ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:199/508)

Jagodzianki w jagodowym lukrze 85

połową ciepłego mleka, odstawić w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować Do pracującego zaczynu przesiać makę, dodać cukier i cukier cytrynowy, 4 żółtka (białko zachowac do smarowania), rozpuszczone przestudzone masło, resztę mleka i cukru. Wyrabiać miękkie, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrosnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 h, ciasto musi podwoić objętość. Ciasto podzielić na 16 równych części, z kazdej

Krylowa Kuchnia
Ptasie mleczko w świątecznej szacie 171

blaszkę 25x37cm. Piec około 25minut/180stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, wystudzić i przeciąć ciasto na 2 placki. Masa: 0,5litra śmietanki kremówki 400gram jogurt typu greckiego 250gram serka mascarpone 3 sztuki galaretki cytrynowe+3szklanki gorącej wody 3 łyżeczki cukru waniliowego Opcjonalnie owoce , u mnie 5 połówek brzoskwiń z puszki pokrojonych w kosteczkę Galaretki

W garach u Gosi
Gniazdka wiedeńskie (pączki hiszpańskie) 490

cukru pudru 15 ml wrzątku 1 łyżka cytryny Wykonanie: 1.Wodę wraz z masłem skórkę cytrynową drobno startą umieszczamy w rondlu i doprowadzamy do wrzenia. Mąkę energicznym ruchem wsypujemy do gotującej się wody. Mieszamy do czasu aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji i zacznie odchodzić od ścianek rondla. 2. Ciasto studzimy. Po ostudzeniu pojedynczo wbijamy jajka miksując na najwyższych obrotach

vaniliowoczekoladowa
Orzechowiec z jabłkami 246

mąka - 350 g kwaśna śmietana - 2 łyżki proszek do pieczenia - 2 łyżeczki jajka - 2 szt Masa jabłkowa galaretki cytrynowe - 2 szt jabłka - 2 kg Masa orzechowa : masło - 80 g miód - 3 łyżki orzechy pokrojone - 220 g cukier - 120 g Przygotowanie : Ciasto Wszystkie składniki na ciasto kruche , połączyć, zagnieść ciasto, podzielić na trzy części. Każdą część wyłożyć na blachę

Kuchnia Danusi
Dżem z cukinii, dżem cukiniowy 257

wiedziałam i tak, czego można się spodziewać. Jak dla mnie to idealny farsz do naleśników czy opcja na przekładanie ciasta. Przepis pochodzi od Ewy Wachowicz . A sekretem tego dżemu jest dodatek cytryny – skórki i soku i galaretki cytrynowej. Są przepisy na dżem bez dodatku galaretki, ale pozostawię ich testowanie na kolejne lata. W tym roku z racji zaawansowanej ciąży(...)odwracamy wieczkiem do do\u0142u."]} Drukuj Dżem z cukinii, dżem cukiniowy Składniki 5 kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu) 1 kg cukru (dałam 0,8 kg) 4 galaretki cytrynowe sok i skórka z 2 cytryn Sposób przygotowania Cukinie ścieramy na tarce i wrzucamy do garnka. Dodajemy cukier i dusimy, aż z cukinii zrobi się miazga (ok 2h) Dodajemy galaretki, skórkę

Mieszam w Garnku
Sernikowy tort z malinami 365

słodki, delikatnie cytrynowy, na kakaowym, kruchym spodzie. Apetycznie wygląda i wspaniale smakuje. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców jagodowych. Wspaniały na lato, bardzo polecam…(zmodyfikowany przepis z gazetki „Pieczenie jest proste”).   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .     Sernikowy tort z malinami Składniki: Ciasto: 120g mąki pszennej (użyłam tortowej

Mała Cukierenka
Sernik na kakaowym spodzie z brzoskwiniami. 230

cytryny 1 jajko około 5 łyżek mleka      Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, skórką cytrynową, a następnie dodajemy zimne, posiekane masło i rozcieramy palcami do uzyskania drobnej kruszonki. Teraz dodajemy jajko i tyle mleka, by zagnieść gładkie ciasto. Chłodzimy około 30 minut. MASA SEROWA: 500 g trzykrotnie zmielonego twarogu 75 g cukru pudru 1 opakowanie budyniu waniliowego

Rozpustne gotowanie
Ciasto Kilimandżaro 540

łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: prażone jabłka (1,2 litra) 2 galaretki cytrynowe Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła Sposób wykonania: 1. Przygotować ciasto biszkoptowe: ubić białka, dodać cukier, potem żółtka, a na końcu stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia

Kuchnia domowa Ani
Murzynek z kremem śmietanowym 213

proszku do pieczenia   Krem:   400 ml śmietany 30% 2 opakowania galaretki cytrynowej 150 ml wody   Polewa:   100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 2 łyżki oleju roślinnego   Przygotowanie:   Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180°C. Przygotuj ciasto. Masło rozpuść w wodzie, dodaj cukier i kakao. Dobrze wymieszaj

kuron.com.pl
CIASTO Z PIANKĄ I MALINAMI NA BISZKOPTACH – BEZ PIECZENIA! 338

Dziś, korzystając z pełni sezonu na maliny zapraszam na przepyszne, orzeźwiające ciasto z malinami i galaretką. Jest na biszkoptach, więc nie wymaga pieczenia. Znika tak samo szybko, jak szybko się je robi ;) Sprawdzone kilka razy! Polecam! SKŁADNIKI: ( 24×26 ) PIANKA: * śmietana 36% – 750 ml * galaretka cytrynowa – 2 szt DODATKOWO: * biszkopty okrągłe – ok.25 szt * galaretka truskawkowa(...)maliny – ok. 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Blachę wykładamy biszkoptami, nasączamy np. słodką herbatą. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzątku ( 300 ml ) i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, wlewamy zimną galaretkę, wylewamy na biszkopty, wkładamy do lodówki. Na schłodzonym cieście układamy maliny. 3 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, studzimy, tężejącą zalewamy ciasto. Odstawiamy na kilka godzin

Ostra na Słodko
Kruche ciasto z jabłkami i karmelem z orzechami 249

proszku do pieczenia  szczypta soli  Masa jabłkowa: 2 kg jabłek  2 galaretki cytrynowe  Masa orzechowa: 200 gram orzechów włoskich, posiekanych drobno 3 łyżki miodu  4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka mleka 4 łyżki masła  Z podanych składników ciasta kruchego zagnieć jednolitą masę. Ciasto podziel na 3 równe części. Jeżeli nie wiesz jak podzielić ciasto

Mango Papaja
ciasto karmelowe z jabłkami 134

łyżka sody 1 łyżka octu na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 2 opakowania galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru na masę budyniową: 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru 150 g masła dodatkowo: 4 herbatniki 4 kostki białej czekolady Ciasto: Masło, cukier i miód postawić na ogniu w dość dużym garnku. Mieszając powoli gotować aż składniki się

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto Kostka jabłkowa 75

Ciasto Kostka jabłkowa – ciasto które świetnie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. Dziś 28 września – Dzień Jabłka. Szarlotka – lekka, rozpływająca się w ustach, delikatna, kwaskowa i kremowa w jednym – bardzo polecam wypróbować przepis bo ciasto nie jest trudne do przygotowania. Sprawdzi się na imprezach i podwieczorkach. Przepis na dużą blachę. PRZEPIS NA CIASTO KOSTKA JABŁKOWA Składniki : biszkopt: 4 jajka(...)wszystko mieszamy. Następnie ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszki np 30 x 40cm Na końcu pieczemy 30 min w 180st. Potem po wystudzeniu biszkopt nasączamy wodą z cytryną. Teraz czas na przygotowanie Masy jabłkowej: Najpierw jabłka obieramy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka z cukrem, wlewamy 5 łyżek wody oraz sok cytrynowy. Jabłka dusimy przez chwilę

Dorota Smakuje
Ciasto miodowe z jabłkami i kremem 215

przypadku ciast z dodatkiem miodu, najlepsze jest na 2-3 dzień od przyrządzenia. Składniki: Ciasto miodowe: 4 szklanki mąki 2 jajka 250 g masła 1 szklanka cukru pudru 150 g miodu 1 łyżeczka sody 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 1kg jabłek 1 galaretka cytrynowa Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy 500 ml mleka 3 łyżki cukru 100 g masła Polewa

My simple kitchen
Szarlotka z pianką 249

jabłek np. antonówka, szara reneta cynamon do smaku 1 kisiel cytrynowy szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę tortową, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodałam śmietanę, pokrojone na plasterki zimne masło oraz żółtka. Składniki posiekałam nożem na kruszonkę, a następnie zagniotłam szybko jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie części. Jedną trochę większą od drugiej(...)wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/plesniak-z-jabkami.html), szarlotkę na kruchym cieście z budyniem (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/szarlotka-z-budyniem.html), szarlotkę z kisielem (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/07/szarlotka-z-kisielem.html), szarlotkę sypaną (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/szarlotka-sypana.html), szarlotkę na zimno z kremem i galaretką (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/mini-torcik-szarlotka-na-zimno.html), tradycyjną szarlotkę (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/10/szarlotka.html), szarlotkę owsianą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/szarlotka-owsiana.html) czy szarlotkę cytrynową (link: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/08/szarlotka-cytrynowa.html). SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje