polewa czekoladowa :-) Przepis znalazłam tutaj ( klik ) Ciasto posmakuje wszystkim, polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki na ciasto: 4 jajka L 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 budynie czekoladowe bez cukru szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka wrzątku 600 ml śmietanki 30% 600 g serka homogenizowanego u mnie Danio Polewa: 1/2 kostki
kruche babeczkipapierem do pieczenia formy o wymiarach 33x20cm, wyrównać. Piec w 180 st.C około 35 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Zimne ciasto przekroić na dwa blaty. Składniki na masę: 250 g mielonego sera białego (półtłustego); 4 łyżki cukru pudru; 2 galaretki cytrynowe; 0,5 l śmietany 30%; 1 opakowanie "Śnieżki"; 1 słoik dżemu brzoskwiniowego; Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej(...)tężejącej galaretki dodać do masy serowej, wymieszać. Drugą połowę lekko tężejącej galaretki dodać do ubitej śmietany i również wymieszać. Obie masy połączyć ze sobą, wymieszać. Kremem przełożyć biszkopt. Wierzch ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym. Ponadto: 70 g masła; 3 łyżki cukru; 100 g wiórków kokosowych; Masło z cukrem roztopić, dodać wiórka kokosowe i cały czas mieszając smażyć na małym ogniu
In my kitchenLekkie ciasto dla odmiany od tych z kremami. Tym razem wersja z brzoskwiniami. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Pianka: 400 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe puszka brzoskwiń Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek(...)wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. Studzimy. 2. Brzoskwinie osączamy z soku i kroimy w małą kostkę. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w litrze wrzątku. Tężejącą galaretkę mieszamy z połową pokrojonych brzoskwiń i wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku i studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem
Na Ciasteczkowych PapierachRozpływająca się w ustach, lekka i orzeźwiająca tarta na kruchym spodzie z kwaskowatym mocno cytrynowym kremem i przyrumienioną puszystą bezą. Jest to słodka propozycja dla wszystkich miłośników deserów, którzy lubią połączenie smaku słodkiego i kwaśnego. Pięknie się prezentuje, a smakuje wybornie... Składniki: 180 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru żółtko nadzienie: 2 czubate łyżki(...)masła 3 żółtka jajko beza: 4 białka szklanka drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko wyrobić gładkie ciasto, dodając pod koniec wyrabiana żółtko. Uformować ciasto w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez godzinę. Ciasto rozwałkować i wylepić nim dno i boki formy (o średnicy około
wyzwania kuchenneciasto na Boże Narodzenie. Jest smaczne, biszkoptowe, z masą serową, biszkopcikami, brzoskwiniami i galaretką. Jednego psikusa sprawił mi tylko kisiel wiśniowy, który zamiast dać ciastu kolor czerwony - dał niebieskawy ;) Ciasto warte powtórzenia, bo naprawdę jest pyszne. Składniki (blaszka 26x34cm): Biszkopt ciemny: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao Biszkopt jasny(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 czerwony kisiel Masa serowa: 50 dag serka homogenizowanego śmietankowego lub waniliowego 1 opakowanie galaretki cytrynowej Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 2 galaretki pomarańczowe 1 puszka brzoskwiń Sposób przygotowania: 1. W osobnych miskach ubić ciasta na biszkopty. 2. Gotowe ciasta nakładać na przemian łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec w 180 st.C przez
Kuchnia domowa AniCiasto, które robiłam na zajęciach ZPT w podstawówce Ciasto, które robiłam na zajęciach ZPT w podstawówce. Ostatnio przypominał mi się ten przepis, pokombinowałam i wyszło ciasto prawie takie. Takie, jak lata temu gdy chodziłam do podstawówki i mieliśmy zajęcia ZPT. To chyba jedyne fajne kulinarne moje wspomnienie z tamtych czasów. Ciasto to potem robiłam kilka razy w domu(...)już. To ciasto na zimno, nie potrzeba piekarnika tylko lodówka się przyda. Ja na spód tym razem wykorzystałam słomkę ptysiową z cynamonem z firmy Brześć . Bardzo ją lubię jest chrupiąca i fajnie cynamonowa. Taka też została na spodzie tego ciasta. Ciasto z jabłkami na zimno Słomka ptysiowa z cynamonem 3 duże jabłka 1 łyżka masła 1 galaretka cytrynowa
