ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:127/508)

Łosoś pieczony w cieście francuskim 132

startej skórki z cytryny dodajemy sól i nożem rozcieramy, aby uwolniła swoje olejki eteryczne. Dodajemy koperek i mieszamy. Rybę z wierzchu delikatnie nacieramy przygotowaną mieszanką cytrynowo-koperkową i doprawiamy do smaku pieprzem.   Rozwijamy ciasto francuskie. Układamy na nim filety, każdy osobno. Z każdej strony obcinamy ciasto tak aby został około centymetrowy brzeg. Odcięty kawałek ciasta odrobinę rozwałkowujemy i dzielimy

Smaczna Strona
Szybkie muffinki z rabarbarem 122

łodygi rabarbaru Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, mleko oraz zapach cytrynowy. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Gotowym ciastem napełniamy przygotowane foremki sylikonowe lub papilotki papierowe włożone do specjalnej formy na muffiny. Pamiętać, aby ciasta była nalane do 3/4 wysokości, a może być nawet mniej. Rabarbar oczyścić

talerz przyjemności
Ciasto z rabarbarem 117

Składniki na kruchy spód: -1,5 szklanki mąki -0,5 szklanki cukru pudru -10 dkg margaryny -1 jajko -płaska łyżeczka proszku do pieczenia -aromat Z podanych składników zagniatamy ciasto.    Składniki na biszkopt: -3 jajka -3 łyżki cukru -2 łyżki mąki ziemniaczanej -2 łyżki mąki pszennej -2 łyżki oleju -aromat Do tego oczywiście kilka pędów rabarbaru.     Rabarbar(...)kawałki.    Wrzucamy na 3 minuty do wrzącego syropu ugotowanego z jednego litra wody, jednej szklanki cukru i pół łyżeczki kwasku cytrynowego.     Rabarbar wyjmujemy z syropu i odsączamy.    Kruche ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Na spód możemy wyłożyć cienką warstwę dżemu.    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną

Maminek kulinarny
Czereśniowe z cytrynową pianką 76

cukier waniliowy 16 g, orzechy włoskie mielone 0,5 szklanki, warstwa z czereśniami: kompot z czereśni 1 litrowy słoik, galaretka wiśniowa 2 szt, masa cytrynowa: śnieżka w proszku 1 szt, mleko 0,5 szklanki, galaretka cytrynowa 1 szt, woda 0,5 szklanki, polewa: masło 100 g, cukier puder 120 g, kakao 50 g, mleko 4 łyżki, Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć(...)jednym żółtku. Na koniec dodać cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia oraz amoniak. Z białek ubić pianę i dodać  do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 równe części i do jednej z nich dodać orzechy włoskie. Ciasta rozwałkować na 3 oddzielne blaszki i piec w temp. 170 st. C przez ok 20 min.  Czereśnie z kompotu wydrylować. Kompot

kulinarne odsłony pati
Pączki pieczone 1992

przestudzenia. Skórkę wanilii wyjąć. Masło roztopić. Mąkę wymieszać z drożdżami. Jajka i żółtka ubić z cukrem na pulchną masę. Ubijając wlać mleko, dodać skórkę cytrynową. Następnie wsypać mąkę z drożdżami i wyrabiać, aż ciasto stanie się lśniące, gładkie i będzie odstawać od ręki. Następnie wlać rum i dalej wyrabiać. Wlać roztopione masło cały czas wyrabiając. Ciasto nie powinno być zbyt(...)każdego kółka układać konfiturę i zlepiać ciasto, formując kulki. Pączki układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Pączki posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowy, można dodać łyżkę syropu z konfitury. Gorące

królestwo garów
Babka Cytrynowa 40

Pierwszy przepis na zbliżające się Święta Wielkanocne.  Babka, wilgotna, cytrynowa i prosta w wykonaniu, możemy ją dowolnie przyozdobić i upiec w ładnej formie do babki, będzie idealna na stół Wielkanocny. Składniki na blaszkę 20 x 10 1/2 szkl mąki (szkl o pojemności 200 ml) 1/4 szkl cukru 1/4 kostki masła (50 g ) 3 jajka 1/2 opakowania cukru waniliowego 1 łyżeczka(...)otarta z 1 cytryny  dodatkowo: lukier cytrynowy pistacje na wierzch     1. Cytrynę dokładnie myjemy i wyparzamy. 2. Masło roztapiamy i studzimy. 3. Jajka ubijamy z cukrem na puszysto.  4. Następnie partiami dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia wraz ze skórką cytrynową.  Na sam koniec wlewamy roztopione masło. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy

Gotowanie...to proste !
Polędwiczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 35

subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Jeśli chcesz zobaczyć inne moje dania obiadowe przygotowywane na jednej patelni? Zajrzyj do: Makaron z cukinią i bakłażanem Ryba w cieście z sosem feta Kurczak w sosie cytrynowym ze szpinakiem Dorsz z kaszą bulgur i oliwkami Kurczak w sosie dijon Kurczak z papryką Kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem Kurczak w sosie cytrynowym Łosoś

nietylkopasta.pl
Babeczki marchewkowe z kremem marcepanowym 46

wątpienia jeden z moich ulubionych wypieków. Proste i pyszne babeczki marchewkowe idealnie sprawdzą się zarówno jako szybki dodatek do kawy, jak i alternatywa dla różnego rodzaju ciast nawet na większych przyjęciach. Smakują zarówno dzieciom i dorosłym, a ich przygotowanie to bajecznie proste zadanie, z którym poradzą sobie nawet mało doświadczeni kucharze. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400(...)minut. Następnie udekoruj niż każdą z babeczek. Do dekoracji możesz również użyć posypek cukrowych. Zobacz też inne przepisy na ciasta Cappuccino bez pieczenia Ciasto Maxi King bez pieczenia Ciasto Kawosz Ciasto pijak Sernik z serka wiejskiego Sernik cytrynowy Zobacz też nowe przepisy Babeczki marchewkowe z kremem marcepanowym Nalewka bożonarodzeniowa Kapuśniaczki Rodzaje ekspresów do kawy – co warto o nich wiedzieć

okolicepalnika.pl
Ciasto kakaowe ze śliwkami 118

Ciasto kakaowe ze śliwkami, proste, szybkie, bez miksera, które wykonasz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. To idealne i pyszne ciasto do popołudniowej kawy, aromatycznej herbaty lub kubka kakao. Możesz do niego dodać dowolne owoce, nawet te mrożone. Ciasto kakaowe ze śliwkami SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 4 spore śliwki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki cukru 2 łyżki(...)konsystencji. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia. Wykładam do niej ciasto. Wtykam równomiernie posiekane na cząstki śliwki. Ciasto piekę w keksówce w temp. 180 st. C (ustawiam program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) przez ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem. Można polać lukrem cytrynowym lub polewą czekoladową. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
MUFFINKI przepis podstawowy 101

ciasto na muffiny nie powinno być zbyt słodkie. W praktyce używam takiej samej ilości cukru jak masła. Jajka i mleko powinny być w temperaturze pokojowej. Przy łączeniu składników suchych i mokrych należy zachować szczególną ostrożność , ponieważ nadmierne mieszanie może sprawić, że muffiny będą twarde. Mieszam tylko do czasu, kiedy nie widać już żadnych smug suchej mąki w cieście - ciasto może(...)suche i wymieszać łyżką do połączenia (niezbyt długo!) Gotowe ciasto nakładać w równych częsciach do foremek na muffinki i posypać z wierzchu cukrem . Krok 3. Muffinki piec 20-25 minut w 180 stopniach lub do momentu tzw. "suchego patyczka". Do tego podstawowego ciasta można dodać ulubione aromaty np. waniliowy, cytrynowy albo migdałowy; owoce, orzechy, wiórki kokosowe, czekoladę itp. Miłego gotowania

Moja Książka Kucharska
Ciasto waniliowe bez miksera 91

piekę w keksówce w temp. 180 st. C (ustawiam program grzanie góra plus dół, bez termoobiegu) przez ok. 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem. Można polać lukrem cytrynowym lub polewą czekoladową. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kokosanka 154

Zobacz jak smakuje najpyszniejsza kokosanka . Moja kokosanka to cudownie delikatny biszkopt oraz kokosowo cytrynowa masa. Przepis jest super prosty a ciasto niezawodne, piękne i super pyszne. Gorąco polecam! - kokosankę można podać również jako tort - super na Święta, sylwestra, chrzciny.. - bardzo długo zachowuje świeżość

AniaGotuje.pl
Ciasto jabłkowo-budyniowe 130

ciasta wyłożyć na wysmarowaną blachę, rozłożyć jabłka, gorący budyń i resztę ciasta. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach, aż ciasto będzie miało złoty kolor.   Ciasto można popudrować cukrem pudrem lub udekorować cytrynowym lukrem

W garach u Gosi
Pyszna i szybka babka bez miksera 171

suchego patyczka. Uwaga! Jeśli użyjecie jednej tradycyjnej keksówki czas pieczenia może się wydłużyć, dlatego proszę stosować się do zasady „suchego patyczka”. Po wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić cytrynowym lukrem. Pyszna i szybka babka bez miksera – przepis ze starego zeszytu z drobnymi zmianami Smacznego

Słodkie okruszki
Sernik bez sera 134

masła 1/2 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 3 duże śmietany 18% 2 op. budyniu waniliowego Łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka cukru olejek cytrynowy 4 białka Sposób wykonania Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na dwie części. Umieścić w lodówce na około 1 h. Śmietany wymieszać z budyniami, oraz aromatem. Białka ubić na sztywno z cukrami. Powoli dodawać

Smaki Natalii
Jaglane kulki rafaello 150

wszystkie składniki, gdy kasza jest jeszcze ciepła; na stanowisku formowania kulek zróbcie miejsce na miskę z wodą do płukania rąk lub formujcie praliny obok zlewu. ----- Podobne: Ciasto rafaello bez pieczenia Nerkownik żurawinowo-cytrynowy Chałwa z żurawiną

Weekendy w domu i ogrodzie
Deser na lato. Tartaletki z galaretką i owocami (bez pieczenia). 192

Jednak nieodparta chęć zjedzenia czegoś słodkiego zostaje. Dlatego sięgam wówczas po pyszne, proste i sprawdzone desery idealne na lato. Domowe lody (np. ciasteczkowe lub cytrynowo-śmietankowe ), liczne desery w pucharkach i… ciasta, ciasteczka bez pieczenia. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne i proste w wykonaniu tartaletki z galaretką i owocami. Idealny deser na lato, bez pieczenia, do tego

Słodkie okruszki
Ciasto pomarańczowo-imbirowe 132

blachę o wymiarach 30x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście rozłóż plasterki pomarańczy. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz 25-30 minut. Ciasto wyjmij z pieca, skrop pozostałym sokiem cytrynowym i posyp cukrem pudrem. Najlepsze jest jeszcze ciepłe.  Życzę smacznego

Kulinarne życie
Torcik z zieloną herbatą 191

Bardzo smaczny i aromatyczny torcik na niejedną okazję. Dodatek owoców nadaje mu soczystości a trawa cytrynowa zawarta w herbacie ciekawego smaku. Składniki Ciasto ( tortownica 21 cm ) 1 opakowanie … Czytaj dalej Torcik z zieloną herbatą

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Cytrynowiec z serem ricotta 66

Coś dla wielbicieli cytrynowych smaków, które występują tu zarówno w cieście jak i w nadzieniu. Dodatek serka ricotta wspaniale je przełamuje, a ciasteczka Amaretti nadają migdałowego aromatu. Jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis Anny Olson z programu kulinarnego "Na słodko

Milion Smaków
BABKA MAJONEZOWA 117

dokładnie połączyć z ubitymi białkami. Do masy jajecznej dodawać stopniowo przesiane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Wlać sok z cytryny, oraz aromat cytrynowy, dołożyć majonez i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy i piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po przestudzeniu, babkę oprószyć cukrem pudrem

Kuchnia w opałach
Ciasto cytrynowe + film 142

Prosty przepis na przepyszne, bardzo aromatyczne, mega cytrynowe, polane czekoladą i posypane suszonymi morelami ciasto, które przygotowuje się bardzo szybko i które równie szybko znika z talerza . składniki na tortownicę 23 cm                            ciasto 2 szklanki mąki pszennej szklanka cukru kryształu 200 g margaryny 4 cytryny

Smakowite Dania
Półkruche rozmaitości 314

łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Wykonanie. Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać masło i posiekać. Wsypać cukier, otartą skórkę cytrynową, dodać jajko, żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i za pomocą formy wykrawać ciasteczka.Za jednym zamachem mamy sporo różnych kształtów. Ale możemy wykrawać takim sprzętem jaki posiadamy. Piec w temp.180 stop.6-7

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto drożdżowe z dyniowo-cynamonowym ślimaczkiem i orzechami 245

pudrem jak ktoś lubi bardziej słodkie ciasta :) Lukier: cukier puder , sok z cytryny , garść orzechów . Cukier puder połączyć z sokiem cytrynowym w takich proporcjach, aby uzyskać gęsty, a jednocześnie lejący, lukier. Polać nim środek ciasta i posypać posiekanymi niezbyt drobno orzechami. ...a czym pachną Wasze domy

Codzienna kuchnia niecodzienna