ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:294/508)

Babka kakaowa 108

pulchną masę. Wlać mleko, wymieszać. Następnie wsypać mąkę, bułkę tartą i suche drożdże, wymieszać. Ciasto przelać do formy na babkę (jeżeli forma metalowa – wysmarować masłem i wysypać bułką tartą). Wstawić do pieca nagrzanego do 150 stopni na około godzinę. Utrzeć cukier z płatkami rózy, sokiem cytrynowym. Dolać trochę wody, do pożądanej gęstości lukru. Polukrować ciepłą jeszcze babkę. zastawa

królestwo garów
Mazurek królewski 129

część ciasta rozwałkować tworząc wałeczki, i ułożyć z nich kratkę na wcześniej rozwałkowanym cieście. Schłodzić w lodówce przez godzinę.  Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 190 stopni przez 5 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy ok 20 minut, do złotego koloru. Wystudzić. Lukier cytrynowy: 100 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Składniki umieścić w miseczce

kulinarnyswiatdomi
Pomarańczowiec 223

też postanowiłam tym razem je wykorzystać. Bazując na przepisie  Cytrynowca  powstało ciasto Pomarańczowiec, które okazało się strzałem w dziesiątkę. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek  5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę cytrynową: 800 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) 2 budynie waniliowe bez cukru (proszek

My sweet a life
Pomarańczowiec 404

też postanowiłam tym razem je wykorzystać. Bazując na przepisie  Cytrynowca  powstało ciasto Pomarańczowiec, które okazało się strzałem w dziesiątkę. Składniki: Na biszkopt: 5 jajek  5 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę cytrynową: 800 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) 2 budynie waniliowe bez cukru (proszek

My sweet a life
Keks - babka nadziana bakaliami 148

miksuję. Na koniec dodaję mąkę i bakalie. Masę mieszam, jest bardzo gęsta.  Ciasto przekładam do keksówki (30 cm) można ją wyłożyć papierem do pieczenia, lub wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą.  Piekę 1 godzinę w 180 st C. Na zimny keks wylewam lukier cytrynowy i wykładam posiekane orzechy

Takie tam pichcenie
Tarta z morelami i migdałami nadziana miodem i kwaśną śmietaną 126

Łączymy śmietanę z jajkiem, miodem, aromatem i mąką. Wylewamy masę na podpieczone ciasto. Układamy owoce, posypujemy migdałami i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy około 30-45 min, aż masa się zetnie i lekko zarumieni.  Smacznego   Podobny przepis, znajdziecie  Tu  na mini tarty o nadzieniu cytrynowym.    Artykuł Tarta z morelami i migdałami nadziana miodem i kwaśną

Rusty Fork
Cantuccini, czekoladowe z pistacjami 121

Suche składniki łączymy drewnianą szpatułką z ubitymi jajkami. Dodajemy czekoladę pistacje oraz skórkę cytrynową. Formę wykładamy papierem do pieczenia i całą masę przelewamy prosto na papier rozprowadzając na kształt rozpłaszczonej elipsy lub płaskiego i szerokiego bochenka chleba.  5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st C. Ciasto pieczemy 35 minut.  6. Po upieczeniu całkowicie studzimy a następnie nożem najlepiej ząbkowanym

vaniliowoczekoladowa
Gwiazdki cynamonowe. Zimtsterne. 175

łyżki odłożyć na później (na lukier). Dodać do masy cukier waniliowy, cynamon, skórkę cytrynową i połowę migdałów. Wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać drugą połowę migdałów i wymieszać całość drewnianą łyżką. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin. Uformować z ciasta kulę. Jeśli jest zbyt luźne dodać więcej mielonych migdałów i jeszcze schłodzić.  Oprószyć powierzchnię

zadanie-gotowanie
Serowe pączusie 228

drożdży 2 łyżki roztopionego masła 16 g cukru z prawdziwą wanilią Szczypta soli Aromat cytrynowy Olej do smażenia Lukier do polania Posypka do wypieków Sposób wykonania: W głębokiej misce mieszamy mąkę suche drożdże, cukry oraz szczyptę soli, wlewamy ciepłe mleko, dodajemy twarożek oraz żółtka, zagniatamy ciasto, wlewamy masło i ponownie zagniatamy  aż będzie elastyczne i gładkie, formujemy w kulę

Wanilia i Kardamon
Sernik na zimno z truskawkami 196

łyżeczek żelatyny * 1 kg truskawek (lub innych owoców) * 1 galaretka ananasowa lub cytrynowa Sposób wykonania Do miski wybić jajko, wsypać cukier i ubijać przy pomocy miksera, aż powstanie puszysta masa.  Do masy wlać kilka kropli olejku waniliowego, wsypać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy (24 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Piec w temperaturze

Mix smaku
Dietetyczne pączki II 171

soku z cytryny 2 łyżki słodziku 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku ½ łyżeczki aromatu cytrynowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy ze słodzikiem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na końcu delikatnie łączymy masę z białkami. Ciasto przekładamy do formy na muffinki, którą wcześniej możemy wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładamy do wysokości

Mania Gotowania
Drożdżowa tarta z serem i owocami 162

ciasto. Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć lnianą ściereczką. Następnie ciastem wylepić dno i boki formy na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o śr. 28cm.   Nadzienie: 250g białego sera,  1/2 szklanki mleka,  100g cukru,  2 łyżki mąki pszennej,  3 krople aromatu cytrynowego,  2 jajka,  200g wiśni nadwiślanki ChNP,  1/2 szklanki malin

Z miłości do słodkości
CIASTO KUBUŚ 195

morelową. Ciasto kuś swymi barwami oraz zapachem, najbardziej do gustu przypada maluchom. SKŁADNIKI (forma 25x30) Biszkopt Składniki: 5 jajka 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 3 budynie waniliowe (jeżeli są bez cukru dodaje 4 łyżki cukru) 800 ml soku (ja użyłam limonkowego) Masa śmietanowa 400 ml śmietany 36% 1 galaretka cytrynowa Opcjonalnie(...)wymieszanej z proszkiem  dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką.  Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min. Ostudzony biszkopt przeciąć na 2 części Masa budyniowa 500 ml soku zagotować, budynie wymieszać w pozostałym

RAROSSA
Torcik truskawkowy z żelką z owoców leśnych 207

własnych preferencji smakowych) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt cytrynowy: Oddzielamy białka od żółtek. Za pomocą miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodajemy ekstrakt waniliowy i ubijamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i startą skórkę z cytryny - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia

W kuchni Katie
Torcik truskawkowy z żelką z owoców leśnych 197

własnych preferencji smakowych) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt cytrynowy: Oddzielamy białka od żółtek. Za pomocą miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Dodajemy ekstrakt waniliowy i ubijamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i startą skórkę z cytryny - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia

W kuchni Katie