ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:67/508)

Torcik owocowy z galaretką 117

language:EN-US;} Cześć wszystkim! Lato to czas lżejszych ciast z galaretką, pełnych kolorów, przesyconych owocowym smakiem. Ostatnio , przeglądając bloga- natknęłam się na ciasto z lemon curd- pamiętam, że bardzo mi smakowało i postanowiłam krem cytrynowy zastosować w formie bardzo delikatnej, ginącej w warstwie dżemu z porzeczki, „przekładki” 😊 Dodatkowe orzeźwienie zapewniła galaretka z zatopionymi owocami ciemnego winogrona… Całość bardzo deserowa

Domowe ciasta
Najlepsze ciasta świąteczne 98

nadzieję, że pomogłam i coś wybraliście. U mnie dużym powodzeniem oprócz sernika cieszy się Shrek bez pieczenia Mazurek czekoladowy z bakaliami Mazurek z makiem i bakaliami Babka cytrynowa z majonezem Ciasto z kremem krówkowym Sernik z bezą kokosową Sernik zebra Biszkopt z kremem jogurtowym Ciasto Shrek bez pieczenia

Kuchcik gotuje
Cytrynowe tartaletki inspirowane książką KAUKASIS... 147

wyboru deserów. Oczywiście jest kilka ciast z dawnych czasów które przystosowuje się do dzisiejszych warunków i piecze nadal ale na ogół a zwłaszcza w Azerbejdżanie do gorącej, mocnej herbaty podaje się owoce, orzechy i słodkie zaprawy. Oczywiście znalazłam też coś dla siebie, nie powiem smak bardzo oryginalny , ale bardzo smaczny. Myślę ,że tarte cytrynową bo o niej mowa przygotuję jeszcze(...)kraju o których nie przeczytamy w typowym przewodniku. Ja jestem zachwycona! W oryginale to duża tarta na blaszkę o wymiarach 24cm, ja zrobiłam w wersji małych tartaletek. Tartaletki cytrynowe. Składniki na ciasto; 20 dag mąki pszennej duża szczypta soli 10 dag zimnego masła 1 łyżeczka octu jabłkowego 1/2 łyżeczki sody 3 łyżki wody Nadzienie; 3 cytryny 25 dag cukru kryształu

Radość kipiąca uśmiechem.
Tradycyjna babka piaskowa na Wielkanoc 184

powinna znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Babka piaskowa upieczone według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. Jeśli chcesz podać na wielkanocny deser babkę piaskową o smaku cytrynowym, możesz do ciasta dodać sok i otartą skórkę z jednej cytryny. Baby po raz pierwszy były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII […] Artykuł Tradycyjna babka piaskowa na Wielkanoc

Gotowanie-uk
Tradycyjna babka piaskowa na Wielkanoc 143

powinna znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Babka piaskowa upieczone według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. Jeśli chcesz podać na wielkanocny deser babkę piaskową o smaku cytrynowym, możesz do ciasta dodać sok i otartą skórkę z jednej cytryny. Baby po raz pierwszy były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII wieku. Za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego rozpowszechniły

Gotowanie-uk
Albańskie cytrynowe ciastka z semoliną 110

Pyszne ciastka cytrynowe rodem z Albanii w kształcie rombów .Wyobraź sobie złociste latawce unoszące się na wietrze. Pora na pierwszy kęs... Przepis na te pyszności znalazłam w książce "Wszystkie poranki świata"  Wydawnictwa Buchmann Hiszpańskie tostados, szwedzkie kanelbullar, tureckie menemen, albańskie ravani, łotewskie rupmaize, argentyńskie alfajores albo włoskie brioszki – każdy kraj ma wyjątkowe smakołyki śniadaniowe. W tej przepięknie ilustrowanej książce(...)minut.Pod koniec gotowania dodaj startą skórkę z cytryny. Do środka wyciśnij również sok z cytryny, po czym zdejmij syrop z ognia i ostudź. Ciasto pokrój w kwadraty lub romby, polej syropem cytrynowym przy pomocy łyzki i udekoruj wedle gustu. Z jabłkami ciastka są obłednie pyszne

Z Kuchni Do Kuchni
SERNIK WANDY NA CIEMNYM SPODZIE 3201

ubić) 2 szkl. cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.  Twaróg zmielić 3x (jeśli mamy nie mielony).Margarynę (wyjętą wcześniej z lodówki) i  cukier ubić z żółtkami(...)dodawać stopniowo:zmielony twaróg, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową, aż do wyczerpania składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.Ciemne ciasto chłodzone w lodówce (można tez włożyć je na 30 minut do zamrażarki) po wyjęciu podzielić na 2 części. Blachę  wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Jedną część ciemnego

Walijskie Pichcenie
Jogurtowe muffinki z kremem cytrynowym / Yogurt muffins with lemon cream 146

Składniki /  Ingredients: krem cytrynowy / lemon cream kilka kropli aromatu cytrynowego / a few drops of lemon aroma 31 g cukru waniliowego / 31 g vanilla sugar 250 g mąki do ciast / 250 g flour 4 łyżeczki proszku do pieczenia / 4 baking powder 4 jajka / 4 eggs 150 ml oliwy / 150 ml oil 100 ml mleka / 100 ml milk 150 g jogurtu(...)jednolitego masy. Wlewamy trochę ciasta do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem), a potem dodajemy po łyżeczce kremu cytrynowego. Następnie wylewamy resztę ciasta do foremek tak aby przykryć krem. Muffiny wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut. Około 5 minut posypujemy muffinki skórką z cytryny i dalej pieczemy

Projekty ze smakiem
Najlepsza szarlotka pod słońcem 991

Najlepsza szarlotka pod słońcem Złote i pięknie rumiane ciasto, delikatny mus jabłkowy oraz rozpływająca się w ustach pianka bezowa. Ten smak, aż ciężko opisać słowami. Polecam wypróbować, prawdziwa petarda!     Składniki: *na blaszkę o wymiarach 36 x 26cm Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 250g zimnego masła lub margaryny (lub pół na pół) 3 łyki cukru(...)gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany Pianka: 5 białek szczypta soli pół szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masa jabłkowa: 2,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe       *** Przygotowujemy kruche ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło (lub margarynę), żółtka jaj i jogurt lub śmietanę *** *** Wszystko razem zagniatamy ręcznie

Blog z Apetytem
Jabłecznik pod wpływem 53

Jabłecznik pod wpływem Faceta w Kuchni Jabłecznik pod wpływem Faceta w Kuchni 🙂 Tak wiem, że jabłecznik to jabłka, ciasto, kruszonka i takie tam 🙂. Ja postanowiłem ciasto wymienić na cytrynową wódeczkę i…wyszedł przepyszny jabłecznik pod wpływem, który jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień, kiedy to jabłka nabiorą mocy i zrobią się lekko kwaskowe. Przepis, lekko przeze mnie zmodyfikowany poprzez(...)Wódka Cytrynowa, tutaj zatrzymajmy się na dłużej, w zależności od tego jak bardzo Ci zimno 🙂, użyj tyle Wódki by na pewno Cię rozgrzała 🙂 Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Jabłecznik Po pierwsze i najważniejsze ❗❗❗nalej 50 ml dobrze schłodzonej wódeczki i strzel kielicha 🙂 Po drugie powtórzę po pierwsze 🙂 … Co my robimy dziś ❓ Aaa ciasto, bez ciasta

RafalCook
Cytrynowiec 317

Przeglądając książki o gotowaniu natknęłam się na przepis o placku cytrynowym. Myślę, że jest to również dobra alternatywa dla tradycyjnych wielkanocnych wypieków. Patrząc na samo zdjęcie w książce ślinka mi pociekła. Postanowiłam więc takie samo ciasto upiec. Składniki: 4 duże jajka 1 szklanka cukru pudru kostka masła 2 szklanki mąki pszennej czubata łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka otarta(...)koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 st.C - 35-40 minut. Jak ciasto ostygnie polewamy lukrem cytrynowym (1 szklankę cukru pudru mieszamy z sokiem z 1 cytryny). Posypujemy kandyzowaną  skórką cytrynową (przepis tutaj ). Smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Herbaciana babka z pieprzem 134

