ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:209/508)

Mój tort urodzinowy. I tortowa refleksja 201

się za upieczenie pierwszego tortu. Było to nie lada wyzwanie, duszę miałam na ramieniu, a serce w gardle. W sumie niepotrzebnie - ciasto wyszło jak malowanie. I - jakież było moje zaskoczenie - nie było przesadnie słodkie, za to mocno cytrynowe, i zaskakująco lekkie. Delikatny biszkopt, przełożony kremem cytrynowym na bazie mascarpone - i gotowe. Bez żadnych cudów. Nie wyglądał jak z cukierni(...)karmelowej, delikatnie mieszając. Wstawić do lodówki do czasu użycia. Na nasączenie wymieszać syrop z sokiem z cytryny. Biszkopt przekroić na trzy części w poziomie. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, otoczyć obręczą tortownicy, nasączyć. Rozsmarować cienką warstwę kremu karmelowego, na tym ułożyć połówki gruszek. Przykryć kremem, następnie ułożyć drugi blat biszkoptu, nasączyć, wyłożyć nieco kremu, gruszki (jedną zachować do dekoracji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Oponki wiedeńskie 1678

smażenia LUKIER 3 łyżki woda, 300 g cukier puder, sok z cytryny, 2 łyżki rum, olejek cytrynowy PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlać mleko,dodać masło,sól i cukier,zagotować. Następnie do ugotowanego mleka wsypać mąkę,dobrze ucierać łyżką zaparzoną masę,aż powstanie kula ciasta,ostudzić. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo po jednym jajku,cały czas ucierając. Gotową zaparzoną masę nakładać

Kuchnia Danusi
Przekładaniec jabłkowo-orzechowy 257

pieczenia paczka biszkoptów Masa jabłkowa: 1 kg jabłek pół szklanki cukru 2 galaretki cytrynowe 2 białka szczypta soli Masa orzechowa: 20 dag zmielonych orzechów 1 szklanka słodkiej śmietany  1 szklanka cukru 1 kostka masła  2 jajka Do dekoracji: polewa czekoladowa  Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, posiekane masło, żółtka, śmietanę. Zagniatamy ciasto

Salonik smaków
Pyszne ciasto przekładane " Cygańskie drogi" 209

kakao + 2 łyżki mąki do ostatniego placka masa 500 ml śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 szklaka wrzątku do nasączenia placków  1 szklanka wody  sok z 2 cytryn 1 łyżka cukru Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  ciasto: W misce ubijamy na sztywną pianę białka, cały czas ubijając dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Następnie stopniowo

Niezły Młynek
Sernik cytrynowo – limonkowy 38

serników! Więc teraz, z racji wydania także książki z przepisami na serniki, jestem kojarzona z sernikami. I mnie się to bardzo podoba, bo, jak już wiecie, sernik to ciasto, które całkiem odmieniło moje życie. I to w bardzo prosty, słodki sposób Dziś zapraszm po prosty, nieskomplikowany serowy przepis. Cieszcie swoje podniebienia! Składniki spód 200 g herbatników 2 łyzki oleju słonecznikowego(...)miksować na gładką masę, dodając po jajku. Następnie dodać ricottę, śmietankę, otartą skórkę cytrynową, olejki, sok z cytryny i limonek. Krótko zmiksować na niśkich obrotach. Masę serową przełożyc na schłodzony spód, wyrównać wierzch. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w takiej temp. pieczemy ciasto przez pierwsze 15 min, nastepnie zmniejszamy temp do 150-160 C i pieczemy przez

Raj dla Podniebienia
Sernik cytrynowo – limonkowy 146

serników! Więc teraz, z racji wydania także książki z przepisami na serniki, jestem kojarzona z sernikami. I mnie się to bardzo podoba, bo, jak już wiecie, sernik to ciasto, które całkiem odmieniło moje życie. I to w bardzo prosty, słodki sposób Dziś zapraszm po prosty, nieskomplikowany serowy przepis. Cieszcie swoje podniebienia! Składniki spód 200 g herbatników 2 łyzki oleju słonecznikowego(...)miksować na gładką masę, dodając po jajku. Następnie dodać ricottę, śmietankę, otartą skórkę cytrynową, olejki, sok z cytryny i limonek. Krótko zmiksować na niśkich obrotach. Masę serową przełożyc na schłodzony spód, wyrównać wierzch. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i w takiej temp. pieczemy ciasto przez pierwsze 15 min, nastepnie zmniejszamy temp do 150-160 C i pieczemy przez

Raj dla Podniebienia
Ciasto miodowe z serem i gruszkami 116

przygotowania: 60 minut Składniki na pyszne ciasto miodowe z serem i gruszkami: Forma o wymiarach 34 cm x 24 cm x 7 cm. Składniki powinny być o temperaturze pokojowej. Ciasto miodowe: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 10 łyżek miodu naturalnego 3/4 szklanki oleju 3 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Masa z gruszek: 6 - 7 dojrzałych gruszek 4 łyżki cukru 1 łyżka masła 1 łyżka soku z cytryny 2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe (opcjonalnie) Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić pyszne ciasto miodowe z serem i gruszkami? Ciasto miodowe:  Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodawać stopniowo płynny

Kuchcik gotuje
Ekspresowa szarlotka na biszkopcie 218

Składniki: 70 dag jabłek 4 jaja 8 dag mąki 12 dag cukru 2 cukry waniliowe Cynamon 1 łyżka aromatu cytrynowego lub pomarańczowy Wykonanie: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zmieszać z cukrami waniliowymi i cynamonem.  Następnie przygotować ciasto biszkoptowe. Żółtka utrzeć z cukrem wsypać mąkę i połączyć delikatnie z ubitą na sztywno pianą i aromatem. Na blachę

Tradycyjna Kuchnia
Tarta cytrynowa 142

osobiście polecam schłodzoną z lodówki. SKŁADNIKI Na kruchy spód: 225 g mąki pszennej tortowej 30 g cukru pudru szczypta soli 125 g zimnego masła 1 jajko Na nadzienie cytrynowe: 2 jajka 2 budynie waniliowe z cukrem 100 g cukru 2 cytryny Na śmietanę i dekorację: 200 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix odrobina skórki startej(...)Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Schłodzone ciasto odwinąć z folii i rozwałkować na placek. Wyłożyć ciastem formę o średnicy 22 cm podwijając boki. Ponakłuwać widelcem spód i włożyć do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Nadzienie cytrynowe: Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 ° C. Jajka ubić ze szczyptą soli i cukrem na puszystą masę

Passions hobbies life
Bezglutenowy jabłecznik z jeżynami 143

łyżki cukru brązowego 3 jajka jabłka: 1,5 kg jabłek kwaśnych 1 i 1/2 galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru płaskie krem: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki wody 200 g jeżyn 50 g czekolady gorzkiej Do miski wbijam białka temp pokojowa i ubijam mikserem ze szczyptą soli, na sztywno ale nie przebijam. Dodaję cukier stopniowo(...)wodą w którą wkładam jabłka dodałam szczyptę kwasu cytrynowego albo sok z cytryny można dodać. Jabłka odsączyłam z wody i przełożyłam większe cząstki do garnka, dodałam 1/2 szklanki wody i przesmażam je, jak będą już bardzo miękkie dodaję małe kostki jabłek i dalej smażę ale nie mają się one rozpaść. W cieście mają się zachować kawałki jabłek. Do gorących dodaję

wesoła kuchnia
WILGOTNE CIASTO Z RABARBAREM NA MĄCE KUKURYDZIANEJ 119

razem zrobiłam z rabarbarem.  Jego kwaskowy smak  fajnie przełamał słodycz  ciasta.  Składniki: 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki kukurydzianej 1 szkl mleka 2/3 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/3 szkl oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropli aromatu cytrynowego 2 jajka dowolne owoce Wykonanie:   Jajka spieniamy przy użyciu miksera. Dodajemy cukier

Walijskie Pichcenie
Jesienne ciasto owocowe. 173

Ciasto super łatwe ,szybkie i smaczne. Mix owoców jesiennych-jabłka ,śliwki ,gruszki ,winogrona. Składniki: 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 10 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek cytrynowy 1 łyżeczka cynamonu 300 ml śmietany kremówki na wierzch Na dno średniej ,wysmarowanej  tortownicy wsypać pokrojone owoce i posypać cynamonem. Ja dno tortownicy obsypałem posiekanymi bardzo drobno orzeszkami

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym 101

mogła stężeć. Przepis na ciacho znalazłam u małej cukierenki ( malacukierenka.pl ), która jest mistrzem słodkości Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 170g miękkiego masła 70g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka Masa jabłkowa: 1,5kg jabłek ( waga przed obraniem ) 1 galaretka cytrynowa 1 cytryna Krem orzechowy: 250g obranych orzechów włoskich 250ml gorącego mleka 250g masła w temperaturze pokojowej

NiePieprz.pl
Twarogowe placuszki na kaszy mannie z cytrynowym kisielem 217

użyłam półtłustego) * kasza manna- 1 szklanka * jajka- 1 szt. * cukier- 3 łyżki * masło klarowane/oliwa Kisiel cytrynowy: * cytryna- (sok + skórka) * woda- 1 szklanka * cukier- 4 łyżki* * skrobia- 1 łyżka** Placuszki: Twaróg włożyć do miski, rozdrobnić widelcem i dodać kaszę mannę, jajko oraz cukier. Wymieszać. Ciasto brać zwilżonymi wodą rękami i formować w kulkę, ułożyć na rozgrzanej patelni i spłaszczać łyżką

Kraina Miodem Płynąca
Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka 152

niektórych wręcz staroświeckie, ale na tym właśnie polega urok tego ciasta. Domowe, sprawdzone, ale przede wszystkim smaczne. Polecam :) Placek orzechowo-serowo-jabłkowy – kuchnia podkarpacka Składniki na brytfankę 25x35 cm: Ciasto: 160 g margaryny 300 g mąki 50 g cukru pudru (w oryginale 100 g ) 1 żółtko 2 całe jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich(...)bakalie (rodzynki, skórka pomarańczowa) Jabłka: 1 kg jabłek 150 g cukru (cukier można pominąć, jeśli jabłka są słodkie) 1 galaretka cytrynowa (w proszku, z cukrem) Posiekane lub grubo zmielone orzechy zagotowujemy z mlekiem i cukrem, po czym studzimy. Przygotowujemy ciasto. Margarynę siekamy z mąką, dodajemy jajka, żółtko, cukier puder, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części

Trzeci talerz