ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:81/508)

Lekki tort orkiszowy z karobem i kremem cytrynowym (bez cukru) 161

dzięki czemu jest zielona i ładnie komponuje się z ozdobnymi kwiatkami. Mam nadzieję, że tym przepisem wprowadziłam odrobinę wiosny i zachęciłam was do spróbowania takiego ciasta :) Lekki tort orkiszowy z karobem i kremem cytrynowym (bez cukru) 5 jajek 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki ksylitolu 1/4 szklanki erytrolu 2 łyżki(...)Pierwszy z nich nasączyć wodą z ekstraktem, wyłożyć konfiturę i rozsmarować równą warstwę. Przykryć drugim blatem, nasączyć i rozsmarować około 2/3 masy cytrynowej. Przykryć ostatnim blatem, lekko nasączyć i rozsmarować resztę kremu na wierzchu i bokach ciasta. Posypać wierzch wiórkami kokosowymi i schłodzić ciasto w lodówce (najlepiej przez całą noc). Przed podaniem oprószyć sproszkowanym młodym jęczmieniem (przesiać przez małe sitko

FitKot
Cytrynowe, ucierane ciasto z truskawkami. 131

wspólnie z rodziną, a potem zjeść je na podwieczorek z filiżanką kawy lub herbaty, jak kto lubi. Można je również przygotować dla gości, zapewniam, że będą zachwyceni. Ciasto wychodzi lekko wilgotne, cytrynowe i owocowe. Nieskromnie napiszę, że bardzo szybko znikało z talerza, a to oznacza, że chyba dobre było. Chcecie się przekonać? To koniecznie upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam

Izabelawkuchni
Cytrynowe ciasto piaskowe 128

Klasyczne ciasto piaskowe o smaku cytrynowym połączone z wykwintnym smakiem mlecznej czekolady.  Składniki: 200g masła extra 6 jajek 1 szklanka cukru pudru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 60ml soku z cytryny starta skórka z 1 cytryny 9ml aromatu cytrynowego szczypta soli bułka tarta do wysmarowania formy olej(...)utrzeć na puszystą masę. Następnie dodać skórkę, sok z cytryny oraz aromat cytrynowy, całość wymieszać.  Zmniejszyć obroty miksera, dodać przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki oraz olej i ubite na sztywno ze szczyptą soli białka. Wszystko razem połączyć na jednolitą masę. 2.  Ciasto przełożyć do formy keksowej o wymiarach 12 x 30 cm wysmarowanej oliwą

Szalona Kuchnia Eweliny
Mazurek śmietankowy 97

książki Kuchnia powojenna Pani Elżbiety (Elżbieta Kiewnarska), wydanej w 1928 roku. Przepis bardzo prosty i wykonany z dostępnych produktów. Ciasto : 300 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki), 150 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 3 ugotowane na twardo żółtka, skórka cytrynowa otarta z 1 cytryny, polewa(...)śmietanki (u mnie 30%), 250 ml cukru, 1 łyżeczka masła, cukier waniliowy lub brandy waniliowe , 100 g pokrojonych w paski suszonych fig lub daktyli, Ciasto : m ąkę, pokrojone masło, żółtka, cukier, skórkę cytrynową włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Wyjąć ciasto

królestwo garów
Kruche ciasto z kratką z jabłkami i gruszką 132

jabłecznik jak mówi mój mąż, pieczona jest dość często. Dzisiaj, aby urozmaicić smak, do jabłek dodałam gruszki a całą masę wymieszałam z kisielem cytrynowym, który podkreślił smak owoców, ale scalił też masę. Jeśli chcecie aby ciasto było bardzo kruche, część masła można zastąpić smalcem. Jeśli nie macie akurat śmietany, możecie zastąpić ją lodowatą wodą. Ważne jest, aby użyć do wykonania(...)żółtka 100 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa owocowa 100 m wody 1 kg jabłek 3 duże gruszki 2 łyżki cukru 1 torebka kisielu cytrynowego cynamon, kardamon, zmielone goździki Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki Masa owocowa Owoce obieramy i kroimy w niewielkie kawałki. Wrzucamy do garnka, podlewamy wodą

Mieszam w Garnku
Rustykalne małe tartaletki (galletes) z jabłkami i z rumowym solonym karmelem 58

Dodatek soli i rumu zdecydowanie podkręci smak słodkiego klasycznego maślanego karmelu. Solony karmel z rumem w połączeniu z lekko cytrynowymi jabłkami i chrupiącym ciastem sprawi, że tartaletki będą wyjątkowe i nieprzyzwoicie pyszne. Możecie przygotować więcej karmelu i przechowywać go w lodówce. Będzie wspaniałym dodatkiem do lodów, owoców, owsianek, gofrów, czy też naleśników. Składniki KARMEL 250g cukru 6 łyżek wody

Tajemnice Smaku
Babeczki z jabłkami - a'la małe szarlotki :) 146

cukru, 4 żółtka, 150 g margaryny, Nadzienie: 4-5 duże jabłka, szczypta przyprawy do dań słodkich Kamis, 2-3 łyżki cukru, 1/4 szklanki wody. 1 galaretka cytrynowa Dr. Oetker. Przygotowanie:      Ciasto:  Z margaryny, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy na 30 min do lodówki