Kilka z nich wykorzystałam do upieczenia pysznej babki. Ciasto to przede wszystkim jest bez jajek, a głównym "mokrym" składnikiem jest czerwona herbata. Dodatkowo smak zaostrza nietypowy w cieście składnik, pieprz cytrynowy. Babka jest aromatyczna, wilgotna, z dodatkiem kawałków czekolady. Pyszna! Składniki:  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  szklanka cukru, 125g masła,  2 łyżeczki czerwonej herbaty(...)Slim Skworcu ,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  płaska łyżeczka soli,  łyżeczka przyprawy do piernika Skworcu ,  1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego Skworcu ,  50g gorzkiej czekolady,  cukier puder do oprószenia.  Wykonanie Herbatę zalać 2 szklankami wrzątku i odstawić, by przestygła, po czym ją przecedzić.  Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, sól, pieprz

Z miłości do słodkości
Ciasto drożdżowe z masą sernikową. 221

mąki z brzegu i wyrobić papkę. Pozostawić na 20min. pod przykryciem w ciepłym miejscu. Na brzegu maki rozsypać pozostały cukier, płatki masła, jajko, sól i skórkę cytrynową. Zaczynając od środka, zagnieść gładkie, sprężyste ciasto, dodając resztę mleka. Odstawić na 45 minut. Masa sernikowa. Budyń rozmieszać z cukrem w niedużej ilości mleka. Resztę mleka(...)zagotować z kremówką, dodać budyń, zagotować i schłodzić. Od czasu do czasu przemieszać, aby nie utworzyła się skorupa. Ser włożyć do miski, zmiksować, dodać żółtka, skórkę cytrynową i budyń. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto energicznie zagnieść, rozwałkować i przenieść na lekko natłuszczoną blaszkę, nakłuć widelcem lub specjalnym do tego celu przyrządem. Brzegi ciasta podciągnąć do góry. Wylać masę serową. Z mąki

Kulinarny karnet Christophera
Orzeźwiające CIASTO Z OWOCAMI (porzeczki, borówki, cytryny) 222

Na gorące dni najlepiej sprawdza się ciasto z owocami. Moja propozycja to orzeźwiający tort z porzeczkami, borówkami i cytrynami. Owoce te idealnie komponują się ze słodkim

Via Gusto
Tarty ze szparagami i zielonym groszkiem 117

Wiosna upakowana w małych, uroczych tartach z ciasta francuskiego. Z cytrynowym twarożkiem, szparagami, zielonym groszkiem i miętą. Wyglądały tak pięknie, że aż żal mi je było zjadać... Oczywiście żartuję ;) Szparagi i zielony groszek uwielbiam i nie byłabym w stanie oprzeć się daniu z ich dodatkiem. Mam nadzieję, że Wy również się skusicie i przygotujecie te efektowne tarty w domu, szczególnie(...)robi się je tak prosto! Jeżeli lubicie tarty z ciasta francuskiego, polecam Wam również moje tarty z botwinką, gorgonzolą i jakiem . Tarty ze szparagami i zielonym groszkiem Składniki / na 8 kwadratowych tart: opakowanie ciasta francuskiego 275 g 300 g koziego twarożku (można zamienić na ricottę) sól, pieprz sok z 1 cytryny, skórka z 1/2 cytryny pęczek zielonych szparagów oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Babka pomarańczowo - cytrynowa 163

dodawać po jednym jajku i po porcji przesianej wcześniej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Do gładkiego ciasta dodać sok pomarańczowy i wymieszać. Na końcu dodać skórkę cytrynowa i połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku upieczone. Przestudzone ciasto

Codzienna kuchnia niecodzienna