wyobrażam sobie jesieni. Jednym z nich jest właśnie ciasto kefirowe ze śliwkami. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Fajnie smakuje i oczywiście jest bez dodatku cukru Jak zwykle osłodziłam je szczyptą sproszkowanej stewii. Do ciasta możemy oczywiście dodać inne owoce, ale o tej porze roku szczególnie polecam Wam śliwki Ciasto kefirowe ze śliwkami – składniki (blaszka 24cm x 24cm): szklanka(...)suchych i mieszam wszystko łyżką do połączenia się składników. Wylewam ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układam przekrojone połówki śliwek skórką do dołu. Ciasto piekę w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół przez około 60 minut. Smacznego! Spróbuj także: muffinki dyniowo-pomarańczowe, tarta cytrynowo-kokosowa. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną
Natka PietruszkiBardzo łatwy przepis na bardzo kruche ciasteczka z wielkanocnym motywem zajączków, pisanek, kurczaczków, kaczuszek i baranków. Upiekłam aż 4 porcje, każda w innym kolorze. Resztki ciasta zmieszałam i powstała mozaika kolorów. Ciasteczka są bez sody i proszku do pieczenia przez co równomiernie rosną, bez wybrzuszeń. Takie płaskie ciasteczka łatwo jest dekorować. Ciastka(...)tarce o grubych oczkach i wymieszać z sypkimi składnikami. – Żółtka zmieszać z aromatem cytrynowym i odpowiednim barwnikiem czyli kakao, kurkuma, Red Velvet lub Matcha. – Zagnieść całość na gładkie ciasto. – Uformować kulę ciasta, owinąć w folię spożywczą i schłodzić ok. 30 minut w lodówce. – Schłodzone ciasto rozwałkować
To co kochamWielkimi krokami zbliżamy się do Wielkanocy. Moimi ulubionymi świątecznymi wypiekami są babki. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na babkę marmurkową. Jest delikatna w smaku i po prostu
Tradycyjna kuchnia KasiJest zima a w sklepach można kupić importowane truskawki. Co prawda, nie są tak pyszne jak nasze krajowe latem, ale cóż -skusiłam się na ich zakup
tojestpyszne.blogspot.comTłusty czwartek, dzień opływający w niezbyt zdrowe słodkie pyszności. Ale czym by on był bez takiego skąpanego w cukrze pudrze, czy lukrze pączka? Ja sobie tego
Malinowe PocałunkiSkładniki: Spód: ok. 20 herbatników (mi wystarczyło 17 sztuk - 80 g) Masa serowa: 900 g sera mielonego sernikowego (tu: President) 250 g cukru pudru 50 g
Malowane smakiemPyszne z orzezwiającym kremem, szybkie do zrobienia bo rureczki z ciasta francuskiego. Polecam ,zasmakują nie tylko dzieciom Składniki: opak. ciasta francuskiego krem: 20 dag
Z Majeczką w kuchniMoi synowie uwielbiaja takie babeczki na jeden kęs :) Jutro Dzień Dziecka, proponuje upiec je swoim maluchom, naprawdę pyszne i bardzo aromatyczne. Cytryna pachnie w całym domu
Z Majeczką w kuchniPyszny, smaczny, słodki, niesamowicie pachnący cytryną, łatwy w przygotowaniu sernik! Jak wiadomo większość serników często opada lecz nie ten! Dzięki temu, że sernik jest pieczony
Kuchnia Łukasza14 lutego mój mąż Zbyszek obchodził swoje urodziny. Z tej okazji upiekłam mu ciasto, którego nie robiłam już kilkanaście lat! W latach 80tych taki torcik był
