ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:122/508)

Dżem z dyni 107

skorzystać z okazji i zrobić z niej dobry użytek a konkretnie pyszny dyniowy dżem. Prosty w przygotowaniu i idealny jako dodatek do ciast. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 5 kg dyni 1 kg cukru 20 g kwasku cytrynowego 2 zapachy pomarańczowe lub 2-3 pomarańcze (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Dynię kroimy na kawałki kawałki lub w kostkę i posypujemy cukrem oraz

Blog kulinarny S9.PL
Tarta cytrynowa z cremem brulee i z karmelizowanymi cytrynami 169

szklanki soku z cytryny (bez pestek :-P) Dodatkowo: + 2 cytryny 3 łyżki masła 1/3 szklanka cukru Kruche ciasto: Składniki na ciasto ze sobą mieszamy. Wyrabiamy kulkę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez 30 minut. Masa cytrynowa: przygotowujemy podobnie jak creme brulee. Śmietankę podgrzewamy na ogniu, dodawamy sok z cytryny oraz cukier. Pamiętajmy, że nie możemy śmietanki(...)ciasto wykładamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy np. grubą fasolę. Tak przygotowane ciasto wstępnie pieczemy w temperaturze  180 ºC przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy dalsze 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu. Na wstępnie upieczonym spód wylewamy masę cytrynową. Uwaga! Pieczemy 30 minut w temperaturze 130-150 C. Aż krem się 'zetnie'. Obserwujmy tartę

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto marchewkowe z nutą cytrusów 147

wymieszać mikserem na niskich obrotach. Następnie dodać olej i sok z pomarańczy delikatnie przy tym mieszając do momentu aż składniki się połączą, a ciasto będzie miało gładką konsystencję. Na koniec dodać marchew, cynamon, skórkę pomarańczową i cytrynową oraz posiekane orzechy, delikatnie wymieszać.  Formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym (ja wykładam tylko dno formy, a jej boków nie smaruję tłuszczem(...)minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty. Składniki na krem: 330 ml śmietanki 30%; 500 g serka mascarpone; 1/2 szklanki soku z pomarańczy; 1/2 łyżki skórki otartej z pomarańczy; 1/2 łyżki skórki otartej z cytryny; 2 łyżeczki żelatyny; 4 łyżki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 galaretka cytrynowa; Żelatynę zalać kilkoma łyżkami soku pomarańczowego

In my kitchen
Kobiecy sernik z orzechami włoskimi w karmelu! 163

zrobić obłędnego sernika z karmelem i orzechami włoskimi, po prostu od tak! Od serca! Zapraszam! SKŁADNIKI na dużą blaszkę: NA CIASTO KRUCHE: -  350 g mąki krupcztaki - 170 g masła - 2 łyżki lodowatej wody - cukier o smaku cytrynowym Delecta - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta - 4 żółtka - 120 g cukru pudru  Z w/w składników energicznie zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy(...)torebki foliowej i schładzamy przez 20 minut w lodówce. MASA SEROWA: - 2 całe jajka - 1 kg sera na sernik - 3/4 szklanki mleka - 1 laska wanilii - 1 opakowanie cukier cytrynowy Delecta - 1/2 kostki masła - 1/2 szklanki cukru pudru Wszystkie w/w składniki miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. ORZECHY W KARMELU: - 1 szklanka orzechów włoskich - 3/4 szklanki cukru - 80 ml śmietanki

SMYKWKUCHNI
Włoskie babeczki Soffioni abruzzesi 168

Zapraszam na przepyszne włoskie babeczki Soffioni abruzzesi. Kruche ciasto i nadzienie z serka ricotta z lekką cytrynową nutą to idealny wypiek na Wielkanoc. Serowe babeczki pięknie wyglądają w koszyczku. Można je podać do świątecznej kawy. A jak znam życie, u nas pojdą już na śniadaniu. Te malutkie serniczki na kruchym cieście tak kuszą, że musiałam je upiec dużo wcześniej

dolcevitainmykitchen
tort Pilsudskiego ? - tort z kaszy manny 356

modyfikacji. Nie użyłam zapachów tortowych, zamiast margaryny użyłam masło, nasączyłam biszkopty naparem z herbaty z dodatkiem brandy a i do ciemnego kremu dodałam 1 łyżkę brandy, dla wzbogacenia smaku. Ciasto przygotowałam w tortownicy o średnicy 18 cm. Do przygotowania tortu użyłam biszkopty firmy Gurgul . Być może tort, którym zajadał się Marszałek Piłsudski był właśnie z nich przyrządzany.... Kaszę mannę ugotować(...)ułożyć drugą warstwę biszkoptów, również je nasączyć. Na nie wyłożyć jasny krem. Wyrównać. Odstawić do lodówki, aby krem zastygł. W tym czasie przygotować galaretkę (u mnie cytrynowa), odstawić aż lekko stężeje. Na wierzchu ciasta ułożyć galaretkę. Ciasto odstawić do lodówki na parę godzin. Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku, Dworek Milusin, od 1 września tego roku jest nieczynne z powodu generalnego

królestwo garów
Babki i babeczki -podsumowanie akcji 178

makiem-bezglutenowa Cooking & goodlooking Babka-cytrynowy puch Crazy Cooking Creations Babeczki z masłem orzechowym i dżemem Czarna wisienka Bananowa babeczka z mikrofali Owsiana babeczka z kokosem Waniliowa babka jogurtowa Babeczki nadziane chałwą Babeczki waniliowe Czerwień i błękit Babka drożdżowa z dżemem borowkowym Babka mleczna z kolorową posypką Muffiny z gruszkami iczekoladą Domowe ciasta i obiady Babka z krówkami Drożdżówka(...)Miejska Babeczki-majonezowe do wielkanocnego koszyczka Gotuj się do gotowania ! Śmietankowa babka-puszek Niezawodna prosta babka-cytrynowa Gotuj Się Kto Może Babka cytrynowa Healthy Craving Trójkolorowa babka jogurtowa z polewą Jaskinia Smaku Bolozaura Wielkanocne babeczki drożdżowe Miętowe ciasto-yerba mate Karkrówka Babka z łatką Kasiekw gotuje Babka limonkowa Kawa z pianką Babka orzechowo-czekoladowa z pomarańczowym pazurem Babka bananowa Kociołek

Moje domowe kucharzenie
Popękane ciasteczka cytrynowe 179

Ciasto: 50 g białej czekolady 2 łyżki masła 1 jajko 80 g cukru starta skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub soku z cytryny ok. 180 g mąki pszennej (należy kontrolować jej ilość, ciasto powinno być dość zwarte) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli   Dodatkowo:  cukier puder do obtaczania      Przygotowanie:   Dzień

Nastoletnie Wypiekanie
Tarta z figami, rozmarynem i serkiem mascarpone 96

minimum pół godziny do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki pieczemy ok. 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Wykonanie kremu i owocowego wierzchu: Gdy ciasto się wystudzi ucieramy serek mascarpone wraz ze śmietaną, cukrem, skórką cytrynową i solą. W małym garnuszku rozgrzewamy miód - by stał się płynny, a następnie go studzimy. Ciasto smarujemy kremem i układamy na nim pokrojone

Mania Wypiekania
Ciasto Biskup / Layer 'Bishop' Cake 2121

przygotowujemy też ciemną galaretkę z dżemem z czarnej porzeczki. Wybierzcie ulubiony kwaskowaty dżem, który dobrze przełamie słodycz kremu i bezy. Ja przygotowałam galaretki cytrynowe na domowym kompocie wiśniowym zamiast wody i dodałam do niego domowy dżem. Ciasto Biskup na pewno przypadnie do gustu wszystkim fanom słodkich ciast z kremem. Pasuje na wszelkie spotkania w większym gronie. Polecam, smacznego:) SPRAWDŹCIE TEŻ(...)TEŻ PRZEPIS NA CIASTO NIEBO Z JABŁKAMI I KREMEM ORZECHOWYM:) Przepis na Ciasto Biskup: na blaszkę o wymiarach 36x25 cm: na biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, szklanka mąki, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 ciemne galaretki plus 3 szklanki wody (u mnie 2 galaretki cytrynowe plus 3 szklanki kompotu wiśniowego), 1/2 szklanki dżemu wiśniowego (lub innego kwaskowatego

