ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:299/508)

Zdrowe gofry 68

stewii. Na koniec dodajemy do ciasta ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników. Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy delikatnie olejem rzepakowym. Ciasto wylewamy za pomocą chochelki i smażymy w zależności od rodzaju gofrownicy do zarumienienia gofrów. Gotowe gofry podajemy z serkiem naturalnym i sezonowymi owocami. Smacznego! Spróbuj także: domowe lody bananowe, ciasteczka cytrynowo-kokosowe. Jeśli chcesz być na bieżąco

Natka Pietruszki
KAKAOWE CIASTKA PRZEZ MASZYNKĘ. NA SMALCU 88

kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami, skórką cytrynową i śmietaną. Wyrabiamy dokładnie do połączenia się składników. Kiedy wszystkie składniki połącza się, dosypujemy kakao i zagniatamy jeszcze chwilę, nie za długo, tyle, aby uzyskać marmurkową jasno-ciemną strukturę.  Wyrobione ciasto zawijamy umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny. Oczywiście można na dłużej. Ja zazwyczaj

Walijskie Pichcenie
Truskawkowe niebo 126

Lekkie ciasto z truskawkami Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szkl.mąki pszennej, 4 łyżki cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa: 0,5 kg truskawek, 2 galaretki truskawkowe, 400 ml wrzątku Masa cytrynowa: 200 ml wrzątku, 1 galaretka cytrynowa, 400 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy

słodki bratek
drożdżówka mocno śliwkowa... 121

śliwki 50 dag,' śliwki bez pestek odsączone z kompotu 3 szklanki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, 1 łyżką cukru i mąki, zostawić na 30 minut. Do zaczynu wsypać mąkę, resztę cukru, mleka, wbić jajka, stopiony letni tłuszcz, hakiem robota wyrabiać ciasto na dość gęste, zostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Śliwki z kompotu odsączone

W Mojej Kuchni Lubię
Babka zebra z kisielem 114

kawałki czekoladę. Odczekałam chwilę, a następnie zamieszałam żeby czekolada się rozpuściła. Czekoladą posmarowałam ciasto i wstawiłam je do lodówki, żeby czekolada zastygła. Gdy zastygnie, można kroić na kawałki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe przepisy na babki gotowane i nie tylko, np.: cytrynową babkę na oleju (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/05/cytrynowa-babka-na-oleju.html), dwukolorową babkę gotowaną (link

Waniliowe Improwizacje
Przyprawa do sernika 140

inne przepisy na przyprawy do dań słodkich: Przyprawa do piernika II Przyprawa do ciasta dyniowego Domowa esencja waniliowa Domowy cukier waniliowy Mielona skórka pomarańczowa Domowa przyprawa do piernika Esencja pomarańczowa i do dań wytrawnych: Sól ziołowa z rozmarynem Gomasio z siemienia lnianego Wędzona sól Sól cytrynowa Domowa vegeta II Domowa przyprawa grzybowa Ziołowa sól Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka

Kulinarne przygody Gatity
babka z gara 85

Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą. Foremkę do gotowania babki smaruję dokładnie tłuszczem.Wlewam ciasto i szczelnie zamykamy formę.Zanurzamy formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką. Gotuję babkę 1 godzinę pod przykryciem i 10 minut bez pokrywki garnka... . POLECAM przepis wraz z blaszka dostałam....  lukier cytrynowy Składniki: ok. 1 szklanki 2-3 łyżki soku z cytryny przesiany cukier puder

mojej kuchni
DESER CYTRYNOWY z galaretką (wegański) 379

Bardzo lubię wykorzystywać cytrynę do ciast i deserów – dzięki temu uzyskuję pyszne, świeże i bogate w witaminę C przepisy Jeśli również uwielbiasz smak cytryny, to ten deser na pewno przypadnie Ci do gustu. Połączyłam galaretkę i krem cytrynowy na bazie mleczka kokosowego. Zapraszam Cię do obejrzenia filmiku z przepisem //   Składniki (na 2 duże desery): twarda część

