zakłóciły one znacząco mojego odpoczynku. Miałam czas na spotkania z rodziną, a w niedzielny poranek przyjechała Gwiazdeczka. Oprócz obiadu upiekłam dla niej pyszną, ucieraną babkę cytrynową. Na niedzielne popołudnie polecam Wam to smakowite ciasto. Przygotowałam je na bazie ciasta ze starego zeszytu, które od dawna bardzo lubimy. Zapach i smak cytrynowej babki znakomicie pasuje do aromatycznej kawy i świetnie się(...)jajka dag margaryny • tyle, ile ważą jajka cukru razem z cukrem waniliowym • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • sok i otarta skórka z 2 cytryn Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. 2. Margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę. 3. Do margaryny dodawać po jednym całym jajku i porcji cukru. Masa może się lekko zważyć, ale jest
W mojej kuchniorzeźwiające :) Składniki: Biszkopt makowy: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 600 ml śmietany 30% 2 galaretki cytrynowe 4 łyżki cukru pudru 200 g wiórek kokosowych Galaretka: 2 galaretki agrestowe słoiczek dżemu o smaku kiwi i limonki (400 g) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywno(...)proszkiem do pieczenia oraz mak i dokładnie mieszamy. Pieczemy w blaszce 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 40 min. Po upieczeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. 2. Masa: Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w niecałej szklance wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe i mieszamy. Na koniec dodajemy ostudzone galaretki
Na Ciasteczkowych Papierachpomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Inne: Kompot z truskawek i rabarbaru Dżem truskawkowy z wanilią Pojawiły się także poradniki oraz inspiracje: #Inspiracje - Gordon Ramsay #Inspiracje
Cooking Monsterłyżeczka do dyni i 1 łyżeczka do cukini, cukier wanilinowy 1/2 opakowania do dyni i 1/2 opakowania do cukini, kisiel morelowy 2 opakowania do dyni, kisiel cytrynowy 2 opakowania do cukini CIASTO Z CZARNĄ FASOLĄ: jajka 8 sztuk "L", cukier 1,1/4 szklanki, miękka margaryna 250 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia(...)czarną w puszce odlać z wody i blenderem zmiksować do garnka po dyni wsypać cukienię, cukier, sok z cytryny, cukier wanilinowy, wodę i gotować z 10 minut, wsypać kisiele cytrynowe i szybko zamieszać do zagęszczenia, zostawić do przestygnięcia i blenderem zmiksować jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do spienienia, masa ma być "zważona", wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, zmiksowaną
W Mojej Kuchni LubięMalutkie, puszyste, urocze babeczki wielkanocne o smaku cytrynowym. Są przygotowane z niezawodnego ciasta na babkę marmurkowa, na tyle małe, że zmieszczą się do jutrzejszego koszyczka święconkowego :) Jeśli nie posiadacie foremek do babeczek, możecie upiec je w silikonowych przeznaczonych do muffinek :) Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g masła 4 jajka(...)pół łyżeczki aromatu cytrynowego 3/4 szklanki mleka Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać do miski i wymieszać z proszkiem i solą. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać aromat i zmiksować. Po jednym, dodawać jajka miksując za każdym razem. Masa będzie dość lejąca. Piekarnik rozgrzać do 160*C. Do masy maślanej na zmianę
Chocolate Muffin Blogjogurt cytrynowy to już nie dodajcie skórkę z cytryny.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodać do masy i utrzeć na gładką masę. Na koniec dodać maliny i już delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej lub plastikowej łyżki. Formę o podłużnym kształcie o wymiarach 14 – 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku
Kuchnia Pokoleńfrancuski wyrób cukierniczy, jednak w Polsce jest jednym z najpopularniejszych ciast. Podobnie u mnie w domu uwielbiamy szarlotki w każdym wydaniu. Dzisiaj wersja z chrupiącą, cytrynową bezą. Ilość cukru w kruchym cieście można zwiększyć do 100g, jednak ze względu na słodką bezę lepiej zastosować mniejszą ilość (u mnie 2 łyżki). Podobnie w masie jabłkowej cukier stosujemy wg uznania
Smak mojej kuchnitutaj dostać. Zastąpiłam więc go klasyczną masą budyniowo – maślaną. Herbatniki nasączyłam malinową nalewką, ale oczywiście warto też zrobić wersję bezalkoholową. Już sobie wymyśliłam, że powtórzę to ciasto, zamieniając masę budyniową na cytrynową masę z lemon curd Ja poszłam na łatwiznę i mój krem czekoladowo – orzechowy to najzwyklejsza w świecie nutella. Myślę jednak, że warto byłoby ja zastąpić jakimś
