Tort leśny mech to trzy blaty-miękkiego, zielonego ciasta, przełożonego delikatnym kremem (na bazie śmietany i mascarpone, z dodatkiem cytrynowej nutki) i ozdobionego leśnymi owocami. Nie zawiera sztucznych barwników, a jego piękny, zielony kolor jest zasługą dodatku szpinaku. Tak-szpinaku! 🙂 Ale tych-którzy w tym miejscu skrzwili się z niesmakiem-zapewniam, że szpinak nie jest wyczuwalny w smaku! […] Artykuł
Domowe TortyTort leśny mech to trzy blaty-miękkiego, zielonego ciasta, przełożonego delikatnym kremem (na bazie śmietany i mascarpone, z dodatkiem cytrynowej nutki) i ozdobionego leśnymi owocami. Nie zawiera sztucznych barwników, a jego piękny, zielony kolor jest zasługą dodatku szpinaku. Tak-szpinaku! 🙂 Ale tych-którzy w tym miejscu skrzwili się z niesmakiem-zapewniam, że szpinak nie jest wyczuwalny w smaku! […] Artykuł
Domowe Tortyprzepisy członków rodziny. Przez proste mam na myśli naprawdę genialne w swojej prostocie. Po co przygotowywać gościom pracochłonny deser, skoro można podać sorbet cytrynowy z wódką. Jeśli już coś piec to najlepiej bajecznie proste ciasto jogurtowe. Na pewno wypróbuje też przepis na ratatouille, domowy majonez, fasolkę z olejem orzechowym, soczewicę z białym winem i ciasto czekoladowe. Oczywiście jak je znajdę
Ugotowane pozamiatanejeżeli jednak zdecydujecie się je ozdobić, możecie to zrobić na naprawdę wiele sposobów- podpowiedzi znajdziecie w przepisie. A może macie ochotę zamiast wanilii poczuć cytrynową nutę? Nic prostszego- po prostu zamiast zapachu waniliowego dodajcie do ciasta sok wyciśnięty z połowy cytryny. Smacznego! SKŁADNIKI NA BABECZKI WANILIOWE (20 sztuk ) : 225 g. miękkiego masła lub margaryny do pieczenia 225 g. drobnego cukru
Domowe Tortykisiele truskawkowe bez cukru - 20 łyżek mąki pszennej - ulubiony dżem (ja użyłam pomarańczowego) Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrami, dodajemy kisiel, mąkę oraz skórkę cytrynową. Całość zagniatamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Z ciasta formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i pieczemy około 20 minut w 180 C. Przestudzone ciasteczka smarujemy dżemem i sklejamy
Zainspirowana w kuchniPrzepis na babkę cytrynową to jeden z moich ulubionych przepisów na babkę. Jest nieskomplikowany, ciasto zawsze się udaje. Smakuje super orzeźwiająco :) Gorąco polecam, do "zwykłej" kawki i od święta :) SKŁADNIKI 200 g miękkiego masła 200 g cukru 4 jajka 200 g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cytryna masło i bułka tarta do wysmarowania foremki
Moje Kuchenne Rewelacjeszklanki mielonych migdałów 100 g masła 1 jajko 1 szklanka mleka kilka kropel aromatu cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny oraz 1 galaretka cytrynowa + 3/4 szklanki wody 250 ml śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto muffinkowe przygotować wcześniej aby były w temp.pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić. W jednej misce wymieszać składniki suche a w drugiej połączyć składniki mokre. Następnie
Monia miesza i gotujeprażona cieciorka na słodko z cynamnem pasta z fasoli z dodatkiem suszonych śliwek i jabłek zupa-krem z groszku z trawą cytrynową i mlekiem kokosowym pieczone wegetariańskie burgery z fasoli i batatów ciasto czekoladowe z czerwoną fasolą koktajle z kukurydzy z pomarańczą i bananem Hitem dnia była aksamitna zupa krem z gotowanego na parze groszku, z dodatkiem
Kulinarne przygody Gatityrulon. Formę wykładamy papierem do pieczenia albo używamy silikonowej. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch strucli polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w podgrzanym soku cytrynowym
prawdziwe jedzenierulon. Formę wykładamy papierem do pieczenia albo używamy silikonowej. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch strucli polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w podgrzanym soku cytrynowym
prawdziwe jedzenieszklanki cukru. Zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 30min. Dno tortownicy wyłożyć ciastem, nakłuć. Piec w temp.180 stop. 20 min. Na upieczone ciasto wyłożyć mus jabłkową. Z 3 białek ubić pianę, dodać sok cytrynowy i 150 g cukru i dalej ubijać do rozpuszczenia się cukru. Owoc mango pokroić w kostkę i dodać do ubitej piany. Pianę z mango nałożyć
Kulinarny karnet Christopheramigdałów 10 dag.orzechów laskowych 1/2 szkl.cukru ciemnego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 szkl.kremówki żółtko 1 łyżka mleka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ciasto-makę wsypujemy do miski,robimy dołek,wsypujemy pokruszone drożdże,wlewamy letnie mleko.Dodajemy skórkę cytrynową,sól,cukier ,wiórki masła i jajko,zagniatamy ciasto.Wyrabiamy,odkładamy do wyrośnięcia na 30 min. farsz-mak mieszając,prażymy na suchej patelni.Figi kroimy,wraz(...)migdałami,cynamonem i goździkami.Dodajemy imbir,mak,bakalie w rumie,mieszamy całość. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 50cm.x30cm.,smarujemy farszem,zostawiając brzeg szer.2 cm.Brzeg posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.Placek zwijamy od dłuższej strony,układamy na blasze w formie koła,tworząc wieniec,końce
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimasła nadzienie: 170 g powideł śliwkowych dodatkowo: 1 jajko Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, cukrem, cukrem waniliowym, skórką cytrynową i solą. Wlać mleko, wbić żółtka, zagnieść. Masło rozpuścić i ostudzić, wlać do ciasta, wyrobić. Ciasto powinno być gładkie, może być nieco lepkie. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzemrożonych lub świeżych jagód. W ten sam sposób możemy przygotować sos z wydrylowanych wiśni, czereśni albo borówki amerykańskiej. Składniki na sos jagodowy: Składniki jak cukier i sok cytrynowy warto dodać według własnego smaku, kosztując sos podczas gotowania. 2 szklanki świeżych lub mrożonych jagód, borówek, wydrylowanych wiśni lub czereśni 1/3 szklanki naturalnego soku jabłkowego 3 płaskie łyżki cukru(...)Super puszyste pancakes z truskawkami>>> Pierogi z truskawkami>>> Najlepsze ciasto biszkoptowe z jabłkami>>> Oponki serowe>>> Muffinki przepis podstawowy>>> Naleśniki z serem>>> Naleśniki cytrynowe>>> Racuszki ze śmietaną lekkie i puszyste jak chmurka>>> Mam nadzieję, że przepis
Moja Książka Kucharskaherbatę 😎 Przy robieniu korzystałam z miksera, ale jeśli nie posiadamy takowego sprzętu - i ze spodem, i z masą serową poradzimy sobie bez niego. Gorąco polecam! Składniki na ciasto: (u mnie tortownica o średnicy 25cm) 2 szklanki mąki 160 g roztopionej margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao 2 żółtka Z wszystkich(...)budyniem. Dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę (lub masło). Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, skórkę i sok z cytryny (lub aromat cytrynowy). Mieszamy całość łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciemnego ciasta wykładamy na spód, na to wylewamy delikatnie masę serową, układamy małe kawałki owoców, a następnie posypujemy resztą ciemnego ciasta. Pieczemy około
Walijskie Pichcenie