Via Gusto
babka z gara 154

Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą. Foremkę do gotowania babki smaruję dokładnie tłuszczem. Wlewam ciasto i szczelnie zamykamy formę. Zanurzamy formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką. Gotuję babkę 1 godzinę pod przykryciem i 10 minut bez pokrywki garnka... . POLECAM przepis wraz z blaszka dostałam....  lukier cytrynowy Składniki: ok. 1 szklanki 2-3 łyżki soku z cytryny przesiany cukier puder

w mojej kuchni
Ciasteczka wyciskane 155

masła 3 żółtka 10 dag cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego aromat cytrynowy lub pomarańczowy Dodatkowo: marmolada wieloowocowa 0,5 szklanki cukru pudru  2-3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Schłodzone masło posiekać z przesianą mąką, dodać cukry, żółtka, parę kropel aromatu i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć ją folią spożywczą i chłodzić 1-2 godz w lodówce (ciasto można

My sweet a life
Puszysta, szybka babka na oleju 16334

konsystencję raczej piaskową i suchą. Polecam oblaną lukrem i posypaną suszoną żurawiną:). Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml oleju 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka L  2 łyżeczki aromatu cytrynowego  skórka otarta z 1 cytryny Lukier i posypka: 1/2 szklanki cukru pudru woda

Szefowa kuchni
Biscotti z suszonymi wiśniami i nerkowcami 183

przesiewamy.  2. W osobnym naczyniu mieszamy cukier, olej, jajka oraz skórkę cytrynową. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy,  3. Płynną masę łączymy delikatnie z suchymi składnikami. Dodajemy orzechy, migdały razem ze skórką, oraz suszone wiśnie. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.  4. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia rozprowadzając i nadając nieco płaski kształt po bokach

vaniliowoczekoladowa
Wytrawne kruche ciasteczka 113

potrzebujemy: – 200g mąki – 100g masła – sól – pieprz cytrynowy – łyżkę zalewy z pomidorów – świeżą bazylię – świeży rozmaryn – suszone pomidory z zalewy Pomidory odsączyć i razem z ziołami drobno posiekać. Dodać mąkę (niepełne dwie szklanki), 100 g pokrojonego (zimnego) masła. Zagnieść ciasto i uformować z niego wałek. Na godzinę wsadzić do zamrażarki po czym

Szybko Tanio Smacznie
15 przepisów z truskawkami 117

wszystko w jednym miejscu! Moim faworytem jest crumble z truskawkami i jogurtem cytrynowym. Korzystajmy z sezonu na truskawki, czekaliśmy na ten czas cały rok. Nadmiar truskawek można zamrażać w woreczkach. W upalne dni świetnie sprawdzają się koktajle i wody smakowe, a także sorbety, polecam! Ciasto z truskawkami Crumble z truskawkami Koktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą Koktajl gruszkowo - truskawkowy

Moja smaczna kuchnia
Mirbetajg ze bananōma (Kruche z bananami) 152

wyciōngcie i wciepcie na gōra pokr ōne banany , na wiyrch poukłołdejcie reszta ciasta i wrojście 15 do pieca na 40 minut- dejcie pozōr, żeby sie niy przipołlōło. 16 Jak sie upiecze, to idzie je zaserwować i ze lodami. Joł żech je jołd ze lodami cytrynowymi i tyn zestaw b ōł richtig dobry- na lato nawet idealny. Smacznego 1 kawałek

Chop w kuchni
Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe (z oliwą z oliwek) 138

nieco mniej) 1 jajko (duże) 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej (startej) 1 łyżka aromatu pomarańczowego 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  Dodatkowo: cukier do obtaczania ciastek Opcjonalnie: mleko Wszystkie składniki wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno być "piaskowe", lecz dające się formować. Gdy jednak będzie "za suche" - należy

