Dziś cytrynowo i lekko. Bez ciężkich dodatków, owoców, bakalii, czekolady, i kilkuetapowego przygotowania. Jasny biszkopt z kremową, cytrusową masą, który może bez kompleksów podszyć się pod pracochłonny tort. Prosty, szybki, nie wymaga wielu składników. Masa pięknie zastyga, biszkopt wilgotnieje dzięki sporej ilości ponczu. Ciasto z podanych proporcji nie wychodzi duże, wystarcza na około 8 - 9 sporych kawałeczków. Składniki(...)skórkę i sok z cytryny, następnie masę budyniową. Miksujemy krótko, tylko do zgęstnienia masy. Powinna być kremowa i jednolita. Składanie ciasta: Pierwszy z trzech kawałków biszkopta wkładamy do formy keksowej, ponczujemy obficie i wykładamy połowę masy cytrynowej. Przykładamy drugim biszkoptem, ponczujemy i wykładamy pozostałą masę, zostawiając dwie łyżki do pokrycia wierzchu. Oprószamy wiórkami pozostałej, startej białej czekolady
Kronika PiekarnikaOstatnio był przepis na wersję cytrynową, dzisiaj natomiast pod postacią rumową :D Tylko nie pytajcie, które lepsze bo zarówno jedne i drugie skradły moje serce i .... podniebienie :) Składniki: Ciasto: 1 szklanka mleka (250 ml) 100 g masła szczypta soli 1 1/4 szklanki mąki pszennej 4-5 jajek tłuszcz do smażenia Lukier: 150 g cukru pudru 2-3 łyżki wody
Malinowo w kuchnicytrynowym 700 ml gorącej wody Przygotowanie: Biszkopt - margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą z kisielem i proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel. Dodać przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Następnie dodać mleko, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z kukurydzianą, kisielem i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać(...)się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać olejek spirytusowy waniliowy. Dobrze wymieszać. 2 opakowania galaretki cytrynowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto nasączyć według uznania esencją wiśniową. Na nasączony biszkopt wyłożyć masę waniliową. Torcik wstawić do lodówki, aby masa lekko stężała. Gdy masa
Ciastka - domowe słodkościJeśli lubicie banany to na pewno pokochacie to ciasto :) Jest przepyszne, choć trochę czasochłonne, ale można sobie podzielić i robić je partiami- najlepiej zrobić dzień wcześniej, by galaretka i masa śmietanowa dobrze się schłodziły. Składniki: biszkopt: 4 jajka, 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 1 budyń czekoladowy b/c, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli(...)dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dosypujemy kakao i budyń czekoladowy (w proszku). Mieszamy tylko do połączenia się składników. Przelewamy ciasto na blaszkę o wymiarach 18x28 cm i pieczemy ok. 30 minut. Galaretkę cytrynową i pomarańczową rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i odstawiamy (jak ostygnie to wkładamy do lodówki). Gdy biszkopt ostygnie, przecinamy
Aga w kuchnizielonych warzyw, ser bursztyn, tosty melba z czosnkiem, olej rzepakowy Pierogi z kaczką, sos z wędzonych śliwek, ananas, kolendra, chili Zapiekana mozzarella, burak, ciasto francuskie, orzechy, pomidorki koktajlowe, rukola Zapiekane gruszki, karmelowy sos, kruszonka, sorbet cytrynowy Powitani zostaliśmy amuse-bouche w postaci musu z jabłka – bardzo przyjemny i dobry wstęp do degustacji. Zupa-krem z zielonych warzyw była smaczna(...)pierogi są obsmażone. Zapiekana mozzarella z ciastem francuskim trochę nas zaskoczyła, Wojtkowi smakowało, chociaż w jego opinii przydałby się do niej jakiś sos. Według mnie propozycja była niestety mało interesująca, a kiełki mocno przebijają się w smaku całego dania. Byliśmy zachwyceni prezentacją deseru: pieczone gruszki z sosem karmelowym oraz sorbetem cytrynowym i kruszonką robiły wrażenie. Liczyłam, że sorbet będzie idealnym
Pasja SmakuSposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 3 0 min, ilość sztuk: 1 6 Najpierw przygotowujemy ciasto. Mieszamy ze sobą suche składniki (mąka, proszek do pieczenia), a mokre ze sobą (jajka, oliwa, mleko, cukier cytrynowy, skórkę z cytryny i aromat). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Potem dodajemy zmiksowane banany i mieszamy aż do uzyskania jednolitego
Projekty ze smakiemmleka 150 g margaryny 150 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Masa cytrynowa: 2 opakowania budyni śmietankowych 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 2 cytryny 1 olejek spirytusowy cytrynowy Dodatkowo: opakowanie wafli kwadratowych potrzebne nam 4 sztuki słoik dżemu morelowego z kawałkami owoców ok. 390 g 100 g gorzkiej czekolady(...)momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać sok wyciśnięty z cytryny i olejek spirytusowy cytrynowy. Dokładnie wymieszać. Wafle tortowe - potrzebujemy 4 sztuki. Wykrajamy je do rozmiaru biszkopta. Najlepiej zrobić do dużym kuchennym nożem. Przełożenie: Brownie najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na paterze ułożyć suchy wafel, posmarować cienka warstwą dżemu morelowego, przykryć waflem
