push({}); Babka majonezowa – Składniki: 4 jajka pół szklanki mąki ziemniaczanej (ok. 105g) pół szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 80g) 3/4 szklanki cukru (ok. 170g) ulubiony aromat do ciast np. cytrynowy, śmietankowy itd. 4 czubate łyżki majonezu (ok. 160g) 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masło do wysmarowania formy babki cukier puder do oprószenia babki (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)składniki się połączą, następnie dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia i również zmiksować tylko do czasu połączenia się składników. Formę na babkę z kominkiem wysmarować dokładnie masłem. Wlać ciasto. Piec babkę w nagrzanym piekarniku do 180st. C (grzałka góra- dół) przez ok. 35-45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach
Kulinarne PrzebojeTakich drożdżówek jak te, nie jadłam chyba jeszcze nigdy w życiu. Są mięciutkie, pulchniutkie i pyszne. Przepis podpatrzyłam u Wandy . Dodatek do ciasta drożdżowego parę łyżek serka , zmienia smak i przede wszystkim świeżość jagodzianek . Udało mi się schować ich kilka , aby na drugi dzień sprawdzić jak smakują ( oczywiście przykryłam je ściereczką ) . Czekała mnie miła niespodzianka. Otóż bułeczki niczym(...)mleku. W misce szykujemy jajko, żółtka , pozostały cukier i wszystko ubijamy. Masę jajeczną wlewamy do mąki , wsypujemy szczyptę soli , mleko z serkiem , wyrośnięty rozczyn i kilka kropel esencji cytrynowej. Wyrabiamy ciasto ( ja skorzystałam z robota kuchennego , który za mnie ubijał ciasto ok. 20 minut ) Po wyznaczonym czasie wlewamy rozpuszczone masło i znowu jeszcze przez chwilkę ubijamy. Tak przygotowane ciasto drożdżowe
Różne smaki w kuchniTakich drożdżówek jak te, nie jadłam chyba jeszcze nigdy w życiu. Są mięciutkie, pulchniutkie i pyszne. Przepis podpatrzyłam u Wandy . Dodatek do ciasta drożdżowego parę łyżek serka , zmienia smak i przede wszystkim świeżość jagodzianek . Udało mi się schować ich kilka , aby na drugi dzień sprawdzić jak smakują ( oczywiście przykryłam je ściereczką ) . Czekała mnie miła niespodzianka. Otóż bułeczki niczym nie odbiegały(...)mleku. W misce szykujemy jajko, żółtka , pozostały cukier i wszystko ubijamy. Masę jajeczną wlewamy do mąki , wsypujemy szczyptę soli , mleko z serkiem , wyrośnięty rozczyn i kilka kropel esencji cytrynowej. Wyrabiamy ciasto ( ja skorzystałam z robota kuchennego , który za mnie ubijał ciasto ok. 20 minut ) Po wyznaczonym czasie wlewamy rozpuszczone masło i znowu jeszcze przez chwilkę ubijamy. Tak przygotowane ciasto drożdżowe
Słodkości i nie tylkobrzoskwiniowa - Fiona. Składniki -5 jaj -5 łyżek cukru -5 łyżek mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki oleju -kilka kropel aromatu do ciast (np. cytrynowego) -duża butelka (lub 3 małe) soku zielonego (z kiwi) -3 budynie śmietankowe -400 ml śmietanki deserowej 30% -3 galaretki agrestowe lub kiwi -2 opakowania delicji Przygotowanie Białka ubić(...)gorącej wody. Pozostawić aż lekko stężeje. Śmietankę ubić. Pod koniec ubijania dodać przestudzoną galaretkę. Masę wyłożyć na delicje. 2 galaretki rozpuścić w 800ml. Pozostawić do ostygnięcia. Przełożyć na ciasto. Wstawić do lodówki lub przegowywać w innym chłodnym miejscu. Smacznego
Zielona KuchniaCiasteczka maj ą kształt margerytek z dziurk ą w środku , kwiatków popularnych w Ligurii. Cech ą charakterystyczn ą ciasteczek jest dodanie do ciasta skórki cytrynowej, wanilii, ugotowanych żółtek oraz brak proszku do pieczenia. Ciasteczka tak banalnie proste w przygotowaniu a jednocześnie niezwykle smaczne, maślane, kruche, pachnące cytryn ą i wanili(...)miksujemy z zimnym masłem i mąką ziemniaczaną. Dodajemy cukier puder, 4 ugotowane żółtka, ziarna z laski wanilii, otartą skórkę z 2 cytryn oraz szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy
La grande e la piccola cuocapaski , spryskujemy oliwą i pieczemy ok 30 min do miękkości. Studzimy. Po wystudzeniu mielimy przy pomocy maszynki do mięsa, dodajemy skórkę pomarańczową, mąkę, aromat i sok cytrynowy. Mieszamy. Ciasto zagniatamy i rozkładamy w blaszce, podpiekamy ok 20 min. W tym czasie ubijamy białka dodając w kilku porcjach cukier i kiedy masa juz przypomina bezę dodajemy masę dyniową
Gotowanie jest łatweBeza z kremem cytrynowym to idealne ciasto na upały. Lekki, orzeźwiający deser, któremu nie można się oprzeć. Zarówno bezę jak i krem możecie przygotować nieco wcześniej i połączyć ze sobą tuż przed podaniem. Kiedyś bardzo obawiałam się pieczenia bezy, teraz jednak czynność ta nie jest dla mnie wyzwaniem tylko przyjemnością. Piekłam już doskonałą w smaku roladę bezową z malinami , czekoladową(...)dzwiczkami- nie opadnie – nawet niewielki dodatek żółtka sprawi, że białko nie ubije się tak jak byśmy tego chcieli więc trzeba dokładnie oddzielić białko od żółtka Beza z kremem cytrynowym Beza 4 duże jajka 220 g drobnego cukru 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli Krem cytrynowy 4 duże jajka 3/4 szkl cukru 125g masła w temp
Pieguskowa Kuchniazmianie wystroju bloga :) Fan Page już się lekko przemienił, jest bardziej wiosenny, jak się Wam podoba? Dzisiejszy post też jest jakiś taki bardziej wiosenny, mam dla Was lekkie cytrynowo-waniliowe ciasto. Dobre do wypróbowania na czwartkowe święto! Spróbujcie!" Składniki : 3 żółtka 3 białka szklanka cukru 2 łyżki cukru z kawałkami wanilii otarta skórka z jednej cytryny 300 g mąki
Słodkie PrzyjemnościBabka wielkanocna z dodatkiem twarogu o orzeźwiający, cytrynowym smaku. Mocno wilgotna w środku i zdecydowanie cięższa od tradycyjnych, puszystych wypieków wielkanocnych. Ma piękny cytrynowy zapach, który roznosi się po całym domu podczas pieczenia. W smaku również dominuje cytryna, ale czuć też delikatny serowy posmak. Babka jest naprawdę przepyszna! Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu(...)czas miksując. Kolejno dodajemy twaróg, sok oraz skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Ciasto przenosimy do formy z kominem, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 55-60 min. Studzimy w foremce. Wystudzoną babkę
Kuchnia MagdaLenyBabka wielkanocna z dodatkiem twarogu o orzeźwiający, cytrynowym smaku. Mocno wilgotna w środku i zdecydowanie cięższa od tradycyjnych, puszystych wypieków wielkanocnych. Ma piękny cytrynowy zapach, który roznosi się po całym domu podczas pieczenia. W smaku również dominuje cytryna, ale czuć też delikatny serowy posmak. Babka jest naprawdę przepyszna! Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu(...)czas miksując. Kolejno dodajemy twaróg, sok oraz skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Ciasto przenosimy do formy z kominem, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 55-60 min. Studzimy w foremce. Wystudzoną babkę
Kuchnia MagdaLenysię na wizytę w niedzielne popołudnie. Wyciągnęłam zatem mojego męża na spacer i darmowy obiad ;) Do wyboru mieliśmy rybę, bądź naleśniki ze szpinakiem, a do tego deser - tarta cytrynowa lub koktajl (wszystko bez dodatkowych opłat). Restauracja Staromiejska urządzona jest dość klasycznie, elegancko, ale prosto. Siadając do stolika wiedzieliśmy już, na co się zdecydujemy. Bez zastanowienia poprosiliśmy o rybę(...)Ryba nie wyróżniła się niczym szczególnym. Istotne było dla mnie to, że wszystko było ciepłe i naprawdę smaczne. Po obiedzie przyszedł czas na deser. Rafał wybrał kawałek kruchego ciasta - Tarta cytrynowa (7zł) Kruchy spód przełożony cytrynowym nadzieniem, a do tego lekka beza. Jakby tego było mało towarzyszył jej sos malinowy i kleks bitej śmietany. Kawałek odpowiednio duży, by zaspokoić swoją
Sajkofanka smakuTak na ostatnią chwilę, mam jeszcze dla Was przepis na proste i pyszne babeczki z orzeźwiającym aromatem cytryny. Ich przygotowanie zajmuje około 30 minut, a składniki
DefinicjaSmakuegzaminie muszę przygotować słynne duńskie kransekage , i jestem tym lekko przerażona, ale... W trzy tygodnie się nauczę, prawda...? Przynajmniej taką mam nadzieję... Póki co pomalutku pieczemy ciasta czekoladowe, cytrynowe i marchewkowe, dzisiaj przygotowaliśmy karmel, a jutro będę lepiła różyczki z marcepanu i malowała czekoladą. Świetna zabawa! Szkoda tylko, że tak daleko od domu... Dzisiaj mam dla Was przepis na focaccię(...)Przesiać mąkę do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać połową wody. odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie dodać resztę wody, zagnieść ciasto. Dodać oliwę, sól, drobno posiekany rozmaryn, tymianek i skórkę z pomarańczy. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie obrać cebule, pokroić w piórka. Na patelni
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 1 ½ szklanki mąki tortowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200 ml oleju rzepakowego ¾ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 100 g
Przepisy Babci