Di gotuje
Świąteczny keks orkiszowy (bez cukru, bez jajek, wegański) 232

Przepis oryginalny pochodzi ze strony OlgiSmile. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na świąteczne ciasto to polecam (na Sylwestra też będzie doskonały:) Składniki: 2 szklanki marchwi tartej na drobnych oczkacg 2 pomarańcze 1 cytryna 1 3/4 szklanki mleka (u mnie sojowe) 3 szklanki mieszanki bakalii (skórka cytrynowa, daktyle, rodzynki itp.) 1 szklanka orzechów (u mnie laskowe i włoskie) 1 szklanka suszonej

pyszne zdrowości
Cukiniowe muffinki z jagodami goji 129

szklanka mąki pszennej 2 łyżki jagód goji 3/5 szklanki mleka 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Przygotowanie: Suche składniki wymieszać w sporej misce (czyli mąkę, cukier, sodę, wiórki). Mokre składniki (cukinię, olej, mleko, ekstrakt) wymieszać osobno. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać łyżką, niezbyt długo i dokładnie. Ciastem napełnić foremki muffinkowe do 3/4 wysokości (mogą być silikonowe lub klasyczne, wyłożone papierowymi papilotkami

Cakes By Kejt
Czekoladowe pancakes z cytrynowym twarożkiem, jagodami, borówkami i melisą. 142

wanilią 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli mleko (opcjonalnie, jeśli ciasto będzie zbyt gęste) twarożek dwa plastry białego sera dwie łyżki jogurtu naturalnego sok z 1/4 cytryny 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo jagody borówki płatki migdałów płatki czekoldowe listki melisy cytrynowej miód/ syrop różany lub inne ulubione dodatki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Oddzielić białko od żółtka

DefinicjaSmaku
Delikatny placek cytrynowy z serkiem mascarpone 99

razem jeszcze raz dokładnie ucieramy. Mąkę przesiewamy z sodą do maślano-serowej masy cytrynowej, dosypujemy szczyptę soli. Białka ubijamy ze szczyptą sody na sztywną pianę, po czym miksujemy z cukrem kryształem. Część maślaną z mąką i tę białkową delikatnie razem mieszamy, starając się zachować puszystość ciasta. Przekładamy ją do sporej, wysmarowanej okrągłej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kuchenna Kontrrewolucya
Lemon Curd z żółtek 153

trocinowata i stała się świątecznym przebojem :) Czym jest lemon curd? Jest to krem/sos/mus cytrynowy robiony zazwyczaj z masła, żółtek (chociaż spotkałam się z przepisami na całe jajka), cytryny i cukru. Świetnie sprawdza się w potrawach zarówno słodkich jak i wytrawnych. Najczęściej spotyka się w babeczkach, ciastach, tartach, jednak jak już pisałam, spokojnie można go zastosować jako dodatek do sałat

Jedzeniomania
Faworki, chrust karnawałowy-chiacchiere di carnevale 152

szczypta soli 25 g masła aromat waniliowy 1 łyżka wódki ( najlepiej limonki-wódka cytrynowa ) cukier puder olej do smażenia ( polecam arachidowy ) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Przesiać mąkę, dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia następnie szczyptę soli, rozmącone jajka, łyżkę wódki, cukier, miękie masło aromat waniliowy i wyrobić ciasto na jednolitą, gładką masę.  Uformować kulę, owinąć folią spożwczą. Zostawić ciasto w temperaturze

zielonacukinka
Kruche wykrawane ciasteczka 142

jajko 100 g cukru pudru 350 g mąki pszennej + do podsypania olejek cytrynowy szczypta soli 1 łyżka śmietany 1 łyżka zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Mąkę i cukier przesiewamy przez sito na stolnicę. Dodajemy masło / margarynę i siekamy. 2. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt lepkie należy dosypać mąki. Ciasto chłodzimy przez 30 minut w lodówce

Kuchnia domowa Ani
MINI SERNICZKI Z SOSEM MALINOWYM 165

roztopionym masłem. Małe foremki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wylepić ciastem spód foremek oraz do połowy boki. Na masę serową: 250 g.  zmielonego twarogu 1 serek homogenizowany waniliowy 200g 5 łyżek cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko kilka kropel aromatu cytrynowego skórka pomarańczowa Na sos malinowy: Maliny lekko dusimy, zasypujemy cukrem i podgrzewamy w rondelku

Walijskie Pichcenie
Pyzie 175

Następne wspaniałe ciasto z kolekcji książek Siostry Anastazji. Ten pochodzi z książki pt:  100 Nowych Ciast Siostry Anastazji i jak zwykle jest wyborny. Polecam wszystkim ciastożercom:D Biszkopt: 4 jajka 8 łyżek cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 galaretka zielona 1 łyżka masła 1-2 łyżki cukru(...)cytrynowej 3-4 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatek: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów Wykonanie: Biszkopt- Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier. Żółtka mieszam z octem i proszkiem do pieczenia i dodaję do ubitych białek cały czas ubijając. Mąkę przesiewam i łączę z masą jajeczną. Blachę do pieczenie wykładam papierem do pieczenie i przekładam ciasto

Ciasteczkowy Potwór
Pączki hiszpańskie 116

ciasta zaparzanego, takiego jak na ptysie. Zrobiłam w dwóch wersjach: wypasione z bitą śmietaną i bez niej, ale wszystkie obsypałam orzeszkami arachidowymi. Które pączki wybierzecie? Przyznam się, że wybór trudny. Ale to Wy musicie cię przekonać i zdecydować. Składniki (na 11 sztuk): 100 g masła 250 ml wody s zczypta soli 150 g mąki pszennej 4 jajka Lukier mleczny cytrynowy(...)masłem i solą. Do gotującej wody wsypałam mąkę. Zmniejszyłam ogień. Teraz energicznie mieszałam, żeby mąka dobrze połączyła się z wodą. Trzeba dobrze wymieszać, żeby nie było grudek. Powstałe ciasto stało się lśniące i zaczęło odchodzić od ścianek i dna garnka. To znak, że już jest dobrze wymieszane. Ciasto zostawiłam do wystudzenia. Przełożyłam do misy miksera i wymieszałam. Do zimnego ciasta

Kuchnia u Krysi
Kruche ciasto ze śliwkami 472

Ciast ze śliwkami ciąg dalszy :) Składniki : 5 jaj 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej 5 łyżek cukru pudru kostka margaryny tj.250 g , lepiej masła, ale w oryginalnym przepisie była margaryna Kasia 1 szklanka cukru kryształu ok.1 kg śliwek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe, cytrynowe, waniliowe lub takie jak lubimy bułka tarta Przygotowanie : Do mąki dodać tłuszcz, żółtka(...)razy szklankę cukru (tzn. wsypywać cukier po pół szklanki), gdy cukier już połączymy z pianą wtedy dosypujemy stopniowo budyń Pianę rozsmarowujemy na śliwkach i wyjmujemy schłodzoną lekko drugą część ciasta którą skubiemy na małe okruszki na wierzch ciasta tzn.układamy na pianę. Tak naprawdę to ciasto z zamrażalnika jest miękkie, ale takie ma być. Pieczemy

Proste Potrawy
Podwójnie migdałowy sernik 130

migdałowy. Nie nacieszyłam się sernikiem w święta, więc upiekłam wczoraj i zamierzam się nim cieszyć możliwie jak najdłużej (przechowywany w lodówce przykryty folią będzie dobry do tygodnia). To fasolowe ciasto do złudzenia przypomina sernik, konsystencją, strukturą i smakiem. Żaden amator serników się nie domyśli, że to z fasoli, testowałam to wielokrotnie na wszystkożercach Składniki na tortownicę o średnicy(...)mleka, cukier, sok cytrynowy i migdały. Na samym końcu dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.   Tak przygotowaną masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 170-180 C na środkowej półce piekarnika przez 60 minut. Przestudzony „sernik” posmaruj dżemem. Marcepan uformuj w kulę, rozwałkuj cieniutko i połóż na wierzch ciasta.   Smacznego

