SKŁADNIKI 1 kubeczek jogurtu 4 kubeczki ( od jogurtu ) mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 2 kubeczki cukru 1 kubeczek oleju roślinnego aromat pomarańczowy lub cytrynowy, waniliowy 3 pomarańcze szczypta soli 2 łyżki miodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jako miarki użyć kubeczek od jogurtu ( 125 ml ) Wbić do miski 3 jajka dodać cukier i zmiksować mikserem lub ręcznie. Następnie dodać(...)piekarniku. Drugą pomarańczę pokroić na duże plastry i przesmażyć z 2 łyżkami miodu aż do uzyskania pomarańczowego , płynnego syropu którym posmarujemy po wierzchu upieczone i wystudzone ciasto. Udekorować plasterkami trzeciej pomarańczy i posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO
zielonacukinkaSKŁADNIKI 1 kubeczek jogurtu 4 kubeczki ( od jogurtu ) mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 2 kubeczki cukru 1 kubeczek oleju roślinnego aromat pomarańczowy lub cytrynowy, waniliowy 3 pomarańcze szczypta soli 2 łyżki miodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jako miarki użyć kubeczek od jogurtu ( 125 ml ) Wbić do miski 3 jajka dodać cukier i zmiksować mikserem lub ręcznie. Następnie dodać(...)piekarniku. Drugą pomarańczę pokroić na duże plastry i przesmażyć z 2 łyżkami miodu aż do uzyskania pomarańczowego , płynnego syropu którym posmarujemy po wierzchu upieczone i wystudzone ciasto. Udekorować plasterkami trzeciej pomarańczy i posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO
zielonacukinkaPyszne ciasto drożdżowe z orzechową wkładką. Składniki: Na dwie keksówki o wym. 25x10.5cm 1 szklanka mleka letniego 0.5 kg mąki 1/4 szklanki oleju 1/5 roztopionej kostki margaryny lub masła 1 całe jajko 2 żółtka 6 dkg drożdży 4 łyżki cukru połowa małej buteleczki aromatu pomarańczowego lub cytrynowego małe opakowanie rodzynek Masa orzechowa: 2 białka szklanka zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki(...)mąki, olej, przestudzone masło oraz aromat. Wszystko mieszamy łyżką lub ręką do całkowitego połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple na ok 30 minut do wyrośnięcia. 3. Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, dzielimy je na dwie części i każdą raz jeszcze wyrabiamy na blacie. Wałkujemy na prostokąt o długości keksówek i szerokości ok 20 cm. 4. Przygotowujemy orzechową wkładkę
Kuchnia w czekoladzieciasta 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 duże jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia ser 1 kg zmielonego sera z wanilią z wiaderka kawałek czekolady opcjonalnie 1/2 szklanki mleka 3 ½ łyżki żelatyny galaretka arbuzowa 1 kg arbuza waga już bez pestek i skóry 2 galaretki cytrynowe Wykonanie(...)dodać przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać .Na koniec dodać odciśnięty z wody szpinak, delikatnie wymieszać na niskich obrotach ,tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o wy miarach 25 c m,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180'C przez okolo1 godzinę lub do"suchego patyczka" Podczas pieczenia ciasta przygotować masę
mojej kuchniciasta 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 duże jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia ser 1 kg zmielonego sera z wanilią z wiaderka kawałek czekolady opcjonalnie 1/2 szklanki mleka 3 ½ łyżki żelatyny galaretka arbuzowa 1 kg arbuza waga już bez pestek i skóry 2 galaretki cytrynowe Wykonanie(...)dodać przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać .Na koniec dodać odciśnięty z wody szpinak, delikatnie wymieszać na niskich obrotach ,tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o wy miarach 25 c m,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180'C przez okolo1 godzinę lub do"suchego patyczka" Podczas pieczenia ciasta przygotować masę
w mojej kuchnidzieciństwa sztucznej, bitej śmietany. Śnieżny puch to ciasto bez pieczenia, smakuje jak sernik na zimno. Kokosowa posypka przyjemnie dopełnia smaku. Podane proporcje dostosowane są do małej blaszki 24×24 więc jeżeli chcecie przygotować dużą porcję proponuję podwoić składniki. Śnieżny puch 0,5 kg zmielonego twarogu sernikowego 2 galaretki agrestowe lub cytrynowe 0,5 l gorącej wody 250 ml śmietanki(...)herbatniki i odstawić do lodówki do stężenia. Na patelni roztopić masło, dodać wiórki i cukier. Cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło zezłocić posypkę. Ostudzić i posypać na wierzch ciasta. Ciasto Śnieżny puch By Published: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly-sliced Price: Directions: ... Artykuł Ciasto Śnieżny puch pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniadzieciństwa sztucznej, bitej śmietany. Śnieżny puch to ciasto bez pieczenia, smakuje jak sernik na zimno. Kokosowa posypka przyjemnie dopełnia smaku. Podane proporcje dostosowane są do małej blaszki 24×24 więc jeżeli chcecie przygotować dużą porcję proponuję podwoić składniki. Śnieżny puch 0,5 kg zmielonego twarogu sernikowego 2 galaretki agrestowe lub cytrynowe 0,5 l gorącej wody 250 ml śmietanki(...)herbatniki i odstawić do lodówki do stężenia. Na patelni roztopić masło, dodać wiórki i cukier. Cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło zezłocić posypkę. Ostudzić i posypać na wierzch ciasta. Ciasto Śnieżny puch By Published: Total time: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly-sliced Price: Directions: ... Artykuł Ciasto Śnieżny puch pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa
Pieguskowa KuchniaWpadłam dziś na fajny pomysł z wykorzystaniem jabłuszek. Ciasto przekładane jabłkami i kremem z dodatkiem kokosu. Coś pysznego i efektownego. Mojej rodzinie przypasowało i chcą powtórki z rozrywki . Więc może za jakieś 2 tygodnie je powtórzę.Już dziś was zapraszam na zrobienie. Składniki na biszkopt: mąka pszenna typ 500 1 szklanka mąka ziemniaczana 1/2 szklanki jaja 7 szt cukier(...)galaretka cytrynowa 3 szt Masa mascarpone: śmietana 30% 400ml mascarpone 300 g cukier 2 łyżki Posypka: wiórka kokosowe 150 g masło 100 g cukier pół szklanki Wykonanie: 1.Jaja ubijamy z cukrem na puch,masa potraja swoją objętość.Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie w jedną stronę.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy
Różowa kuchniaZapraszam na klasyczny torcik z bitą śmietaną, mascarpone i truskawkami, podany w małych, eleganckich i dostojnych porcyjkach. Babeczki upiekłam z ciasta biszkoptowego, wypełniłam kremem śmietanowym, którego smak i konsystencje podkreśliłam serkiem mascarpone. Biszkopciki są nasączone moim ulubionym sosem truskawkowym, idealnym w swej prostocie, gdyż tworzą go tylko truskawki, osłodzone odrobiną miodu. Babeczki może wymagają trochę pracy, ale są łatwe , przyjemne(...)wykonaniu i godne poświęconego im czasu. Wyszło mi 12 babeczek. Sprawdź przepisy na moje inne mini torty idealne na Komunię Świętą : Cytrynowe babeczki z ananasowym kremem SKŁADNIKI NA BABECZKI: 3 jajka 2 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 1 łyżka kopiasta, mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej WYKONANIE: włączam piekarnik na 160 stopni C. białka ubijam, pod koniec
Upiecz sobie babeczkędrożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki mleka 2 jaja+2 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego Dodatkowo: owoce (do nadzienia) 1 budyń śmietankowy ugotowany z połowy przewidzianej na opakowaniu mleka kruszonka z tego przepisu Wykonanie: Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części(...)wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Na końcu wlewamy do ciasta ciepłe, roztopione masło i wyrabiamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte
Walijskie PichcenieKiedy dusza pragnie czegoś słodkiego, a waga przypomina, że lato nie za górami, wtedy na stół wjeżdża zapiekanka twarogowa bez cukru i mąki – taki oszukany sernik cytrynowy z makiem Lubicie takie wynalazki? Składniki (forma 18cm): – 500g twarogu (u mnie 1 klinek firmy pilos i 1 twaróg drobno mielony firmy pilos) – 3 jajka – skórka z jednej cytryny(...)skrobię zbledować na gładką masę, dodać mak, ekstrakt wanilii i skórkę z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Dno formy (otwieranej) wyścielić papierem do pieczenia, boki posmarować ulubionym tłuszczem. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Po skończeniu pieczenia zapiekankę zostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku, następnie studzić stopniowo
Smaki ArmineSiedząc i przeglądając przepisy na święta oraz sylwestra, zauważyłam ciasto, które, dawno temu, obiecałam sobie wypróbować. Nie żałuję, chociaż nie wiedziałam jaki będzie końcowy efekt. Przyznam szczerze, że mogłoby być lepiej, ale jak na pierwszy raz to nie jest całkiem źle. Mogłam jeszcze dłużej potrzymać go w lodówce, ale zasugerowałam się prośbą mojej córki(...)śmietany kremówki 1 opakowanie galaretki cytrynowej 2 opakowania cukru waniliowego Dodatki: 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki cukru pudru kandyzowana skórka pomarańczowa Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając po trochu cukier i po jednym żółtku. Obie mąki i proszek do pieczenia mieszam i przesiewam do masy jajecznej cały czas ucierając.Ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej
Ciasteczkowy Potwórgalaretki cytrynowe 2 łyżeczki żelatyny Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać 6 łyżek ciepłej wody i ubić na sztywno. Następnie partiami wsypać cukier z cukrem waniliowym. Ubijać aż masa nabierze blasku. Wówczas dodawać po jednym żółtku. Teraz wsypywać stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Na koniec dodać skórkę z cytryny i zamieszać. Ciasto przelać na blachę
My simple kitchengalaretka cytrynowa Dodatkowo 100 g herbatników 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 2 łyżki mleka biała czekolada Wykonanie: Mąki przesiać, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypywać cukier nie przerywając miksowania. Gdy piana będzie sztywna, zmniejszamy na najniższe obroty i porcjami wlewamy żółtka. Na koniec wsypujemy mąki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy
magiczna kuchnia KasiCiasto pszczółka galaretce to moja modyfikacja ciasta pszczółka, które od jakiegoś czasu jest dość popularne wśród amatorów słodkości. W oryginale ciasto robi się na biszkopcie jasnym lub dwukolorowym z kakao. Krem jest podobnie jak u mnie budyniowy, ale w różnych wersjach. Na wierzchu jest mus brzoskwiniowy i w nim zatopione brzoskwinie, udekorowane czekoladą. Ja swoją pszczółkę zrobiłam na lekko(...)partiami cukier zwykły i cytrynowy i miksowałam dalej, aż cukier się rozpuścił. Następnie do piany dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia i budyniem waniliowym. Mieszankę wsypałam do piany i wymieszałam do połączenia składników. Na końcu dodałam partiami zblendowany szpinak i jeszcze raz wymieszałam. Ciasto przelałam do tortownicy o wymiarach
Waniliowe Improwizacje