ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:173/508)

Babka cytrynowa 79

cytryny. Pieczemy ok. 60 min w temp. 180°C. Moje wskazówki i uwagi: Babka jest dobra, nie za sucha z lekko kwaskowym posmakiem cytryny. Wykonanie jest banalne. Babka cytrynowa z gotowaną cytryną Składniki: 100 g miękkiego masła 5 jajek – oddzielnie białka i żółtka 1 i 1/3 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru(...)pestki. Do powstałej masy dodajemy cukier i miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy masło a następnie stopniowo żółtka. Wlewamy sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy ok. 50 min w temp. 180°C. Moje wskazówki i uwagi: Ciasto jest bardzo przeciętne w smaku, trochę za mało słodkie. Konsystencja mogłaby być bardziej delikatna, myślę że zamienienie

Słodki Blog
Ciasto cappuccino + film 144

Ciasto cappuccino to wyśmienity deser na bazie biszkoptu przełożony pyszną pianką, który będzie smakowitym, słodkim poczęstunkiem, sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy jak również na każdą uroczystość rodzinną lub święta.     składniki na tortownicę 26 cm 4 jajka 1/2 szklanki cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kawy cappuccino o smaku śmietankowym 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka(...)upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt odwracamy do góry dnem i przekrawamy na pół, dolną warstwę ciasta wkładamy z powrotem do tortownicy i nasączamy wystudzoną kawą rozpuszczalną. Do miseczki wsypujemy kawę cappuccino, zalewamy ją gorącą wodą, (około 20 ml ) dokładnie mieszamy i studzimy. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wlewamy mleko zagęszczone, miksujemy

Smakowite Dania
Śledź smażony w cieście 185

Świeże śledzie smażone w cieście. Składniki na śledzie: świeże filety śledziowe(u mnie 6) 6 łyżek mąki 2 łyżki śmietany 2 jajka łyżeczka otartej skórki cytrynowej ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę po pół łyżeczki soli i papryki czerwonej Przygotowanie śledzi: Śledzie myjemy i osuszamy. Z reszty składników w misce robimy gęste ciasto. Płaty śledziowe maczamy w cieście, smażymy na oleju

NiePieprz.pl
Babka waniliowa z cytrynową skórką (najprostsza). 158

cytryny i startą skórkę cytrynową. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy.  2. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy powoli roztopiony tłuszcz i mieszamy do całkowitego połączenia. Na końcu dodajemy glukozę. 3. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wlewamy masę. Ciasto pieczemy w 170 st C przez 60 minut

vaniliowoczekoladowa
Pierniki norymberskie 251

Wykonanie: Ciastka. Białka (bez ubijania), miód, cukier - wymieszać do połączenia składników. Do masy dodać pozostałe składniki - zmielone migdały, masę marcepanową, kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową, mąkę ryżową i ziemniaczaną, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia, sól. Dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję pasty. Na papierze do pieczenia narysować 20 kółek o średnicy 8 cm. Na każde narysowane kółko nakładać ciasto piernikowe

Rodzinka w kuchni
Bezglutenowy, bez cukru fit jabłecznik 212

minut). Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne, przekrój na 4, a następnie w cieniutkie plasterki. Skrop sokiem cytrynowym, żeby nie ściemniały. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, i na grubych oczkach tarki zetrzyj 3/4 ciasta równomiernie je rozkładając na dnie. Podpiecz w nagrzanym do 190 C piekarniku przez 15 minut. Na podpieczony spód wyłóż równomiernie jabłka. Zetrzyj resztą

greenscarf
Mazurek z pianką 136

masła 2 żółtka skórka otarta z 1 cytryny pianka: 250 g śmietany 30% 1/3 szklanki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa  dodatkowo: 1 słoik konfitury mirabelkowej, malinowej lub z czarnej porzeczki wiórki kokosowe i orzechy do ozdoby Przygotowanie: ciasto: Obydwie mąki mieszamy z cukrem, dodajemy żółtka, posiekane masło oraz skórkę otartą z 1 cytryny. Zagniatamy ciasto które odkładamy do lodówki

