uzależniona od książek kulinarnych do tego stopnia, że zasypiam przy nich, a później śnię o tych wszystkich słodkościach :) Każda książka jest wyjątkowa, każda ma jakąś historię. Książkę "Ciasta i desery Gotowanie krok po kroku" polecam wszystkim tym, którzy zaczynają swoją kulinarną podróż po słodkościach. Dzięki prostym, przejrzystym opisom pieczenie stanie się o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze. Już(...)oraz krótki opis przygotowania wstępnego. Książka została podzielona na 5 rozdziałów, w których znajdziecie przepisy na: Kremy i sosy ( np krem migdałowy, mus cytrynowy) Proste przepisy na proste ciasta ( np ciasto marmurkowe) Ciasta różne ( np Rolada z dżemem, ciasto z makiem) Ciasteczka ( np makaronik z sosem karmelowym) Tarty ( np tarta cytrynowa z bezą) Tytuł
KukuleczkiUCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI I CYTRYNOWĄ NUTĄ Proste i niezwykle leciutkie, naprawdę znakomite ciasto ucierane z jabłkami. Szybko się je robi i jeszcze szybciej znika ono ze stołu :) Upieczecie je ze składników, które praktycznie zawsze są pod ręką w kuchni. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, z delikatnym cytrynowym aromatem, który fajnie dopełnia smak słodkich jabłek. Idealne do herbatki lub kawy(...)przez chwilę. Wlej ciepłe mleko i utrzyj wszystko na najwyższych obrotach przez około 30 sekund. Masę przelej do tortownicy, delikatnie połóż na nim jabłka przecięciem do dołu i piecz ciasto przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka i zezłocenia się ciasta. Gotowe studź przez 15 minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjmij je z piekarnika i pozostaw
Słodko-Słony Świat Ilonyjest mnóstwo. Można przygotować ją z dodatkiem żurawiny lub rodzynek, udekorować czekoladą, polewą i obsypać bakaliami, płatkami migdałów. Ciasto piaskowe to połączenie obu mąk w stosunku 1:1: pszennej i ziemniaczanej. Wychodzi delikatna i puszysta, a dzięki dodaniu aromatowi pomarańczowo - cytrynowego dodatkowo bardzo aromatyczna. Jest wiele wersji, wiele smaków, a Święta jedne - i łączy je jedno - smaczna i charakterystyczna(...)oleju i mieszam już łyżką, nie mikserem. Piekarnik nagrzewam do 180C. Delikatnie mieszam i dodaję powoli wymieszane oba rodzaje mąk i proszek do pieczenia. Pod koniec dodaję aromat cytrynowy. Gotowe ciasto wlewam do formy. Piekę 50 minut bez termoobiegu, grzaniem góra-dół. Gotową babkę wyjmuję z piekarnika, studzę w formie, wyjmuję i polewam polewą, dekoruję. Przygotowanie lukru: Mieszam ze sobą
Zasmakuj Kuchnibiszkoptami w cytrynowej galaretce. Przepis na ciasto Euforia jest banalnie prosty, nic nie trzeba piec, wystarczy przygotować masę śmietanową, a następnie ułożyć warstwy ciasta, zgodnie z instrukcją. Najgorszy jest czas oczekiwania, aż ciasto poleżakuje, ponieważ należy odczekać, by herbatniki zmiękły i wszystko sobą przeszło. Mimo wszystko warto, bo ciasto jest przepyszne. PRZEPIS NA CIASTO EUFORIA Składniki 250 g serka mascarpone(...)kolejną warstwę herbatników kakaowych. Na herbatniki wykładamy pozostałą część masy śmietanowej. Biszkopty maczamy kolejno w mleku i układamy na masie. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto Euforia pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plCiasto drożdżowe z truskawkami jest wyborne. Nie trzeba go wyrabiać, wystarczy wymieszanie łyżką. Lekko słodkie, zwarte, pełne smaku, z chrupiącą kruszonką i lukrem cytrynowym – pycha! Ciasto Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy olej. Drożdże rozcieramy z dwoma łyżeczkami cukru i dodajemy pół szklanki mleka o maksymalnej temperaturze
AleTorcikCiasto drożdżowe z truskawkami jest wyborne. Nie trzeba go wyrabiać, wystarczy wymieszanie łyżką. Lekko słodkie, zwarte, pełne smaku, z chrupiącą kruszonką i lukrem cytrynowym – pycha! Ciasto Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy olej. Drożdże rozcieramy z dwoma łyżeczkami cukru
AleTorcikprostu pyszne! Składniki na ciasto majonezowe: ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 8 jaj 1 szklanka majonezu 2 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy Wykonanie ciasta majonezowego: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodawać powoli majonez i obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać sztywno ubitą piane i aromat. Piec w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna Kuchniajasne ciasto. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Polewę białą robimy tak samo jak tradycyjną z kakao. Kurkumę dałam dla uzyskania koloru, aby bardziej przypominała cytrynową. Zimne ciasto dekorujemy polewą i czym tam jeszcze chcemy. Ciasto choć mocno nie wyrasta, jest bardzo delikatne i wilgotne. Nic a nic nie przypomina tradycyjnego marchwiaka, Mam nadzieję, że goście Pani
Dieta moja pasjakawałkami białej czekolady Kruche ciasteczka z maszynki Ekspresowe ciasteczka cynamonowe Mini serniczki z mascarpone Orzechowe ciasteczka nadziane jabłkami (na maśle orzechowym) Szybkie ciasteczka z budyniem (na bazie ciasta francuskiego) Babeczki nadziane krówką Cytrynowe babeczki Kruche ciasteczka do wycinania foremkami Najlepsze kokosanki na białkach Więcej propozycji na małe wypieki znajdziecie tutaj (klik) Większe wypieki: Ciasto orzechowe (szybkie i proste) Delikatnie cytrynowa
Słodkie okruszkijabłkami “. Ciasto półkruche z masą makową, na której znajduje się warstwa płatków migdałów oraz usmażona na miodzie świeża żurawina z jabłkami z nutą pomarańczy. Całość zwieńczona odrobiną cytrynowego lukru*. Ciasto makowe nie za słodkie i nie za kwaśne. Smaki przyjemnie się równoważą. Do tego przepisu używam gotowej masy z puszki, dlatego ciasto – nie licząc etapu odpoczywania w zamrażarce
Moja Delicjamnie zostało wałkowanie ciasta oraz układanie i zdejmowanie gorących z blachy, oczywiście i polewa:) Ciastka wyszły bardzo, bardzo kruche, że trudno było je zdjąć z blaszki i niesamowicie pachnące. Powiem krótko; obłędne, rewelacyjne, smaczne i delikatne. Składniki: 2 szklanki mąki 15 dag masła 10 dag cukru pudru 2 żółtka 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej 1 łyżeczka proszku(...)masła 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Mąkę, cukier, imbir i proszek do pieczenia mieszam razem. Dodaję żółtka i wiórki masła oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Zagniatam ciasto i wstawiam na 30 min do zamrażalnika. Wyjmuję, rozwałkowuję na grubość ok 0,5 cm i kroję w szerokie pasy. Każdy z pasków ciasta kroję w trójkąty. Układam
Ciasteczkowy Potwórłyżek cukru - 5 łyżek mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju - kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast Masa I: - Duża butelka Pysia lub Kubusia zielonego (kiwi jabłko banan) - 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże) Masa II: - 400 mln śmietanki deserowej
Kuchcik gotujeSezon cukiniowy już minął. Pozostało po nim jedynie wspomnienie, podobnie jak po lecie. Ale kto zabroni powspominać? :) CUKINIA Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ W CHRUPKIM CIEŚCIE Składniki: - cukinia - suszona, mielona trawa cytrynowa - mąka - woda - sól Przygotowanie: Cukinię obieramy, drążymy i kroimy na krążki (jeżeli jest starsza) lub kroimy na krążki (gdy jest młodsza). Z obu stron doprawiamy trawą cytrynową oraz solą, pozwalając
Życie zamknięte w smakuKruche słodkie ciasto i orzeźwiająca cytrynowa masa, to duet idealny, ten deser jest dla wielbicieli zdecydowanych smaków, nie przejmujcie się ,że masa cytrynowa przed wylaniem na kruche ciasto jest rzadka, podczas pieczenia wiąże się i tworzy jakby budyń a po ostudzeniu zastyga ładnie. Można zrobić w formie jednej dużej tarty. Składniki na 10/12 sztuk: Ciasto: 30 dag mąki pszennej
Wanilia i Kardamon