szklanka wrzątku Do misy wsypujemy mieszankę na biszkopt,dodajemy wodę i jaja i miksujemy koło 6 minut.Tortownice 24 cm wykładamy same dno papierem do pieczenia i przekładamy ciasto biszkoptowe. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.Upieczony biszkopt wyjmujemy z pieca, zostawiamy do ostygnięcia i kroimy go na połowę.Galaretkę rozpuszczamy w trzech szklankach wrzątku i zostawiamy do ostygnięcia(...)minut po czym wyjmujemy i dociskamy drugim krążkiem biszkoptu.Banany kroimy w plastry i układamy jeden obok drugiego na biszkopcie.Zalewamy tężejącą cytrynową galaretką i do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto jest już gotowe do spożycia
Różowa kuchniawoli przyłączenia się do imprezowych przygotowań. Więc, oprócz tortu, o którym będzie w najbliższym czasie osobno, na wegańsko-niewegańskiej imprezie były jeszcze: SŁODKOŚCI: - nasze ciasto czekoladowe z wiśniami, - dla dzieciaków muffinki bananowo-czekoladowe oraz cytrynowe z nadzieniem owocowym, - sałatka owocowa, - koszyczek niewegańskich słodyczy dla słodyczożerców ;) Miały być jeszcze nasze ciasteczka piwne ale zapomnieliśmy ich zabrać, ech... Dzieci miały jeszcze(...)GORĄCA KOLACJA 2 - PO PÓŁNOCY: - krokiety z mięsem dla większości i krokiety z pieczarkami dla nas, - pyszny wegański barszczyk dla wszystkich (fotek niestety brak). Co prawda w cieście naleśnikowym do krokietów znalazło się jajko ale zapytałam o nie dopiero teraz, kiedy piszę ten tekst, ponieważ patrząc na całość tego dania i ogólnie wszystko, co zostało przygotowane, nawet
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEMazurek różano-lukrowy (jajko z żurawiną) Składniki: ciasto: -180 g mąki pszennej - 50 g cukru pudru - 50 g margaryny roślinnej - jajko - szczypta soli dekoracja mazurka: - twarda marmolada różana - lukier cytrynowy (sok z cytryny, cukier puder) - migdały w płatkach - suszona żurawina. Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Wg przepisu TUTAJ . Z ciasta formułuję kształt jajek. Dekoruję całość płatkami migdałowymi
Kuchnia co dniaMargaretka – ciasto, w którego wyglądzie zakochałam się od chwili kiedy po raz pierwszy ujrzałam je na blogu Ostra na słodko. To jedno z tych ciast, z którym poradzą sobie nawet laicy. Potrzeba naprawdę niewiele składników aby zaskoczyć zarówno domowników jak również gości – nie tylko wyglądem ale również smakiem margaretki. Jeśli nie posiadacie w domu gofrownicy, możecie użyć gotowych(...)tężejącą galaretkę. Miksujemy do połączenia. Gotową masę wylewamy na gofry. Wyrównujemy. Odstawiamy na kilka minut. Na wierzchu układamy ciasteczka. Pozostawiamy do stężenia. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 600 ml wrzątku. Studzimy. Lekko tężejące wylewamy na wierzch ciasta. Chłodzimy (najlepiej całą noc). Smacznego
Fascynacje Aniczubata szklanka mąki krupczatki -1 szklanka cukru pudru* -4-5 łyżek soku z cytryny* *składniki na lukier, który spotkał się u mnie ze sprzeciwem, dlatego posypałam cukrem pudrem. Przygotowanie Ciasto francuskie zostawić na ok. 20 minut w temperaturze pokojowej. Gdy rozmarznie, podzielić na 2 płaty. Przełożyć do blach wyłożonych pergaminem. Kolejno piec wg przepisu na opakowaniu. Do garnka wlać połowę(...)garnka i stale mieszając, gotować, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przestudzić. Placki przełożyć jeszcze ciepłym kremem. Cukier utrzeć z sokiem cytrynowym na gęsty lukier. Posmarować nim wierzch napoleonki, a kiedy zastygnie, pociąć ciasto na porcje. Smacznego
Zielona KuchniaPomysł na pyszne, domowe cytrynowe wafle, co najważniejsze szybkie w przygotowaniu. Nie będę pisać, że to wspomnienie mojego dzieciństwa, ponieważ takich wafli nie robiło się w
Pieprzyć z FantazjąBezy z kremem cytrynowym to przepyszny deser. Bezy każdy zna i każdy może zrobić chociaż wymaga to trochę cierpliwości. Najpierw czeka nas sporo miksowania, żeby całkowicie
RelaxtimeOto kolejna propozycja na ciasta. Smak skórki z cytryny nadaje in wyrazisty smak Wszystkie składniki wrzucić do miski, ugnieść dłońmi w jednolitą masę. Ulepić kulę, zawinąć
Kuchnia PokoleńBabka cytrynowa Zdrowych , pogodnych Świąt Wielkanocnych , spędzonych w ciepłej atmosferze dla wszystkich blogerów :-) A teraz czas na świąteczny akcent :-) Babka cytrynowa - smaczna, aromatyczna
Aromatyczne PodróżeBabka cytrynowa przyjemny delikatny smak i zapach zawdzięcza dużej ilości soku oraz skórce z cytryn. Jest puszysta i długo zachowuje miękkość i świeżość. Czytaj więcej »
Przepisy KulinarneDziś nie podam przepisu na ciasto tylko na domową skórkę kandyzowaną z cytryny. Bardzo lubię sama przygotowywać dodatki do ciasta:) Składniki: skórki z 3-4 cytryn
Ciasteczkowy PotwórBiszkopt położyć na posypaną 2 łyżkami cukru pudru ściereczkę i przykryć drugą wilgotną i zimną ściereczką. Śmietankę ubić z sokiem i skórką cytrynową na sztywną pianę dodając resztę cukru. Zdjąć mokrą ściereczkę. Biszkopt posmarować masą i zwinąć ciasto przy pomocy znajdującej się pod spodem ściereczki. Roladę posypać cukrem pudrem. Ja dodatkowo udekorowałem i zawinąłem galaretkę wyciętą w kształt serca. Smacznego
Konrad Gotujepiaskową. Ciasto : 25 dkg masła bez soli 20 dkg cukru 4 jajka 12 i 1/2 dkg mąki pszennej 12 i 1/2 dkg mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dodatkowo masło i bułka tarta do formy Lukier : 1 szkl. cukru pudru sok z cytryny (około 5 łyżek) 1 łyżka tartej skórki cytrynowej Babka(...)czas ucierając ciasto. Formę na babkę wysmarować masłem bądź margaryną i wysypać odrobiną bułki tartej. Do formy wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez 40 do 50 minut. Lukier: do miski wsypać cukier puder oraz skórkę cytrynową. Do cukru małymi strużkami dodawać sok z cytryny. Cały czas ucierając. Nie dodajmy całego soku za jednym zamachem, gdyż
mecookssuper przekąskę, którą można podawać np. z tazikami, sałatą lub po prostu na zimno do piwa. Zaczynamy :-) Składniki: 275 g ciasta francuskiego (1 placek) 1 żółtko szklanka cieciorki 2 ząbki czosnku łyżeczka pieprzu cytrynowego odrobina soli łyżeczka ziół prowansalskich 3 łyżki oliwy + opcjonalnie łyżka śmietany Sposób przyrządzenia: Ciecierzycę namoczyć 1 dzień wcześniej, następnie
pieprzny smaczekbiałą czekoladę. Ciasteczkowy spód posmarować cienką warstwą lemon curd, ułożyć plasterki kiwi i umieścić masę z serkiem. Całość wyrównać i ponownie posmarować kremem cytrynowym (tym razem jego warstwa powinna być grubsza) oraz obłożyć kiwi. Ciasto schłodzić w lodówce (minimum kilka godzin; ja pozostawiłam je na całą noc). Jeśli nie chcemy, aby lemon curd był lekko płynny - kiwi (na wierzchu
Di gotuje