Wysokie, orzeźwiające ciasto bogate w wiele warstw. Słodkość biszkoptu i herbatników równoważy kwaskowaty krem budyniowy, który jest bajecznie pyszny! Ciasto dość pracochłonne, ale za to bardzo efektowne. I tu się Wam przyznam, jest to jedno z pierwszych, jakie zrobiłam. Przygotowuję je do dziś, w szczególności na wszelkiego rodzaju przyjęcia, urodziny itp. Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm) Biszkopt(...)resztę kremu i przykryć drugim biszkoptem. Na to wylać tężejącą galaretkę i od razu poukładać herbatniki. Całość schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. Gdy stężeje na wierzch ciasta wyłożyć piankę cytrynową i posypać pokruszonymi herbatnikami (kolejność: I biszkopt, krem cytrynowy, herbatniki, krem cytrynowy, biszkopt, galaretka, herbatniki, pianka cytrynowa, pokruszone herbatniki). Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniepieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki gałki muszkatołowej Składniki na lukier: 150g cukru pudru (szklanka) 2 łyżki soku z cytryny łyżka startej skórki cytrynowej kilka połówek orzechów włoskich do dekoracji Wykonanie ciasta: Rozpuść masło w małym rondelku. W małej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i gałką muszkatołową. Rozpuszczone masło wlej do dużej (drugiej) miski(...)minut w tortownicy po czym przełóż je na kratkę do całkowitego ostudzenia. Wykonanie lukru: Cukier puder, sok z cytryny i skórkę cytrynową wymieszaj w miseczce na gładką masę. Rozprowadź lukier na powierzchni wystudzonego ciasta. Udekoruj połówkami lub ćwiartkami orzechów włoskich. Blacha: tortownica 23-24cm Przepis pochodzi z książki "55 ciast na każdą okazję
Mania Wypiekaniawszystkie kryteria. Ciasto jest dosyć zaskakujące, ponieważ do jego wyrobienia użyjemy m.in. żółtka z jajek na twardo. Dodatkowo zawiera ono sporą ilość mielonych migdałów oraz otartej skórki cytrynowej, która nadaje ciastu wyśmienity aromat. Składniki na formę 20x20 cm: 25 dag masła (miękkiego) 1,5 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mielonych migdałów otarta skórka z 1 cytryny
Świat Ciastałyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto jasne: 1 szklanka cukru 5 jajek 225 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 mały aromat cytrynowy Dodatkowo: cukier puder do posypania Zaczynamy od ciasta ciemnego. Cukier wymieszać z kakao, dodać masło, wodę i wszystko razem roztopić. Nie gotować! Odstawić do przestudzenia. Dodać żółtka, wymieszać za pomocą miksera. Dodać przesianą mąkę(...)pomocą foremki w kształcie zajączka, powycinać zajączki (fot.3) . Powycinane zajączki poukładać ściśle jeden za drugim, na stojąco w keksówce (fot.4) . Teraz szykujemy ciasto jasne. Cukier utrzeć z jajkami i aromatem cytrynowym na puszystą masę (fot.5) . Dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i zalać ciastem zajączki (fot.6) . Piec w temperaturze 180°C przez około
Świat CiastaNaszła mnie ostatnio ochota na coś słodkiego, kwaskowego i delikatnego jednocześnie. Przeglądając mój notes z przepisami natknęłam się na Cytrynowy puch. Czas wykonania ciasta jest dość długi ale efekt wizualny i smakowy..... nie do opisania! Polecam! Cytrynowy puch Składniki: biały biszkopt , 2 opakowania śnieżki, 2 szklanki mleka, 4 galaretki cytrynowe, 700 ml śmietany kremówki. 6 łyżek cukru pudru, łyżka(...)żelatyny, wrzątek. Wykonanie: 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 350 ml wrzątku i studzimy. Mleko miksujemy ze śnieżkami do uzyskania bitej śmietany i dodajemy rozpuszczone galaretki. Masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki na około godzinę. Kolejne dwie galaretki rozpuszczamy w 650 ml wrzącej wody. Ostudzoną galaretkę wylewamy na masę śmietanową i wstawiamy do lodówki do czasu jej zastygnięcia. Żelatynę
paapilotkaacytrynowy przygotowujemy w analogiczny sposób. Wcześniej ocieramy sparzoną i osuszoną skórkę cytrynową. Chłodzimy. 4. Przygotowujemy żelkę. Żelatynę moczymy w wodzie następnie rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Do wody brzozowej dodajmy oba soki z cytrusów i łączymy z żelatyną. Wstawiamy do lodówki do stężenia. 5. Ciasto francuskie dzielimy na kawałki nacinając co 5 cm. Wstawiamy do piekarnika(...)złocenia wierzchu. Wyjmujemy i studzimy. 6. Składamy Ciasto w ten sposób. Każdy z prostokątów dzielimy na 3 małe części. Na spód smarujemy galaretką wykładamy krem cytrynowy, przekładamy następnym kawałkiem ciasta wykładamy krem chałwowy, przekładamy ciastem , na wierzchu szprycujemy krem waniliowy. Dekorujemy i podajemy z owocami. Krok ten powtarzamy do wyczerpania ciasta. Dzień dziecka jest raz w roku
vaniliowoczekoladowaCytrynowe, żółte, popękane ciasteczka. To jedne z łatwiejszych i najszybszych ciasteczek, pomijając czas chłodzenia ciasta w lodówce. Masę na ciastka możemy przygotować wcześniej, schować do lodówki (minimum na 2 godziny) i zacząć piec wtedy, kiedy nam pasuje, nawet na drugi dzień. Dlaczego ciasteczka nazywają się popękane? Ponieważ ciastka podczas pieczenia spłaszczają się, a powierzchnia obtoczona cukrem pudrem pęka
Tajemnice SmakuUrocze babeczki z dodatkiem soku i skórki z cytryny, niesamowicie wilgotne i aromatyczne. Długo pozostaja świeże. A domowy syrop cytrynowy, którym babeczki są nasączone sprawia, że ich aromat roznosi sie po całej kuchni :) Ciasto można upiec również w keksówce lub formie na babkę. SKŁADNIKI (12 dużych babeczek lub nieduża keksówka) 200g masła 180 g śmietany 12 lub 18% 4 jajka(...)ponieważ ciasto urośnie. Pieć około 15-20 min ( jeżeli pieczemy w dużej formir to ok. 1 -1h 15 min) w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka. Cukier wraz z sokiem cytryny podgrzać, aż do całkowitego rozpuszcenia cukru i uzyskania syropu. Jeszce ciepłe babeczki nasączyć syropem. Udekorować migdałami i miętą. Podawać na ciepło np. z gałką sorbetu cytrynowego lub lodów
DefinicjaSmakurazem z proszkiem do pieczenia i kurkumą w osobnej misce następnie dodajemy ja do masy jajecznej wszystko razem łączymy na koniec dodając również olejek cytrynowy. Wylewamy masę na prostokątną blaszkę wyłożona papierem do pieczenia Ciasto pieczemy w temp. 190*C przez około 20-30 minut Czekoladę kasztanek rozdrabniamy w malakserze bądź drobno siekamy. Rozpuszczamy żelatynę. Śmietankę ubijamy na sztywno dodając(...)cukru pudru i startą skórkę z cytryny, a do drugiej masy dodajemy posiekaną czekoladę kasztanek. Ciasto składamy najpierw wylewając masę z czekoladą, a następnie masę cytrynową :) A tak swoją drogą znaliście już te ciasto
W Moim Magicznym Domuprzygotować krucho drożdżową roladę, aby sprawdzić czy można zrobić idealne ciasto makowe w domu, którego przygotowanie nie zajmuje pół dnia. Jej! Udało się dużo bardziej niż myślałam. Wyszło idealne, a jego zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut. Zróbcie i sami się przekonajcie. Zapraszam na Makowiec Krucho drożdżowy z lukrem cytrynowym. Składniki: 350 g mąki 30 g drożdży + łyżka cukru(...)pominąć, choć wtedy wychodzą dużo smaczniejsze. Wierzch ciast smarujemy roztrzepanym żółtkiem i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 40 minut na złoty kolor. Gotowe ciasto polewamy lukrem cytrynowym – do miseczki wsypujemy cukier puder, zalewamy go łyżką soku z cytryny i mieszamy. Gdy składniki się połączą można nim polewać ostudzone wypieki. Smacznego
Słodkie Przyjemnościproponowanych przepisów)... Prócz cytryn dałam również 1 limonkę oraz ekstrakt waniliowy dla wzbogacenia smaku. Jest to zdecydowanie przepis dla amatorów cytryn i kwaśnych smaczków. :) Tarta cytrynowa PRZEPIS /inspiracja: Michel Roux "Jajka"/ Ciasto kruche 250 g mąki pszennej (1 2/3 szkl.) 100 g masła, pokrojonego w kostkę 100 g cukru pudru (0,5 szkl.) mała szczypta soli 2 średnie(...)Spód ciasta nakłuć widelcem i zapiec 20 minut w temperaturze 200 o C . Ciasto odstawić na 1-2 minuty, żeby trochę przestygło. Wierzch tarty obsypać startymi migdałami i ponownie zapiec przez 5 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do temperatury 150 o C. Nadzienie cytrynowe Skórkę i sok z cytryny wymieszać w misce. Ubić śmietanę na krem
coolinarnastrefa.blogspot.comciasto, idealne na szczególne okazje. Dwa w jednym, moje ulubione połączenie, w którym pięknie przenikają się warstwy sernika i makowca tworząc zebrę. Coś wspaniałego! Różyczki z makiem Przepis tutaj (KLIK) Miękkie i puszyste ciasto z pysznym makowym nadzieniem. Te drożdżowe babeczki nie tylko wspaniale smakują, ale i świetnie wyglądają, zarówno na zewnątrz jak i w środku. Cytrynowa chmurka(...)Przepis tutaj (KLIK) Delikatne, kremowe ciasto na kruchym spodzie, z bananami i cytrynową nutką oraz chrupiącą bezą. Bardzo efektowne i smaczne. Świetne zarówno na święta, jak i urodziny, czy inne imprezy domowe. Makowiec z bezą i kruchym ciastem Przepis tutaj (KLIK) Kruche, delikatne ciasto, słodki mak i delikatna bezowa pianka, to połączenie któremu ciężko się oprzeć. Pyszne i bardzo
Blog z Apetyteminnej wersji niż tradycyjnie. Warto wypróbować! Ciasto jogurtowe z masą makową Przepis tutaj (KLIK) Niesamowicie smaczne, ekspresowe i bardzo proste w wykonaniu, a do tego długo świeże. Jak dla mnie to ciasto posiada same plusy. Pyszne połączenie wilgotnego i delikatnego ciasta jogurtowego z aromatyczną masą makową. Makowiec wielkanocny Przepis tutaj (KLIK) Mięciutkie, maślane ciasto drożdżowe, zwinięte i upieczone z pyszną(...)Kremowe ciasto z owocami Krówka z bananami – ciasto bez pieczenia Przepis tutaj (KLIK) Proste, szybkie i niebiańsko pyszne ciasto, do przygotowania którego wcale nie potrzebujemy piekarnika. Kruche herbatniki i krakersy połączone z pyszną masą budyniową, kajmakiem, bananami i kremem śmietankowym. Niebo w ustach! Malinowa księżniczka Przepis tutaj (KLIK) Obłędnie pyszne i bardzo efektowne ciasto, które z pewnością zasmakuje wszystkim
Blog z Apetytempyszne ciasto dostałam od koleżanki z pracy Doroty. I się nie zawiodłam, bo jest pyszne, a rodzina stwierdziła ze takie szarlotki mogą jeść codziennie. Połączenie kruchego ciasta, budyniu i cytrynowych lub agrestowych jabłek jak u mnie to strzał w dziesiątkę. Tak wiec długo się nie będę rozpisywać tylko zapraszam do upieczenia póki trwa najlepszy czas na jesienne ciasta z jabłkami
Bernika - moj kulinarny pamietnikpowiem Wam, że nie wiem. Dla mnie to chyba bardziej kwestia nazewnictwa czy regionu, ale może się mylę. Dzisiaj proponuję Wam pyszną szarlotkę z marmoladą cytrynową, na kruchym cieście. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, i ma pyszny aromat poprzez dodatek marmolady z cytryn sycylijskich. Pyszota! SKŁADNIKI: CIASTO KRUCHE: - 250 g masła z lodówki - 500 g mąki krupczatki - 180 g cukru
SMYKWKUCHNI