ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:108/508)

Sernik na jogurtach greckich z mango i melisą 138

Padały propozycje sernika, ciasta tureckiego ze szpinakiem, jakiegoś mokrego ciasta. W końcu stanęło na tym, że ma być niespodzianka. Postanowiłam wszystko połączyć i wyszło mokre ciasto na jogurtach, a zamiast szpinaku użyłam melisy cytrynowej, ale w zdecydowanie mniejszej ilości ;) Klasyczny sernik na jogurtach greckich piekłam na Wielkanoc. Dziś zrobiłam z dodatkami i ze spodem z biszkoptów. Składniki : 12 okrągłych biszkoptów(...)utrzeć na sztywną pianę. Pianę dodawać stopniowo do masy jogurtowej i dobrze mieszać. Przelać masę na biszkopty. Na wierzchu ułożyć liście melisy cytrynowej. Piec sernik ok. godziny w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni C. Delikatnie wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia

Weekendy w domu i ogrodzie
Placek jabłkowy z owocami jeżynowymi i masą z migdałów 169

drobno masą z marcepanową. Jeśli jej nie masz zrób masę z podanych składników powyżej mieląc najpierw same migdały a potem wraz z jajkiem, cukrem i skórką cytrynową. Rozłożyć powstałą masę równomiernie na cieście lekko dociskając. Jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda i pokroić je w kostkę ok. 1x1 cm Kostki jabłek wymieszać z wciąż zamrożonymi jeżynami lub owocami leśnymi. Owoce

Sztuka gotowania w/g Samiry
Cytrynowa tarta z jabłkami i śmietankowo - waniliowym sosem budyniowym 185

polskich jabłek nikogo nie trzeba przekonywać. Są pyszne, a ciasta z ich udziałem lubią prawie wszyscy. Dzisiaj mam dla Was cytrynową tartę z jabłkami i zapieczonym, śmietankowo - waniliowym sosem budyniowym. Ciasto jest łatwe do wykonania, a podczas pieczenia aromatyzuje cały dom.   Łączy w sobie smak waniliowy i cytrusowy, co w połączeniu z jabłkami daje bardzo fajny efekt. Składniki

Smak mojego domu
Metrowiec 154

sławny Metriowiec, to własnie tym ciastem zajadałam się jako mała dziewczynka. Dziś z chęcią powracam do tych smaków, zapomniałam, że jest to tak przepyszne ciasto. Sam biszkopt jest wilgotny, puszysty, przepyszny, krem jest lekko cytrynowy, wszystko oblane grubą warstwą czekolady, stanowi doskonałą całość. Na tym cieście nauczyłam się dwóch rzeczy: jak zrobić ciasto ucierane i jak zrobić krem maślano-budyniowy

moj przepis na
Babka mojej mamy 143

łyżki śmietany 3/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia dowolny aromat do ciast (ja dodaje troszke arakowego i troszke cytrynowego) Jajka miksujemy z cukrem na puszystą mase. Następnie ciągle miksując dodawać po trochu reszte składników naprzemiennie. Na koniec dodać aromat. Ciasto przelać do formy i piec

kuchnia doski
Ciasto budyniowe z bananami i galaretką 1164

żółtko – 4 szt – cukier – 1 szklanka – mąka – 1 szklanka – aromat waniliowy do ciast – 1 łyżka – herbatniki – ok. 250 – 300 g – banan – 2 szt – galaretka cytrynowa – 1 op * można zastąpić śmietankowym SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cztery szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, aromatem i masłem. Pozostałe, zimne mleko mieszamy(...)gładka masa bez grudek. Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch. Na wystudzone ciasto nakładamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy lekko teżejącą galaretką cytrynową. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin ( a jeszcze lepiej

Ostra na Słodko
Cytrynowiec 120

masę cytrynową. Na górze najczęściej układam jeszcze warstwę herbatników petit beurre   maczanych w soku cytryny i robię lukier. Tym razem tego nie zrobiłam wierzch ciasta posypałam tartą czekoladą. Warstwy:   biszkopt - masa cytrynowa - masa śmietanowa – herbatniki - lukier

