ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:49/508)

Jagodzianki 138

Takich drożdżówek jak te, nie jadłam chyba jeszcze nigdy w życiu. Są mięciutkie, pulchniutkie i pyszne. Przepis podpatrzyłam u Wandy . Dodatek do ciasta drożdżowego parę łyżek serka , zmienia smak i przede wszystkim świeżość jagodzianek . Udało mi się schować ich kilka , aby na drugi dzień sprawdzić jak smakują ( oczywiście przykryłam je ściereczką ) . Czekała mnie miła niespodzianka. Otóż bułeczki niczym nie odbiegały(...)mleku. W misce szykujemy jajko, żółtka , pozostały cukier i wszystko ubijamy. Masę jajeczną wlewamy do mąki , wsypujemy szczyptę soli , mleko z serkiem , wyrośnięty rozczyn i kilka kropel esencji cytrynowej. Wyrabiamy ciasto ( ja skorzystałam z robota kuchennego , który za mnie ubijał ciasto ok. 20 minut ) Po wyznaczonym czasie wlewamy rozpuszczone masło i znowu jeszcze przez chwilkę ubijamy. Tak przygotowane ciasto drożdżowe

Słodkości i nie tylko
Shrek 136

brzoskwiniowa - Fiona. Składniki -5 jaj -5 łyżek cukru -5 łyżek mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki oleju -kilka kropel aromatu do ciast (np. cytrynowego) -duża butelka (lub 3 małe) soku zielonego (z kiwi) -3 budynie śmietankowe -400 ml śmietanki deserowej 30% -3 galaretki agrestowe lub kiwi -2 opakowania delicji Przygotowanie Białka ubić(...)gorącej wody. Pozostawić aż lekko stężeje. Śmietankę ubić. Pod koniec ubijania dodać przestudzoną galaretkę.  Masę wyłożyć na delicje. 2 galaretki rozpuścić w 800ml. Pozostawić do ostygnięcia. Przełożyć na ciasto. Wstawić do lodówki lub przegowywać w innym chłodnym miejscu. Smacznego

Zielona Kuchnia
"Canestrelli" - włoskie kruche ciasteczka (Canestrelli liguri) 146

Ciasteczka maj ą  kształt margerytek z  dziurk ą w  środku , kwiatków  popularnych w Ligurii. Cech ą  charakterystyczn ą  ciasteczek jest dodanie do ciasta skórki cytrynowej, wanilii, ugotowanych żółtek oraz brak proszku do pieczenia. Ciasteczka tak banalnie proste w przygotowaniu a jednocześnie niezwykle smaczne, maślane, kruche, pachnące cytryn ą  i wanili(...)miksujemy z zimnym masłem i mąką ziemniaczaną. Dodajemy cukier puder, 4 ugotowane żółtka, ziarna z laski wanilii, otartą skórkę z 2 cytryn oraz szczyptę soli.  Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy

La grande e la piccola cuoca
Ciasto dyniowo-pomarańczowe 33

paski , spryskujemy oliwą i pieczemy ok 30 min do miękkości.  Studzimy. Po wystudzeniu mielimy przy pomocy maszynki do mięsa, dodajemy skórkę pomarańczową, mąkę, aromat i sok cytrynowy. Mieszamy.  Ciasto zagniatamy i rozkładamy w blaszce, podpiekamy ok 20 min. W tym czasie ubijamy białka dodając w kilku porcjach cukier i kiedy masa juz przypomina bezę dodajemy masę dyniową

Gotowanie jest łatwe
Beza z kremem cytrynowym 165

Beza z kremem cytrynowym to idealne ciasto na upały. Lekki, orzeźwiający deser, któremu nie można się oprzeć. Zarówno bezę jak i krem możecie przygotować nieco wcześniej i połączyć ze sobą tuż przed podaniem. Kiedyś bardzo obawiałam się pieczenia bezy, teraz jednak czynność ta nie jest dla mnie wyzwaniem tylko przyjemnością. Piekłam już doskonałą w smaku roladę bezową z malinami , czekoladową(...)dzwiczkami- nie opadnie – nawet niewielki dodatek żółtka sprawi, że białko nie ubije się tak jak byśmy tego chcieli więc trzeba dokładnie oddzielić białko od żółtka Beza z kremem cytrynowym Beza 4 duże jajka 220 g drobnego cukru 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli Krem cytrynowy 4 duże jajka 3/4 szkl cukru 125g masła w temp

Pieguskowa Kuchnia
Ciasto cytrynowo-waniliowe 123

zmianie wystroju bloga :) Fan Page już się lekko przemienił, jest bardziej wiosenny, jak się Wam podoba? Dzisiejszy post też jest jakiś taki bardziej wiosenny, mam dla Was lekkie cytrynowo-waniliowe ciasto. Dobre do wypróbowania na czwartkowe święto! Spróbujcie!" Składniki : 3 żółtka 3 białka szklanka cukru 2 łyżki cukru z kawałkami wanilii otarta skórka z jednej cytryny 300 g mąki

Słodkie Przyjemności
TWAROGOWA BABKA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ 111