Relaxtimeciasta. Przeglądając przepisy zauważyłam, że ciasto robi się niemal identycznie jak Śnieżkę , tylko zamiast jednej warstwy masy śnieżkowej pojawia się warstwa z owocami i galaretką. Ciasto jest przepyszne. Mimo, że ma kilka warstw, robi się dość szybko. Przygotowałam je w jedno popołudnie. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej przed podaniem. Bardzo polecam! Składniki (blaszka 36x24 cm) lub trochę mniejsza: Ciasto(...)Ciasta wykładać do foremki i piec w 180 st. C przez 20-30 minut. Ostudzić. Zrobić warstwę wiśniową, do zimnej galaretki włożyć odsączone wiśnie. Włożyć do lodówki, by galaretka zaczęła tężeć. Tężącą masę wyłożyć na jasne ciasto posmarowane cienką warstwą dżemu wiśniowego. Przykryć ciastem z orzechami i docisnąć. Przygotować masę śnieżkową, mleko ubić ze śnieżką, wlać tężącą cytrynową galaretkę
Kuchnia domowa AniCześć! Propozycja by sobie umilić wolne chwile albo nawet czas w pracy takim oto cytrynowym, orzeźwiającym ciastkiem. Goście byli zachwyceni lekkością tego ciasta. Składniki: * Na biszkopt: * 5 jajek rozm. L * 5 łyżek mąki * 5 łyżek cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa cytrynowa: * 2 szklanki wody * 1/2 szklanki soku z cytryn (2-3 cytryny) * 1 masło(...)cytrynową. Śmietanę równo rozsmarowałam i wyłożyłam na nią herbatniki. Zrobiłam polewę. Wodę podgrzałam w rondelku i rozpuściłam w niej masło. Dodałam przesiane kakao i cukier. Wymieszałam aż cukier się rozpuścił i składniki zaczęły się łączyć. Dolałam śmietankę. Wymieszałam. W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i dolałam do polewy. Zanim wylałam polewę na herbatniki ostudziłam ją dobrze. Takie ciasto wstawiłam
Pieprzyć z FantazjąCześć! Propozycja by sobie umilić wolne chwile albo nawet czas w pracy takim oto cytrynowym, orzeźwiającym ciastkiem. Goście byli zachwyceni lekkością tego ciasta. Składniki: * Na biszkopt: * 5 jajek rozm. L * 5 łyżek mąki * 5 łyżek cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa cytrynowa: * 2 szklanki wody * 1/2 szklanki soku z cytryn (2-3 cytryny) * 1 masło(...)cytrynową. Śmietanę równo rozsmarowałam i wyłożyłam na nią herbatniki. Zrobiłam polewę. Wodę podgrzałam w rondelku i rozpuściłam w niej masło. Dodałam przesiane kakao i cukier. Wymieszałam aż cukier się rozpuścił i składniki zaczęły się łączyć. Dolałam śmietankę. Wymieszałam. W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i dolałam do polewy. Zanim wylałam polewę na herbatniki ostudziłam ją dobrze. Takie ciasto wstawiłam
Pieprzyć z Fantazjąmasło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić na parę chwil a w tym czasie zrobić nadzienie. Jabłka obrać i pokroić na drobniutką kostkę, dodać posiekane orzechy i skórkę cytrynową. Doprawić cynamonem i cukrem. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około pół cm. i na całej powierzchni rozprowadzić nadzienie. Następnie zrolować dość ciasny rulon. Foremkę na muffiny wysmarować masłem. Rulon pokroić
Radość kipiąca uśmiechem.cytryny 1 jajko 125 g masła Dodatkowo: 1 żółtko 2 łyżki mleka 100 g cukru pudru trochę soku cytrynowego czerwony barwnik spożywczy Z mąki, cukru, marcepanu, skórki cytrynowej, jajka i masła zagnieść ciasto. Następnie owinąć je folią i schłodzić przez 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Ciasto podzielić na porcje i każdą z nich rozwałkować na placek grubości
Świat CiastaBanalne i nieskomplikowane ciasto, przy którym praktycznie wcale się nie napracujecie :) Cytrynowa Delicja składa się z puszystego i waniliowego biszkoptu z dodatkiem budyniu, cienkiej warstwy dżemu cytrynowego, który dodatkowo wzmacnia smak oraz łączy biszkopt z galaretką- również cytrynową- pokrytą mleczną polewą z fantastycznym zdobieniem w postaci dwukolorowych mini rurek. Ciasto, mimo niewielkiego wkładu pracy jest bardzo smaczne i przy
Kraina Miodem Płynącapomysł na smaczny obiad. Ryba przyrządzona w ten sposób jest bardzo soczysta i aromatyczna. Polecam! 1 opakowania ciasta francuskiego ok 40 dkg świeżego łososia – bez skóry 20dkg szpinaku 10dkg sera feta 2 ząbki czosnku sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły + 2 łyżki soku z cytryny), gałka muszkatołowa 1 jajko – do posmarowania 1 łyżka masła(...)nienaciętych środkach ciasta układamy warstwę szpinaku *** *** Na szpinaku układamy plasterki sera feta *** *** Na serze układamy porcje ryby, którą przyprawiamy z wierzchu solą oraz pieprzem cytrynowym (lub zwykłym pieprzem i sokiem z cytryny) *** *** Paseczki ciasta zawijamy (naprzemiennie po skosie- prawy,lewy, prawy, lewy) do środka. Końcówkę lekko podwijamy pod spód, jeśli ciasto będzie za długie to przycinamy je *** *** Gotową roladkę smarujemy
Blog z Apetytem