ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:182/508)

Hobbickie tartaletki z jeżynami. 185

przepisów, to czuję dobrze klimat hobbickiej kuchni i pasję do jedzenia tych Małych Ludzi. :) Składniki: ciasto: 200 g mąki 120 g masła w temperaturze pokojowej 35 g skrobi ziemniaczanej 80 g drobnego cukru 2 żółtka 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej szczypta soli nadzienie: 500 g jeżyn (świeżych lu rozmrożonych i odsączonych) dżem jeżynowy lub z owoców leśnych (albo inny(...)żółtka z cukrem na kremową masę.  Dodać masło i dokładnie rozetrzeć. Dodać skórkę cytrynową i sól. Wymieszać dokładnie widelcem. Dodać mąkę i skrobię. Wymieszać widelcem a następnie ugnieść dłońmi i uformować kulę. Zawinąć w folię i schłodzić przez 1/2 godziny w lodówce. Podzielić ciasto na tyle części, ile mamy foremek (6 - 8). Rozwałkować na krążki i umieścić w natłuszczonych

zadanie-gotowanie
Mazurek pomarańczowy z mascarpone 124

pomarańcze Prep Time 20 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 40 minutes Servings 20 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 180 g mąki krupczatki 50 g mąki pszennej 120 g masła 110 g drobnego cukru 1 łyżka emulsji cytrynowej można użyć olejku cytrynowego lub pominąć 1 średnie jajko Składniki na masę serową 250 g mascarpone 2 łyżki dżemu

SprawdzonaKuchnia.pl
Cytrynowa babka z białej fasoli 176

powiedział, że warzywa tylko na wytrawnie? Świetnie sprawdzają się również właśnie w słodkich wypiekach. Ciasto z buraków już było, z marchewki także, więc tym razem padło na białą fasolę.  Przepyszna, wilgotna i mocno cytrynowa babka to moja propozycja nie tylko nadchodzące  Święta Wielkanocne, będzie idealna również na imieniny, urodziny lub po prostu do niedzielnej kawy. Dzięki dodatkowi

Krylowa Kuchnia
Szarlotka 189

Nieważne, czy to jest jesień czy zima. Lubię jak w domu pachnie ciastem, dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować pyszną szarlotkę.   Składniki: 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 4 białka 1 kisiel cytrynowy szczypta soli 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach,  odciskamy sok i dodajemy

Pyszności Słodkości
Drożdżówki z serem 246

łyżki * żółtko – 1 szt * cukier wanilinowy – 1 łyżeczka * ser biały – 220 g * skórka cytrynowa – 1 szczypta DODATKOWO : - płatki migdałów – 100 g - sos toffi – 100 ml - jajko do posmarowania – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mieszamy mleko z miodem i jajkiem. Dodajemy mąkę rozmieszaną z drożdżami , miękkie masło i sól. Dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy

Ostra na Słodko
Tartaletki sernikowe ze śliwkami 196

250ml śmietany kremówki (30 – 36%) - 1/2 szklanki cukru pudru - 4 łyżki mleka w proszku (instant) - 1 galaretka cytrynowa - 200ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki - ekstrakt waniliowy Dodatkowo : - 10 śliwek - 3 łyżki cukru brązowego - 3 łyżki wody - 1 łyżka masła Kruche ciasto zagniatamy zgodnie z przepisem, jak na jabłecznik z budyniem . Ponieważ miałam do zużycia 2 kostki margaryny, zarobiłam więcej ciasta(...)Dzielimy na porcje, przekładamy do woreczków na mrożonki i wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy tyle, ile nam potrzeba. Ciasto z wyżej podanych proporcji wystarczy na 14 tartaletek. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce jarzynowej, wylepiamy foremki, nakłuwamy przy użyciu widelca. Wylepione foremki wstawiamy do lodówki, do czasu, aż przygotujemy wszystkie. Piekarnik nagrzewamy do 190 ° C, wstawiamy blaszkę z foremkami i pieczemy

mojewypiekiinietylko
sernik z malinami i kokosem 297

podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Rozwałkowujemy. Przekładamy do foremki (ok. 21x33cm lub trochę większej), wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy. składniki na masę serową: 1500 g sera, zmielonego 150 ml śmietany 6 jajek 280-300 g cukru 2 budynie opcjonalnie olejek cytrynowy (do smaku) ok. 500 g malin wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy ser i miksujemy. Dodajemy śmietanę, budynie

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z serem i szarą renetą 202

tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy cukier ,wrzucamy starte jabłka ,smażymy około 30 min. Dodajemy startą skórkę cytrynową ,cynamon ,po czym dokładnie mieszamy, w razie potrzeby odparowujemy z nadmiaru soku. Ser biały rozdrabniamy widelcem, mieszamy z jabłkami. Na każdy kawałek ciasta umieszczamy farsz serowo-jabłkowy, zlepiamy i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 3 min od wypłynięcia. Podajemy z roztopionym