Aga w kuchni
Lemon curd 23

Lemon curd to pyszny słodko-kwaśny krem cytrynowy na bazie żółtek, masła i świeżo wyciskanego soku z cytryn. Jest idealnym dodatkiem do tortu, ciasta czy deseru na zimno. Krem z tego przepisu ma gęsta, aksamitną konsystencję i idealnie wyważony, mocno cytrusowy smak. Rewelacja! Krem lemon curd. Czym w ogóle jest curd? Fruit curd to klasyczny angielski krem deserowy, przygotowywany głównie(...)oraz sokiem i startą skórką z wybranych owoców, aż powstanie gęsta, jednolita, aromatyczna masa. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Do czego dodać lemon curd? Cytrynowy curd , czy też inny owocowy curd, można wykorzystać do przełożenia tortów, wykończenia ciast, muffinów, smarowania gofrów, naleśników czy jako dodatek do deserów na zimno lub jogurtów. Ten pyszny cytrynowy krem będzie też pysznym wypełnieniem tarty (solo

Na-talerzu.pl
Zupa pomidorowa zapiekana z tortellini cytrynowo-szpinakowymi 112

Moja dzisiejsza pomidorowa jest wyjątkowa. Aromat cytrynowy przewija się w cieście, przyprawach i dodatkach, zmienia zupełnie smak i doznania. Łagodne szpinakowe nadzienie świetnie harmonizuje się z cytryną i pomidorami. Było z tą zupą trochę pracy i zachodu, bo tortellini robiłam sama, ale opłacało się. Jestem z tego pomysłu bardzo dumna. :)  Zadałam też sobie dziś pytanie, czy uda mi się(...)świetnym katalizatorem takich pomysłów, inspiracji i odrobiny rywalizacji. To taka szczypta adrenaliny i ekscytacji, a ja w takich klimatach czuję się jak ryba w wodzie, a Wy? ;) Składniki Cytrynowo - szpinakowe tortellini: ok 1,5 szklanki mąki typ 550 1 jajko skórka otarta z jednej cytryny szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek woda o temperaturze 40-50°C Farsz

Kuchnia Prezydentowej
Babka cytrynowo – pomarańczowa 137

pomarańczy, sok z cytryny i pomarańczy oraz rum. Ponownie wymieszać. Wylać ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50 minut. Zostawić babkę w formie 10 minut, następnie wyjąć i położyć na raszkach do ostudzenia. Polewa cytrynowo – pomarańczowa , sok z cytryny i pomarańczy połączyć z cukrem pudrem i polać zimną

Kuchnia Pokoleń
Szybkie ciasto jogurtowe z marcepanem 129

piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C przez około 50-60 minut na środkowej półce. Udekoruj wedle uznania, ja polałam lukrem zrobionym z cukru pudru i soku cytrynowego. Smacznego   Artykuł Szybkie ciasto jogurtowe z marcepanem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ 1168

pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące lato i słoneczne plaże. Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie! Cytrynowy smak absolutnie nie jest dominujący – wręcz przeciwnie : delikatnie orzeźwia! Ciasto robi furorę i na każdych rodzinnych imprezach gości moim stole! SKŁADNIKI(...)cukier – 1 szklanka – masło – 100 g PIANKA : - galaretka cytrynowa – 1 opakowanie – śmietana 36% – 500 ml – cukier puder – 2 łyżki LUKIER : - sok z cytryny – 4 łyżki – cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO : - herbatniki – ok. 25 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Ciągle mieszając dodajemy

Ostra na Słodko
Ciasto Cytrynka bez pieczenia 2288

Cytrynka to po prostu taka moja wersja sernika na zimno. Ciasto składa się z kilku warstw, które w całość wiążą galaretki cytrynowe. Spód zrobiłam z herbatników ale można ciasto zrobić również na niskim biszkopcie. Można zrobić również wersję z galaretkami o innym smaku lub zmieszać różne smaki. składniki: 800 g zmielonego sera, u mnie z wiaderka 5 galaretek cytrynowych(...)był w temperaturze pokojowej. Blaszkę 30x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć herbatnikami, u mnie wyszło 15 sztuk. Przygotowaną blaszkę wstawić do lodówki do schłodzenia. Kolejne dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Ser przełożyć do miski, dodać cukier waniliowy i dokładnie zmiksować. Jeśli wolimy bardziej słodkie oczywiście można dodać więcej cukru. Stężałą

Monia miesza i gotuje
Babeczki cytrynowe nadziewane lemon curd 139

Pyszne, puszyste i mocno cytrynowe babeczki z kremem na bazie serka mascarpone i lemon curdu. W środku nadziewane są lemon curdem. Idealny przysmak dla miłośników cytryn

AleTorcik
SERNIK GOTOWANY NA HERBATNIKACH. 221

szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka masła (200g) 2 budynie śmietankowe po 60g (proszek) 1/2 szklanki mleka herbatniki lukier: 1,5 szklanki cukru pudru mleko  kandyzowana skórka cytrynowa Blaszkę o wymiarach 25 x 36 wyłożyłam papierem do pieczenia,  na dnie układam pierwszą warstwę herbatników, by ładnie pokryły dno blaszki. W rondelku rozpuszczam masło i cukier, wyłączam palnik(...)wykładam masę, na to ciastka. Dekoruję wierzch ciastek lukrem. Cukier puder przesiewam do miseczki i rozrabiam z mlekiem, dodając go tyle, aby konsystencją lukier przypominał ciasto naleśnikowe. Rozsmarowuję na ciastkach, posypuję kandyzowaną skórką cytrynową i pozostawiam do stwardnienia i wystudzenia.   Ciasto trzymam w lodówce całą noc, zanim zaczynam kroić,  później również trzymam w chłodnym miejscu.   SMACZNEGO! Pozdrawiam

W kuchni Karmel-itki