Pyszna tarta migdałowa z jabłkami i cytrynowym akcentem. Niezbyt słodka, na cienkim cieście pod grubą warstwą najlepszych polskich jabłek. Idealna na rodzinne popołudnie przy kawie, herbacie lub lampce wina. Gwarantujemy Wam, że aromaty wydobywające się podczas pieczenia przyciągną do stołu największych rodzinnych samotników i/lub miłośników nowych technologii przyklejonych do ekranów komputerów, smartfonów lub telewizorów ;) Porcja: forma(...)Czas przygotowania: 55 minut Składniki: Ciasto 160 g mąki pszennej 80 g masła 50 g migdałów blanszowanych 2 łyżki zimnej wody łyżka cukru 1 żółtko 1 łyżeczka cukru cytrynowego Delecta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta szczypta soli masło do natłuszczenia formy 2 łyżki mąki do posypania formy Nadzienie 800 g jabłek 40 g brązowego cukru
SzczyptaSmaQCzekoladowe babeczki z cytrynowym kremem z serka mascarpone - pyszny i prosty deser SKŁADNIKI Ciasto: 300g mąki 200g masła 100g cukru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki naturalnego kakao sól Krem: 250g serka mascarpone 150g śmietany kremówki 1/2 opakowania galaretki cytrynowej 1 łyżka soku z cytryny Do przystrojenia - ulubione owoce PRZYGOTOWANIE Ciasto: Mąkę siekamy
Moje Kuchenne Rewelacjekubka mleka Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 200 g masła Pianka: 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki cytrynowe Przygotowanie: Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy biszkoptami, nasączamy mlekiem. Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budynie i cukier. Pozostałe mleko gotujemy(...)ciastem wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje układamy na niej pozostałe biszkopty Mleko skondensowane miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, następnie dolewamy stopniowo przestudzone galaretki cytrynowe. Piankę wylewamy na wierzch naszego ciasta. Całość wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. P.S Do ciasta możemy dorzucić dowolne owoce i zamienić smaki galaretki np na morelową, czy poziomkową:)Możemy też pominąć biszkopty
Luźna KuchniaCiasto z bananów bez pieczenia – pyszne, orzeźwiające i tylko z trzech składników! Jego przygotowanie zajmie nam tylko 10 min (plus czas chłodzenia w lodówce). Jest banalnie proste do przygotowania – u mnie dzieci wyżywały się przy nim kulinarnie. Na upały, które teraz panują to deser idealny – zimny, słodki, bez nagrzewania piekarnika i przy okazji domu(...)zrobienia tego ciasta lepiej sprawdzają się dojrzałe banany – te z plamkami a nawet te już z brązową skórką – są słodsze i smaczniejsze. Ciasto więc idealnie wpisuje się w ideę zero waste i nie marnuję jedzenia . PRZEPIS CIASTO Z BANANÓW BEZ PIECZENIA Składniki na tortownicę 21cm (ok 8-10 porcji): 10 biszkoptów 2 galaretki cytrynowe 4 duże banany
Dorota Smakujeskładniki bardzo dokładnie i szybko wyrobić . Ulepić kulę i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie blaszkę (23x33) leciutko natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić dokładnie ciastem i ponakłuwać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok 25-30 minut do zarumienienia. Wystudzić. Składniki na krem: • 2 duże jajka • 2 żółtka • skórka otarta(...)białej czekolady • 80 g migdałów w płatkach Jajka i żółtka dokładnie roztrzepać dodać cukier i wymieszać. Całość umieścić w rondelku. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i drobniuteńko otartą skórkę cytrynową (tylko żółta cześć!). Praktycznie od razu można dodać również masło. Na niewielkim ogniu podgrzewać cały czas mieszając rózgą. Gdy zgęstnieje wyłączyć i dokładnie całość przetrzeć przez sitko. Skórkę cytrynową która
KUCHNIA POLSKAtortownicy i ścinamy nierówny wierzch (odcięty wierzch odkładamy, będzie nam potrzebny) *** *** Pozostały biszkopt przecinamy na trzy blaty *** *** Przygotowujemy masę do przełożenia tortu: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy *** *** Pierwszy blat ciasta wkładamy ponownie do formy. Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki, a później na mniejsze kawałki. Połowę bananów i układamy na cieście i smarujemy niewielką ilością glaretki(...)Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie ciągle miksując dodajemy cienkim strumieniem całkowicie ostudzoną galaretkę cytrynową *** *** Połowę masy wykładamy na banany i równomiernie rozprowadzamy. Całość przykrywamy drugim blatem i czynność powtarzamy: wykładamy banany, zalewamy masą i przykrywamy ostatnim blatem *** *** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej dwie godziny aby masa całkowicie stężała *** *** Przygotowujemy krem maślany: masło ucieramy
Blog z Apetytemjogurtowe ciasto ma naprawdę wdzięczny smak:). Czuć w nim jogurt, jest wilgotne i mocno cytrynowe za sprawą startej skórki cytryny i cytrynowego lukru. Przepis ten widywałam tyle razy na różnych blogach, forach, że w końcu postanowiłam się skusić, z drobnymi modyfikacjami:). Ciasto: 450 g mąki 225 g jogurtu greckiego 150 ml oleju 150 g cukru(...)proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy wraz z cukrem i cukrem waniliowym kilka minut aż zrobią się puszyste. Cały czas miksując dolewamy olej, skórkę cytrynową i na zmianę w 3-4 turach mąkę i jogurt. 2. Ciasto wylewamy do keksówki (o długości około 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 1h, do suchego patyczka
