ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:299/508)

DESER CYTRYNOWY z galaretką (wegański) 362

Bardzo lubię wykorzystywać cytrynę do ciast i deserów – dzięki temu uzyskuję pyszne, świeże i bogate w witaminę C przepisy Jeśli również uwielbiasz smak cytryny, to ten deser na pewno przypadnie Ci do gustu. Połączyłam galaretkę i krem cytrynowy na bazie mleczka kokosowego. Zapraszam Cię do obejrzenia filmiku z przepisem //   Składniki (na 2 duże desery): twarda część

Via Gusto
babka z gara 146

Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą. Foremkę do gotowania babki smaruję dokładnie tłuszczem. Wlewam ciasto i szczelnie zamykamy formę. Zanurzamy formę w wodzie i zamykam garnek przykrywką. Gotuję babkę 1 godzinę pod przykryciem i 10 minut bez pokrywki garnka... . POLECAM przepis wraz z blaszka dostałam....  lukier cytrynowy Składniki: ok. 1 szklanki 2-3 łyżki soku z cytryny przesiany cukier puder

w mojej kuchni
Ciasteczka wyciskane 148

masła 3 żółtka 10 dag cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego aromat cytrynowy lub pomarańczowy Dodatkowo: marmolada wieloowocowa 0,5 szklanki cukru pudru  2-3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Schłodzone masło posiekać z przesianą mąką, dodać cukry, żółtka, parę kropel aromatu i zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć ją folią spożywczą i chłodzić 1-2 godz w lodówce (ciasto można

My sweet a life
Puszysta, szybka babka na oleju 16329

konsystencję raczej piaskową i suchą. Polecam oblaną lukrem i posypaną suszoną żurawiną:). Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml oleju 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka L  2 łyżeczki aromatu cytrynowego  skórka otarta z 1 cytryny Lukier i posypka: 1/2 szklanki cukru pudru woda

Szefowa kuchni
Biscotti z suszonymi wiśniami i nerkowcami 177

przesiewamy.  2. W osobnym naczyniu mieszamy cukier, olej, jajka oraz skórkę cytrynową. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej jednolitej masy,  3. Płynną masę łączymy delikatnie z suchymi składnikami. Dodajemy orzechy, migdały razem ze skórką, oraz suszone wiśnie. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.  4. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia rozprowadzając i nadając nieco płaski kształt po bokach

vaniliowoczekoladowa
Wytrawne kruche ciasteczka 109

potrzebujemy: – 200g mąki – 100g masła – sól – pieprz cytrynowy – łyżkę zalewy z pomidorów – świeżą bazylię – świeży rozmaryn – suszone pomidory z zalewy Pomidory odsączyć i razem z ziołami drobno posiekać. Dodać mąkę (niepełne dwie szklanki), 100 g pokrojonego (zimnego) masła. Zagnieść ciasto i uformować z niego wałek. Na godzinę wsadzić do zamrażarki po czym

Szybko Tanio Smacznie
15 przepisów z truskawkami 112

wszystko w jednym miejscu! Moim faworytem jest crumble z truskawkami i jogurtem cytrynowym. Korzystajmy z sezonu na truskawki, czekaliśmy na ten czas cały rok. Nadmiar truskawek można zamrażać w woreczkach. W upalne dni świetnie sprawdzają się koktajle i wody smakowe, a także sorbety, polecam! Ciasto z truskawkami Crumble z truskawkami Koktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą Koktajl gruszkowo - truskawkowy

Moja smaczna kuchnia
Mirbetajg ze bananōma (Kruche z bananami) 147

wyciōngcie i wciepcie na gōra pokr ōne banany , na wiyrch poukłołdejcie reszta ciasta i wrojście 15 do pieca na 40 minut- dejcie pozōr, żeby sie niy przipołlōło. 16 Jak sie upiecze, to idzie je zaserwować i ze lodami. Joł żech je jołd ze lodami cytrynowymi i tyn zestaw b ōł richtig dobry- na lato nawet idealny. Smacznego 1 kawałek

Chop w kuchni
Ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe (z oliwą z oliwek) 132

nieco mniej) 1 jajko (duże) 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki skórki cytrynowej (startej) 1 łyżka aromatu pomarańczowego 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  Dodatkowo: cukier do obtaczania ciastek Opcjonalnie: mleko Wszystkie składniki wymieszać (najlepiej dłonią) do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno być "piaskowe", lecz dające się formować. Gdy jednak będzie "za suche" - należy

Di gotuje
Świąteczny keks orkiszowy (bez cukru, bez jajek, wegański) 204

Przepis oryginalny pochodzi ze strony OlgiSmile. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na świąteczne ciasto to polecam (na Sylwestra też będzie doskonały:) Składniki: 2 szklanki marchwi tartej na drobnych oczkacg 2 pomarańcze 1 cytryna 1 3/4 szklanki mleka (u mnie sojowe) 3 szklanki mieszanki bakalii (skórka cytrynowa, daktyle, rodzynki itp.) 1 szklanka orzechów (u mnie laskowe i włoskie) 1 szklanka suszonej

pyszne zdrowości
Cukiniowe muffinki z jagodami goji 124

szklanka mąki pszennej 2 łyżki jagód goji 3/5 szklanki mleka 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Przygotowanie: Suche składniki wymieszać w sporej misce (czyli mąkę, cukier, sodę, wiórki). Mokre składniki (cukinię, olej, mleko, ekstrakt) wymieszać osobno. Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać łyżką, niezbyt długo i dokładnie. Ciastem napełnić foremki muffinkowe do 3/4 wysokości (mogą być silikonowe lub klasyczne, wyłożone papierowymi papilotkami

Cakes By Kejt
Czekoladowe pancakes z cytrynowym twarożkiem, jagodami, borówkami i melisą. 133

wanilią 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli mleko (opcjonalnie, jeśli ciasto będzie zbyt gęste) twarożek dwa plastry białego sera dwie łyżki jogurtu naturalnego sok z 1/4 cytryny 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo jagody borówki płatki migdałów płatki czekoldowe listki melisy cytrynowej miód/ syrop różany lub inne ulubione dodatki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Oddzielić białko od żółtka

DefinicjaSmaku
Delikatny placek cytrynowy z serkiem mascarpone 90

razem jeszcze raz dokładnie ucieramy. Mąkę przesiewamy z sodą do maślano-serowej masy cytrynowej, dosypujemy szczyptę soli. Białka ubijamy ze szczyptą sody na sztywną pianę, po czym miksujemy z cukrem kryształem. Część maślaną z mąką i tę białkową delikatnie razem mieszamy, starając się zachować puszystość ciasta. Przekładamy ją do sporej, wysmarowanej okrągłej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kuchenna Kontrrewolucya
Lemon Curd z żółtek 144

trocinowata i stała się świątecznym przebojem :) Czym jest lemon curd? Jest to krem/sos/mus cytrynowy robiony zazwyczaj z masła, żółtek (chociaż spotkałam się z przepisami na całe jajka), cytryny i cukru. Świetnie sprawdza się w potrawach zarówno słodkich jak i wytrawnych. Najczęściej spotyka się w babeczkach, ciastach, tartach, jednak jak już pisałam, spokojnie można go zastosować jako dodatek do sałat

Jedzeniomania