W garach u Gosi
Tarta malinwo-cytrynowa z białą czekoladą 106

gwarantowała autorka przepisu i tak w rzeczywistości było, ale jeśli się obawiasz...) zamiast kremu cytrynowego zrób waniliowy, tarta też będzie wyśmienita! 'tarta malinowo-cytrynowa z białą czekoladą' Składniki (na tartę 22-23cm): * ciasto: - 1 1/4 szklanki mąki - 1/3 szklanki cukru pudru - szczypta soli - 100g miękkiego masła - 1 żółtko - 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (albo cukru z prawdziwą wanilią) * krem cytrynowy

CookYourself
Wieniec drożdżowy z marcepanem 74

być na przykład wieniec. Wieniec drożdżowy z marcepanem to nie tylko ciekawa forma, ale też wspaniały smak. Smak marcepanu w połączeniu z dżemem cytrynowym i prażonymi chrupiącymi migdałami zachwyci nawet najbardziej wymagających gości! Ciasto drożdżowe jest dość łatwe do przygotowania oczywiście, jeśli mamy do dyspozycji robota kuchennego, który zrobi za nas całą pracę 😉 Ręczne zagniatanie trochę trwa, ale jest równie(...)nadzienie 200 g marcepanu w bloku, może być również marcepan w czekoladzie 1 mały słoiczek dżemu cytrynowego 70 g migdałów Dodatkowo białko +1 łyżka mleka 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżki soku z cytryny może troszkę więcej, lukier powinien być półpłynny Instructions Przygotowanie ciasta Do miski miksera przesiać mąkę , dodać cukier , skórkę otartą z cytryny , szczyptę soli, wymieszać. Mleko lekko

SprawdzonaKuchnia.pl
WSPÓŁPRACA ORZECH 204

sól, skrobia modyfikowana, przyprawy. MARMOLADA O SMAKU RÓŻY  http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/marmolada-rozana Idealnie nadaje się jako nadzienie do pączków,  ciast i deserów. SKŁADNIKI: jabłka, cukier, śliwki, aronia, wiśnie, substancja żelująca (pektyny), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (sorbinian potasu), aromat. SAŁATKA RUBINOWA http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/salatka-rubinowa Idealnie nadaje się na ciepło i na zimno. Jako dodatek(...)pieczywa.  SKŁADNIKI: śliwki,cukier,rum (0,5),aromat. DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/dzem-czarna-porzeczka Idealny dodatek do pieczywa,naleśników, ciast, placków.  SKŁADNIKI:    czarne porzeczki cukier, woda, substancja żelująca (pektyny), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja zagęszczająca (guma guar).  Na moim blogu oczywiście będą pojawiały się super przepisy z wykorzystaniem podanych produktów. Zapraszam do zaglądania

Gotowanie Patki
BABKA CYTRYNOWA (SZYBKA I PROSTA) 135

Typowe ciasto idealne do popołudniowej herbatki: mocno cytrynowo - maślane, wilgotne i mięciutkie. Szybki i łatwe do zrobienia, niedrogie, nie powinno przysporzyć Wam żadnych problemów. Przepięknie pachnie skórką z cytryny i masłem, długo zachowuje świeżość i ciężko poprzestać na jednym kawałku... Robi się je błyskawicznie, także to kolejna wielka zaleta, kilka minut i ciasto ląduje w piekarniku :)  Chciałam, żeby ciasto

Słodko-Słony Świat Ilony
Domek z piernika 115

miodu - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1 opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżeczki kakao lukier - 2 białka - 2 szklanki cukru pudru - 1 łyżeczka soku cytrynowego Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy, zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie wałkujemy ciasto, wykrawamy szablony domku i pieczemy w 180 około 15 minut.  Części domku studzimy a następnie składamy i sklejamy

Zainspirowana w kuchni
CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. 233

Ułatwia on za to rośnięcie i służy jako baza tłuszczowa. Przez jego dodatek, nie wzbogacamy ciasta żadną oliwą czy roztopionym masłem. Poza tym, należy do grupy ciast ekspresowych i banalnych w przygotowaniu. Polecam! CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. /od Babci;/ 4 jajka 1/2 szklanki krupczatki 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki majonezu szklanka cukru sok z 1/2 cytryny szczypta

W kuchni Karmel-itki