ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:115/508)

Wiosenna rolada 224

niewielkiej ilości gorącej wody-około 30 ml.  Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając w trakcie cukier puder oraz serek mascarpone wymieszany wcześniej z sokiem cytrynowym oraz żelatyną-całość dokładnie miksujemy.  Ciasto odwijamy ze ściereczki smarujemy częścią kremu układamy paseczki galaretki zawijamy w rulon, smarujemy resztą kremu wierzch rolady posypujemy wiórkami kokosowymi, wkładamy na całą noc do lodówki

Wanilia i Kardamon
Keks makowy 107

stole prosty keks przepełniony makiem i bakaliami. Pachnie i smakuje obłędnie, polecam na święta Bożego Narodzenia jako słodkie dopełnienie rodzinnych i smacznych chwil. Możecie do ciasta wrzucić dowolne bakalie, skórkę pomarańczową, cytrynową lub kandyzowany imbir – idealnie pasuje do keksów, polecam:) Gotowy keks posypuję cukrem pudrem, można polać lukrem, polewą z białej lub ciemnej czekolady. Będzie pysznie! Uwagi do przepisu(...)proszkiem oraz makiem. Mieszam krótko, tylko do połączenia składników. Następnie dodaję roztopiony i wystudzony tłuszcz (masło lub margarynę) oraz aromat, kilka kropel. Mieszam chwilkę i wyłączam mikser. Wrzucam do ciasta bakalie. Rozgrzewam piekarnik do temp. 180 C (bez termoobiegu) grzanie góra plus dół. Keksówkę smaruję lekko olejem i przyklejam papier do pieczenia gładząc boki, wlewam ciasto. Można zamiast papieru wysmarować

Zasmakuj Kuchni
Tarta cytrynowa z bezą 168

ułatwia później dozowanie cukru) po rozmrożeniu super się ubijają i można je wykorzystać np do tej tarty SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: 175g mąki pszennej 100g masła lub margaryny 25g cukru 1 żółtko ok jedna łyżka wody NA KREM CYTRYNOWY I BEZĘ 150g cukru 3 jajka 100ml śmietanki 30% 2 cytryny Na bezę:  białko które zostało z ciasta kruchego(...)piekarnika ,zmniejszamy piekarnik na 150 stopni ,zabieramy fasolę razem z papierem i przygotowujemy krem cytrynowy Krem robimy miksując 3 jajka z cukrem  na jasny krem,następnie dodajemy  śmietankę 30% i otartą skórkę z cytryn i sok z nich wyciśnięty. Wylewamy krem na podpieczone ciasto i całość pieczemy  ok 30 min 10 min przed końcem pieczenia dodajemy

Swojskie jedzonko
Tarta cytrynowa 63

bardzo na słodko. Pamiętam kiedyś w lokalu jadłam tartę cytrynową. Podbiła moje serce przy pierwszym kęsie. Od tamtej pory zbierałam się zrobić podobną w domu. Przed świętami jednak postanowiłam wypróbować kilka nowinek – jak dla mnie nowinek. Zabrałam się w końcu za tę tartę. Moje spostrzeżenia podczas jej robienia. Wykleić ciastem brzegi do samej góry. To muszę sobie wbić(...)ciastem. Piekłam ok 20 minut w 180 stopniach. Przed wsadzeniem do piekarnika, nakłułam ciasto widelcem. Dość ważne jest, żeby ciasto nie napuchło, nie wyrosło. Wyciągnęłam ciasto z piekarnika i wzięłam się za robienie masy cytrynowej . Potrzebowałam: * pół szklanki soku z cytryny * 1/3 szklanki soku z pomarańczy * pół szklanki wody * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 5 łyżek cukru * 10 dkg masła

Pieprzyć z Fantazją
Babka z kisielem cytrynowym 161

Dodać kisiel w proszku, następnie dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Z białek ubić pianę, połączyć delikatnie z ciastem. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni. Obsypać cukrem pudrem lub oblać lukrem cytrynowym

Praktyczna pl
Drożdżowa baba z ziemniakami 183

baba z ziemniakami Myślę, że powoli trzeba zastanawiać się co znajdzie się na Wielkanocnym stole. Odkąd zaczęłam piec, nie wyobrażam sobie Świąt bez tradycyjnej Baby Wielkanocnej. Jest to proste ciasto drożdżowe, bardzo puszyste, delikatne, lekko słodkie, dzięki dodatkowi ziemniaków bardzo smaczne nawet 2 dnia (o ile przechowywane w szczelnej puszce), z dodatkiem rodzynek lub innych bakalii, polane lukrem, czekoladą(...)żółtek 3 małe ziemniaki 150-200 gr (ugotowane poprzedniego dnia, przeciśnięte przez praskę) 50 gr-75 gr alkoholu (np. spirytusu, wódki lub rumu) skórka otarta z 1 cytryny aromat cytrynowy lub pomarańczowy na bazie spirytusu (np. firmy Libella) nie mylić z olejkiem aromatyzowanym 100 gr rodzynek lub żurawiny lub posiekanych suszonych śliwek/moreli 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej Formy wysmarować

moj przepis na
Mazurek cytrynowy 87

Słodki mazurek z lekko ciągnącą cytrynową masą. Inspiracja: White Plate Składniki: spód: 150 g mąki pszennej 100 g masła 2 żółtka ugotowane na twardo 1 łyżka śmietany 18% 3,5 łyżki drobnego cukru do pieczenia masa: 3 jajka 150 g cukru sok wyciśnięty z dwóch cytryn 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka skórki z cytryny płatki migdałowe do posypania(...)wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Spód podziurkować widelcem. Piekarnik nagrzać do 180  ° C , ciasto piec ok 20 min, do zrumienienia. Ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem mikserem na wysokich obrotach. Dodać sok z cytryn, mąkę i skórkę cytrynową. Wymieszać do połączenia składników. Na upieczony spód wlać masę ( jest bardzo płynna, ale zetnie się podczas pieczenia ),  posypać płatkami

Atlas Smaków
ciasto margerytka bez pieczenia 76

Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki: 600 ml śmietanki 30% 3 galaretki pomarańczowe + 600 ml gorącej wody 2 galaretki cytrynowe + 600 ml gorącej wody biszkopty na spód ciasta ciasteczka w kształcie kwiatka z marmoladą wykonanie: Dno foremki (ok.22x32cm, wyłożoną papierem do pieczenia) wykładamy biszkoptami. Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka(...)Masę wstawiamy na chwilkę do lodówki, gdy zacznie lekko tężeć powoli wylewamy na biszkopty np. przy użyciu chochelki. Na masie układamy ciasteczka i wstawiamy do lodówki aby stężała. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy, lekko stężałą galaretkę wylewamy na wierzch. Wstawiamy do lodówki najlepiej

Domowy Smak Jedzenia
Kokosowe różyczki 157

Coconut cakes Składniki. Ciasto. 2 żółtka 8 g drożdży 25 dag tłuszczu 2 łyżki cukru 180 ml mleka 40 dag mąki 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej Nadzienie. 2 białka 12 dag cukru 1 łyżka soku z cytryny 10 dag wiórków kokosowych Wykonanie. Drożdże i cukier rozpuścić w letnim mleku(...)Żółtka utrzeć z tłuszczem, dobry jest smalec. Dodać szczyptę soli, drożdże z mlekiem i tyle mąki, żeby ciasto dało się rozwałkować. Rozwałkowane w prostokąt ciasto posmarować nadzieniem. Nadzienie. Białka ubić z cukrem, dodając sok cytrynowy. Wsypać wiórki i wymieszać. Od krótszego boku kroić paski o szerokości 2,5-3 cm i zwijać w ruloniki. Ułożyć na natłuszczonej  blasze posypanej

Kulinarny karnet Christophera
Kolorowa babka 213

Kolejna babka z okazji wspó lnego pieczenia   ciasta na niedzielę. Tym razem babka ucierana i na dodatek kolorowa.Ilość kolorów wedle własnego uznania.U mnie kolor podkreślony dodatkowo ciut barwnikiem.Kisiel jednak nie daje zbyt wyrazistego koloru.Babka przełożona śmietaną ubita z cukrem i z żelatyną..tzn.taki był zamiar ..ale okazało się , ze mam w domu za mało żelatyny..wiec zrobiłam(...)Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem, szpatułką.Powstałe ciasto podzielić na 5 równe części. Do każdej z osobna dodać: kisiel cytrynowy, kisiel cytrynowy z barwnikiem, kisiel wiśniowy, kakao, mak. Delikatnie wymieszać.Formę z kominkiem wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Ciasto wykładać łyżką [na przemian różne

Moje domowe kucharzenie
Jamajka- ciasto z bananami 333

Obiecałam Wam coś słodkiego i słowa dotrzymuję :) Mam dla Was pyszne warstwowe ciacho z masą śmietanową i cytrynową galaretką z bananami. Słodko- kwaśne połączenie okazało się naprawdę rewelacyjne! Wygląda na bardzo pracochłonne, ale nic bardziej mylnego! Ciasto wcale nie jest takie trudne w wykonaniu :) foremka 25x36cm Ciasto:    5 jajek,  szklanka mąki pszennej,  szklanka cukru(...)łyżki soku z cytryny,  8 łyżek wody,  łyżka cukru. Wszystkie składniki wymieszać i naponczować obydwa blaty ciasta. Jeden blat ułożyć z powrotem w blasze i posmarować dżemem. Dodatkowo:   4 duże banany,  2 galaretki cytrynowe,  sok z 1 cytryny,  80g startej czekolady.  Galaretki rozpuścić w 700ml wrzątku, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy galaretka zacznie

Z miłości do słodkości
Babka cytrynowa na oleju 111

Pomału zabieram się za wielkanocne przepisy dla Was. Dzisiaj tradycyjna cytrynowa babka na oleju. Prosta, bezproblemowa, smacznie wilgotna. Na świątecznym stole na pewno się odnajdzie ;). Polecam!   Składniki: (na dwie małe lub jedną większą babkę)   Ciasto: 2 duże jajka 1/2 szkl cukru 110 g oleju rzepakowego sok i skórka z 1 cytryny 200 g mąki(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej kilka kropel aromatu cytrynowego   Lukier cytrynowy: 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny   Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy plastry cytryny do dekoracji     Przygotowanie:   Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka w całości wbić do miski, zasypać cukrem. Ubijać na średnich

Nastoletnie Wypiekanie
Quiche z cukinią i pomidorami 72

pisaliśmy przy okazji przepisu na babkę cytrynową, w piątek zrobiliśmy na kolację kruche ciasto. Tym razem nie była to tarta, lecz quiche , która różni się tym, że nadzienie przygotowywane jest z jajek i śmietany. Tę mieszankę uzupełniliśmy cukinią oraz pomidorami i tak powstało to francuskie danie. O tym, że quiche z cukinią i pomidorami było pyszne, nie muszę nikogo przekonywać

niecodziennikpary
Sernik 187

szklanki oleju - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - 2 jajka - 4 żółtka - olejek cytrynowy - 2 budynie waniliowe Spód - 1 jajko - 2 żółtka - 15 dag margaryny - 30 dag mąki - 2 łyżki smalcu - 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Sposób przygotowania: Wszystkie składniki  do wykonania spodu ciasta bardzo dokładnie ręcznie wyrabiamy i wykładamy na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia. Masa(...)konsystencji masy. Następnie stopniowo dodajemy jajka i dalej całość dokładnie miksujemy. W następnej kolejności, stopniowo dodajemy mielony twaróg, olej, mleko, budynie i olejek cytrynowy.  Wszystkie składniki bardzo dobrze miksujemy. Wylewamy masę serową na spód ciasta.  Pieczemy przez 60 min w 180 stopniach. Białka które zostały nam z utworzenia spodu i masy  ( około 6 ) bardzo dokładnie miksujemy stopniowo

Pan i Pani Smith w kuchni