ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:172/508)

Ciasto marchewkowe 141

wszystkim skórki pomarańczowej, która pięknie pachnie :) 25-30 g wiórków kokosowych ( nie za dużo, by nie zdominowały smaku ciasta)  0,5  łyżeczki soli 1 łyżeczka sody 1,5  łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia zapach cytrynowy  polewa: 400 g cukru pudru 100 g kremowego serka ( np Ulubiony lub Almette) 50 g masła polewa: Serek

Z Marcepanem
Zapiekanka z łososiem 152

dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. Niestety porcja jak dla 1 osoby wychodzi bardzo duża. Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (1 duży prostokąt) 10 pieczarek 1 por (duża biała część) 200g świeżego łososia 1 łyżka masła pieprz cytrynowy sól pieprz czarny 1 łyżka soku z cytryny Łososia przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Gotujemy go na parze. Pora (tylko

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
JESIENNE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 157

pysznych, polskich, dojrzałych węgierek upiekłam proste, ucierane ciasto - takie sobotnio-niedzielne do popołudniowej kawki :-) Zapach ciasta i smak węgierek przywołał wspomnienia rodzinnego domu ... Składniki: 1 kostka Kasi 5 całych jajek 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia aromat cytrynowy ok 1 kg śliwek węgierek cukier waniliowy Wykonanie: Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki(...)Mikserem rozkręcamy ją dodając partiami cukier i po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat cytrynowy i miksujemy aż do dokładnego połączenia się składników.  Na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą wykładamy nasze ciasto. Na ciasto wykładamy śliwki pokrojone w ósemki, zawsze skórką na ciasto. Całość posypujemy cukrem waniliowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym

Walijskie Pichcenie
Ciasto biszkoptowe z gruszkami 236

mnie non stop. więc jak ktoś mnie zna osobiście, to sobie i pooglądać może, choć zapewniam, że nie ma co patrzeć ;) Zdecydowanie przyjemniejszym widokiem, jest porządny kawałek ciasta. Nie ważne z czym tak naprawdę. Liczy się jak tylko dostarcza odrobinę słodyczy!  Taki właśnie jest ten placek. Słodki, ale nie zamulający. Ze śmietankową pianką i gruszkowym posmakiem. Jeśli macie ochotę(...)innym wypadku przesiąknie nam całkowicie spód! Wstawiamy do lodówki. Pianka: Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Powoli wlewamy przestudzoną, tężejącą galaretkę cytrynową. Piankę wykładamy na warstwę gruszkową. Wstawiamy do lodówki. Gdy całkowicie zastygnie, ciasto wykańczamy galaretką np. pomarańczową.   Podajemy schłodzone. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Muffiny cukiniowo-cytrynowe 157

zorientowałam, że zapomniałam o postach na blogu.  Ostatnio widząc ten przepis, znaleziony na Moich Wypiekach, pomyślałam, że muszę go wypróbować. I tak oto powstały one: malutkie muffiny cukiniowo-cytrynowe. Sama nie wierzę, że to dopiero pierwsze muffiny na blogu, czas nadrobić zaległości. Muffiny praktycznie nie wyrastają i od papilotek odrywają się dopiero po wystudzeniu, ale nie zważając(...)połączenia się masy. Na końcu dodajemy startą cukinię i króciutko mieszamy. Formę do muffinków wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto - pod wierzch wysokości foremki. Pieczemy ok. 25 min w 170 stopniach. Możemy je polukrować. Lukier cytrynowy: 3/4 szklanki cukru pudru skórka świeżo otarta z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny Składniki umieszczamy w miseczce i rozcieramy do gładkości

psgotujemy
Sernik z wiśniami 105

się prezentuje:) Mnie ciasto smakowało, a Wam? Spróbujcie upiec:) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej; 250 g margaryny; 4 żółtka; 100 g cukru pudru; Z podanych składników zagnieść ciasto. Garść ciasta odłożyć na kruszonkę, a resztę wyłożyć do dużej formy (25 cm x 40 cm) wyłożonej papierem pergaminowym i podpiec w temperaturze około 200 o C na jasnozłoty kolor.  Masa(...)łyżka mąki ziemniaczanej; 2 łyżki mleka w proszku; 4 łyżki masła; 1 cukier waniliowy; skórka otarta z połowy cytryny; kilka kropli aromatu cytrynowego; Ser dwukrotnie zemleć, dokładnie zmiksować z resztą składników, po czym wyłożyć na podpieczone ciasto. Wierzch: 1-1,5 kg wiśni; 1 kisiel wiśniowy; 4 czubate łyżki cukru; 4 białka; Wiśnie wydrylować, odsączyć i wyłożyć na masę serową

In my kitchen
Szybkie dania dla niespodziewanych gości – przepisy 266

Sałatka z jarmużu – prosta i smaczna Ciasto marchewkowe z makiem Łatwe Makaron ryżowy z warzywami Ryba po meksykańsku Glass noodles z warzywami i grzybami mun Kisiel cytrynowo bananowy Łosoś w warzywach Risotto z suszonymi pomidorami Risotto z botwinką Spring rolls wegetariańskie Ekspresowy kociołek meksykański Trufelki kokosowe Jaglane pralinki kokosowo-gruszkowe Faworki z ciasta francuskiego Lekka zupa brokułowa Bliny z kaszy

Dorota Smakuje
Ciasto Leśny Mech 102

szklanki mąki pszennej 1op. budyniu waniliowego 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej Krem: 1op. galaretki przezroczystej, lub cytrynowej 330ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru 1op. cukru waniliowego (16g) 250g serka mascarpone Przygotowanie: Ciasto: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Świeży, umyty szpinak, rozdrabniamy w wysokim naczyniu, za pomocą blendera. Mikserem ucieramy jajka z cukrami na jasną, puszystą

NiePieprz.pl
Biskwity z kremem cytrynowym i owocami 135

puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem - przesiać do masy jajecznej - połączyć delikatnie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką porcję ciasta - formować okrąg średnicy 12-15 cm. Piec 10-12 min. w 170 stopniach. Krem cytrynowy: 500 ml kremówki 50 g cukru sok z 1 cytryny otarta skórka z cytryny Kremówkę ubić z cukrem, wlać sok z cytryny

kolorowotorcikowo
Kwaskowy pleśniak śliwkowy 90

szklanki mąki pszennej  * 2 łyżeczki proszku do pieczenia  * 1,5 szklanki cukru * 5 jajek  * kostka masła * kisiel cytrynowy  * śliwki  Przygotowanie : Z mąki , proszku do pieczenia , szklanki cukru , żółtek i masła zagnieść kruche ciasto. Włożyć w woreczek foliowy i zostawić na godzinę w lodówce. Połowę ciasta wyłożyć w blaszce , na ciasto ułożyć śliwki. Białka ubić

Magiczne Życie Marty
Ciasto śnieżynka z ananasem bez pieczenia 119

sylwestra lub spotkania z przyjaciółmi. Ciasto śnieżynka z ananasem bez pieczenia na spodzie z kruchych ciasteczek. Składniki: Na ciasto: 250 ml śmietanki 30% (zimnej) 2 opakowania serka naturalnego Bieluch (lub innego podobnego) 2 x 135 g 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka cytrynowa 2 szklanki wody (500 ml) 6 płaskich łyżek cukru pudru (można dać więcej, jeśli wolicie słodsze desery(...)całkowitego stężenia (na minimum 3 godziny, ja zostawiam na całą noc). Przed podaniem na wierzch ciasta nakładamy nasze nadzienie ananasowe (nie jest za słodki, co doskonale komponuje się z całością). Zamiennie wierzch można ozdobić musem pomarańczowym (mieszamy 1 galaretka pomarańczowa lub cytrynowa rozpuszczoną w 350 ml wody + 2 zmiksowane pomarańcze), puree z anansa, musem z mango lub samą galaretką

Słodkie okruszki
Tort bezowy z kremem cytrynowym i borówkami 204

delikatnie wymieszać z kremem cytrynowym. Na talerzu umieścić pierwszą pełną bezę i wyłożyć krem cytrynowy. W środek kremu wcisnąć borówki i nałożyć bezę w kształcie wieńca. W środek nasypać borówki, udekorować odłożonym kremem i listami mięty. Podawać schłodzony. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , Desery , Wykorzystanie białek Tagged

https:KKuchniaMniam
Cinnamon rolls z lukrem cytrynowo-cynamonowym 108

CINNAMON ROLLS 🧡 z lukrem cytrynowo-cynamonowym to znak, że jesień u mnie już pełną parą! 🧡 W domu pachnie obłędnie - kawą, drożdżami i cynamonem... Mam nadzieję, że i u Ciebie będzie tak pachniało... Musisz tylko zrobić ten przepis i zaparzyć kawę... ☕ Składniki na ok. 17 rollsów: Ciasto: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 szkl. mleka lub napoju roślinnego(...)łyżek słodzidła zamiast 3) 2 kopiaste łyżeczki cynamonu (jeżeli nie robimy lukru to dodajemy 1 łyżeczkę więcej) Lukier cytrynowo-cynamonowy: Sok z 1/2 cytryny 10 płaskich łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Składniki na ciasto zagniatamy przez 10 min. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. Po upływie czasu ciasto ponownie zagniatamy. Wałkujemy na stolnicy

Czarnawisienka
Sernik limonkowy na zimno 137

zauważyliście, curdy limonkowe i cytrynowe pojawiają się na blogu bardzo często, jest to po prostu coś co uwielbiam! Tym razem niezwykle lekki sernik limonkowy na zimno. Zrobiony jest na kruchym, ciasteczkowym spodzie z dodatkiem masła, na spód wylana jest niesamowicie puszysta i aromatyczna masa limonkowa. Sernik limonkowy na zimno -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Sernik limonkowy na zimno 137

zauważyliście, curdy limonkowe i cytrynowe pojawiają się na blogu bardzo często, jest to po prostu coś co uwielbiam! Tym razem niezwykle lekki sernik limonkowy na zimno. Zrobiony jest na kruchym, ciasteczkowym spodzie z dodatkiem masła, na spód wylana jest niesamowicie puszysta i aromatyczna masa limonkowa. Sernik limonkowy na zimno -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty

AleTorcik
Sernik z konfiturą wiśniową 124

szklanki cukru masa serowa 1 kg twarogu dobrego wiejskiego 6 jajek 1,5 szkl cukru otarta skórka z cytryny cukier wanilinowy cytrynowy 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny palma dodatkowo słoiczek dżemu wiśniowego domowego Ciasto zagniatamy szybko, dzielimy na dwie części i wkładamy w woreczkach do zamrażarki na ok godzinę. Twaróg przekręcamy przez maszynkę lub tłuczkiem do ziemniaków

Gotowanie jest łatwe
Ciasto Leon 259

łyżka po łyżce dodajemy cukier, a następnie kolejno dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 25x40. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Krem budyniowy: 500 ml mleka 200 g masła(...)Wykładamy ¼ budyniu. Następnie jabłka z galaretką czerwoną. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Wykładamy kolejną porcję budyniu. Biszkopt. Porcja budyniu. Kolejno jabłka z galaretką cytrynową. Odstawiamy do stężenia do lodówki. Ostatnia porcja budyniu. Na wierzch placek miodowy. Ciasto można wykończyć polewą z czekolady. Polewa: 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady 35 g masła Składniki umieścić w rondelku, podgrzewać do rozpuszczenia. Następnie wymieszać

kulinarnyswiatdomi