ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:190/508)

Tartaletki sernikowe ze śliwkami 128

250ml śmietany kremówki (30 – 36%) - 1/2 szklanki cukru pudru - 4 łyżki mleka w proszku (instant) - 1 galaretka cytrynowa - 200ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki - ekstrakt waniliowy Dodatkowo : - 10 śliwek - 3 łyżki cukru brązowego - 3 łyżki wody - 1 łyżka masła Kruche ciasto zagniatamy zgodnie z przepisem, jak na jabłecznik z budyniem . Ponieważ miałam do zużycia 2 kostki margaryny, zarobiłam więcej ciasta(...)Dzielimy na porcje, przekładamy do woreczków na mrożonki i wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy tyle, ile nam potrzeba. Ciasto z wyżej podanych proporcji wystarczy na 14 tartaletek. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce jarzynowej, wylepiamy foremki, nakłuwamy przy użyciu widelca. Wylepione foremki wstawiamy do lodówki, do czasu, aż przygotujemy wszystkie. Piekarnik nagrzewamy do 190 ° C, wstawiamy blaszkę z foremkami i pieczemy

mojewypiekiinietylko
sernik z malinami i kokosem 236

podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Rozwałkowujemy. Przekładamy do foremki (ok. 21x33cm lub trochę większej), wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy. składniki na masę serową: 1500 g sera, zmielonego 150 ml śmietany 6 jajek 280-300 g cukru 2 budynie opcjonalnie olejek cytrynowy (do smaku) ok. 500 g malin wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy ser i miksujemy. Dodajemy śmietanę, budynie

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z serem i szarą renetą 142

tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około 30 min. Dodajemy startą skórkę cytrynową ,cynamon ,po czym dokładnie mieszamy, w razie potrzeby odparowujemy z nadmiaru soku. Ser biały rozdrabniamy widelcem, mieszamy z jabłkami. Na każdy kawałek ciasta umieszczamy farsz serowo-jabłkowy, zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 min od wypłynięcia. Podajemy z roztopionym

R'n'G Kitchen
Panettone (najlepszy przepis) 188

najlepszy na wykonanie panettone :) Składniki: 1 szklanka rodzynek w rumie 2/3 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczowej/ cytrynowej (dałam 4 łyżki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej, wersja domowa wydaje mi się bardziej intensywna) 3 i 3/4 szklanki mąki + kilka łyżek do obtoczenia rodzynek i podsypania ciasta 2/3 szklanki cukru pół łyżeczki drożdży instant szczypta soli odrobina skórki otartej z cytryny (pół łyżeczki(...)misce wymieszać wszystkie składniki suche, tj. mąkę, cukier, skórkę cytrynową, drożdże i sól. W misie miksera wymieszać jajka, miód, ekstrakt waniliowy i wodę. Następnie (dalej miksując mieszadłem płaskim) dodawać stopniowo mąkę. Gdy masa będzie jednolita dodawać do niej po łyżce miękkiego masła, każdą kolejną łyżkę masła dodawać po wchłonięciu przez ciasto poprzedniej. Wyrobić ciasto na średnich obrotach przez

Domowa Cookierenka Agi
"Dobre Miastko. Najlepsze ciasto na świecie" Justyna Bednarek 69

Szybko zawierają znajomość z Alfredem Pączkiem, który jest właścicielem piekarni i robi najlepsze bułeczki w Miastku. Burmistrz Miastka ogłasza konkurs na najlepsze ciasto. Oczywiście Wiśniewscy biorą w nim udział, bo mama uwielbia piec. Do konkursu stają: tarta cytrynowa mamy, pachnące bułeczki cynamonowe, sernik i drożdżowa chałka. Kto wygra konkurs? Jest o co walczyć, bo nagrodą jest między innymi lot balonem(...)poprzednich książek Pani Justyny, ale już wiemy, że "Skarpetki" musimy przeczytać. Wam polecamy "Dobre Miastko", będzie ono idealne dla dzieci w wieku 5-8 lat :-) Tytuł: ""Dobre Miastko. Najlepsze ciasto na świecie " Autor:  Justyna Bednarek Okładka: twarda Stron: 64 Cena okładkowa: 21,99 zł Wydawnictwo:  Zielona Sowa