Kuchnia na wzgórzuzagospodarować figi, aby ich smak wystarczył na dłużej i trwał, trwał… Zatopiłam je więc w galaretce, a dokładniej - zrobiłam budyniowiec śmietanowy z figami. Można oczywiście użyć innych owoców. Ciasto jest dosyć pracochłonne, dlatego najlepiej przygotowanie rozłożyć na dwa dni. Dzień wcześniej gotujemy budyń, szykujemy galaretki do masy i pieczemy biszkopt. Składniki na biszkopt : - 8 jaj - 2 szklanki mąki tortowej(...)cukru - 340 g miękkiego masła - 250 g mascarpone Składniki na masę śmietanową: - 1 galaretka cytrynowa - 200ml wrzątku - 500 ml słodkiej śmietanki (fresh cream) - 2 łyżki cukru z wanilią - 4 galaretki o różnych kolorach Dodatkowo: - figi 5 szt. (albo inne owoce) - 2 galaretki na wierzch ciasta Białka ubijamy z cukrem. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem (uwaga – masa
mojewypiekiinietylkoChlebek bananowy , tym razem w wersji kakaowej z kandyzowaną skórką pomarańczową i cytrynową. Smaczny, wilgotny, aromatyczny i bardzo szybki w przygotowaniu. Jeśli nie macie pomysłu na zagospodarowanie bananów, których okres do spożycia się kończy to spróbujcie kakaowej wersji słynnego chlebka bananowego. Polecam serdecznie :) Składniki: 4 mocno dojrzałe banany 75 g stopionego masła 1/2 szklanki cukru 1 jajko 1 łyżeczka(...)cytrynowa) Przygotowanie: Mąkę, kakao i sodę przesiać do osobnej miski, dodać cukier i sól, wymieszać. W drugiej misce rozgnieść banany, dodać jajko i stopione masło, wymieszać do połączenia. Do masy bananowej dodać uszykowane wcześniej składniki suche i wymieszać do połączenia - nie ma konieczności używania miksera, wystarczy widelec lub łopatka kuchenna. Na końcu dodać bakalie i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć
Kocham..lubię..gotuję..wierzchu polaną lukrem. Sernik krakowski to klasyka wśród wypieków, charakteryzuje się zwartą, gęstą masą serową z dodatkiem otartej skórki cytrynowej, a przy tym jest delikatny i rozpuszczający się w ustach - deser idealny na każdą okazj e. Tradycyjny Sernik Krakowski - Składniki: Ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła (schłodzonego) 2/3 szklanki cukru 3 żółtka cukier waniliowy szczypta soli łyżka śmietany
Słodka Stronadodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy masę serowa. W tym celu ubijamy jajka, cukier i skórkę cytrynowa na kremową masę. Nastepine dodajemy stopniowo po jednej łyżce serka i lekko ubijamy na gładką puszysta masę. W osobnym garnku
Mia Cucina Sofietajajko 2 łyżki cukru waniliowego (1 łyżka cukru pudru trzcinowego) (1 łyżka budyniu waniliowego - proszku) lukier cytrynowy Przygotowujemy rozczyn i odstawiamy go na około 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy w duży prostokąt i pośrodku układamy nadzienie. Zakładamy górną część ciasta, a potem dolną. Kroimy
Gotuj Sam!Zawsze czekamy na sezonowe owoce i warzywa. Zawsze są najpyszniejsze <3 Składniki Ciasto: 250 g mąki 20 g drożdży 100 ml mleka sól jajko 2 żółtka 50 g cukru 75 g masła skórka z jednej cytryny 3 łodygi rabarbaru 1 gruszka Kruszonka: 75 g mąki 50 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu łyżeczka cukru(...)jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i łączymy ją z wyrośniętym rozczynem. Dodajemy resztę mąki oraz startą skórkę cytrynową. Wyrabiamy ręką około 15 min. Wlewamy letnie roztopione masło i wyrabiamy ,dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Wkładamy je do posmarowanej masłem i posypanej mąką prostokątnej formy (mała keksówka). Odstawiamy na 30 min przykryte ściereczką. Rabarbar kroimy na kawałki
R'n'G Kitchenwyrośnięcia. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z pozostałym cukrem kryształem. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy żółtka utarte z cukrem, 1 białko, pozostałą mąkę oraz szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy, aż przestanie kleić się do ręki, wlewamy rozpuszczone masło, wsypujemy cukier waniliowy, jeszcze wyrabiamy, przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Krok 2. Przygotowujemy nadzienie: opłukany i osączony(...)rozpuszczamy masło, dodajemy mak, cukier biały i waniliowy, miód, opłukane i osączone rodzynki, posiekaną drobno skórkę pomarańczową i skórkę cytrynową - smażymy farsz 10 minut, mieszając, zdejmujemy z ognia. Białka ubijamy na sztywną pianę - mieszamy z farszem. Krok 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy je na prostokątny placek o grubości 5mm i smarujemy białkiem. Przenosimy ciasto na papier
Moja Książka Kucharskaupieczeniu posypać cukrem pudrem. Mak- składniki; 12 dag zmielonego maku 1/8 l mleka 5 dag startej skórki cytrynowej 4 dag pokrojonych migdałów 5 dag rodzynek cukier do smaku Mak i wszystkie składniki zalać gotującym mlekiem, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. źródło,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczka