mielonej kawy prawdziwej Poncz: ¾ szklanki przegotowanej wody 1 łyżka rumu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: ½ szklanki dżemu z cytrusów-u mnie cytrynowy Dowolna dekoracyjna posypka Sposób wykonania: Ciasto kruche: Na stolnicę przesiać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem dodać pokrojone zimne masło, wbić jajko oraz dodać żółtka, zagnieść ciasto. Rozwałkować na wyłożoną pergaminem(...)Miękkie masło utrzeć na puch dodając w trakcie po łyżce masy krówkowej, na koniec wlać rum, wsypać orzechy, dodać kawę, zmiksować. Poncz: Składniki wymieszać ze sobą. Przełożenie: Ciasto kruche posmarować dżemem cytrynowym, wyłożyć masę budyniową, przykryć biszkoptem, nasączyć ponczem, na wierzch rozsmarować masę krówkową. Udekorować posypką, wstawić ciasto do lodówki. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonPyszneciasto o intensywnym smaku cytryny. Mąka ziemniaczana sprawia, że jest leciutkie i delikatne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniatakie tam inne :D Koniec końców zwykle dodajemy do naszej kolekcji kolejne pyszne danie :D Tym razem w ramach eksperymentowania wypróbowałam przepis na babkę cytrynową. To pyszne, wilgotne ciasto o intensywnie cytrynowym smaku i aromacie. Ta babka doskonale będzie pasowała zarówno na świąteczny stół, jak na każdą inną okazję. Babka cytrynowa Składniki(...)startą skórkę z cytryny i sok z cytryny i mieszamy. 3. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. 4. Do przygotowanego w misce ciasta dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. 5. Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temper auty 170 stopni i pieczemy około
Na kulinarnym poligoniesklepowej półce od razu wiedziałam co upiekę z jej dodatkiem. Zielone kruche ciasto smakuje doskonale i jest super kruche dzięki dodatkowi nie całego jajka, a samego żółtka. Ciasto wypełnia cytrynowy krem na bazie jogurtu greckiego, aromatyzowany samodzielnie przygotowanym lemon curd. Całość wieńczą czerwone słodkie truskawki pomalowane Tortengussem. Zamiast czterech tartaletek możesz zrobić jedną dużą tartę! Tak smakuje wiosna! Składniki(...)zielone kruche ciasto: 100 g mąki orkiszowej 1050 100 g mąki dyniowej 2 łyżki ksylitolu/cukru pudru 1 żółtko 100 g masła Składniki na krem cytrynowy: 400 ml jogurtu greckiego 3-4 łyżki ksylitolu/cukru 1 płaska łyżeczka agaru 100 ml wody 200 ml lemon curd ( z tego przepisu ) Składniki na Tortenguss( żelową polewę): 100 ml wody 1 łyżeczka ksylitolu/cukru 1 płaska
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepisie. Tym razem na warsztacie było szwajcarskie ciasto marchewkowe. W oryginalnym przepisie są orzechy laskowe i kirsh, a ja uzyłam moich ulubionych orzechów włoskich i włoskiego likieru cytrynowego limoncello. Ciasto wyszło rewelacyjne! No i zdrowe, bo ma mało mąki, dużo orzechów i marchwi. Można bezkarnie wsuwać:) Składniki 4 jajka 250 g mielonych orzechów włoskich 250 g drobno startej marchwi(...)cynamon, sok z cytryny, likier, skórkę cytrynową oraz marchew i orzechy. Wszystko dobrze wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, białka ubić ze szczyptą soli. Do masy marchewkowo orzechowej dodawać na zmianę trochę piany z białek i mąkę aż do wyczerpania składników. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 50 minut. Ciasto można polukrować: pół szklanki cukru pudru
Kulinarne Inspiracjebloger powinien jej stawić czoła. Od wielu osób słyszałam, że jest trudna, że łatwo ją zepsuć. Czy mieli rację? Według mnie nie taki diabeł straszny. Kruche ciasto, domowy lemon curd i piękna cytrynowa beza - co tu może się nie udać? Przepis jest banalnie prosty, a jedyna trudność jaką możecie napotkać, to powstrzymywanie się od zjedzenie całego lemon curd od razu(...)potrzebna do ciasta. Szczelnie zamknięty słoiczek z tym smakołykiem może stać w lodówce nawet do dwóch tygodni, a mi zamarzyły się muffiny z nadzieniem cytrynowym. Ale przejdźmy do rzeczy - jak już pisałam, przygotowanie ciasta jest banalnie proste. Później pozostaje pilnowanie piekarnika i pozostawienie naszej pięknej tarty na 2 godziny w lodówce. I uwierzcie mi, czekałam te dwie godziny
W poszukiwaniu inspiracjiŚwięta Wielkanocne ostatnio piekę babkę cytrynową oraz jakiś mazurek na cieście kruchym. Tym razem skorzystałam z dobrze znanego mi już przepisu i stworzyłam łatwy Mazurek jajo . Składniki: ciasto: -180 g mąki pszennej (u mnie tortowa 450) - 50 g cukru pudru - 1 jajko - 50 g masła dekoracja mazurka: - twarda marmolada różana - lukier cytrynowy (sok z cytryny, cukier puder) - migdały(...)lekkiego zarumienienia) Gdy mazurek ostygnie, wtedy dopiero go dekoruję. Do konfitury z brzoskwiń i marakui dodaję cukier puder, i dopiero wtedy wypełniam jeden wzór ciasta. Kolejną część wypełniam różaną marmoladą, dalej używam cytrynowy lukier, a na koniec rozpuszczoną czekoladę. Dodatkowo dekoruję ciasto płatkami migdałowymi. Część ciasta oddałam do dyspozycji mojej córce, która zrobiła swojego małego mazurka. Do zdobienia użyła dodatkowo
Kuchnia co dniaMimo, iż pogoda nas w to lato za bardzo nie rozpieszcza, polecam Wam to ciasto, właśnie podczas upału. Jest bardzo orzeźwiające, a podane prosto z lodówki, doskonale chłodzi. Mogę powiedzieć, że to taki oszukany cytrynowy sernik z lekką jak chmurka bitą śmietaną i owocami, jakie tylko macie pod ręką. Smak cytryny nie wykrzywia buzi podczas jedzenia, więc nie ma obaw(...)się tym, bo dzięki temu, mamy miejsce na np. tak jak u mnie bitą śmietanę, ale możecie na wierzch położyć lekko skarmelizowane truskawki czy brzoskwinie. Będzie pysznie! 'orzeźwiające tureckie ciasto cytrynowo-jogurtowe z bitą śmietaną i owocami sezonowymi' Składniki (na keksówkę o wymiarach: 8x24 ): - 1 op gęstego greckiego jogurtu (340g) - 3 jajka - 1/4 szklanki cukru
CookYourselfNieziemsko dobre ciacho ;) Lekkie, orzeźwiające, bardzo cytrynowe. Intensywnie cytrynowa masa budyniowa na biszkopcie, z lekką pianką cytrynową. