ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:132/508)

PRZEKŁADANIEC JABŁKOWO - KREMOWY Z GALARETKĄ 118

Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego Jabłka: 1 kg jabłek do szarlotki 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym cukier do smaku Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 litra mleka 250 g margaryny 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru kryształ(...)Jabłka delikatnie podsmażamy z cukrem. ważne jest, żeby ich nie rozgotować. Jabłka możemy rozsmażyć dzień wcześniej. W dzień wykonania ciasta jabłka należy przełożyć do rondelka i podgrzać. Na koniec dodać 1 opakowanie galaretki cytrynowej w proszku i mieszać, aż się rozpuści. Całość odstawić do lekkiego przestygnięcia.  Galaretka wiśniowa - 2 opakowania galaretki wiśniowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody

Ciastka - domowe słodkości
CIASTO TYGRYSEK 225

dawna krąży w sieci. Zrobiłam go w uproszczonej wersji bez roladek w środku i z moją ulubioną delikatną masą z  CIASTA DELICJA . Jeśli nie przepadacie za słodkimi ciastami to będzie idealne, lekkie, delikatnie i rozpływające w ustach. Polecam, bo nie jest pracochłonne a cieszy zarówno oko jak  i podniebienie :) BISZKOPT :  4 jajka szklanka cukru(...)szklankach wody, odstawiamy do przestudzenia ROBIMY KREM : Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gdy masa jest porządnie utarta wlewamy cienkim strumieniem zimne cytrynowe galaretki i dobrze ucieramy. Masę wylewamy na ciasto i wyrównujemy, trzeba się śpieszyć, krem szybko tężeje.  Plastry rolady ciasno układamy na masę, wylewamy pomarańczowe galaretki i placuszek wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka się

Pani na deser
Cytrynowe naleśniki z makiem i jagodami! Przepyszne! 152

naszym mieszkanku. Uwielbiam go! Myślę, że warto mieć marzenia i dążyć do ich realizacji. Ale o stole mam zamiar napisać osobny post więc się nie rozpisuje. PRZEPIS NA CYTRYNOWE NALEŚNIKI Z MAKIEM składniki : - 360 g mąki typ 480 - 230 g mleka - 220 g wody gazowanej - 35 g skrobi ziemniaczanej - 20 g maku - 2 jajka zerówki - skórka z 1 wyszorowanej niewoskowanej(...)dodaj mak, całość wymieszaj. Ja do naleśników nie dodaje cukru, ponieważ jemy je z syropem klonowym, jeśli lubisz dość słodkie dodaj 3 łyżki cukru do ciasta. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni do naleśników. CYTRYNOWE MASŁO - 100 g masła stop na patelni, dodaj pokrojoną w plasterki cytrynę i 2 łyżki syropu klonowego, pozostaw na 10 minut, aby cytryna oddała aromat

SMYKWKUCHNI
Ciasto biszkoptowe ze śmietaną 82

foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C  Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy wzdłuż na pół Przekładamy jedną część do foremki ciut mniejszej niż piekło się ciasto  W czasie gdy piekło się ciasto przygotowujemy galaretki- rozpuszczamy w jednej szklance wody jeśli mamy takie na 1/2 l. Gdy galaretki są prawie że tężejące(...)kolor Przekrojoną warstwę spodnią biszkoptu nasączamy, smarujemy ulubionymi powidłami i wykładamy tężejącą śmietanę Przykrywamy drugim przekrojonym ciastem- nasączamy je i wykładamy drugą warstwę śmietany Zostawiłam ciut tężejących galaretek i udekorowałam nimi wierzch ciasta Piekłam w foremce  Dodatkowo: 2 galaretki- u mnie cytrynowa i malinowa 2 śmietany 30% po 200 ml powidła owocowe nasączenie z cytryny i cukru oraz wody

Proste Potrawy
Ekspresowe ciasto 185

cokolwiek, nie mówiąc już o przygotowaniu ciekawych i nowych słodkości. Postanowiłam więc odświeżyć stary i sprawdzony przepis na babkę cytrynową . Tym razem zamiast kiśli cytrynowych użyłam kiśli o smaku wiśniowym. Największą zaletą tego ciasta jest to, że robi się je naprawdę szybko i nie potrzeba wiele składników, bo tylko jajka, cukier i kilka opakowań kiśli. Przypominam również, że ciasto

Mama Gotuje
Jabłecznik cytrynowy na biszkopcie 209

szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa Prażone jabłka – słoik 900 gram 1 kisiel cytrynowy ( duży ) 1 szklanka wody ½ szklanki cukru Cukier puder do posypania Wykonanie: Z podanych składników na ciasto pieczemy biszkopt. Dokładny sposób wykonania biszkoptu w przepisie na cytrynkę ( prezentowane na blogu ). Po wystudzeniu kroimy na dwa placki. Do garnka wkładamy

Smaki Ewy
TARTA Z KREMEM WANILIOWYM, CZEREŚNIAMI I GALARETKĄ 169

MASA: * mascarpone – 250 g * żółtko – 2 szt * cukier – 2 łyżki * laska wanilii – 1 szt * skórka cytrynowa – 1 łyżka DODATKOWO: * czereśnie – ok. 200 g * galaretka wiśniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Wszystkie składniki ze sobą siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wylepiamy

Ostra na Słodko
Majonezowa babka cytrynowa 165

dziś moja ulubiona))) Majonezu nie czuć nic a nic, a robi ją się tak szybko, jak zjada. Przepis(troszkę zmodyfikowany) pochodzi z serwisu Wielkie Zarcie (click) . Majonezowa babka cytrynowa Składniki na keksówkę 11x30cm: 90 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej 1 szkl. cukru 3 łyżki majonezu 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka(...)przesiane mąki z proszkiem i po łyżce majonez. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i sok. Keksówkę (11x30cm) smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170/180ºC przez około 60 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce.   Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: tabliczka mlecznej/gorzkiej

Mia Cucina Sofieta
Babka drożdżowa z bakaliami 192

noża/szpatułki, gdyż jest ono zbyt klejące, żeby wyrobić je dłonią. Podobnie jak w przypadku zwykłego ciasta drożdżowego, im dłużej będziecie wyrabiać ciasto na babkę, tym bardziej delikatna i puszysta wyrośnie. Po upieczeniu babkę udekorowałam cytrynowym lukrem i jest to idealny dodatek do dość słodkiego wnętrza babki, więc proponuję z niego nie rezygnować. Przepis można wykorzystać w formie(...)10cm, szerokości 22cm). Babka drożdżowa z bakaliami Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 300g mąki pszennej 100g śmietany 18% 80g cukru pudru 60ml letniej wody 25g drożdży 4 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 80g masła 150g bakalii (suszone morele, żurawina i daktyle, orzechy włoskie) LUKIER CYTRYNOWY 150g cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny

Smakołyki Bereniki
Ciasto Leśny Mech 122

Zaskakująco proste i pyszne ciasto leśny mech zrobione na bazie szpinaku z cytrynowym kremem Składniki: 450 g mrożonego szpinaku 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200 g cukru 300 ml oleju 1 łyżka olejku wanilinowego 350 ml śmietanki 30% 500 g mascarpone  sok  z 1/2 cytryny(...)maksymalnie z wody. Jeżeli jest potrzeba odprowadzamy wodę smażąc szpinak na suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Tak przygotowany szpinak blendujemy długo i staranie wręcz na papkę w przeciwnym razie ciasto nie będzie tak zielone i kawałki szpinaku nie będą estetycznie wyglądać w cieście. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą słodką pianę, następnie ciurkiem wlewamy olej oraz ekstrakt waniliowy. W osobnej

W Moim Magicznym Domu
Krem cytrynowy 489

Krem cytrynowy   Krem cytrynowy to rześka (i lżejsza) wersja kremu budyniowego. Świetnie nada się jako dodatek do cytrynowych babeczek (np. takich lub takich ), a także do przekładania tortów, ciast czy tart.   Składniki: 1 budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka 3 łyżki cukru 1 kostka masła skórka z połówki cytryny aromat cytrynowy żółty barwnik spożywczy (opcjonalne)   Masło wyciągamy

Ciastkozercy
Babeczki cukiniowo-cytrynowe 150

Pyszne, mięciutkie i wilgotne muffinki, które zrobicie dosłownie w kilka chwil.  Dzięki cukinii długo zachowują świeżość. Cukinia w cieście jest zupełnie niewyczuwalna a babeczki mają lekki cytrynowy zapach i smak. Babeczki: 2 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 szkl cukru 3/4 szkl oleju jajko 1/2 szkl mleka łyżeczka ekstraktu waniliowego sok i skórka otarta(...)sobą suche składniki. W drugiej, rózgą wymieszać mleko z olejem i jajkiem. Wszystko ze sobą połączyć łyżką, na końcu dodając startą cukinię oraz sok i skórkę z cytryny. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy w 180 st. przez ok 25-35 minut, w zależności od wielkości foremek. Lukier:   w miseczce wymieszać cukier puder