Babka wielkanocna z dodatkiem twarogu o orzeźwiający, cytrynowym smaku. Mocno wilgotna w środku i zdecydowanie cięższa od tradycyjnych, puszystych wypieków wielkanocnych. Ma piękny cytrynowy zapach, który roznosi się po całym domu podczas pieczenia. W smaku również dominuje cytryna, ale czuć też delikatny serowy posmak. Babka jest naprawdę przepyszna! Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu(...)czas miksując. Kolejno dodajemy twaróg, sok oraz skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Ciasto przenosimy do formy z kominem, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 55-60 min. Studzimy w foremce. Wystudzoną babkę

Kuchnia MagdaLeny
TWAROGOWA BABKA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ 111

Babka wielkanocna z dodatkiem twarogu o orzeźwiający, cytrynowym smaku. Mocno wilgotna w środku i zdecydowanie cięższa od tradycyjnych, puszystych wypieków wielkanocnych. Ma piękny cytrynowy zapach, który roznosi się po całym domu podczas pieczenia. W smaku również dominuje cytryna, ale czuć też delikatny serowy posmak. Babka jest naprawdę przepyszna! Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu. Jest bardzo szybka i prosta w wykonaniu(...)czas miksując. Kolejno dodajemy twaróg, sok oraz skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Ciasto przenosimy do formy z kominem, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 55-60 min. Studzimy w foremce. Wystudzoną babkę

Kuchnia MagdaLeny
"Staromiejskiej" klimat wiecznie żywy... 189

się na wizytę w niedzielne popołudnie. Wyciągnęłam zatem mojego męża na spacer i darmowy obiad ;)  Do wyboru mieliśmy rybę, bądź naleśniki ze szpinakiem, a do tego deser - tarta cytrynowa lub koktajl (wszystko bez dodatkowych opłat). Restauracja Staromiejska urządzona jest dość klasycznie, elegancko, ale prosto. Siadając do stolika wiedzieliśmy już, na co się zdecydujemy. Bez zastanowienia poprosiliśmy o rybę(...)Ryba nie wyróżniła się niczym szczególnym. Istotne było dla mnie to, że wszystko było ciepłe i naprawdę smaczne. Po obiedzie przyszedł czas na deser. Rafał wybrał kawałek kruchego ciasta - Tarta cytrynowa (7zł) Kruchy spód przełożony cytrynowym nadzieniem, a do tego lekka beza. Jakby tego było mało towarzyszył jej sos malinowy i kleks bitej śmietany. Kawałek odpowiednio duży, by zaspokoić swoją

Sajkofanka smaku
Puszyste babeczki podwójnie cytrynowe 210

Tak na ostatnią chwilę, mam jeszcze dla Was przepis na proste i pyszne babeczki z orzeźwiającym aromatem cytryny. Ich przygotowanie zajmuje około 30 minut, a składniki

DefinicjaSmaku
Wspomnienie zimowej focacci i o tym, co w szkole słychać 121

egzaminie muszę przygotować słynne duńskie kransekage , i jestem tym lekko przerażona, ale... W trzy tygodnie się nauczę, prawda...? Przynajmniej taką mam nadzieję... Póki co pomalutku pieczemy ciasta czekoladowe, cytrynowe i marchewkowe, dzisiaj przygotowaliśmy karmel, a jutro będę lepiła różyczki z marcepanu i malowała czekoladą. Świetna zabawa! Szkoda tylko, że tak daleko od domu... Dzisiaj mam dla Was przepis na focaccię(...)Przesiać mąkę do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać połową wody. odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie dodać resztę wody, zagnieść ciasto. Dodać oliwę, sól, drobno posiekany rozmaryn, tymianek i skórkę z pomarańczy. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie obrać cebule, pokroić w piórka. Na patelni

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybka babka cytrynowa 115

Składniki: 1 ½ szklanki mąki tortowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 200 ml oleju rzepakowego ¾ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 100 g

Przepisy Babci
Tarta cytrynowa z chia wegańska, bez cukru, bez glutenu 177

wykonaniu, do ozdoby możemy użyć dowolnych świeżych, miękkich owoców, bardzo polecam… (inspiracja ze strony bojongourmet.com ). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tarta cytrynowa z chia wegańska, bez cukru, bez glutenu Składniki: Spód: 200g migdałów 50g wiórków kokosowych szczypta soli 2-3 łyżki syropu z agawy lub klonowego lub daktylowego Nadzienie: 230g orzechów nerkowca(...)proszę uważać, jak dostanie się choć trochę wody mleczko nie będzie chciało się ubić) i ubić ją mikserem. Dodać syrop z agawy, wymieszać. 5. Ubite mleczko wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto ozdobić świeżymi owocami i od razu podawać. Smacznego! :) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl

Mała Cukierenka
Tort delicja cytrynowo pomarańczowy 127

cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa 200g czekolady białej 2 łyżki masła 1 łyżeczka żółtego barwnika opakowanie cukru cytrynowego Delecta Biszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem, do cukru dodajemy opakowanie cukru cytrynowego. Gotowe ciasto mieszamy z połową łyżeczki barwnika żółtego, pieczemy i studzimy.  Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

Gotowanie i blogowanie