ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:123/508)

Babka piaskowa 110

cytrynowym. 🙂 Jest przepyszna, dlatego zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂 Składniki na babkę piaskową: 6 jajek 250g masła 1.5 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju 1 łyżka octu skórka starta z całej cytryny Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Babka piaskowa -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka

AleTorcik
barwy jesieni---colori autunnali 139

margaryny do pieczenia 6 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 cukier waniliowy (16 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 kisiel cytrynowy 1 kisiel wiśniowy 1 łyżka kakao 1/2 szklanki maku kropla  barwnika spożywczego Masło ucieramy w misie miksera na puszystą białą masę. Potem jedno po drugim, stopniowo, dodajemy żółtka cały czas(...)przesiewamy do misy miksera wciąż miksując. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z resztą masy. Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie. To ciasto dzielimy na 4 równe części. Do każdej z osobna dodajemy: kisiel cytrynowy, kisiel wiśniowy z odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, kakao i mak. Delikatnie mieszamy. Formę do babki (taką z kominem, średnica 23 cm) smarujemy masłem

w mojej kuchni
GALARETKOWY DESER CZYLI Z MIŁOŚCI DO WINIARY 104

galaretka cytrynowa WINIARY 1 puszka mleka skondensowanego 1 opakowanie galaretki WINIARY przezroczystej rozpuszczamy w 500 ml wody. Wylewamy galaretkę do formy na ciasto i czekamy aż stężeje. W międzyczasie każdą z galaretek (truskawkową, agrestową i cytrynową) rozpuszczamy w 250 ml wody. Mleko skondensowane miksujemy. Dzielimy go na 3 części. i każdą część dodajemy do innego koloru galaretki. Mieszamy aż powstanie(...)Ważne żeby było kilka warstw kolorowych pianek. Rozpuszczamy 2 torebki galaretek przezroczystych w 1 litrze wody i czekamy aż galaretka wystygnie. Zalewamy zimną ale jeszcze nie stężałą galaretką nasze ciasto (tak aby pokryły się wszystkie warstwy) i wkładamy do lodówki aż wszystko stężeje. Po kilku godzinach ciasto jest gotowe. 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Kuchnia w oparach
Biszkopt makowy z pianką i ananasem 136

łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek suchego maku szczypta soli Masa: 500 ml śmietanki 30% cukier puder do smaku 2 op. cytrynowej galaretki 1 puszka ananasa Dodatkowo – opcjonalnie: 1/2 słoiczka powideł śliwkowych około 50 g czekolady Składniki na ciasto dzielimy na połowę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier. Wlewamy ocet. Obie mąki mieszamy razem z makiem

Smaki Na Talerzu
Sernik królewski na ciemnym cieście 282

białego 0,5 kostki margaryny 0,5 szklanki cukru  1 łyżka budyniu śmietankowego zapach cytrynowy 3 jajka Sposób wykonania: Margarynę, cukier, wodę, kakao i cukier waniliowy zagotować i ostudzić do lekko ciepłego. Dodać żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać co ciasta.  Białka ubić na sztywno i zagnieść ciastoCiasto podzielić na dwie części. Jedną zamrozić(...)drugą wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ser przekręcić przez maszynkę, dodać cukier, dodać budyń, kilka kropel zapachu cytrynowego i żółtka. Wyrobić ser.  Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z serem. Ser wyłożyć na ciasto.  Na wierzch zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach. Piec 45 minut w temperaturze 180 st. C. Bardzo mi będzie miło

Cukiernia Pychotki
Tarta budyniowa z kwiatami hibiskusa i galaretką. 184

laski wanilii Skworcu.com.pl 1 budyń waniliowy 2- 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki pszennej   Dodatkowo;  kilka kandyzowanych kwiatów hibiskusa Skworcu.com.pl 2 cytrynowe galaretki   Przygotowanie;  Z podanych składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i chłodzić około pół godz. następnie wylepić nim formę do tarty (średnica około 28cm) Ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem

Radość kipiąca uśmiechem.
Biszkoptowe ciasto z jogurtową pianką i owocami 162

Lekkie , kolorowe ciasto z owocami sezonowymi i galaretką , bardzo proste i smaczne :) ja za każdym razem robię je inaczej tzn inaczej dekoruję :) Składniki : Biszkopt - 120 g mąki pszennej typ 450 - 90 g mąki ziemniaczanej - 145 g cukru - 6 dużych jajek - 10 g proszku do pieczenia ( 2 małe łyżeczki ) - starta skórka z 1 cytryny - 1 łyżeczka olejku waniliowego Masa jogurtowa(...)cytryny Na wierzch : - 1 galaretka winogronowa lub agrestowa - 1 galaretka pomarańczowa - sezonowe owoce lub wg smaku , u mnie obrany winogron i borówki Wykonanie ciasta : Zaczynamy od zrobienia galaretek bo najwięcej czasu zajmuje ich zastyganie.  Galaretkę cytrynową do jogurtu robimy z 1/4 porcji wody ponieważ musi nam zastąpić żelatynę ,której osobiście nie używam bo nie lubię jej zapachu :) Galaretki

Wypieki Rene
Keks bakaliowy. Wesołych Świąt Bożego Narodzenia! ;) 135

Keks jest jednym z ciast, obok sernika, piernika i drożdżowego makowca, które kojarzą mi się mocno ze Świętami Bożego Narodzenia. W moim domu przygotowuję także pierniczki lukrowane. Można je wieszać na choince, z pewnością te czasy nadejdą Wesołych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia życzy Zasmakuj Kuchni! W moim rodzinnym domu, po wieczerzy była zazwyczaj słodka rozpusta (tak, tak miejsce musiało(...)pysznej cukierni. Choć się go w domu nie piekło, zawsze był, smakował, pamiętam jego bogaty smak. Do mojego keksu można także dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Dziś mój świąteczny keks. Pachnący delikatnym ciastem z cynamonem, bakaliami, w domu pięknie pachnie! Keks zwiastuje nadchodzące święta. Jest magicznie i już. Składniki: 12,5 dag mąki pszennej tortowej 12,5 dag cukru

Zasmakuj Kuchni
TARTALETKI WIELKANOCNE 137

godz. lub do zamrażalnika na 10 min.  Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4 mm. wycinamy z niego okręgi troszkę większe od średnicy foremek i ciastem wylepiamy metalowe foremki wysmarowane tłuszczem. Nakłuwamy widelcem i  wstawiamy jeszcze do lodówki na 10 min. żeby się schłodziły.  Schłodzone foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra(...)cukrowymi  przed podaniem, ponieważ śmietana rozpuszcza kolor ozdób cukrowych. Życzę udanych wypieków! Moją propozycją na Święta Wielkanocne są: pyszny mazurek czekoladowy z kajmakiem, aromatyczna babka cytrynowa or az bardzo efektowne i smaczne ciasto szpinakowo truskawkowe. Tartaletki wielkanocne z kolorowymi drażami. Nie chcesz przegapić żadnego przepisu? Zapisz się do NEWSLETTERA lub  subskrybuj kanał  RITA creative  na YouTube

RITA food channel
Sernik królewski 99

najsmaczniejszych polskich serników. Pyszne warstwy kruchego ciasta kakaowego otulają obłędnie pyszną, kremową masę serową . Nie ma co się dziwić, że sernik królewski naprawdę króluje na Święta i inne wyjątkowe okazje. Sernik królewski – idealny na Święta i nie tylko Wyobrażacie sobie jakiekolwiek święta bez serniczka? Ja też nie 😉 To obowiązkowe ciasto na każdą okazję w chyba każdym polskim domu. Sposobów(...)międzyczasie prowadzi do zmiany temperatury i też może skutkować opadnięciem ciasta. Jeśli będziecie pamiętać o tych wskazówkach, sernik królewski powinien wyjść równy i pyszny. Sprawdź też inne przepisy na pyszne ciasta na święta i nie tylko: Babka marmurkowa Sernik Oreo na zimno Ciasto czekoladowe ze śliwkami Sernik nowojorski Babeczki cytrynowe Drukuj Sernik królewski #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating

Na-talerzu.pl
Ananasowiec bez pieczenia 59

Ananasowiec to pyszne ciasto bez pieczenia , które podbije serce każdego łasucha. Jest bardzo delikatne, aromatyczne i rozpływa się w ustach. Przepis na ciasto ananasowiec nie jest skomplikowany. To przepis sprawdzony, a ciasto przygotujesz w kilku łatwych krokach. Dodatkowo nie wymaga nawet użycia piekarnika! Ciasto z dodatkiem ananasa pięknie prezentuje się na stole i wyśmienicie smakuje. Możemy zaserwować go na dowolną(...)ponownie całość wstawić na godzinę do lodówki. Galaretka: Sok z ananasa + 500 ml wody podgrzać w rondelku, a następnie rozpuścić w nich galaretki cytrynowe. Odstawić do lekkiego stężenia. Krążki ananasa pokroić w kostkę. Na ciasto wyłożyć pokrojonego ananasa i całość zalać tężejącą galaretką. Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia. Artykuł Ananasowiec bez pieczenia pochodzi

Alle Dobre!
Tłusty czwartek - Pączusie ekspresowe! 168

środku maki rozkruszyć drożdże, posypać cukrem, dolać letnie mleko, przysypać lekko mąką i odstawić na 30min. Jajka wymieszać z 1/2 szklanki letniej wody, dodać skórkę cytrynową ,sól i wlać wszystko do mąki z rozczynem. Ciasto wyrabiać  ,aż powstaną pęcherzyki powietrza i utworzy się ładna kula .Odstawić do wyrośnięcia. Łyżką nabierać ciasto i smażyć pączki w rozgrzanym oleju (smalcu(...)strony. Osączone ,ciepłe pączki maczać (polewać) ,miodowym syropem i posypać posiekanymi orzechami pistacjowymi. Syrop miodowy. 1/2 szklanki miodu 150 g cukru 2 łyżki soku z cytryny Miód , cukier i sok cytrynowy wlać do rondelka i podgrzewać, aż cukier się rozpuści i syrop będzie gęsty . Na Tłusty Czwartek  ,smażone rozetki. Propozycja trochę lżejsza , co nie znaczy ,mniej atrakcyjna  ,czy niesmaczna

Kulinarny karnet Christophera
Makowe babeczki z kremem cytrynowym 215

choinki. W weekend trzeba będzie się za nią zabrać ;). Dzisiaj makowe babeczki z maślanym kremem delikatnie cytrynowym. Kupiłam ostatnio przepiękne czerwone papilotki w gwiazdki (patrz zdjęcia) i musiałam je wykorzystać! Dodają one babeczkom nadzwyczajnego uroku.     Składniki: (na ok. 12 sztuk) Ciasto: 120 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 2 duże(...)jajka 1 szkl mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl mleka 5 łyżek suchego maku Krem maślany cytrynowy: 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 2 łyżki mleka 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać, wymieszać. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem

Nastoletnie Wypiekanie
Karpatka - masa budyniowa + galaretka 318

KARPATKA  czyli pyszne ciasto parzone przełożone masą budyniową i kostkami galaretki wiśniowej , która ożywia masę. Na blogu można znaleźć też karpatkę z masą cytrynowa i karpatkę z kremem czekoladowo - waniliowym  . Zapraszam do wypróbowania. Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( opcjonalnie) 4 jajka Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babka cytrynowo-jogurtowa 173

Pyszna i wilgotna babeczka o cytrynowym aromacie w sam raz na wielkanocny stół i nie tylko. Wygląda bardzo skromnie a smakuje rewelacyjnie. składniki: 120 g masła

Monia miesza i gotuje