. Studzimy, aby była tężejąca. "Śnieżkę" ubijamy

Salonik smaków
Rafaello II 112

kremówki 2 opakowania białej czekolady 3 ,,Śnieżki" 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 szklanka gorącej wody 200 gram wiórek kokosowych Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i żółtka roztrzepane z octem i proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypuję mąkę i przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenie  Piekarnik rozgrzewam do temp

Ciasteczkowy Potwór
Babka cytrynowa 191

kropel olejku cytrynowego; sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 cukier waniliowy; Całe jaja ubić z cukrem kryształem na gęstą i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po trochę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia oraz roztopione i przestudzone masło. Na końcu dodać sok i skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać i przełożyć ciasto do wyłożonej

In my kitchen
PĄCZKI KUKURYDZIANE CYTRYNOWE – BEZGLUTENOWE 194

smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ubijamy na puszystą masę razem z cukrem i skórką cytrynową. Cały czas ubijając dodajmy po łyżce sera, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. W garnku rozgrzewamy olej i do gorącego wrzucamy nasze pączki odrywając łyżeczką po kawałku ciasta. Smażymy na złoto. Posypujemy cukrem pudrem! Smacznego

Ostra na Słodko
Anielskie Przysmaki i moje pierwsze zamówienie 107

kulinarnych.Same naturalne składniki. Mus jagodowy Owoc jagody zawiera kwasy bursztynowe i cytrynowe, jabłkowy posiada witaminy  C i B1 oraz karotenoidy.Zawiera duże ilości antocyjanów które powodują poprawę   układu krążenia oraz chroni organizm przed atakiem drobnoustrojów.Można ją dodawać do sera białego,naleśników oraz dodawać do ciast. Czekola blond Smakołyk ten to produkt z białej czekolady.Produkt z prawdziwej czekolady.Niesamowity

Magiczne Życie Marty
Sernik na ciemnym cieście 89

zimnym mleku i dolałam do masy serowej. Masę serową ponownie wymieszałam, dodając jeszcze na koniec sok z cytryny. Tak przygotowaną masę serową wyłożyłam do tortownicy. Na wierzch starłam resztę ciasta. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam go ok. 50 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu sernik pozostawiłam na kilka minut w piekarniku przy(...)sernik czekoladą rozpuszczoną w gorącym mleku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na serniki, np.: sernik zebra (link do przepisu:https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/03/sernik-zebra.html), sernik cytrynowy z dżemem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-cytrynowy-z-dzemem.html), sernik śmietankowy (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/sernik-smietankowy.html), sernik z mascarpone (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/sernik-z-mascarpone.html), sernik z mlekiem w proszku (link

Waniliowe Improwizacje
Torcik borówkowy bez pieczenia 210

torcik borówkowy z serków homogenizowanych . Ciasto jest przepyszne , rozpływające się w ustach. Dodałam borówki bo je bardzo lubię , ale mogą byc inne owoce tj. maliny, brzoskwinie , jagody. Składniki : 250 g herbatników pełnoziarnistych 4 łyżki śmietany 2 szkl. borówek ok. 300 g 650 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 4 łyżeczki żelatyny galaretka ( brzoskwiniowa , cytrynowa , pomarańczowa) Żelatynę rozpuśc w łyżkach gorącej(...)formy wyłóż herbatnikami , przełóż na nie masę serowo-borówkową. Wstaw do lodówki do stężenia. Na końcu wysyp pozostawione wcześniej borówki do dekoracji i zalej tężejącą galaretką. Na drugi dzień ciasto gotowe do jedzenia. Rada Spód ciasta możesz przygotowac w inny sposób. Herbatniki pokrusz i wymieszaj z rozpuszczonym masłem (ok. 50 g ) na zwarta masę . Wyłóż nią spód tortownicy. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Orzechowa pychotka 41

Orzechowa pychotka to pyszne ciasto , które idealnie sprawdzi się na różne okazje. Można je przygotować na święta, urodziny, spotkanie ze znajomymi, lub po prostu do popołudniowej kawy czy herbaty. Orzechowa pychotka składa się z orzechowego biszkoptu przełożonego musem jabłkowym i masą śmietankową. Całość prezentuje się i smakuje wyśmienicie. ORZECHOWA PYCHOTKA PRZEPIS Składniki Biszkopt 100 g mąki pszennej 5 jajek(...)wsyp galaretkę cytrynową (proszek). Całość dokładnie przemieszaj i odstaw do przestygnięcia. Przestudzony mus wyłóż na 1 blat biszkopta i całość wstaw do lodówki do całkowitego stężenia musu. Masa śmietankowa Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder wymieszamy z śmietan-fixem zmiksuj na puszystą masę. Połowę masy wyłóż na mus jabłkowy. Następnie całość przykryj drugim blatem ciasta

Alle Dobre!
Torcik śmietanowy z owocami i jagodową wkładką 181

Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzątku, odstawić do schłodzenia. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z lekko tężejącą galaretką ,1/4 masy odlać i zmiksować z 50 g jagód wcześniej rozmrożonych. Część jasnej masy wylać do tortownicy, następnie porcję jagodowej i jeszcze raz kolejność powtórzyć. Na wierzch wylać resztę jasnej masy i górę dokładnie wyrównać.  Formę z ciastem wstawić

Kolorowa kuchnia Elki
CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I SEREM 125

umiarem. Dobra,rozpisałam się,ale jakoś na wspomnienia mnie wzięło.    Zapraszam po przepis,może skusicie się na majowy weekend zrobicie: Blaszka 20x30 cm ( może być większa) Ciasto drożdżowe:   3,5 szkl mąki pszennej 3 jajka 1/2 szkl cukru + 2 łyżki do drożdży 1 szkl mleka szczypta soli 50 g masła 50 g świeżych drożdży cukier waniliowy(...)twarogu półtłustego 2 żółtka budyń waniliowy w proszku 2 łyżki cukru pudru   Kruszonka:   150 g mąki 100 g cukru,najlepiej drobnego 80 g zimnego masła   Lukier cytrynowy: ok 1 szkl cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny bądź limonki   Dodatkowo:   4 duże łodygi rabarbaru ( mogą być inne owoce)   1. Kruszymy drożdże i zasypujemy

Niespełnione zdolności kulinarne
Tort malinowy 381

Polsce pojawiły się po raz pierwszy na dworze królowej Bony. Tyle gwoli wyjaśnienia. Podstawą tortu jest ciasto przekładane masą, często nasączane alkoholem lub aromatem. Całość jest polewana i zdobiona. Ciasto może być kruche lub biszkoptowe, masy do przekładania też mogą być przeróżne. Cała tajemnica tortu tkwi w różnorodności jego wykonania. Nie ma tu żadnej reguły, jest natomiast szerokie pole(...)łyżki cukru pudru - 1 galaretka malinowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku) Składniki na krem 2: - ok. 350ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej) - 250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru - 1 galaretka cytrynowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku) Dodatkowo: - dżem malinowy - ok. 500g świeżych malin - wiórki kokosowe (do posypania boków) - listki mięty do dekoracji Biszkopt pieczemy dzień (można nawet dwa dni) wcześniej, jest wtedy

mojewypiekiinietylko