Szefowa kuchniKwaśna, orzeźwiająca tarta z kremem cytrynowym. Doskonała propozycja dla miłośników cytrusów lub osób które nie przepadają za zbyt słodkimi deserami. SKŁADNIKI: (Na formę do tarty o średnicy 24cm) Na ciasto: 200g mąki pszennej żółtko jajka 140g masła szczypta soli Na krem: 3 duże cytryny 6 jajek 120 g cukru 250g gęstej śmietany 12% Dodatkowo: 100ml śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru(...)Studzimy. Dodajemy śmietanę i jajka, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut aż krem zgęstnieje. Wystudzoną masę wylewamy na ciasto i wygładzamy. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru. Wyciskamy szprycą rozetki. Całość posypujemy skórka cytrynową. Podajemy schłodzone
Pyry na GazKrem cytrynowy to jeden z najpopularniejszych kremów do ciast czy ciasteczek. Jednym z najbardziej znanych jest oczywiście lemon curd. Krem ten jest tak naprawdę połączeniem soku z cytryn, cukru i masła. Nie wszystkim jednak odpowiada tak kwaśny krem. Poniżej przedstawiam wersje lemon curd łagodną. Łagodny lemon curd Składniki: 2 cytryny 2 jajka 180 g cukru 50-80 g masła(...)sobą, podgrzewając na małym ogniu. Dodaj sok z cytryn. Wymieszaj. Do ciepłego kremu dodaj połowę masła. Mieszaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia. Wmieszaj pozostałą połowę masła. Wystudź. Krem cytrynowy na bazie masła: Składniki: 300 g masła 170 g cukru pudru 1,5 cytryny Cytrynę parzymy. Ścieramy skórkę z cytryny.Wyciskamy sok z cytryn. Miękkie masło ucieramy na przemiennie z cukrem
Ciasta z tradycjamiMuffiny cytrynowe z cukinią. Te pyszne muffinki cytrynowe z cukinią są lekkie, puszyste i niesamowicie wilgotne dzięki zawartości cukinii. Kwaśna cytryna i świeża cukinia zapakowana w słodką muffinkę – to jest pyszne. Znakomite słodkości są idealne na lato. Gdy znajomi i rodzina zasmakują Twoich muffinków , bądź gotowa, że wszyscy będą zajadać je ze smakiem i będą prosić o więcej. Muffinki(...)nich ciasto do 2/3 wysokości. Piekarnik nastaw na 200°C i piecz babeczki przez 5 minut a następnie zmniejsz temperaturę na 180°C i piecz przez kolejne 15 minut lub do suchego patyczka. Z przepisu wychodzi 12 babeczek. Przybliżone kalorie to około 170 kcal. Gdy ogród jest pełen świeżej cukinii wykonaj z niej te pyszne cytrynowe muffinki . Lekkie i delikatne
Zdrowy Styl JoannyVitello z Biedronki) szklanka cukru 6 żółtek 2 budynie śmietankowe (na 0,5 l mleka) 0,5 szklanki mleka łyżka żelatyny kilka kropli olejku cytrynowego ORAZ: 40 dag ptasiego mleczka o smaku waniliowym WYKONANIE: CIASTO ORZECHOWE: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru aż do wyczerpania. Wlewamy ocet i odkładamy mikser. Mąki z proszkiem przesiewamy i mieszamy z orzechami(...)mieszamy budynie i wlewamy do sera. Gotujemy do momentu aż masa zacznie kipieć. Odstawiamy na bok, dodajemy namoczoną żelatynę i kilka kropli olejku cytrynowego. Dobrze mieszamy i odstawiamy aż ser zacznie nam tężeć. PRZEKŁADANIE: Ciasto orzechowe zostawiamy w blaszce lub zakładamy rant. Smarujemy masą serową (tyle żeby przykryć ciasto) układamy w odstępach ptasie mleczko. Zalewamy pozostałym serem i przykładamy
Pani na deserPyszna wilgotna i puszysta. Lekko cytrynowa, z kawałkami suszonych jabłek. Składniki: 250g mąki 150 g cukru 250 g masła/margaryny 4 jajka 1 cytryna 2 garście suszonych jabłek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Żółtka ucieramy na puszystą masę z miękkim masłem/margaryną i cukrem. Dodajemy otartą skórkę z cytryny i pokrojone suszone jabłka. D masy dodajemy(...)ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Na koniec musimy wmieszać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką lub bułką tartą. przekładamy ciasto do formy i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 180 stopni
Malinowe Pocałunkitruskawki. Żeby uczcić nasze spotkanie, postanowiłam przygotować w tym roku wyjątkowe ciasto, które smakuje i prezentuje się fantastycznie! Na pewno zaskoczę siostrę kolorem ciasta z dodatkiem szpinaku. Ciasto jest pyszne, orzeźwiające, delikatnie cytrynowe i waniliowe, z kremem jogurtowym. Bardzo polecam i zachęcam do świętowania Światowego Dnia Pieczenia z Kasią. A dla kogo wy przygotujecie wypiek w tym wyjątkowym dniu
Mała CukierenkaBardzo smaczna, bardzo cytrynowa babka na piwie ;) Jest lekka i puszysta - dzięki piwnym bąbelkom. Samo piwo nie jest wyczuwalne w smaku ciasta, ma jednak zasadniczy wpływ na jego konsystencję. Długo zachowuje świeżość :) Polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym(...)profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 250 ml piwa cytrynowego skórka otarta z 2 cytryn 4 jajka 250 ml oleju 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki wody Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem oraz olej
Domowa cukiernia Ewy