Smakołyki Asi
Bananowiec z jabłkami 223

Dunaju”. Mamy tutaj jasne i ciemne ciasto z zatopionymi w nim kawałkami jabłek. Kolejne warstwy to: pyszna masa bananowa, banany zatopione w galaretce oraz śmietankowa pianka z galaretką. Ciasto nie jest trudne w wykonaniu, choć przez galaretki nieco czasochłonne – należy przygotowanie ich rozłożyć sobie odpowiednio w czasie. Wychodzi wilgotne i pyszne, o wspaniałym bananowym smaku, który jest tutaj(...)formie esów-floresów wylewamy łyżką na ciasto jasne. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na cząstki i układamy obok siebie na cieście. Pieczemy w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtka. Banany rozdrabniamy widelcem lub ścieramy na dużych oczkach

Smaki Na Talerzu
Drożdżówka z wiśniami 58

mojprzepisna.pl | Drożdżówka z wiśniami Z lekko cytrynowym posmakiem przepyszna puszysta drożdżówka z wiśniami. Upiekłam ją bo bardzo lubimy drożdżowe, moglibyśmy ją jeść co drugi dzień. Ciasto jest lekko słodkie. Moja wersja jest z płatkami migdałowymi ale świetnie sprawdzi się również kruszonka czy lukier. Ciasto można zrobić z wiśni świeżych lub rozmrożonych, można też wykorzystać rabarbar. Składniki na dużą blachę. Oryginalny

moj przepis na
Drożdżówka z wiśniami 55

mojprzepisna.pl | Drożdżówka z wiśniami Z lekko cytrynowym posmakiem przepyszna puszysta drożdżówka z wiśniami. Upiekłam ją bo bardzo lubimy drożdżowe, moglibyśmy ją jeść co drugi dzień. Ciasto jest lekko słodkie. Moja wersja jest z płatkami migdałowymi ale świetnie sprawdzi się również kruszonka czy lukier. Ciasto można zrobić z wiśni świeżych lub rozmrożonych, można też wykorzystać rabarbar. Składniki na dużą blachę. Oryginalny

moj przepis na
Drożdżówka z wiśniami 165

mojprzepisna.pl | Drożdżówka z wiśniami Z lekko cytrynowym posmakiem przepyszna puszysta drożdżówka z wiśniami. Upiekłam ją bo bardzo lubimy drożdżowe, moglibyśmy ją jeść co drugi dzień. Ciasto jest lekko słodkie. Moja wersja jest z płatkami migdałowymi ale świetnie sprawdzi się również kruszonka czy lukier. Ciasto można zrobić z wiśni świeżych lub rozmrożonych, można też wykorzystać rabarbar. Składniki na dużą blachę. Oryginalny

moj przepis na
Torcik marchewkowy 98

upieczeniu ciasto dobrze wystudzić. Masa serowa: Stopić masło i wystudzić. Zmielić ser i utrzeć razem z cukrem pudrem. Dodać skórkę cytrynową i aromat waniliowy. Nie przerywając miksowania powolutku, cieniutkim strumieniem wlewać masło. Ciasto (wystudzone) przekroić na pół. Gotową masą serową przełożyć torcik, Wierzch i boki tortu również obsmarować masą serową. Wierzch tortu można dodatkowo udekorować startą czekoladą. Gotowy torcik wstawić

In my kitchen
Ciasto Bananowe z Syropem Klonowym 192

ostatnich pysznie słodkich, wiosennych tartaletkach z cytrynowym kremem i bezową chmurką przyszła pora na wypiek zdecydowanie stonowany smakiem, mniej słodszy, zdrowszy a równie cudownie smaczny. Ciasto bananowe z syropem klonowym różni się delikatnie smakiem od tradycyjnych bananowych ciasto-chlebków. Nie jest aż tak mocno bananowe gdyż większość bananów jest na wierzchu ciasta a syrop klonowy nadaje mu lekko karmelowego smaku

Made By Mom And Son