greenscarf
Kotleciki na słodko - z bananem i marchewką 135

Znacie smak smażonych bananów w cieście? To właśnie z myślą o nich przyszło mi do głowy, by usmażyć słodkie kotleciki - są pyszne! Sama sceptycznie podchodziłam do realizacji pomysłu, ale efekt przeszedł moje oczekiwania, a Zuzia zjadła obiad na słodko (rzadko taki dostaje:)). Składniki: 2 dojrzałe banany 125g serka mascarpone 7-8 niedużych marchewek 2 małe jajka 1 i 1/2 szkl(...)mąki krupczatki 1/2 szkl. bułki tartej + do obtaczania 1 łyżeczka czarnuszki 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli szczypta papryki chili olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Marchewkę gotujemy do miękkości, ale tak, by pozostała jędrna, studzimy, obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do niej mascarpone, jajka i pokrojone drobno banany. Przyprawiamy. Rękoma wyrabiamy, jednocześnie rozgniatając

Kolorowy Przepisownik
Jogurtowiec z truskawkami na zimno 565

lekko modyfikując pod swój smak. Efekt taki, że ciasto rozeszło się wśród domowników w ciągu jednego dnia. Było jak znalazł na panujące akurat upały - przesmaczna truskawkowa ochłoda na deser :) Składniki na średnią tortownicę o wymiarach 22cm : 1/2 paczki biszkoptów 400g jogurtu naturalnego 4 łyżeczki żelatyny 1/5 szkl. gorącej wody 2 galaretki - cytrynowa i truskawkowa 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru(...)trochę mniejszej, niż podane w przepisie, ilości wody - 400ml . Prostokątne naczynie - lub plastikowe pudełko po lodach - wyłożyć przezroczystą folią spożywczą. Wylać do niego jedną z galaretek - u mnie cytrynowa - i odstawić do lekkiego przestudzenia, a następnie włożyć do lodówki na około godzinę do całkowitego ścięcia. Drugą z galaretek - truskawkowa - pozostawić do powolnego wystudzenia w kubku w temperaturze pokojowej. Żelatynę rozpuść

Grunt to przepis!
Babka makowa 144

wyciśniętej jednej cytryny - cytrynowa skórka kandyzowana Najpierw ucieramy masło na gładką masę stopniowo dodając po jajku i dosypując cukier. Potem dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Następnie wlewamy mleko, wsypujemy suchy mak oraz sok z cytryny. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy

Kuchenne Wariacje
DELIKATNA BISZKOPTOWA SZARLOTKA 91

Ciasto jesienne z pyszną marmoladą jabłkową i powidłami śliwkowymi. Ciastem jest delikatny biszkopt, który rozpływa się w buzi. Jest to takie ciasto, które dobrze i równo kroi się, dzięki czemu prezentuje się elegancko. Idealne na różne okoliczności, a przy tym proste do zrobienia.  SKŁADNIKI: jaja 7 szt. mąka pszenna 1 szkl.  cukier puder 1 szkl(...)proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki woda przegotowana zimna 2/3 szkl.  sok z połowy cytryny cukier puder 1 łyżka  marmolada jabłkowa ok. 1 kg  galaretka np. cytrynowa 2 op.  powidła śliwkowe 5 łyżek  cynamon 1/2 łyżeczki śmietana kremówka 150 ml.  mascarpone 250 g.  METODA: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na pianę. Stopniowo

Kuchnia Paulettes
PYSZNA KRUCHA SZARLOTKA NA SMALCU. NAJLEPSZA 114

wypiekach.  Na jej kruchość i delikatność ma także wpływ dodany smalec, a prawdziwe masło podkręca dodatkowo smak ciasta. No i te uprażone jabłka ... 😍  w środku!  Nie będę się więcej rozpisywać ... Musicie koniecznie ją upiec 😋 Składniki na kruche ciasto : (na blachę 31 x 40 cm) 3 szklanki mąki krupczatki 100 g masła 82% tłuszczu 100 g smalcu(...)szklanki cukru  cukier wanilinowy (16 g) 3 żółtka 1 jajko 3 łyżki zimnego mleka Masa jabłkowa: 1.5 kg jabłek 2 łyżki masła 2 czubate łyżki cukru 1 kisiel cytrynowy 1 łyzka soku z cytryny Jabłka obieramy, kroimy na kawałki. Masło rozgrzewamy w garnku, wrzucamy jabłka, dodajemy cukier,i sok z cytryny. Ja dodałam 2 łyżki cukru i ta ilość

