ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:100/508)

Bananowa chmurka 100

blaszkę o wymiarach 25×36 cm. Bananowa chmurka /inspiracja Moje wypieki Ciasto kruche 3 żółtka 30 g cukru pudru 150 g mąki totrowej 100 g masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z bananami i ananasem 8-10 bananów 1 mała puszka ananasów 3 galaretki cytrynowe 3,5 szkl gorącej wody Krem 500 ml śmietanki(...)przełożyć na blaszkę ( taka sama wielkość jak na ciasto kruche) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w temperaturze 140 st. Galaretka : galaretki cytrynowe rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia. Na osudzone ciasto kruche wyłożyć obrane, pokrojone na pół banany oraz odsączone i pokrojone na kawałki ananasy. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Krem

Pieguskowa Kuchnia
Bananowa chmurka 398

blaszkę o wymiarach 25×36 cm. Bananowa chmurka /inspiracja Moje wypieki Ciasto kruche 3 żółtka 30 g cukru pudru 150 g mąki totrowej 100 g masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Galaretka z bananami i ananasem 8-10 bananów 1 mała puszka ananasów 3 galaretki cytrynowe 3,5 szkl gorącej wody Krem 500 ml śmietanki(...)przełożyć na blaszkę ( taka sama wielkość jak na ciasto kruche) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 1 godzinę w temperaturze 140 st. Galaretka : galaretki cytrynowe rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia. Na osudzone ciasto kruche wyłożyć obrane, pokrojone na pół banany oraz odsączone i pokrojone na kawałki ananasy. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Krem

Pieguskowa Kuchnia
Krucha tarta ze śmietankowym nadzieniem i bitą śmietaną. 135

Myślę, że tak. Moja tarta została zjedzona cała do ostatniego okruszka w tym samym dniu co została upieczona. Zapewniam, że warto ją upiec. A teraz zapraszam do przepisu :) Składniki: Ciasto: półtorej szklanki mąki tortowej 10 dag margaryny Palma firmy Bielmar 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru Nadzienie: 2 jajka 330 g śmietany 18 % szczypta(...)pół litra mleka ) 1 cukier waniliowy Śmietanka: 250 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Do dekoracji: listki melisy cytrynowej kwiaty bratki Wykonanie: 1. Ciasto:  Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy je na lekko posypanej mąką stolnicy, przekładamy do formy na tartę o średnicy 25 cm ( formę można posmarować masłem

Izabelawkuchni
Drożdżowe z rabarbarem à la toskańska schiacciata 90

więc wykorzystałam przepis Weganona jako inspirację. Zdecydowanie zmieniłam nutę smakowo-zapachową, bo o tej porze roku cynamon zastępuję kardamonem. Pod ścianą pięknie wybujała mi melisa cytrynowa, więc nie mogło być inaczej - użyłam do ciasta, by dopełnić smak rabarbaru i kardamonu. Zapraszam na kawałek drożdżówki z rabarbarem - chrupiącej z wierzchu jak focaccia i wilgotnej w środku od rabarbaru jak na ciasto(...)mleka szczypta soli 3 łyżki cukru 1/3 szklanki oleju rzepakowego Dodatki ok. 500 g  rabarbaru (w cieście ładnie prezentują się czerwone końcówki) 2 łyżki cukru trzcinowego pół łyżeczki zielonego, mielonego kardamonu  3 łyżki oliwy do polania kilka liści świeżej melisy cytrynowej  W misce rozkruszyć drożdże, wsypać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wlać pół szklanki ciepłego mleka. Odstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Lemon Curd Tart - tarta cytrynowa 229

Zawsze, kiedy zaczyna się "sezon" na cytrusy i można bez problemu kupić dojrzałe, niewoskowane cytryny, bardzo chętnie piekę przepyszną, angielską tartę cytrynową. Ze względu na swój bardzo orzeźwiający, kwaśno-słodki smak, ciasto to stało się wręcz nieodłącznym elementem świąt w moim domu, kiedy to zasłodzeni pozostałymi słodkimi wypiekami z przyjemnością sięgamy po coś o kontrastującym smaku :-)  Tarta najlepiej smakuje(...)Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty łącznie z bokami. Piec ok. 20 min. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Masa cytrynowa - Lemon curd: 250 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (najlepiej niewoskowanych) = ok. 1 kg cytryn skórka starta z 3 cytryn

maniapieczenia
Szarlotka cytrynowa z nutą cynamonu 154

chłodny zimowy wieczór zapraszam na kawałek domowej szarlotki z nadzieniem jabłkowo-cytrynowym. Spód jest bardzo chrupiący, a przy tym mało pracochłonny - surowe ciasto nie wymaga chłodzenia - można od razu go upiec :) Gotowa szarlotka smakuje najlepiej na ciepło, z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany :) Spód: 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g miękkiego(...)mąkę i proszek do pieczenia. Zarobić gładkie ciasto. Tortownicę o wymiarach 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepić dno formy. Pozostałą część schłodzić na czas przygotowania nadzienia. Dodatkowo: 1 słoik jabłek prażonych 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa 1 opakowanie cukru waniliowego Jabłka umieścić w garnku i  podgrzać, dodać cukier, cynamon i galaretkę. Mieszać, cały czas

Chocolate Muffin Blog
Ciasto makowe z kremem i morelami 169

owoców ) Nasączenie: 70 ml zalewy z moreli 70 ml likieru Amaretto pozostałego po odsączeniu rodzynek Ponadto: około 400 g moreli z syropu ( waga samych owoców ), na wierzch ciasta 1 galaretka brzoskwiniowa lub cytrynowa + 250 ml gorącej wody Wykonanie: Biszkopt makowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać(...)łyżce, ubijając przez 20 – 30 sekund po każdym dodaniu. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera do połączenia. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych 21 x 31 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec w temperaturze 175°C przez około 20 minut, do suchego

Opowieści z piekarnika
Sernik z malinami 135

zagnieść ciasto. 1/3 ciasta odłożyć do lodówki (lekko zmrozić), natomiast pozostałe ciasto należy rozwałkować, wyłożyć do przygotowanej formy i posmarować dżemem malinowym. Składniki na masę serową: 1,5 kg sera białego; 30 dkg cukru pudru; 12 dkg masła; 10 jajek; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy; olejek cytrynowy lub skórka otarta z cytryny; ewentualnie rodzynki; 1 l malin; Ser zemleć(...)serowej. Bardzo delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto z powidłem, wyrównać powierzchnię i wysypać równo maliny. Składniki na bezę: 5 białek (te co zostały od ciasta); 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 kisiel cytrynowy; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać kisiel i delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na maliny

In my kitchen
Ciasto z malinami 180

było smaczne. Składniki ciasto na roladę: 3 jajka  70 g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 krople aromatu cytrynowego 80 g mąki tortowej nadzienie do rolady: 200 g dżemu malinowego ciasto ucierane: 200 g mąki pszennej 120 g margaryny Kasia 100 g cukru pudru  1 opakowanie cukru wanilinowego  5 kropli aromatu cytrynowego  2 jajka

Moje domowe kucharzenie
Ciasto Shrek z delicjami i sokiem owocowym 439

malinowych delicji, ponieważ to są moje ulubione, ale oczywiście możemy użyć innego smaku, bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Shrek z delicjami i sokiem owocowym Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 130g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku(...)agrestową galaretkę, mieszać, aż galaretka się rozpuści. 8. Gorący budyń owocowy wylać na biszkopt w blaszce, wyrównać ( patrz FILM ). Na wierzchu poukładać delicje czekoladą do góry. Ciasto odstawić do przestygnięcia. Wierzch: 9. Galaretkę cytrynową zalać 200ml gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. 10. Gdy galaretka cytrynowa zacznie delikatnie tężeć, ubić śmietankę. Cały czas mieszając mikserem

