cytryną: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki (30 lub 36%) 500 g schłodzonego serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku) świeżo otarta skórka z 1 cytryny Cytrynowy poncz: sok wyciśnięty z 1-2 cytryn 1/2 szklanki wody Dodatkowo (do ozdobienia tortu): ok. 400-500 ml śmietany 30% barwniki spożywcze Wykonanie: Biszkoptowe blaty: Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy(...)ubijania dodajemy cukier puder i skórkę z cytryny . Poncz cytrynowy: Sok z cytryn wlewamy do szklanki i dopełniamy wodą do otrzymania 1/2 szklanki (ewentualnie 2/3). Poszczególne blaty ciasta nasączamy niewielką ilością cytrynowego ponczu i przekładamy kremem. Kolejność układania blatów: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy i czerwony. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem. Ja dodałam odrobinę barwnika czerwonego i uzyskałam
MyCookBook.pltakże na przyjęcia. Kokosowy cytrusek z kremem * winien zasmakować każdemu. To ciasto kryje w sobie tyle smaków, które odkrywa się z każdym kęsem - słodycz przełamana delikatną cytrynową nutą i kokos, dzięki któremu ciasto jest wilgotne i tak długo zachowuje swoją świeżość, a wszystko uzupełnia pyszny cytrynowy krem z mascarpone... Spróbujcie, bo warto. * przepis mojego autorstwa Cytrusek cieszy oczy swym słonecznym(...)kokosowych 1 1/2 szklanki mąki pszennej Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 180-200 ml śmietany kremówki 30% sok z jednej cytryny 2 1/2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem. Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Do masy jajecznej dodajemy startą skórkę z dwóch cytryn oraz 2 1/2 łyżki soku. Następnie dodajemy kokos, miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki: miękkie
Słodkie okruszkiłyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 30g czekolady mlecznej lub deserowej 6 bananów sok z połowy cytryny *** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę – moja ma wymiary(...)pieczemy około 40 minut- do suchego patyczka *** *** Ciasto studzimy, a następnie ścinamy z niego nierówny wierzch. Spód ciasta układamy ponownie w foremce *** *** Wierzch ciasta kruszymy w dłoniach i przekładamy do miseczki *** *** Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody i studzimy *** *** Banany obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki, smarujemy sokiem z cytryny i układamy na cieście *** *** Następnie banany smarujemy z wierzchu
Blog z ApetytemTarta zwykle kojarzona jest z kruchym lub francuskim ciastem, kremem i owocami. Coraz częściej występuje również w wytrawnej postaci. Tarta z kozim serem to połączenie klasyki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lekko odparować i uszlachetnić miodem, bakaliami i ubitymi białkami. W ten sposób otrzymamy naprawdę dobra masę do świątecznych wypieków. Zapraszam na prosty i szybki makowiec na kruchym cieście. Polany moim ulubionym cytrynowym lukrem i udekorowany karmelową posypką Delecta zyskał nowy smak. Szybki makowiec na kruchym cieście Składniki na formę 22x27cm: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej
Mia Cucina Sofietapowiecie na kawałek cytrynowej babki niesamowicie puszystej, delikatnej i lekkiej jak piórko. Z filiżanką porannej kawy poprawi humor każdemu, nawet w pochmurny poniedziałkowy poranek. Miłego i radosnego rozpoczęcia tygodnia :) **** Che ne dite di iniziare la settimana con un golosissimo ciambellone al limone, profumato e soffice come una nuvola. Ideale da gustare a colazione accompagnato con un velo(...)mieszamy. Ciasto przelewamy do formy, wyrównując wierzch i p ieczemy ok. 40-50 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem, ciasto posypujemy cukrem pudrem oraz startą skórką cytrynową. * Zapraszam Was na mój Instagram , w zakładce "Desery" przygotowanie ciasta krok po kroku ;) **** PREPARAZIONE Per preparare la torta, come prima cosa
La grande e la piccola cuocazaskakuje nie tylko wyglądem ale również i smakiem. Blaty upieczone z dodatkiem kiwi i szpinaku. Do tego banan i gruszka. Smak podkręca limonka i galaretka z trawą cytrynową. Jak dla mnie rewelacja. Ciasto jest niezwykle orzeźwiające. Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 g nadzienia kiwi lub konfitury(...)pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 150 g margaryny Dodatkowo: 1 gruszka 1 banan 1 galaretka o smaku limonki i trawy cytrynowej 1,5 szklanki wrzątku Cukier puder do posypania Mięta i limonka do dekoracji Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Olej blendujemy z umytym, świeżym szpinakiem baby
VioletoweKucharzenieziemniaczanej 50 g mąki pszennej sok z połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku) 1 łyżka kolendry mielonej Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wysypać na blat, dodać żółtka, margarynę , cukier puder , proszek do pieczenia(...)jakiś czas mieszać , aby się nie przypaliły. W trakcie jak jabłka będą ładnie uduszone dosypać kolendry mielonej. Dzięki tej przyprawie jabłuszka nabiorą dodatkowych smaków i aromatów - pomarańczowo - cytrynowych. Jabłecznik: Na upieczone ciasto wylewamy uduszone jabłka. Wylewamy najpierw biszkopt biały na całe jabłka a potem łyżką robimy kupki na białym biszkopcie. Na to wszystko kładziemy kawałki pozostałego ciasta kruchego