Walijskie Pichcenie
Kretowisko 98

Dzień dobry:)    Mam dzisiaj dla Was pyszne ciasto kretowisko. Znacie kopiec kreta o kształcie kopuły? to ciasto upiekłam w dużej blaszce więc musi nazywać się kretowisko:) Pyszne i proste w wykonaniu. Jeśli raz spróbujecie takiego swojskiego nigdy więcej nie kupicie tego z pudełka. Idealne do kawki i szybko znika z talerzyków. Zapraszam:) Składniki na biszkopt kakaowy: 5 jajek(...)kremówki 30 % 2 galaretki cytrynowe + 500 ml przegotowanej wody 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy około 6 dużych bananów blaszka o wym: 35/35 cm Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na gęsty biały krem. Następnie przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, budyń i kakao, delikatnie mieszamy łopatką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury

Sama słodycz i szczypta chili
SERNIK NA ZIMNO- CHRUPIĄCA CHMURKA Z MALINAMI 130

tylko gorąco polecić to ciacho i życzyć smacznego. Ciasto bez użycia piekarnika, tak więc dodatkowy plus dla tych, którzy nie lubią piec... Użyłam blaszki o wym.33x23cm Składniki: - 250g sucharów (u mnie bez cukru), można wykorzystać także bezglutenowe - 350g nutelli - 0,5kg twarogu z wiaderka - 0,5kg śmietany kremówki 30% - 1 galaretka cytrynowa + 1,5 łyżeczki żelatyny - ok. 300g malin (dałam(...)mrożone) - 3 galaretki malinowe (każda na 0,5 litra wody) Galaretkę cytrynową wraz z żelatyną zalewamy 250g (ml) gorącej wody . Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. 3 galaretki malinowe zalewamy 900g (ml) gorącej wody , dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Suchary rozdrabniamy, dodajemy nutellę i zagniatamy z tego masę. Wykładamy nią spód blaszki, wyłożony wcześniej papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy

Smaczne Zdrowe
SERNIK GOTOWANY Z PRAŻONYMI JABŁKAMI – bez pieczenia! 372

razem będzie to sernik gotowany. Jak pewnie pamiętacie robiłam już taki Sernik gotowany z orzechami i Sernik gotowany z truskawkami. Tym razem stawiam na jesienną wersję! Takie ciasto nie wymaga pieczenia i jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki. Delikatny krem serowy przełożony herbatnikami i pokryty prażonymi jabłkami sprawia , że ciężko oderwać się od talerza. Koniecznie wypróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI(...)biały 3x mielony – 800 g * jabłka – 1,5 kg * mleko – 1 szkl * masło – 100 g * cukier – 100 g * budyń waniliowy – 2 op * galaretka cytrynowa – 2 op * herbatniki – 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Blachę wykładamy folią spożywczą , pokrywamy warstwą herbatników. Ser miksujemy z masłem i cukrem. Budynie mieszamy z 1 szklanką mleka, a następnie

Ostra na Słodko
Jabłka pod kokosową pierzynką... 135

Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy i piec w temperaturze 180 0 C na złoty kolor (około 25 minut). Jabłka: 8 niezbyt twardych jabłek obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Z dwóch jabłek ugotować 1 l kompotu. Połówki z 6 jabłek rozłożyć na upieczonym letnim biszkopcie.  Masa: 1 l ugotowanego kompotu; 2 budynie śmietankowe; 2 galaretki cytrynowe(...)cukru kryształu; Wykonanie: Margarynę rozpuścić, wsypać wiórka kokosowe. Jajka z cukrem ubić na pianę, wymieszać je z lekko przestudzoną margaryną z kokosem. Polewę rozsmarować delikatnie na ciepłej masie budyniowej. Ciasto zapiec na złoty kolor

In my kitchen