Lekcje w kuchni
Jabłecznik 140

łyżeczki żółtka - 4 szt masło - 250 g mocno schłodzone tłuszcz do formy cukier waniliowy -1 opak Masa jabłkowa : jabłka szara reneta - 2 kg galaretka cytrynowa -2 opak 1 płaska łyżeczka cynamonu Przygotowanie: Ciasto Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Następnie dodać pozostałe składniki, szybko zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 kawałki, włożyć do torebek

Kuchnia Danusi
Gnocchi z batatów z masłem cytrynowo-pietruszkowym / Bataten-Gnocchi mit Zitronen-Petersilenbutter 240

kulki lub ciąć kopytka. Dlatego proponuję formować kluseczki za pomocą dwóch łyżek (filmik instruktażowy poniżej) - do ciasta wystarczy niewielka ilość mąki, a samo formowanie nie wymaga wiele wprawy. W efekcie otrzymamy fantastyczne, pełne smaku batatów kluski o uroczym, rustykalnym kształcie. Do tego masło cytrynowo-pietruszkowe, odrobina parmezanu, szczypiorek... Naprawdę niezwykłe danie. A jeśli coś zostanie, można gnocchi podsmażyć(...)Formować kluseczki z ciasta za pomocą dwóch łyżek : 5. Wyrobić połowę ciasta, poczekać aż kluski wypłyną, gotować ok.2-3 min. Wyjąć łyżką cedzakową, odparować. Wyrobić pozostałe ciasto, wyjąć i odparować gnocchi, udekorować wiórkami masła cytrynowo-pietruszkowego, parmezanem, kremowym octem balsamicznym, pietruszką i szczypiorkiem, od razu podawać (zdj.poniżej). Następnego dnia podsmażyć na maśle z dodatkiem pomidorków koktajlowych, dodając jeszcze nieco soli

Kuchnia Prezydentowej
Ciasto z brzoskwiniami i kremem śmietanowym z mascarpone 503

Wspaniałe ciacho. Lekkie, pyszne, szybkie w wykonaniu. Składniki: 1 puszka brzoskwiń 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka krystaliczna 1 opakowanie serka mascarpone 250 g 2 opakowania śmietany 36% 200 g   Ciasto biszkoptowe: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)sobie herbatę także na górną część. Miksujemy śmietanę, dodajemy mascarpone. W 1/4 szklanki wrzątku rozpuszczamy 2 łyżki galaretki cytrynowej- dodajemy do masy. Na nasączony biszkopt układamy cienkie plasterki brzoskwiń, wykładamy masę, przykrywamy 2 biszkoptem. Biszkopt nasączamy drugą częścią herbaty. Wkładamy ciasto do lodówki. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w wodzie i gdy tężeje wylewamy ją na wierzch ciasta. Artykuł Ciasto z brzoskwiniami

MojaQchnia.pl
Różany mazurek na kruchym cieście (wg babci) 136

pyszne babki, serniki i inne ciasta, które idealnie będą pasować do wielkanocnych przysmaków. W szczególności polecam przepis na "Babkę w łaty" lub "Babkę delikatnie cytrynową" . Dziś chciałabym Was zaprosić na różanego mazurka na kruchym cieście. Spód wykonałam na podstawie starego przepisu po mojej babci. Ciasto jest proste w wykonaniu, nie za słodkie, z pysznym różanym kremem, który idealnie komponuje się

Słodkie okruszki