Bon appetit mon amie
Napoleonka 308

Kolejny niesamowity przepis ze starego zeszytu cioci Basi ( tak samo jak CYTRYNOWY CAŁUSEK ) znany w rodzinie od lat! Napoleonki choć królują w cukierniach do tej się nie umywają! Ta napoleonka bije wszystkie inne na głowę ( daję sobie rękę uciąć ) ;) Delikatny budyniowy krem przełożony waniliowym ciastem posypane chrupiącymi herbatnikami wprost rozpływa się w ustach! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 22 x 26 ) CIASTO

Ostra na Słodko
Jabłecznik z twarożkowym kremem. 218

reszcie wody rozpuszczamy proszek budyniowy, wlewamy do jabłek i gotujemy jeszcze około minuty do zgęstnienia. Jeszcze ciepły wylewamy na upieczone ciasto, studzimy. KREM TWAROŻKOWY: 200 g schłodzonej śmietany 30% 4-5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru cytrynowego (lub 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej) 250 g mielonego, białego sera      Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem(...)cukrem cytrynowym. Twaróg miksujemy, dodajemy 2 łyżki ubitej śmietany i dokładnie miksujemy. Dodajemy resztę śmietany i delikatnie, ale dokładnie mieszamy trzepaczką lub szpatułką. Krem przekładamy na masę jabłkową, wyrównujemy i chłodzimy co najmniej 2-3 godziny. Przed podaniem ciasto można oprószyć cynamonem. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Pączki francuskie z lukrem pomarańczowym 132

jaja szczypta soli 1 szklanka wody   1 l oleju do smażenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku cytrynowego Sposób przygotowania: Do garnka wlać wodę dodać masło i sól, jak się połączą wsypać przesianą mąkę. Ciasto mieszać drewnianą łyżką ąż będzie odchodzić od ścianek garnka. Ostudzić i dodawać po kolei jajka ciągle miksując. Wyrobione ciasto przełożyć do szprycy

Gosia gotuje
Ciasto z gruszkami w cynamonie 226

łyżek oleju 5 łyżek mleka 3,2% szczypta soli masło do wysmarowania blachy cukier puder do posypania SKŁADNIKI na farsz do ciasta: 5 szt. świeżych gruszek 150 g cukru kryształ 1 łyżeczka cynamonu 1 op. kisielu cytrynowego 1 cytryny PRZYGOTOWANIE farszu: Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Gruszki

kulinarnyJa
Serniczki z truskawkami 277

Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 32x42cm. Piec ok. 15min w temp. 200st. Ostudzić, po czym ciasto przekroić wzdłuż na 2 plastry.     Masa serowa: 200g półtłustego twarogu, 450g śmietanki 30%, 100g mlecznej czekolady, 600g truskawek, 2 łyżki galaretki cytrynowej, 100g cukru, 2 łyżki soku z cytryny, cukier waniliowy, cukier puder do oprószenia.     Czekoladę połamać

Z miłości do słodkości
Sernik "Świąteczny Księżyc" 177

cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g rodzynek kilka kropli aromatu cytrynowego Dodatkowo: 2 opakowania gotowej polewy czekoladowej 50 g masy marcepanowej na gwiazdki Składniki na ciasto zagnieść. Ciasto wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie cisto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i ułożyć na nasmarowanym tłuszczem spodzie

Świat Ciasta
cytrynowy sernika na kruchym kakaowym spodzie 171

cytrynowy sernik Połączenie delikatnego twarogu z kwaśnym smakiem z cytryny daje zawsze wspaniały efekt.  W dodatku deser ten nie należy do zbyt pracochłonnych, dlatego uważam że powinien on gościć na naszych stołach jak najczęściej. składniki ciasto 125 g  masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cukru 2 łyżki kakao szczypta soli sernikowa masa(...)łyżek żelatyny 2/3 szklanki cukru 2 opakowania galaretki cytrynowej sok z 2 cytryn sposób przygotowania  Masło, mąkę, jedno jajko, szczyptę soli, cukier zwykły, kakao, oraz jedną łyżkę cukru waniliowego wkładamy do miski, lub wysypujemy na stolnicę i  wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto.  Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy

Miód i pieprz