Mała Cukierenka
Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami 570

wypłynie. Odstawić do stężenia. Brzoskwinie odsączyć z syropu, zmiksować blenderem i połączyć z rozpuszczoną w wodzie galaretką. Kiedy brzoskwinie zaczną tężeć wylać na drugi krążek ciasta, zabezpieczając brzegi. Odstawić do stężenia. Galaretkę cytrynową razem z żelatyną rozpuścić w wodzie. Można delikatnie podgrzać, jeżeli pojawi się problem z rozpuszczeniem żelatyny, ale nie wolno zagotować. Twaróg zmiksować z cukrem i wlać przestudzoną(...)galaretkę. Schłodzoną kremówkę ubić i połączyć razem z cytrynowym twarogiem. Część tężącej masy wyłożyłam na galaretkę truskawkową, wyrównać i wstawić na chwilę do lodówki, aby krem szybciej stężał. Nałożyć ostrożnie ciasto z galaretką brzoskwiniową, rozsmarować krem serowy, zostawiając część na boki. Wstawić do lodówki do stężenia. Tort najlepiej składać w tortownicy, w której piekło się ciasto. Po stężeniu wyjąć

https:KKuchniaMniam
Rolada cytrynowa 131

Upiec biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 "kopiaste" łyżki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić z ukrem, dodać żółtka - ubić na puszystą masę. Dodać

kolorowotorcikowo
Pączki 82

Pączki z marmoladą i skórką pomarańczową są idealnym wypiekiem na Tłusty Czwartek. Puchate ciasto, dużo marmolady i lukier cytrynowy to u mnie warunek udanego drożdżowego wypieku. Kandyzowaną skórkę pomarańczową możesz zastąpić cytrynową lub tartymi orzechami. Wbrew pozorom pączki domowe nie są trudne do zrobienia, lecz czasochłonne. To mój sprawdzony przepis na pączki, po który zawsze sięgam. Z przepisu wychodzi(...)płaska łyżeczka soli marmolada do dekoracji: kandyzowana skórka pomarańczowa SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Uwagi do przepisu: Jeśli chcesz dodaj do ciasta na pączki 25 ml wódki – pączki podczas smażenia będą mniej chłonęły tłuszcz. Ja tego nie robię. Składniki mam w temp. pokojowej. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Pączki możesz

Zasmakuj Kuchni
Mazurek z lemon curd i polewą 133

Pyszne, delikatne ciasto na kruchym spodzie z cytrynowym kremem i polewą czekoladową. Przepyszny mazurek, który koniecznie musisz wypróbować w te Święta!  Składniki: 200 gram mąki pszennej  120 gram masła  2 białka 1 łyżka kwaśnej śmietany  szczypta soli  2 łyżki cukru pudru  Lemon curd: sok z 1 cytryny  3 żółtka  80 gram masła(...)łyżka wody  1 łyżka kakao  1 łyżka cukru  migdały w płatkach  Z mąki pszennej, masła, białek, kwaśnej śmietany, soli i cukru pudru zagniatam jednolite, gładkie ciasto. Ciasto schładzam w lodówce przez 30 minut a następnie wałkuję, umieszczam w formie do tarty. Piekę 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. Chłodzę spód.  Żółtka i cukier mieszam

Mango Papaja
Truskawkowiec z galaretkami 170

PYSZNE CIASTO TRUSKAWKOWE Truskawkowiec z galaretkami Składniki: Biszkopt , 2 łyżeczki  proszek do pieczenia , 1 łyżka  mąka ziemniaczana , 1/2 szkl  cukier , 6 szt  jajka , 1 szkl  mąka , 1 łyżka  ocet 10% , Sól , pianka , 1 opak  galaretka agrestowa , 1 opak  galaretka truskawkowa , 1 opak  galaretka cytrynowa , 1 puszka  mleko skondensowane-niesłodkie(...)rondla,doprowadzić do zagotowania ciągle mieszając. Zdjąć z ognia,wsypać galaretki,dokładnie wymieszać, odstawić. Ostudzony biszkopt przekroić na połowę.  PRZEŁOŻENIE CIASTA  1 biszkopt  2 pianka kakaowa  3 pianka truskawkowa  4 pianka cytrynowa  5 mus truskawkowy  6 pianka agrestowa  7 biszkopt  8 pianka kakaowa  9 mus truskawkowy  Na musie truskawkowym

Kuchnia Danusi