ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:54/508)

Ciasta ucierane, biszkoptowe, placki 157

truskawkami i rabarbarem       Ciasto śliwkowe     Ciasto dyniowe z korzenną nutą        Murzynek z truskawkami        Cytrynowy placek Aryi       Ciasto czekoladowa fantazja z gruszkami        Ciasto jesienna krówka z jabłkami      Ciasto czekoladowe z gruszką i bananem       Ciasto bananowe

Passions hobbies life
Ciasta z kremem / śmietaną 137

toffi       Ciasto truskawkowa fantazja       Ciasto brzoskwiniowe z kremem i galaretką       Ciasto wiśniowe wariacje        Ciasto ajerkoniakowe        Rolada cytrynowa z masą śliwkowo-orzechową       Fale Dunaju        Ciasto mleczna kanapka z jagodami        Ciasto jagodowe tajemnica lasu

Passions hobbies life
Szybkie i smaczne ciasto Zebra. 386

nasze ciasto jest gotowe. Po wystudzeniu wyjmij je z blaszki, posyp cukrem pudrem i pokrój na prostokąty.    R ada : J eśli chcesz możesz do białego ciasta dodać olejek cytrynowy, a do ciemnego olejek rumowy, wtedy Twoje ciasto będzie mieć piękny aromat

Przepisy i porady kulinarne
Słodkie środy - Wielkanocna babka cytrynowa 333

świąteczne przepisy. I tak dziś był już mazurek a teraz dodajemy jeszcze babkę cytrynową, która również świetnie pasuje na świąteczny stół. Właściwie to nazywam ją czasem też potrójnie cytrynową, gdyż do ciasta dodaję sok i skórkę z cytryny, lukier jest na soku cytrynowym, a jeszcze dodatkowo podaję ją ozdobioną cytrynami w lukrze. W związku z tym słodycz przeplata się(...)szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g margaryny 1 łyżeczka cukru wanilinowego 180 ml mleka szczypta soli 2 cytryny cukier puder 1/2 szklanki cukru 1/4 op galaretki cytrynowej Przygotowanie: Cytryny dokładnie wyszorować. Z jednej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, a drugą pokroić na cienkie plasterki.  Margarynę roztopić w rondelku i zostawić do ostudzenia. Oddzielić białka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik cytrynowy 95

był ten przypadek, kiedy przy przegrywaniu zdjęć z aparatu padła mi karta i ze zdjęć cząstkowych przetrwało tylko zdjęcie upieczonego ciasta. A kolejności dodawania składników oczywiście nie pamiętałam…;) Dlatego drugi raz, jak piekłam ten cytrynowy sernik, poszłam na łatwiznę i wszystkie składniki zmiksowałam a sok i skórkę z cytryny dodałam na końcu. Sernik znowu wyszedł pyszny i upiekł się(...)dlatego polecam ten prostszy sposób. Zapraszam na przepyszny kremowy sernik cytrynowy. Sernik cytrynowy Składniki (Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!): Spód: 400 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 180 g cukru 2 jajka 250 g miękkiego masła pół łyżeczki esencji waniliowej Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie

UgotujmyTo.pl
Sernik cytrynowy 388

był ten przypadek, kiedy przy przegrywaniu zdjęć z aparatu padła mi karta i ze zdjęć cząstkowych przetrwało tylko zdjęcie upieczonego ciasta. A kolejności dodawania składników oczywiście nie pamiętałam…;) Dlatego drugi raz, jak piekłam ten cytrynowy sernik, poszłam na łatwiznę i wszystkie składniki zmiksowałam a sok i skórkę z cytryny dodałam na końcu. Sernik znowu wyszedł pyszny i upiekł się(...)polecam ten prostszy sposób. Zapraszam na przepyszny kremowy sernik cytrynowy. Sernik cytrynowy Składniki (Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!): Spód: 400 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 180 g cukru 2 jajka 250 g miękkiego masła pół łyżeczki esencji waniliowej Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie wyłożyć

UgotujmyTo.pl
Ciasto drożdżowe – przepis podstawowy 27

ciasto drożdżowe będzie gotowe. Aby ciasto wyszło doskonałe, musimy przestrzegać podstawowych zasad. Ciasto drożdżowe to ciasto glutenowe, spulchniane techniką biologiczną. Oznacza to, że „rośnie” dzięki dodatkowi drożdży, a gluten wydzielający się podczas ugniatania, ułatwia jego przyrost. O zasadach przyrządzania ciasta drożdżowego pisałam już wcześniej. Dokładne informacje znajdziesz klikając na podstronę Ciasta drożdżowe , oraz w zakładce Porady: Dlaczego ciasto(...)gładkie ciasto. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ponownie zagniatamy. Ręcznie Ciasto ponownie zagniatamy ręcznie. Częściowo w misie, a częściowo na stolnicy. Podsypujemy mąką w razie potrzeby, aby ciasto nie przywierało do blatu. Układamy na blaszce zgodnie z upodobaniem. Ja zrobiłam bułeczki cynamonowe. Rozwałkowałam połowę ciasta drożdżowego. Posmarowałam

SmartBake.pl
Ciasto cytrynówka. 111

ciasta. Wierzch babki ścięłam i pokruszyłam, żeby ozdobić ciasto od góry, a środek, to pyszna masa z serków i śmietanki z dodatkiem, aromatycznej skórki cytrynowej. Wszystko razem idealnie się komponuje. Nazwałam to ciasto, cytrynówka, ale nie bójcie się, nie ma w nim ani grama alkoholu :) Użyłam babki cytrynowej, Polskie Młyny. Spróbujcie, bo wyszło super. Fajnie wygląda i dobrze smakuje. Moja(...)puder, jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać serek mascarpone, dalej ubijać. Kolejno dodawać serki homogenizowane, zmiksować, do połączenia składników. Na koniec dodać, otartą skórkę cytrynową. Cały czas miksując, powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Gotową masę, wyłożyć na ciasto. Wyrównać powierzchnię. Wierzch posypać pokruszonym ciastem. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą

Agusiowe smakołyki
Ciasto cytrynowo- śmietanowe 154

Idealne połączenie masy cytrynowej oraz śmietanowej, które zostały otulone z obu stron pysznym biszkoptem. Ciasto lekkie i smaczne, które u mnie w domu szybko znika z talerza. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa cytrynowa: 1/2 szklanki soku z cytryny 1 i 1/2 szklanki wody(...)miksujemy na najwyższych obrotach aż masa będzie gęsta. 4. Biszkopt przekrawamy na pół, na formę dajemy spód biszkopta, wykładamy masę cytrynową i rozsmarowujemy, na masę cytrynową wykładamy ubitą śmietanę i rozsmarowujemy, przekładamy górą biszkopta. Ciasto posypujemy cukrem pudrem, możemy również polać polewą i wstawiamy do lodówki

Kuchnia u Bietki
Tort Confetti 219

było to… prawie 2 lata temu (sic!). Tort jest prosty w wykonaniu, a co najważniejsze nie jest przesłodzony i mdły, na co wpływ ma spora ilość soku cytrynowego dodanego do ciasta oraz kremu. Przyznaję, torcik wygląda dość skromnie, ale klasycznie i elegancko zarazem i zapewniam, że jest przepyszny! W dodatku po przekrojeniu naszym oczom ukazują się tęczowe, lekko rozmyte kropeczki(...)stopni przez ok. 20-30 minut (przed wyjęciem koniecznie sprawdźcie stan upieczenia ciasta patyczkiem). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie przez ok. 10 minut, następnie zdejmujemy obręcz i wyjmujemy blat. Dalej studzimy na kratce. Tak samo postępujemy przy pieczeniu pozostałych 2 blatów. Cytrynowy krem śmietankowy: Śmietankę oraz mascarpone umieszczamy w misce i miksujemy aż otrzymamy gęsty krem. Na koniec ubijania

MyCookBook.pl
Babka serowo - cytynowa 337

serka homogenizowanego :) Składniki: 3 jajka, 200 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 150 g miękkiego masła lub margaryny, 250 g waniliowego serka homogenizowanego, 250 g mąki, 1 opakowanie kisielu cytrynowego, 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, skórka starta z 1 cytryny, sok z 1 cytryny, garść rodzynek, 2 łyżki pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier: sok z 1 cytryny, cukier puder(...)kisielem i proszkiem do pieczenia, a na końcu skórkę i sok z cytryny, rodzynki i skórkę pomarańczową. Z białek ubić sztywną pianę i łyżką delikatnie wmieszać ją do ciasta. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i piec ok. 50 minut w temp. 180 stopni, aż wbity patyczek nie będzie obklejony ciastem. Na koniec polać lukrem

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto z galaretką i truskawkami 170

litra śmietany kremówki 2 galaretki truskawkowe 1 galaretka cytrynowa 0,5 kg truskawek WYKONANIE: Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Następnie przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i dodać proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko razem. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Piec w piekarniki 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić i przekroić(...)dwie części. Rozpuścić galaretki truskawkowe w około 1 l. wody, a galaretkę cytrynową w 0,5 l. gorącej wody. Następnie trzeba ubić śmietanę kremówkę i dodać galaretkę cytrynową. Musimy przygotować truskawki do ciasta, oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki. Ciasto przekładamy w kolejności: biszkopt - połowa kremu cytrynowego - biszkopt - krem cytrynowy - truskawki - galaretka truskawkowa. Smacznego

Serce zamknięte w formie pyszności
Ciasto z jabłkami 489

pieczenia - 2 łyżeczki jajka - 3 szt margaryna - 200 g cukier - 1 szkl cukier waniliowy - 1 opak MASA JABŁKOWA galaretka cytrynowa - 1 opak cukier - 0,5 szkl jabłka szara reneta - 1400 g DODATKOWO tłuszcz do blachy cukier puder do posypania ciasta  PRZYGOTOWANIE(...)MASA JABŁKOWA  Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć jabłka do garnka, dodać cukier, przesmażyć. Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać.   CIASTO KRUCHE:   Schłodzoną margarynę pokroić na kawałki, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną.  Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.  Podzielić ciasto

Kuchnia Danusi
Królewskie ciasto bez masła i oleju 138

Królewskie ciasto bez masła i oleju jest wyjątkowo smaczne. Cytrynowe, mięciutkie, pięknie pachnące. I nie ma w nim klasycznego tłuszczu, typu margaryna. Pewnie zastanawiasz się, jaki to tajemniczy składnik kryje się w przepisie? Już zdradzam sekrecik. Zamiast masełka jest...ser mascarpone. I już nie trzeba dodawać żadnego tłuszczu. A ciasto jest bardzo, bardzo smaczne. A dzisiaj

dolcevitainmykitchen
Ciasta , ciasteczka na święta 133

CIASTO MIODOWE                                     LEKKA ROLADA CYTRYNOWA(...)FALE DUNAJU                                                CIASTO Z MASĄ KAJMAKOWĄ                                                   MAKOWIEC Z MASĄ BUDYNIOWĄ

W kuchennym oknie Ewy