blachy – to brzmi przyjemnie staromodnie i sentymentalnie… Wielka blacha drożdżowego ciasta z dowolnymi owocami – zupełnie jak u babci. Tym razem nie mogłam się zdecydować i mój placek z blachy jest w dwóch wariantach – jedna połówka ze śliwkami, a druga z wiśniami. Do tego ciasto drożdżowe z lekko cytrynową nutą i sukces gwarantowany Składniki: 3,5 szklanki mąki 5 łyżek cukru(...)minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczam i studzę. Kiedy drożdże zaczną pracować, dodaję masło, pozostały cukier, pozostałe mleko, sól, skórkę z cytryny i jajka. Całość wyrabiam na jednolite ciasto, przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie myję i dryluję owoce. Śliwki kroję w ćwiartki. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę (tej z wyposażenia piekarnika
Słodki sentymentDrożdżowa babka staropolska jest tak pyszna, że doskonale sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Tajemnica tej babki leży w żółtkach i doskonałym wyrobieniu ciasta, które trochę trwa, ale dla tego smaku – naprawdę warto Uwaga: szklanka 200 ml Składniki: 3 ½ szklanki mąki tortowej 8 żółtek 6 dag drożdży 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 150 g masła ½ szklanki(...)szczyptę soli, dodaję podrośnięte drożdże, ubite z cukrem żółtka, mleko i roztopione masło. Ciasto dokładnie wyrabiam (zrobiłam do robotem kuchennym i zajęło mi to około 15 minut). Wyrobione ciasto ładnie odchodzi od ręki, jest elastyczne i miękkie. Na koniec dodaję płatki migdałów, rodzynki i skórkę cytrynową i jeszcze chwilę wyrabiam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
Słodki sentymentprzez kolejne 30-40 minut. Po tym czasie studzimy nasze ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na koniec możemy polać wierzch odrobiną oleju kokosowego, a następnie ozdobić skórką cytrynową i prażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto doskonale smakuje podane z polewą z białej czekolady lub płynnym miodem. Smacznego
Kuchnia Elliedrożdżówka Jeśli zamiast masła do ciasta drożdżowego dodamy mascarpone to ciasto mniej wyrośnie, ale będzie bardziej chrupiące. W ten sposób można zrobić ciasteczka drożdżowe, np. z twarożkiem cytrynowym. Na 16 roladek potrzebujemy: Ciasto: 345 g mąki 3 łyżki erytrolu lub innego słodziwa, ale nie dodajemy ksylitolu, bo ciasto nie wyrośnie! 7 g drożdży instant 1/4 szklanki mleka 60 g mascarpone
KucharzycaZapraszam na smaczne i lekkie ciasto jogurtowe bez pieczenia. Spód ciasta zrobiony jest z cytrynowych herbatników Fit &free od Cukry Nyskie z masłem. Do tego lekko kwaśna masa jogurtowa z galaretkami agrestowymi. Polecam Składniki: 120 g herbatników cytrynowych Fit&free od Cukry Nyskie 60 g masła 800 g jogurtu naturalnego greckiego 3 galaretki agrestowe(...)składników. Masę jogurtową przelewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy. Gdy galaretka zacznie tężeć przelewamy ją na ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na całą
słodkie i nie tylko historie kulinarneCiasto tak banalne, że z przygotowaniem poradzi sobie nawet przedszkolak. Wiem co mówię, ponieważ ostatnio pokazywałam Wam na Instagramie jak moja pięciolatka samodzielnie przygotowała ciasto jogurtowe z jagodami :) Babka jest na bazie tamtego przepisu. Zamieniłam jedynie jogurt na kefir i owoce dodałam do środka. Użyłam borówek, które nie puszczają dużo soku i nie ma szans, aby zrobił się zakalec(...)łyżką. Wylewamy do formy (użyłam silikonowej o średnicy około 18cm). Pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Po wystudzeniu opcjonalnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Cytrynowa babka z borówkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta bloggranatem (Cupola di pan di spagna con crema chantilly, ribes rosso e melagrana) Babka cytrynowo-pomarańczowa z makiem (Ciambella con agrumi e semi di papavero) Tort makowy z kremem budyniowym (Torta ai semi di papavero con crema di budino) Świąteczny pudding (Christmas pudding) Panforte - świąteczne ciasto z Sieny Krucha tarta z bakaliami (Crostata(...)frutta secca) Ciasto miodowe z kremem z mascarpone (Torta al miele con crema di mascarpone) Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limoncello) Tarta z kremem cytrynowym (Crostata alla crema di limoni) Czekoladowe ciasto z pomarańczą (Ciambellone al cioccolato fondente e arancia) Pomarańczowe ciasto z czekoladą i płatkami owsianymi (Plumcake all'arancia con cioccolato e fiocchi d'avena) Babka mandarynkowa (Plumcake