Przepisy AleksandryRolada biszkoptowa to efektowne ciasto, które w przygotowaniu jest banalnie proste. Wystarczy upiec biszkopt, przełożyć go kremem, udekorować i gotowe! Składniki: na biszkopt 3 jajka (m) niepełna szklanka mąki pszennej niepełna szklanka cukru niecałe 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego na krem niepełna szklanka zimnego mleko 1 krem cytrynowy do dekoracji cukier puder półplasterki(...)zrumienienia biszkoptu). Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny, oderwać papier do pieczenia i delikatnie zrolować ciasto. Pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować krem: tzn zimne mleko zmiksować przez około 4 minuty z kremem cytrynowym. Przygotowanym kremem przełożyć roladę biszkoptową. Najlepiej, aby zawinięcie było na samym spodzie, ponieważ dzięki temu rolada się nie rozleci. Schłodzić
Ugotowaćkilka dni, więc przychodzą do Was z fajnym przepisem :) Chcę Wam pokazać jak zrobić słodziutkie bułeczki-zajączki. Są zrobione z mięciutkiego ciasta drożdżowego, ich brzuszki nadziane są powidłami (można nadziać dowolnym nadzieniem) pokryte są lukrem cytrynowym :) Buźki mają zrobione z cukrowych ozdób :) Myślę, że to fajny pomysł, szczególnie takie zajączki spodobają się dzieciom :) Zapraszam *z proporcji wyszło mi 14 dużych(...)dodajemy trochę mąki, mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia drożdży. Masło rozpuszczamy i studzimy, dodajemy do wyrośniętych drożdży, dodajemy również jajka utarte z cukrem, cukier waniliowy oraz przesianą mąkę-zagniatamy ciasto-jak się klei to podsypujemy mąką. Ma być pulchne, miękkie wyrabiamy je chwilę by się dobrze napowietrzyło. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie urywamy kawałeczek z ciasta
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutrafiły one do galaretki na ciasto z serkiem mascarpone. Świeże wiśnie są dość kwaśne i takie raczej w cieście by się nie sprawdziły. Wykorzystałam więc wcześniej zrobioną niezbyt słodką konfiturę, która zawierała całe kawałki owoców. W cieście sprawdzą się również wiśnie bez pestek z syropu lub wiśnie karmelizowane. Wypróbujcie koniecznie przepis na to pyszne ciasto bez pieczenia. Uważam, że wiśnie(...)serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe 1 szklanka wiśni bez pestek z konfitury lub syropu 350 g herbatników kakaowych Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić ciasto bez pieczenia z wiśniami i mascarpone? Warstwa 1: Sok zagotować, rozpuścić w nim galaretkę
Kuchcik gotujeproste, pyszne ciasto. Zawsze wychodzi, a wykonanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Połączenie śliwek i nutki cytryny sprawia, że ciasto jest orzeźwiające i nieprzesadnie słodkie. Składniki: Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Cukier waniliowy 1 szt. Kisiel o smaku cytrynowym Jajka 5 szt. Margaryna palma 1 kostka Cukier 1 ½ szklanki Mąka pszenna 3 szklanki Śliwki Przygotowanie: Żółtka, margarynę, pół szklanki cukru
Tradycyjna Kuchniajajka szczypta soli 2 łyżki oleju Sos: 1 duży kieliszek wiśniowej brandy (100ml) 1 kubek soku pomarańczowego 1 op kisielu cytrynowego sok z 1 cytryny skórka z 1 cytryny 1 duża pomarańcza 4 łyżki brązowego cukru Przygotowanie: składniki na ciasto mieszamy, zaczynając od połączenia mokrych cukier karmelizujemy na suchej patelni, zalewamy brandy, dolewamy sok wyciśnięty z cytrusów wsypujemy 1 łyżkę
Luźna Kuchniawodę różaną ? o tym z czego się ją przygotowuje przeczytacie pod przepisem :) Maślane bułki z nadzieniem z płatków róży ciasto: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 40 g cukru z wanilią bądź cytrynowego 50 g masła (lub margaryny bezmlecznej) 1 jajko 240 ml mleka (dowolnego, ew. może być woda) pół łyżeczki skórki startej z cytryny(...)mleka, odstawiamy do rośnięcia na kilka minut. Do zaczynu dolewamy ciepłe mleko, miękkie masło, cukier i sól, a także jajko i skórkę z cytryny. Dosypujemy mąkę. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przekładamy ciasto do miski i przykryte zostawiamy w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość lub też chowamy do lodówki na całą noc. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy
Dzieje kuchennej WiewiórySzarlotka jest ciastem które kochamy chyba wszyscy. Ja nie mogę sobie odmówić dokładki. W sadzie właśnie dojrzewają winne jabłka i to idealny czas na jej upieczenie. Zachwyca kruchym maślanym ciastem i nadzieniem jabłkowym bez zbędnych dodatków. Pachnie pięknie i szybko znika. Koniecznie wypróbujcie. Blaszka 25/30 cm lub podobna Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki krupczatki 1,5 szklanki(...)antonówka 1 łyżeczka cynamonu Dr.Oetker Ok. 3-4 łyżki cukru (wg uznania) 1 łyżka soku z cytryny 1 kisiel cytrynowy Dr.Oetker Beza: 5 białek ½ szklanki drobnego cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej Szczypta soli Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne masło, szybko
Wanilia i KardamonPrzypadkowe ale nie do końca. Planowałam upieczenie ciasta na pewien konkurs. Upiekłam brownie i doszłam do wniosku, że idealnie byłoby udekorować je pyszną kremową masą. Niestety jak to przy tworzeniu bywa wpadki się zdarzają i masa nie miała odpowiedniej konsystencji. Dodałam więc do niej śmietany i postanowiłam masę zamrozić. Okazało się, że odkryłam patent na słodkie, kremowe, lekko(...)lodów i braku mieszania co godzinę lody pozostały kremowe i lekko ciągnące. Podałam je w towarzystwie ciasta Brownie. Można je przygotować w czasie gdy lody się mrożą. Nastawiamy piekarnik na 180 st.C. Czekoladę łamiemy i wkładamy do miski razem z masłem i skórką cytrynową. Miskę ustawiamy nad garnkiem z gorąca wodą. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem
Dzieje kuchennej Wiewiórygoście! Dla kogo: dla szukających szybkiego przepisu dla lubiących zwykłe ciasta dla mających w lodówce jogurt naturalny Składniki: 80g (ml) oleju słonecznikowego skórka starta z cytryny 120g cukru 3 jajka 200g mąki pszennej 120g jogurtu naturalnego kopiata łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania Wykonanie tradycyjne: Skórkę cytrynową wraz z cukrem zmiksować za pomocą blendera (jeśli(...)mamy blendera można wykonać ten krok, ale wtedy zamiast cukru kryształu polecam użyć cukier puder i wymieszać go ze skórką cytrynową). Dodać jajka i zmiksować. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a także olej i jogurt. Zmiksować. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni (do suchego patyczka). Po wystudzeniu posypać cukrem
Mania Wypiekaniatrzeba go zagniatać, ale nie należy też się martwić, że coś się nie uda. O każdej porze roku może być inne, ponieważ jako dodatek wykorzystamy owoce sezonowe. Składniki na ciasto: -3 jajka -1/2 szklanki oleju -3/4 szklanki cukru -1 szklanka mleka 3,2 % -3 szklanki mąki -5 dkg drożdży -szczypta soli -aromat lub cukier wanilinowy(...)szklanki mąki -1/4 szklanki cukru -10 dkg margaryny -2 żółtka -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat waniliowy lub cytrynowy-według uznania -szczypta soli Wszystko należy zmieszać i zetrzeć palcami na kruszonkę. Nasze ciasto drożdżowe przekładamy do natłuszczonej blaszki o wymiarach ok. 22 x 30 cm. Na cieście układamy owoce, lekko je dociskając. Posypujemy
Maminek kulinarny