Różne smaki w kuchniserka mascarpone 2 łyżki cukru pudru galaretka z owoców leśnych galaretka brzoskwiniowa galaretka cytrynowa duża nektarynka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić ciasto bez pieczenia z galaretek? Do oddzielnych 2 miseczek wlać po 400 ml wrzątku i rozpuścić galaretkę brzoskwiniową i z owoców leśnych. Po rozmieszaniu galaretki wystudzić. Galaretkę cytrynową rozpuścić(...)galaretką brzoskwiniową. Wstawić do lodówki, aby galaretka lekko stężała. Jeśli nie mamy foremki silikonowej, to najlepiej formę wyłożyć folią spożywczą, wtedy łatwiej wyjmiemy ciasto. Serek mascarpone krótko miksować z cukrem pudrem, następnie dodać tężejącą galaretkę cytrynową i miksować tylko do połączenia się składników. Można przyśpieszyć proces tężenia galaretki, poprzez wstawienie jej na 4 minuty do zamrażarki. Masę z serka
Kuchcik gotujeCiasto w słoiku, czekoladowe, cytrynowe, waniliowe lub z owocami- w szklanym słoiku każde wygląda bardzo efektownie. Piekłam już różne ciasta i karmelowe ciasto w słoiku z dodatkiem owoców jest chyba najsmaczniejsze. Mięciutkie, pachnące i lekko karmelowe. Jeśli macie brzoskwinie, bardzo tutaj pasują, nawet takie z puszki. Ja musiałam zadowolić się zimowymi jabłkami, są mniej aromatyczne
dolcevitainmykitchenPoniżej przepis na podpatrzony w knajpce w Al-Khobar orzeźwiający napój cytrynowo - miętowy - doskonały na upalne dni. Przepis prosty jak konstrukcja młotka, a orzeźwia i gasi
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCiasto Góra smaków to połączenie kremowego czekoladowego cappuccino z cytrynowym smakiem lemon curdu zwieńczone chrupką bezą. CIASTO GÓRA SMAKÓW Składniki: (20x30 cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 100 g mąki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao krem cappuccino: 500 g serka mascarpone 300 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 40 g kawy(...)przesypujemy mąkę z proszkiem i kakao, mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 25 min. w 170 stopniach. krem cappuccino: Śmietanę ubijamy na sztywno. Serek miksujemy z cukrem, a następnie łączymy z bita śmietaną. 1/3 białej masy odkładamy do kremu cytrynowego. Do pozostałej części dodajemy kawę cappuccino i mieszamy do połączenia
Bon appetit mon amiemąki pszennej sok z połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ( użyłam firmy Symbio ) Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku) 1 łyżka kolendry mielonej Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wysypać na blat, dodać żółtka, margarynę , cukier puder , proszek do pieczenia(...)jakiś czas mieszać , aby się nie przypaliły. W trakcie jak jabłka będą ładnie uduszone dosypać kolendry mielonej. Dzięki tej przyprawie jabłuszka nabiorą dodatkowych smaków i aromatów - pomarańczowo - cytrynowych. Jabłecznik: Na upieczone ciasto wylewamy uduszone jabłka. Wylewamy najpierw biszkopt biały na całe jabłka a potem łyżką robimy kupki na białym biszkopcie. Na to wszystko kładziemy kawałki pozostałego ciasta kruchego
Słodkości i nie tylkosamego patrzenia na to ciasto,ślinka leci a cóż dopiero móc go spróbować , to już istny raj :) Wcale nie przesadzam , bo ciasto miodowe przełożone bitą śmietaną wzmocnioną galaretką cytrynową , musi smakować :) Przepis znalazłam na blogu Danusi - Kuchnia Danusi Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 2 x po ok. 30 minut Temp. pieczenia : 190 C Składniki: Ciasto miodowe(...)wanilinowego 1 łyżeczka sody 1/2 szkl. cukru Masa śmietankowa: 500 ml śmietanki 36 % ( ja użyłam 30 % ) 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 op. śmietan fixu 200 g orzechów włoskich 1 puszka masy kajmakowej Sposób przygotowania: Ciasto miodowe: Na blat wysypać mąkę dodać masło, jajka, miód , oba cukry i sodę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i piec każdą
Różne smaki w kuchnisamego patrzenia na to ciasto ślinka leci a cóż dopiero móc go spróbować , to już istny raj :) Wcale nie przesadzam , bo ciasto miodowe przełożone bitą śmietaną wzmocnioną galaretką cytrynową , musi smakować :) Przepis znalazłam na blogu Danusi - Kuchnia Danusi . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 2 x po ok. 30 minut Temp. pieczenia : 190 C Składniki: Ciasto miodowe(...)łyżeczka sody 1/2 szkl. cukru Masa śmietankowa: 500 ml śmietanki 36 % ( ja użyłam 30 % ) 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 op. śmietan fixu 200 g orzechów włoskich 1 puszka masy kajmakowej Sposób przygotowania: Ciasto miodowe: Na blat wysypać mąkę dodać masło, jajka, miód , oba cukry i sodę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i piec każdą część
Słodkości i nie tylko