ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:217/508)

Ciasteczka cytrynowe 160

powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać świeżo otartą skórkę z 2 cytryn, ekstrakt cytrynowy i utrzeć do połączenia. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zmiksować, do połączenia. Odrywać kawałki ciasta i formować z nich kulki, jeśli ciasto będzie zbyt miękkie włożyć je na chwilę do lodówki. Obtaczać w cukrze a następnie układać

Słodka Strefa
Dżem z cukinii z galaretką 139

Bardzo smaczny dżem do pieczywa, albo do przekładania ciasta na zimno. Składniki: 5 kg cukinii bez łupek 1,5 kg cukru 3 płaskie łyżki kwasku cytrynowego 2 galaretki cytrynowe 3 galaretki pomarańczowe Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dajemy do garnka do smażenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i podsmażamy mieszając od czasu

Kuchnia u Bietki
mus wisniowy dla zdrowia i urody 160

pestek wiśnie zasypać cukrem i odstawić na noc. Sok zlać do butelek ,a wiśnie zmiksować .Przetrzeć przez sito,dodać kwasek cytrynowy ,dobrze wymieszać. Napełnić słoiczki i pasteryzować od zagotowania 8-10 minut. Taki mus nadaje się do ciast z galaretka( mus plus żelatyna i gotowa galaretka) , naleśników ,placków ziemniaczanych (jak u mnie ,bo dziecko lubi ),lub do koktajli :)) Wiśnie posiadają

w mojej kuchni
Cukinia w słodkiej zalewie 145

digotuje.blogspot.com Bardzo prosty i pyszny przepis na cukinię, która świetnie smakuje prosto ze słoika. Jest również doskonałym składnikiem sałatek oraz ciast i deserów. Pycha! 1 kg cukinii 1/2 kg cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki kwasku cytrynowego ok 5 szt goździków 1,5 l wody Obraną cukinie pokroić w kostkę i umieścić w niewielkim garnuszku. Wodę zagotować z kwaskiem

Di gotuje
Przekładaniec z galaretką 140

jajecznej masy. Mieszamy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 35-40 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu czekamy aż ciasto się ochłodzi;) Przecinamy je w połowie na dwie części. Przekład I: 500 ml kremówki 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe Kremówkę ubijamy. Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej, ale nie wrzącej wody. Porządnie należy je wymieszać, co by się totalnie

Kuchnia smaków
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 301

tylko pozory. Dajcie szansę ciastu drożdżowemu, a sami przekonacie się, że jest proste i że można z niego upiec pyszne ciasta, drożdżówki, bułki czy chleby. Poniżej garść jednych z moich ulubionych drożdżowych wypieków: Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem Drożdżówki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jakie jedzenie pasuje do piwa? 153

porter bałtycki:  Golonka, makowiec, szarlotka, bardzo gorzka czekolada, truskawki, gruszki, grillowany karczek, kaczka, sery angielskie i francuskie. Można zrobić ciasto na bazie ciemnego piwa:  http://www.cooktobi.pl/2014/12/ciasto-czekoladowe-piwny-bambo.html Witbier: Banany, melon, mango, migdały, marcepan, dania chińskie, sorbet cytrynowy, karkówka z grilla, szaszłyki, risotto, krewetki Lager i Pils: Pieczone ziemniaczki, frytki, pizza, sery czeskie i niemieckie, ostre sałatki na bazie

Kuchnia PROzdrowotna
MAKOWIEC 182

pieczenia. Piekłam makowce w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Ułożyłam je na  kratce znajdującej się w piekarniku. Gdy ciasto przestygło polałam je lukrem. Wystarczy cukier puder rozmieszać z sokiem z cytryny. Można posypać również skórką cytrynową lub pomarańczową

potrawyregionalne
Placki pełnoziarniste z bananem (Małpie placki) 169

mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, sól) wymieszać razem. Jajka roztrzepać z kefirem, połączyć z olejem. Banana rozgnieść z sokiem cytrynowym na miazgę. Mokre składniki i banana dodać do suchych chwilę zmiksować (najłatwiej w malakserze) do połączenia. Ciasto na placki podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, wymieszać. Na rozgrzaną patelnię (jeżeli trzeba posmarować cienką warstwą oleju

Pełny talerz
.929. różowa kukurdzianka 143

Właśnie - jak Wasze przygotowania do Wielkanocy? U mnie będzie jeszcze na pewno jakiś wege pasztet, zastanawiam się też nad jeszcze jednym ciastem - babką, zobaczymy czy znajdę dzisiaj czas żeby ją upiec. Wam za to mogę polecić tę bezglutenową, cytrynową babkę, którą upiekłam jeszcze przed wyjazdem do Finlandii, ale opublikowałam dopiero dwa dni temu, kliknij na zdjęcie aby przejść do przepisu

breakfast of dreams
Rolada biszkoptowa z rabarbarem 142

oderwać delikatnie od papieru. Położyć wierzchem biszkoptu na ściereczce leciutko zwilżonej wodą. Zwinąć biszkopt razem ze ściereczką jak sushi/maki, wierzchem ciasta na zewnątrz. Odłożyć zwinięte rolady na kilka godzin lub na noc.  Nadzienie 250 g rabarbaru galaretka cytrynowa 3 łyżeczki cukru Rabarbar opłukać i pokroić na małe kawałki.  Wrzucić do rondla, wlać ok. pół szklanki wody. Rozgotować. Dodać

Weekendy w domu i ogrodzie
Włoskie faworki cytrynowe 257

Cukier puder do posypania Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól razem mieszamy w misie. Następnie dodajemy mleko, jajka, olej, aromat cytrynowy, wódkę i skórkę otartą z cytryny. Wszystkie składniki dobrze mieszamy drewnianą łyżką lub widelcem na jednolite ciasto i pozostawiamy na około godzinę przykryte ściereczką. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki, wykrawamy radełkiem lub nożem na prostokąty, na środku każdego

Smakowy Raj
Baba Wielkanocna z bakaliami 219

cukier, wymieszaj. Z drożdży przygotuj rozczyn. Odstaw, niech trochę zacznie rosnąć. Dodaj roztrzepane żółtka, jajo i mleko, kilka kropelek aromatu cytrynowego oraz roztopione i chłodne masło. Ja posłużyłam się robotem i wymieszałam te składniki przystawką- hak do ciasta. Można wyrabiać ręcznie. Dodać bakalie i wyrobić jeszcze ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto podwoi swoją objętość. Przełożyć

Z Kuchni Do Kuchni
Liebster Blog Award 142

jednej. Naprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach z masełkiem cytrynowym i pieczone ziemniaczki :) 11. Jakim sprzętem robicie zdjęcia? Nikonem D5100 :) A TO MOJE PYTANIA: 1. Co najczęściej jest dla Was inspiracją

Ratunku obiad
Kruche ciasteczka z okienkiem, czyli druga część naszego menu na 1 czerwca + druga nominacja do Liebster Blog Award 195

Naprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach z masełkiem cytrynowym i pieczone ziemniaczki :) 9. Ulubiony przepis … Klasyczne risotto, bo daje niemal nieograniczone możliwości. 10. Nie lubię/nie zjem… Hmm... Chyba

Ratunku obiad