La grande e la piccola cuocaserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ciasto ( tortownica 24-25cm): 400-450g mrożonego szpinaku 3 duże jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju roślinnego 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia skórka(...)najwyższych obrotach nie przerywając miksowania ,cienką stróżką wlewamy olej następnie powoli dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy na koniec dodajemy szpinak i skórkę cytrynową, całość dokładnie mieszamy ciasto przekładamy do tortownicy (24- 25cm) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około 50 minut do suchego patyczka, w piekarniku nagrzanym do 180°C gotowe ciasto studzimy, następnie ścinamy
Słodkie zapomnieniemaku sparzonego i zmielonego 20 dag kokosu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: puszka ananasów 2 paczki delicji ( malinowe) 2 galaretki cytrynowe 2 galaretki czerwone ( malinowe) 25 dag masła 5 żółtek budyń śmietankowy 1/2 l mleka Ciasto: białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier, mak,kokos oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy(...)rozpuścić według przepisu na opakowaniu. W odrobinie mleka roztrzepać żółtka i budyń,resztę mleka zagotować - ugotować budyń. Masło utrzeć,dodać przestudzony budyń oraz tężejącą cytrynową galaretkę. Masę podzielić na dwie części. Przełożenie ciasta: Ciasto - 1/2 masy - ułożyć ananasy - 1/2 masy - ułożyć delicje - zalać tężejącą czerwoną galaretką Ciasto można nasączyć jakimś ponczem by nie było suche. Przepis
Niespełnione zdolności kulinarneNiebo w gębie! Sernik cytrynowo-bananowy z borówkami – normalnie się w nim zakochałam. Najlepszy efekt uzyska się używająć bardzo dojrzałych bananów, które nadają ciastu naturalną słodycz. Składniki Biszkopty kilka s The post Sernik bananowo-cytrynowy z borówkami. Sernik na zimno. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojedająca się przyrządzić na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Tym sposobem i łosoś i olej stały się podstawą do wspaniałego, wytrawnego wypieku, o cytrynowo-czosnkowym aromacie. Norweskie ciasto z łososiem składniki: 300 g łososia bez skóry i ości 150 g mąki 1 opakowanie drożdży instant 3 jajka 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem 150 ml mleka
Przysmaki Karolkiciepłego mleka 150 - 200g g serka homogenizowanego (ilość w zależności od konsystencji, jeśli jest rzadzy, trzeba wziąć nieco mniej) 40 g masła 2 żółtka (białka zachowujemy do posmarowania ciasta) szczypta soli skórka otarta z jednej sparzonej cytryny Nadzienie: 600 g twardych śliwek 100 g płatków migdałowych 5 łyżek brązowego cukru 3 łyżki bułki tartej lub pokruszonych herbatników (najlepiej razowych(...)wystudzić. Zaczyn połączyć z pozostałym mlekiem, mąką, żółtkami, serkiem homogenizowanym, wyrabiać, aż zacznie odstawać od ścianek (ok. 5-7 minut), następnie połączyć z masłem i skórką cytrynową, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Piekarnik nastawić na 190°C. 4 . Ciasto rozwałkować, posmarować podbitym białkiem, posypać herbatnikami lub bułką tartą, wyłożyć równomiernie nadzienie, unikając
Kuchnia Prezydentowejwybrałam (trochę z przypadki spieniony, puszysty lemon curd. Muszę przyznać, że był to dobry wybór. Słodkość pączków została idealnie zbalansowana przez kwaskowy smak tego kremu cytrynowego. Pączki przygotowane są z ciasta drożdżowego . Duże znaczenie ma proces wyrastania ciasta. Nie może być zbyt szybkie, ponieważ pączki po usmażeniu będą gorzkie w smaku. Po wymieszaniu ciasta z rozczynem drożdżowym ugniatamy tak długo(...)jest w cieście koniecznie potrzebny i możemy go pominąć. Pączki piekłam i na oleju i na smalcu. Pączki na oleju mają chrupką, suchą skórkę, natomiast te na smalcu mają skórkę miększą i gładszą. Pewnie dlatego, że tłuszcz zwierzęcy w temp. pokojowej krzepnie i tworzy cieniutką warstwę tłuszczu na powierzchni pączka. Pączki można udekorować lukrem cytrynowym (mój przepis) lub cukrem pudrem
SmartBake.plznajdziecie tu przepis na ich uśmiechy. :) Zapraszam! Składniki (na 17 małych bułeczek): Na ciasto: 500 gram mąki orkiszowej 500 gram twarogu półtłustego 3 małe jajka lub 2 duże 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego 8 łyżek kefiru 30 gram cukru trzcinowego/ksylitolu opakowanie cukru cytrynowego Delecta opakowanie drożdży instant Delecta opakowanie przyprawy do sernika Delecta jajko do posmarowania bułek Nadzienie(...)cukru trzcinowego/ksylitolu dżem malinowy 100% owoców Do posypania: karmel Delecta maczek truskawkowy Delecta kamyczki czekoladowe Delecta Przygotowanie: Pomieszaj ze sobą wszystkie suche składniki na ciasto (mąkę orkiszową, drożdże, cukier trzcinowy/ksylitol, cukier cytrynowy, przyprawę do sernika) Dodaj rozpuszczony, przestudzony olej kokosowy, jajka, kefir i rozgnieciony twaróg. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia na min.1 godz. W tym czasie ugotuj
Smiling Shrimp