kruche babeczki
Miodownik jabłkowo-wiśniowy 177

naturalnego 2 żółtka 300 g margaryny lub masła łyżeczka sody masa: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe dodatkowo  dżem wiśniowy 400 g orzechów włoskich 6 łyżki miodu Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto aż będzie ono jednolitą kulę. Dzielimy gotowe ciasto na trzy części. Jedną zostawiamy na stolnicy a dwie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik w kruchym cieście. 178

cytrynowej      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ser ubijamy z cukrami, mąką, połową piany z białek, skórką cytrynową, a na koniec dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę ostrożnie wykładamy na dżem. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na placek wielkości blachy, ostrożnie przekładamy na masę serową, brzegi ciasta sklejamy, wierzch nakłuwamy widelcem i wkładamy

Rozpustne gotowanie
Tort cytrynowy z malinami 171

urodziny uroczego czterolatka Przemka, stąd ta niecodzienna dekoracja ;) Ekstremalnie cytrynowy, ale lekki i orzeźwiający. Ze sporą ilością masła, ale nie czuć go zupełnie, gwarantuję ;) Przełożony malinami... Pyszności! Sama masa cytrynowa jest po prostu zachwycająca ;) Polecam! PS drexpol.com.pl  - podłogi do każdego wnętrze - drewniane i korkowe. Piękne, estetyczne i trwałe wykonanie. Firma z tradycjami, produkty w atrakcyjnych cenach :) Jeżeli przygotowałaś(...)wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto upuścić na podłogę z wysokości około 30 cm. Przestudzić. Przekroić na 3 blaty. Krem cytrynowy: 750 ml mleka 250 ml soku z cytryny skórka otarta z 4 cytryn 6 łyżek mąki pszennej 7 łyżek mąki ziemniaczanej

Domowa cukiernia Ewy
pyszniutkie ciasto z fasoli czerwonej... 176

wodą i odcedzić z wody, wsypać do miski, dodać jajka, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, pokrojone bardzo dojrzałe banany, użyłam skórki cytrynowej mielonej suszonej, można dać swieżo startą pałką blendera wszystko dokładnie zmiksować na dość lejące ciasto forma silikonowa keksówka 25x15 cm, wlać ciasto do formy, jeśli pieczemy w innej formie to dać do formy papier do pieczenia piekarnik

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik krakowski 139

podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą  i wkładamy na godzinę do lodówki.    Masa serowa: 1 kg trzykrotnie mielonego tłustego twarogu 8 jajek 20 dag margaryny "Kasia" 1 szkl. cukru pudru 1 szkl. drobnego cukru  2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cukry wanilinowe 3 łyżki śmietany kremówki rodzynki skórka cytrynowa   Masło ucieramy z cukrem pudrem(...)jednym żółtku i porcji sera. Wlewamy rozmieszaną w śmietance  mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Dodajemy rodzynki i skórkę cytrynową. Białka ubijamy na sztywną pianę  i stopniowo dodajemy pozostały cukier. Pianę przekładamy do masy serowej  i delikatnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy i 3/4 przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wylewamy masę serową. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy

Pyszności Słodkości
Ciasto z sercem 162

odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto kroimy na kromki grubości 1,5cm. Z każdej wycinamy foremką serce.   Ciasto jasne: Masło miksujemy z cukrem,  cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy

Smak mojej kuchni
Babka herbaciano-miodowa 79

dowolnej formie bez żadnej okazji, ponieważ jest naprawdę bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Uwielbiam te mięciutkie oraz nieco wilgotne wnętrze ciasta. Nutę herbaty i miodu możecie wzbogacić o ulubione dodatki. Ja dotychczas dodawałam imbir, aromat waniliowy, cytrynowy bądź pomarańczowy. Tym razem w mojej babce znalazł się miód pomarańczowy. Wyszło pysznie! Babka herbaciano-miodowa - składniki: 1 szklanka mleka (1 szklanka(...)herbaty (mocnej) 150g masła lub margaryny 100g cukru 2 jajka 100g miodu (płynnego) 300g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Opcjonalnie: 1/2 łyżeczka imbiru, kilka kropel aromatu waniliowego, cytrynowego lub pomarańczowego (*) Ponadto do dekoracji: cukier puder, lukier lub polewa czekoladowa Babka herbaciano-miodowa - przygotowanie: Herbatę zalać wrzącym mlekiem i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masło/margarynę z cukrem utrzeć

Di gotuje
Ciasto Pina Colada 131

dodaniu na małych obrotach. Dodać skórkę z cytryny i zmiksować. Stopniowo najlepiej w 3 turach dodawać mąkę, na zmianę z sokiem cytrynowym i syropem z ananasów (z puszki) ,wymieszać rózgą kuchenną do połączenia się składników. Ciasto może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać

kulinarnyswiatdomi
Tarta z jabłkami i bezą 132

Tarta na kruchym spodzie, z jabłkami i lekko cytrynową bezą. Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać zimne kawałki masła i sól. Szybko posiekać nożem. Na koniec

Bullio
Sernik cytrynowy na zimno 293

Pyszny sernik na zimno w wersji cytrynowej. Nie za słodki, lekko orzeźwiający. Nie miałam żadnych owoców więc pod galaretkę dałam ciastka delicje. składniki: 1 kg zmielonego

Monia miesza i gotuje
T/C*- ry baby - sezon na baby czas zacząć 128

tradycyjną, najzwyczajniejszą wkrótce też  pokażę, ale dzisiaj niech będzie inaczej. Taka zakręcona baba, jak często nasze dni. Potrzeba na ciasto: - 500g maki pszennej najlepiej typ 550 - 120g cukru - 2 żółtka - szczypta soli - opakowanie suchych drożdży - łyżeczka aromatu cytrynowego - 100g masła - 250ml ciepłego mleka Na początek mieszam wszystkie składniki z listy do masła. Masło roztapiam, następnie, kiedy lekko przestygnie mieszam

I tu będę miała takie te
Sernik na zimno cytrynowo brzoskwioniowy 150

Składniki: 2 galaretki o smaku cytrynowym, 500g twarogu tłustego, 250g sera mascarpone, 2 czubate łyżki cukru pudru ( można dać więcej, według własnego smaku), 1 cytryna, 2

W kuchni u Moniki
Rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową. 131

skórki cytrynowej      Przygotowujemy rozczyn. Rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, robimy w niej wgłębienie, do którego wlewamy rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy mleko oraz jajka i miksujemy mikserem z hakiem około 10 minut, następnie dolewamy olej i miksujemy aż ciasto wchłonie(...)nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 15 minut, aż będą złote. Jeśli masz kłopoty ze zrobieniem idealnego ciasta drożdżowego może w tej notce znajdziesz pomocne informacje.      Po wystudzeniu dekorujemy rogaliki strużkami czekolady i posypujemy skórką cytrynową

Rozpustne gotowanie
Babka cytrynowa 202

Pyszna i wilgotna babeczka o smaku cytrynowym. Idealna do herbatki. Można ją dowolnie udekrować lub też po prostu posypać cukrem pudrem. składniki: 1,5 szklanki mąki

Monia miesza i gotuje
Pianka wiśniowo-cytrynowa 2757

Składniki: Galaretka wiśniowa - 1 opak. Galaretka cytrynowa – 1 opak. Mleko skondensowane niesłodzone – 340g Biała czekolada – kilka kostek Gorzka czekolada – kilka kostek Wykonanie

Kulinarne Przeboje