baba z ziemniakami Myślę, że powoli trzeba zastanawiać się co znajdzie się na Wielkanocnym stole. Odkąd zaczęłam piec, nie wyobrażam sobie Świąt bez tradycyjnej Baby Wielkanocnej. Jest to proste ciasto drożdżowe, bardzo puszyste, delikatne, lekko słodkie, dzięki dodatkowi ziemniaków bardzo smaczne nawet 2 dnia (o ile przechowywane w szczelnej puszce), z dodatkiem rodzynek lub innych bakalii, polane lukrem, czekoladą(...)żółtek 3 małe ziemniaki 150-200 gr (ugotowane poprzedniego dnia, przeciśnięte przez praskę) 50 gr-75 gr alkoholu (np. spirytusu, wódki lub rumu) skórka otarta z 1 cytryny aromat cytrynowy lub pomarańczowy na bazie spirytusu (np. firmy Libella) nie mylić z olejkiem aromatyzowanym 100 gr rodzynek lub żurawiny lub posiekanych suszonych śliwek/moreli 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej Formy wysmarować
moj przepis naSłodki mazurek z lekko ciągnącą cytrynową masą. Inspiracja: White Plate Składniki: spód: 150 g mąki pszennej 100 g masła 2 żółtka ugotowane na twardo 1 łyżka śmietany 18% 3,5 łyżki drobnego cukru do pieczenia masa: 3 jajka 150 g cukru sok wyciśnięty z dwóch cytryn 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka skórki z cytryny płatki migdałowe do posypania(...)wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Spód podziurkować widelcem. Piekarnik nagrzać do 180 ° C , ciasto piec ok 20 min, do zrumienienia. Ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem mikserem na wysokich obrotach. Dodać sok z cytryn, mąkę i skórkę cytrynową. Wymieszać do połączenia składników. Na upieczony spód wlać masę ( jest bardzo płynna, ale zetnie się podczas pieczenia ), posypać płatkami
Atlas SmakówGłosów: 5 Average: 5 /5] składniki: 600 ml śmietanki 30% 3 galaretki pomarańczowe + 600 ml gorącej wody 2 galaretki cytrynowe + 600 ml gorącej wody biszkopty na spód ciasta ciasteczka w kształcie kwiatka z marmoladą wykonanie: Dno foremki (ok.22x32cm, wyłożoną papierem do pieczenia) wykładamy biszkoptami. Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka(...)Masę wstawiamy na chwilkę do lodówki, gdy zacznie lekko tężeć powoli wylewamy na biszkopty np. przy użyciu chochelki. Na masie układamy ciasteczka i wstawiamy do lodówki aby stężała. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy, lekko stężałą galaretkę wylewamy na wierzch. Wstawiamy do lodówki najlepiej
Domowy Smak JedzeniaCoconut cakes Składniki. Ciasto. 2 żółtka 8 g drożdży 25 dag tłuszczu 2 łyżki cukru 180 ml mleka 40 dag mąki 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej Nadzienie. 2 białka 12 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 10 dag wiórków kokosowych Wykonanie. Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku(...)Żółtka utrzeć z tłuszczem, dobry jest smalec. Dodać szczyptę soli, drożdże z mlekiem i tyle mąki, żeby ciasto dało się rozwałkować. Rozwałkowane w prostokąt ciasto posmarować nadzieniem. Nadzienie. Białka ubić z cukrem, dodając sok cytrynowy. Wsypać wiórki i wymieszać. Od krótszego boku kroić paski o szerokości 2,5-3 cm i zwijać w ruloniki. Ułożyć na natłuszczonej blasze posypanej
Kulinarny karnet ChristopheraKolejna babka z okazji wspó lnego pieczenia ciasta na niedzielę. Tym razem babka ucierana i na dodatek kolorowa.Ilość kolorów wedle własnego uznania.U mnie kolor podkreślony dodatkowo ciut barwnikiem.Kisiel jednak nie daje zbyt wyrazistego koloru.Babka przełożona śmietaną ubita z cukrem i z żelatyną..tzn.taki był zamiar ..ale okazało się , ze mam w domu za mało żelatyny..wiec zrobiłam(...)Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem, szpatułką.Powstałe ciasto podzielić na 5 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, kisiel cytrynowy z barwnikiem, kisiel wiśniowy, kakao, mak. Delikatnie wymieszać.Formę z kominkiem wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Ciasto wykładać łyżką [na przemian różne
Moje domowe kucharzenieObiecałam Wam coś słodkiego i słowa dotrzymuję :) Mam dla Was pyszne warstwowe ciacho z masą śmietanową i cytrynową galaretką z bananami. Słodko- kwaśne połączenie okazało się naprawdę rewelacyjne! Wygląda na bardzo pracochłonne, ale nic bardziej mylnego! Ciasto wcale nie jest takie trudne w wykonaniu :) foremka 25x36cm Ciasto: 5 jajek, szklanka mąki pszennej, szklanka cukru(...)łyżki soku z cytryny, 8 łyżek wody, łyżka cukru. Wszystkie składniki wymieszać i naponczować obydwa blaty ciasta. Jeden blat ułożyć z powrotem w blasze i posmarować dżemem. Dodatkowo: 4 duże banany, 2 galaretki cytrynowe, sok z 1 cytryny, 80g startej czekolady. Galaretki rozpuścić w 700ml wrzątku, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie
Z miłości do słodkościPomału zabieram się za wielkanocne przepisy dla Was. Dzisiaj tradycyjna cytrynowa babka na oleju. Prosta, bezproblemowa, smacznie wilgotna. Na świątecznym stole na pewno się odnajdzie ;). Polecam! Składniki: (na dwie małe lub jedną większą babkę) Ciasto: 2 duże jajka 1/2 szkl cukru 110 g oleju rzepakowego sok i skórka z 1 cytryny 200 g mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej kilka kropel aromatu cytrynowego Lukier cytrynowy: 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy plastry cytryny do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka w całości wbić do miski, zasypać cukrem. Ubijać na średnich
Nastoletnie Wypiekaniepisaliśmy przy okazji przepisu na babkę cytrynową, w piątek zrobiliśmy na kolację kruche ciasto. Tym razem nie była to tarta, lecz quiche , która różni się tym, że nadzienie przygotowywane jest z jajek i śmietany. Tę mieszankę uzupełniliśmy cukinią oraz pomidorami i tak powstało to francuskie danie. O tym, że quiche z cukinią i pomidorami było pyszne, nie muszę nikogo przekonywać
niecodziennikparyszklanki oleju - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - 2 jajka - 4 żółtka - olejek cytrynowy - 2 budynie waniliowe Spód - 1 jajko - 2 żółtka - 15 dag margaryny - 30 dag mąki - 2 łyżki smalcu - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Wszystkie składniki do wykonania spodu ciasta bardzo dokładnie ręcznie wyrabiamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa(...)konsystencji masy. Następnie stopniowo dodajemy jajka i dalej całość dokładnie miksujemy. W następnej kolejności, stopniowo dodajemy mielony twaróg, olej, mleko, budynie i olejek cytrynowy. Wszystkie składniki bardzo dobrze miksujemy. Wylewamy masę serową na spód ciasta. Pieczemy przez 60 min w 180 stopniach. Białka które zostały nam z utworzenia spodu i masy ( około 6 ) bardzo dokładnie miksujemy stopniowo
Pan i Pani Smith w kuchniszczypiorek, wstaw do piekarnika i piecz przez 45 minut. Podawaj tartę na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Tarta pysznie smakuje z dowolną sałatą, skropioną lekkim miodowo-cytrynowym dresingiem. Smacznego! Artykuł Tarta na kalafiorowym cieście z groszkiem i szpinakiem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzszkl. posiekanych orzechów łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody Krem: 3 żółtka 3 łyżki cukru kryształu łyżka mąki ziemniaczanej kostka margaryny Dodatkowo: 2 galaretki cytrynowe puszka ananasa w plastrach Sposób przygotowania: Ciasto: jabłka obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy 1 szklanką cukru. Białka ubijamy z resztą cukru. Dodajemy żółtka, jabłka, mąkę, orzechy, proszek do pieczenia oraz sodę. Mieszamy
Cukiernia Pychotki180C i pieczemy około 45 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu posypujemy nasz jabłecznik cukrem pudrem. Rada : Zamiast kisielu truskawkowego możemy dać kisiel o innym smaku np. cytrynowy,wiśniowy itp. według naszego gustu. PS. Ciasto smakuje wyśmienicie
Przepisy i porady kulinarnesłodko. Pamiętam kiedyś w lokalu jadłam tartę cytrynową. Podbiła moje serce przy pierwszym kęsie. Od tamtej pory zbierałam się zrobić podobną w domu. Dość długo to trwało. Przed świętami jednak postanowiłam wypróbować kilka nowinek – jak dla mnie nowinek. Zabrałam się w końcu za tę tartę. Moje spostrzeżenia podczas jej robienia. Wykleić ciastem brzegi do samej góry. To muszę sobie(...)ciastem. Piekłam ok 20 minut w 180 stopniach. Przed wsadzeniem do piekarnika, nakłułam ciasto widelcem. Dość ważne jest, żeby ciasto nie napuchło, nie wyrosło. Wyciągnęłam ciasto z piekarnika i wzięłam się za robienie masy cytrynowej . Potrzebowałam: * pół szklanki soku z cytryny * 1/3 szklanki soku z pomarańczy * pół szklanki wody * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 5 łyżek cukru * 10 dkg masła
Pieprzyć z Fantazjąsparzonej cytryny 1/2 szkl. cukru 4 łyżki mleka dodatkowo: słoik musu jabłkowego (900g) puszka owoców tropikalnych łyżka kisielu cytrynowego Na lukier: cukier puder sok z cytryny odrobina wody Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Przy użyciu haka wyrabiamy gładkie ciasto. Oczywiście można ciasto wyrobić ręcznie, ale mikserem jest prościej. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną lekko rozwałkowujemy(...)woreczka i umieszczamy w lodówce. W tym czasie mus jabłkowy wykładamy na miseczkę, przekładamy do niego odsączone owoce i łyżkę kisielu cytrynowego. Mieszamy. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika. Wykładamy na niego mus z owocami. Drugą część ciasta rozwałkowujemy (najlepiej przez folię śniadaniową) i przekładamy na jabłka. Jeśli nie uda nam się przenieść góry ciasta w całości, nie przejmujmy się
Walijskie PichcenieJeszcze niy tak dołwno [1] niyftorzi [2] narzykali, że im za gorko, [3] ale już teraz paczōm [4] we niebo i wypatrujōm słońca, bo im sie
Chop w kuchni