Ciastka - domowe słodkościCiasto kremowa pianka Szukasz prostego przepisu na ciasto? Lubisz kremowe słodkości bez pieczenia? Spróbuj pysznego ciasta kremowa pianka na mascarpone Proste w przygotowaniu, pyszne kremowe ciasto z mascarpone. Idealny deser do popołudniowej kawy lub herbaty. Ciasto kremowa pianka sprawdzi się też doskonale na zbliżające się święta. Sprawdź jak prosto je przygotować Sprawdź jak przygotować ciasto kremowa pianka Składniki(...)mascarpone 1 galaretka cytrynowa 400 ml wody (wrzątek) 1/4 szklanki mleka + 1 pełna łyżeczka bitej śmietany w proszku (patrz uwagi poniżej) 2 pełne łyżki kremu o smaku truskawkowym (miałam truskawkoweLove) ( Co zamiast kremu? Patrz uwagi poniżej) biszkopty naturalne kakao Uwagi: 1) Można użyć inny owocowy krem do smarowania lub opcjonalnie pominąć i dodać cukier puder do smaku 2) mleko wymieszane
Słodkie okruszkiPozostałe składniki: 1 litr nektaru bananowego 3 budynie śmietankowe 150 gram masła/margaryny 5 dużych bananów 500 ml śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 połówka cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 120 ml wody kakao do oprószenia ciasta cukier puder 1 łyżeczka do ponczu i 1-2 łyżki do śmietany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Upieczenie biszkoptu: białka ubijamy na sztywną pianę(...)gorącej wody rozpuszczamy cytrynową galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia, galaretka ma być chłodna ale nie tężejąca , śmietanę z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym ubijamy na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodajemy do niej przestudzoną galaretkę, miksujemy chwilę do połączenia się składników, tak przygotowaną masę wykładamy i rozprowadzamy po zastygłym budyniu, ciasto oprószamy gorzkim kakao i wstawiamy na całą
Blog kulinarny S9.PLPozostałe składniki: 1 litr nektaru bananowego 3 budynie śmietankowe 150 gram masła/margaryny 5 dużych bananów 500 ml śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 1 połówka cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 120 ml wody kakao do oprószenia ciasta cukier puder 1 łyżeczka do ponczu i 1-2 łyżki do śmietany (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Upieczenie biszkoptu: białka ubijamy na sztywną pianę(...)gorącej wody rozpuszczamy cytrynową galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia, galaretka ma być chłodna ale nie tężejąca , śmietanę z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym ubijamy na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodajemy do niej przestudzoną galaretkę, miksujemy chwilę do połączenia się składników, tak przygotowaną masę wykładamy i rozprowadzamy po zastygłym budyniu, ciasto oprószamy gorzkim kakao i wstawiamy na całą
Blog kulinarny S9.PLDomowy lukier zrobiony jedynie z 2 składników – z cukru pudru i soku z cytryny Przygotowanie zajmuje jedynie kilka minut. J est idealny do wypieków
Kulinarne S.O.S.Domowy lukier zrobiony jedynie z 2 składników – z cukru pudru i soku z cytryny Przygotowanie zajmuje jedynie kilka minut. J est idealny do wypieków
Kulinarny S.O.S.przygotowania, idealna do delektowania. Składniki: forma do tarty o średnicy 25 cm: ciasto: 1 jajko, 100 g zimnego masła, 1 płaska łyżeczka soli, 300 g mąki tortowej, 2 łyżki mąki krupczatki, ok. 100 ml zimnej wody, ponadto: 200 g drobnych kurek, 1 łyżka masła, 1 trawa cytrynowa, szczypta soli, 2 ząbki czosnku, 270 g sera sałatkowo kanapkowego , 3 jajka(...)zamrażalnika na 10 min. Piekarnik nastawiamy na 220°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy pozostałe składniki. Oczyszczamy i osuszamy kurki, jeśli mamy małe zostawiamy w całości, większe można przekroić. Czosnek kroimy w drobną kostkę, a trawę cytrynową przecinamy po długości. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem trawy cytrynowej. Następnie dodajemy kurki, czosnek, podsmażamy
Moniki Smakołykikilka lat temu. Jest to jednak takie ciasto, które właściwie za każdym razem może być troszkę inne. Tym razem do masy makowej dorzuciłam sporo żurawiny. Wspaniale pasuje do takich ciast, a ja uwielbiam nią zastępować rodzynki. Zresztą żurawina jest bardzo zdrowa, więc korzysta na tym i smak, i nasz organizm. Przepis starałam się rozpisać jak najdokładniej i w taki sposób(...)czasie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek jest suchy, wtedy piekarnik wyłączyć. Uchylić lekko drzwiczki i pozostawić ciasto do lekkiego przestudzenia. Wystudzony seromakowiec można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Ja zrobiłam gęsty lukier cytrynowy. Wystarczy do miseczki wsypać cukier puder i wymieszać go z sokiem wyciśniętym z cytryny. Konsystencja dowolna, tak jak kto lubi. Czas przygotowywania
Codzienna kuchnia niecodziennabudyń waniliowy 2 łyżki kremówki Wykonanie Cytrynę zalewamy wrzątkiem i ścieramy na tarce skórkę . Mąkę łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką cytrynową. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła ,żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w woreczek foliowy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło ucieramy przez 3-5 minut
w mojej kuchni