R'n'G Kitchen
Panettone (najlepszy przepis) 238

najlepszy na wykonanie panettone :) Składniki: 1 szklanka rodzynek w rumie 2/3 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczowej/ cytrynowej (dałam 4 łyżki domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej, wersja domowa wydaje mi się bardziej intensywna) 3 i 3/4 szklanki mąki + kilka łyżek do obtoczenia rodzynek i podsypania ciasta 2/3 szklanki cukru pół łyżeczki drożdży instant szczypta soli odrobina skórki otartej z cytryny (pół łyżeczki(...)misce wymieszać wszystkie składniki suche, tj. mąkę, cukier, skórkę cytrynową, drożdże i sól. W misie miksera wymieszać jajka, miód, ekstrakt waniliowy i wodę. Następnie (dalej miksując mieszadłem płaskim) dodawać stopniowo mąkę. Gdy masa będzie jednolita dodawać do niej po łyżce miękkiego masła, każdą kolejną łyżkę masła dodawać po wchłonięciu przez ciasto poprzedniej. Wyrobić ciasto na średnich obrotach przez

Domowa Cookierenka Agi
"Dobre Miastko. Najlepsze ciasto na świecie" Justyna Bednarek 122

Szybko zawierają znajomość z Alfredem Pączkiem, który jest właścicielem piekarni i robi najlepsze bułeczki w Miastku. Burmistrz Miastka ogłasza konkurs na najlepsze ciasto. Oczywiście Wiśniewscy biorą w nim udział, bo mama uwielbia piec. Do konkursu stają: tarta cytrynowa mamy, pachnące bułeczki cynamonowe, sernik i drożdżowa chałka. Kto wygra konkurs? Jest o co walczyć, bo nagrodą jest między innymi lot balonem(...)poprzednich książek Pani Justyny, ale już wiemy, że "Skarpetki" musimy przeczytać. Wam polecamy "Dobre Miastko", będzie ono idealne dla dzieci w wieku 5-8 lat :-) Tytuł: ""Dobre Miastko. Najlepsze ciasto na świecie " Autor:  Justyna Bednarek Okładka: twarda Stron: 64 Cena okładkowa: 21,99 zł Wydawnictwo:  Zielona Sowa

kruche babeczki
Miodownik jabłkowo-wiśniowy 236

naturalnego 2 żółtka 300 g margaryny lub masła łyżeczka sody masa: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe dodatkowo  dżem wiśniowy 400 g orzechów włoskich 6 łyżki miodu Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto aż będzie ono jednolitą kulę. Dzielimy gotowe ciasto na trzy części. Jedną zostawiamy na stolnicy a dwie

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik w kruchym cieście. 228

cytrynowej      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ser ubijamy z cukrami, mąką, połową piany z białek, skórką cytrynową, a na koniec dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę ostrożnie wykładamy na dżem. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na placek wielkości blachy, ostrożnie przekładamy na masę serową, brzegi ciasta sklejamy, wierzch nakłuwamy widelcem i wkładamy

Rozpustne gotowanie
pyszniutkie ciasto z fasoli czerwonej... 233

wodą i odcedzić z wody, wsypać do miski, dodać jajka, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, pokrojone bardzo dojrzałe banany, użyłam skórki cytrynowej mielonej suszonej, można dać swieżo startą pałką blendera wszystko dokładnie zmiksować na dość lejące ciasto forma silikonowa keksówka 25x15 cm, wlać ciasto do formy, jeśli pieczemy w innej formie to dać do formy papier do pieczenia piekarnik

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik krakowski 202

podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą  i wkładamy na godzinę do lodówki.    Masa serowa: 1 kg trzykrotnie mielonego tłustego twarogu 8 jajek 20 dag margaryny "Kasia" 1 szkl. cukru pudru 1 szkl. drobnego cukru  2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cukry wanilinowe 3 łyżki śmietany kremówki rodzynki skórka cytrynowa   Masło ucieramy z cukrem pudrem(...)jednym żółtku i porcji sera. Wlewamy rozmieszaną w śmietance  mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Dodajemy rodzynki i skórkę cytrynową. Białka ubijamy na sztywną pianę  i stopniowo dodajemy pozostały cukier. Pianę przekładamy do masy serowej  i delikatnie mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy i 3/4 przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wylewamy masę serową. Pozostałe ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy

Pyszności Słodkości
Ciasto z sercem 225

odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto kroimy na kromki grubości 1,5cm. Z każdej wycinamy foremką serce.   Ciasto jasne: Masło miksujemy z cukrem,  cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy

Smak mojej kuchni