ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:99/508)

Rolada cytrynowa 148

Upiec biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 "kopiaste" łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z ukrem, dodać żółtka - ubić na puszystą masę. Dodać

kolorowotorcikowo
Pączki 102

Pączki z marmoladą i skórką pomarańczową są idealnym wypiekiem na Tłusty Czwartek. Puchate ciasto, dużo marmolady i lukier cytrynowy to u mnie warunek udanego drożdżowego wypieku. Kandyzowaną skórkę pomarańczową możesz zastąpić cytrynową lub tartymi orzechami. Wbrew pozorom pączki domowe nie są trudne do zrobienia, lecz czasochłonne. To mój sprawdzony przepis na pączki, po który zawsze sięgam. Z przepisu wychodzi(...)płaska łyżeczka soli marmolada do dekoracji: kandyzowana skórka pomarańczowa SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Uwagi do przepisu: Jeśli chcesz dodaj do ciasta na pączki 25 ml wódki – pączki podczas smażenia będą mniej chłonęły tłuszcz. Ja tego nie robię. Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Pączki możesz

Zasmakuj Kuchni
Mazurek z lemon curd i polewą 151

Pyszne, delikatne ciasto na kruchym spodzie z cytrynowym kremem i polewą czekoladową. Przepyszny mazurek, który koniecznie musisz wypróbować w te Święta!  Składniki: 200 gram mąki pszennej  120 gram masła  2 białka 1 łyżka kwaśnej śmietany  szczypta soli  2 łyżki cukru pudru  Lemon curd: sok z 1 cytryny  3 żółtka  80 gram masła(...)łyżka wody  1 łyżka kakao  1 łyżka cukru  migdały w płatkach  Z mąki pszennej, masła, białek, kwaśnej śmietany, soli i cukru pudru zagniatam jednolite, gładkie ciasto. Ciasto schładzam w lodówce przez 30 minut a następnie wałkuję, umieszczam w formie do tarty. Piekę 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Chłodzę spód.  Żółtka i cukier mieszam

Mango Papaja
Truskawkowiec z galaretkami 187

PYSZNE CIASTO TRUSKAWKOWE Truskawkowiec z galaretkami Składniki: Biszkopt , 2 łyżeczki  proszek do pieczenia , 1 łyżka  mąka ziemniaczana , 1/2 szkl  cukier , 6 szt  jajka , 1 szkl  mąka , 1 łyżka  ocet 10% , Sól , pianka , 1 opak  galaretka agrestowa , 1 opak  galaretka truskawkowa , 1 opak  galaretka cytrynowa , 1 puszka  mleko skondensowane-niesłodkie(...)rondla,doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając. Zdjąć z ognia,wsypać galaretki,dokładnie wymieszać, odstawić. Ostudzony biszkopt przekroić na połowę.  PRZEŁOŻENIE CIASTA  1 biszkopt  2 pianka kakaowa  3 pianka truskawkowa  4 pianka cytrynowa  5 mus truskawkowy  6 pianka agrestowa  7 biszkopt  8 pianka kakaowa  9 mus truskawkowy  Na musie truskawkowym

Kuchnia Danusi
Ciasto szpinakowe z truskawkami 118

Ciasto szpinakowe z truskawkami, puszyste oraz lekko wilgotne i naprawdę bardzo łatwe do zrobienia. Pamiętajcie, szpinak nadaje tylko piękny, zielony kolor, nie smak! A smak ciasta jest lekko orzeźwiający, z cytrynową nutą + truskawki oprószone cukrem waniliowym... Tak, razem tworzą smaczną kombinację! Forma 24 x 24 cm: 2 szklanki mąki tortowej 250 g świeżych truskawek 150 g świeżego szpinaku(...)trzcinowym i waniliowym. Olej zmiksować ze szpinakiem i mieszając wlać do masy jajecznej. Następnie przesiać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypać kaszą manną i ułożyć truskawki (wcześniej posypać je cukrem z wanilią) pokrojone w mniejsze kawałki. Piec w 180 stopniach przez około

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto imbirowe z cytrynowym lukrem 167

orientalne filety z kurczaka ). Z powodzeniem imbir można również zastosować do wypieków, a ciasta czy ciasteczka z jego dodatkiem są niezwykle aromatyczne. Dziś polecam Wam ciasto imbirowe, pięknie pachnące, wilgotne i mięciutkie, dodatkowo polane cytrynowym lukrem, który wzbogaca smak. Do gorącej herbatki, jak znalazł! :) Ciasto: * mąka- 300 g * cukier brązowy- 180 g * jajka- 2 szt. * masło- 180 g * mleko

Kraina Miodem Płynąca
Proste i puszyste ciasto z malinami 189

duże jajka 1 szklanka cukru 1 opak. cukru wanilinowego lub 16g cukru z prawdziwą wanilią 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 5 ml aromatu cytrynowego ok. 350g malin cukier puder do oprószenia ciasta *szklanka = 250ml   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste i puszyste ciasto z malinami – Wykonanie: Za pomocą miksera (na najwyższych obrotach) utrzeć jajka z cukrem waniliowym i zwykłym(...)prawie znikną, zmniejszyć obroty miksera i wlać cienkim strumieniem olej i olejek cytrynowy. Powoli, partiami (łyżka po łyżce) dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszać mikserem (lub drewnianą łyżką), do uzyskania jednolitej masy (ale tylko do czasu połączenia się składników, nie dłużej, bo inaczej ciasto będzie mniej puszyste). Maliny opłukać, odsączyć na sitku, a następnie wrzucić

Kulinarne Przeboje
Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki 251

Dzisiaj na blogu słodki przepis. Tym razem proponuję Wam przygotować do kawy biszkopt z bitą śmietaną, pianką z galaretki, owocami i cytrynową galaretką. Taki biszkopt lubi prawie każdy! To ciasto jest pyszne, lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, a poradzi sobie z nim każdy. Samo ciasto biszkoptowe jest „bazą” do moich tortów, torcików z owocami, czy też rolad. Biszkopt wychodzi(...)śmietanki 30% 2 łyżeczki żelatyny (u mnie Winiary) 1 łyżka cukru pudru Składniki na 2 warstwę: 2 galaretki cytrynowe ( u mnie Winiary) jeżyny Przygotowanie biszkoptu: Białka jajek oddzielamy od żółtek i wbijamy do miski, w której będziemy przygotowywać ciasto na biszkopt, a żółtka przekładamy do osobnego naczynia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ucieraniec z malinami i z arbuzem w galaretce... 205

kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, soda oczyszczona 2 łyżeczki, maliny 25 dag, galaretka owocowa 1 opakowanie, arbuz 2 szklanki, galaretka cytrynowa 1 opakowanie zabrakło mi proszku do pieczenia i dodałam 2 łyżeczki sody - ciasto ładnie urosło, więc proszek czasem można zastąpić sodą.... jajka, miękka palma, cukier utrzeć w robocie z 8 minut, wsypać mąkę z sodą(...)minut i ciasto dobrze wystudzić w blaszce galaretkę malinową rozpuścić w 400 ml gorącej wody i zostawić do stężenia na wierzchu ciasta poukładać wokół rantu kawałeczki arbuza bez pestek i zalać tężejącą malinową galaretką, do lodówki schować galaretkę cytrynową rozmieszać w gorącej wodzie, wystudzić i tężejącą wlać na galaretkę malinową, do lodówki na kilka godzin schować ciasto jest obłędnie smaczne

W Mojej Kuchni Lubię
Jesienne ciasto marchewkowo jabłkowe dla gości 242

tortownicy. piec 45-50 minut do tzw. suchego patyczka w 180 'C ( piekarnik góra-dół). Wystudzić. Przeciąć ciasto w połowie. Masa grysikowa: - 300 ml mleka - 70 gr masła - 4 pełne łyżki manny ( nie błyskawicznej!) - 3 łyżki cukru - 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej - 2-3 łyżki soku z cytryny Mleko z masłem i cukrem zagotować(...)zawrze wsypać mannę ( najlepej roztrzepując jednocześnie trzepaczką/widelcem aby nie zrobiły się grudki). Gotować na wolnym ogniu aż do całkowitego zgęstnienia. Na koniec dodać skórkę cytrynową i sok z cytryny. Na dolny blat ciasta wyłożyć gorącą masę, przykryć górnym i lekko docisnąć. Polewa czekoladowo-kawowa: - 50 gr masła - 2 łyżki mleka - 3 łyżki cukru - 2 łyżki kakao - 1 łyżka kawy

kawawszklance
Wspólne pieczenie i ciasto „Babałuch” 260

Ciasto dekorujemy wiórkami kokosowymi Efekt końcowy Składniki na blaszkę 35×23 cm (mierzone po dnie foremki) Masa jabłkowa : – 2 kg jabłek – 2 galaretki cytrynowe – cukier do smaku Najlepiej zacząć ciasto od przyszykowania masy jabłkowej. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka i podsmażamy, żeby zmiękły, ale się całkowicie nie rozpadły

Relaxtime
Sos cytrynowy nie na słodko wg Buni 200

pojęcia czemu większość moich znajomych robi sos cytrynowy tylko w wersji na słodko do ciast i deserów .A już od chwili kiedy zaczęła być popularna angielska wersja sosu ( masełka) cytrynowego tzn. lemon curd - to taki sos króluje. Ale przecież robi się też wytrawny sos cytrynowy - coś zbliżonego do klasycznej potrawki tyle, że o zdecydowanie cytrynowym aromacie i smaku. U mnie

Buniabaje w kuchni
Ciasto z gruszkami i orzechami włoskimi 55

obrałem, pokroiłem w ćwiartki i ułożyłem na dnie garnka. Wlałem ciasto, wyrównałem je i włożyłem garnek do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie wyjąłem go przy pomocy odpinanej rączki i odstawiłem do ostygnięcia. Wyjęcie to była tylko formalność… do powłoki nic nie przywarło, ciasto samo wyskoczyło. Ciasto z gruszką – KĄCIK PORAD Najczęściej używam mleka sojowego, ale sprawdzi(...)piekarniku pod spód blaszkę, ponieważ z tortownicy może zacząć wyciekać rozpuszczone masło z cukrem. Chcesz zobaczyć na nagraniu jak zrobiłem ciasto? Kliknij TUTAJ . Lubisz takie proste ucierane ciasta? Zobacz koniecznie mój przepis na ciasto z borówkami oraz babkę cytrynową z makiem , która świetnie sprawdzi się nie tylko od święta. Przy okazji polecam Ci również przepis na cynamonki klasyczne oraz cynamonki

Blendman
Tarta cytrynowa 82

mojprzepisna.pl | Tarta cytrynowa Tarta dla prawdziwych fanów cytryny, jest kwaśna i orzeźwiająca. Jest też delikatna jak aksamitny sernik, łatwa w wykonaniu i bezproblemowa. Zdecydowanie polecam dla fanów mniej słodkich ciast. Przepis pochodzi z mojego ulubionego blogu Moje wypieki . Składniki na formę do tarty o dolnej średnicy 24-26 cm: 195 gr mąki tortowej 20 gr cukru pudru 115 gr zimnego(...)schłodzić 30 min w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować miedzy dwoma arkuszami papieru posypanego mąką, rozwałkować na średnicę większą niż forma, żeby starczyło na wyłożenie boków. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Oderwać jeden arkusz, ciasto delikatnie przenieść na formę, strona z papierem ma być od góry. Papier oderwać, ciasto nakłuć widelcem, delikatnie dopasować do formy, położyć papier, wysypać

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania