Prosty, a jakże smaczny keks cytrynowy, idealnie nadający się na piknik i nie tylko. Lekko kwaskowaty, delikatny i miękki, na pewno zasmakuje wszystkim. Koniecznie użyjcie do jego przygotowania margaryny Optima Omega 3 , która jest naturalnym źródłem kwasów omega 3, wspiera zdrowie serca i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Czas przygotowania: 15 min Pieczenie: 45 min Składniki(...)masy. Dodaj mleko, miksuj jeszcze przez kilka sekund. Wlej uzyskaną masę do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej formy do keksu. Piecz przez około 40-45 min. Gdyby wierzch ciasta za mocno się zrumienił, przykryj je folią aluminiową podczas pieczenia. W międzyczasie wlej do rondelka resztę soku z cytryny, dodaj cukier puder, i podgrzewaj, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Pod koniec
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaprzepisów sprawdzić jako pierwszy. Z drugiego dylematu wyręczył mnie mój 11,5-letni Syn otwierając książkę "na chybił-trafił" na stronie z cytrynowo-jogurtową babką. Po niespełna godzinie w domu unosił się obezwładniający zapach domowego ciasta, które na pewno podbije też Wasze serca. Jest bardzo proste w wykonaniu - składniki tylko miesza się w misce, długo pozostaje świeże (wiem(...)Synek upiekł jeszcze jedno! Pod przepisem na babkę znajdziecie szczegóły konkursu, w którym dzięki uprzejmości wydawnictwa Albatros mam dla Was 2 egzemplarze "Szybko, świeżo, prosto" Donny Hay. BABKA CYTRYNOWO-JOGURTOWA DONNY HAY /przepis cytuję za Donną Hay z książki "Szybko, świeżo, prosto"/ 2 jajka 180 ml oleju 1 łyżka skórki startej z cytryny 2 łyżki soku z cytryny (daję
KUCHARNIAszkl. mąki, 1 łyżka kakao, ½ szkl. cukru, 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 750 ml smażonych jabłek, 1 galaretka cytrynowa Pianka budyniowa: 4 białka, 3 łyżki budyniu wiśniowego, 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: kasza manna WYKONANIE Ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta chowamy do zamrażarki. Resztą ciasta wykładamy foremkę, podpiekamy 20 min. w 180 stopniach. Masa jabłkowa
słodki bratekPiec około 35 minut w temperaturze 180°C. Nie wyciągać od razu z piekarnika, żeby ciasto nie opadło. Po upieczeniu ciasto zostawić w tortownicy. Wystudzić i nasączyć zimnym pączem przygotowanym z mocno zaparzonej herbaty, cukru i soku cytrynowego. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, podgrzać, aż się rozpuści (nie gotować). Wymieszać z serkiem homogenizowanym. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno
Świat Ciastałyżki wody 2 łyżki oleju 150g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao szczypta soli olej Warstwa bananowa: 6-7 bananów 2 cytrynowe galaretki 800ml wrzątku 6 łyżek dżemu brzoskwiniowego Masa śmietanowa: 500ml śmietany 36% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru Poncz: 100ml wody 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru Wykonanie(...)szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać olej, wodę, żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyciasta z owocami, wśród których prym wiedzie szarlotka. Na moim blogu znajdziecie wiele przepisów na pyszną odsłonę tego ciasta np: Szarlotka piernikowa , Szarlotka pomarańczowa , Szarlotka z bitą śmietaną , Szarlotka nowojorska , Szarlotka z dynią , Szarlotka z truskawkami , Szarlotka z rabarbarem , Szarlotka cytrynowa , Szarlotka sypana itd. Dzisiaj zapraszam po pyszny przepis na Jabłecznik z bezą. PRZEPIS NA JABŁECZNIK Z BEZĄ Składniki
Dorota SmakujeSuper pyszny i bardzo prosty do zrobienia sernik cytrynowy pieczony na ciasteczkowym spodzie. Składniki 20 dag masła 35 dag cukru łyżeczka skórki startej z cytryny olejek
Wasze Przepisyostatnim pysznym i prostym Serniku z malinami z lekkim posmakiem cytrynowym przyszła kolej na równie udany i prosty Sernik z borówkami z nutą pomarańczową . Oba serniki możecie upiec wykorzystując jedno wiaderko sera :) Te serniki to w chwili obecnej nasze ulubione ciasta. Robi się je szybciutko, smakują wybornie, no i są w miarę lekkie w porównaniu z innymi ciastami. Koniecznie spróbujcie
Moja DelicjaOto przepis na prosty i lekki sernik ze smacznymi morelami. Składniki na biszkopt: -5 jajek -¾ szklanki cukru -1 łyżeczka octu + -łyżeczka proszku do pieczenia albo sody
Bon Appetit MałgorzatyA może Smoothie malinowo, cytrynowo - miętowe ? Składniki na 2 porcje: 0,5 kg malin wyciśnięty sok z 1 cytryny ok 25 listków świeżej mięty 1
Niezły MłynekCi, którzy śledzą mojego bloga, wiedzą, że tarty to moje małe zboczenie kulinarne od prawie roku. Pomysłów na nie wciąż mi nie brak, a tym razem
Fabryka pomysłówprosta i bardzo smaczna babka cytrynowa z dodatkiem maku. Ze składników ogólnodostępnych :). Babka jest mięciutka, puszysta, aromatyczna. Nie rezygnujcie z lukru - podkręca smak i dzięki niemu jest jeszcze bardziej cytrynowo :). Możecie upiec tę babkę w klasycznej foremce do babki, najlepiej takiej o pojemności 2 litrów lub nieco większej. Wspaniale smakuje z filiżanką herbaty lub szklanką mleka. A może pojawi się(...)każdym dodaniu. Dodać skórkę i sok z cytryny, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki oraz śmietanę i wymieszać szpatułką ( na tym etapie nie używamy już miksera! ) tylko do połączenia składników. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28 x 9 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec przez około 45 minut w temperaturze
Opowieści z piekarnikamniej słodkie. Następnym razem raczej przygotuję go redukując ilość cukru oraz rodzynek. Jak dla mnie nasączanie ciasta też nie do końca jest konieczne. Tam, gdzie ów nasącz nie doszedł ciasto smakowało mi znacznie bardziej, niż miejsca nasączone. Poza tym – super! 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 225 g marchewki (dałam nieznacznie więcej) po 1/2 łyżeczki: cynamonu, imbiru, kardamonu, mielonych goździków(...)stopni na około 1 godzinę i 20 minut (lub do suchego patyczka; u mnie krócej). Pozostały cukier (75g) łączymy z sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Podgrzewamy na małym ogniu, do czasu aż cukier się rozpuści. Upieczone ciasto nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem. W powstałe otwory wlewamy ciepły syrop
Smaki Na Talerzumniej słodkie. Następnym razem raczej przygotuję go redukując ilość cukru oraz rodzynek. Jak dla mnie nasączanie ciasta też nie do końca jest konieczne. Tam, gdzie ów nasącz nie doszedł ciasto smakowało mi znacznie bardziej, niż miejsca nasączone. Poza tym – super! 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 225 g marchewki (dałam nieznacznie więcej) po 1/2 łyżeczki: cynamonu, imbiru, kardamonu, mielonych goździków(...)stopni na około 1 godzinę i 20 minut (lub do suchego patyczka; u mnie krócej). Pozostały cukier (75g) łączymy z sokiem pomarańczowym i cytrynowym. Podgrzewamy na małym ogniu, do czasu aż cukier się rozpuści. Upieczone ciasto nakłuwamy w kilku miejscach patyczkiem. W powstałe otwory wlewamy ciepły syrop
Smaki Na Talerzulodówki. ~150g mrożonego, rozdrobionego szpinaku (należy go rozmrozić) ~50g tofu wędzonego Polsoja ~sól, pieprz ziołowy i cytrynowy, ząbek czosnku, szczypta kardamonu, inne ulubione przyprawy Szpinak umieścić w rondelku i odparować z niego wodę. Dodać przyprawy i rozgniecione widelcem tofu. Ciasto wyjąć z lodówki, krótko wyrobić i rozwałkować cienko. Szklanką wycinać koła, nakładać farsz i sklejać brzegi. Gotowe pierogi wrzucać
chili & sugar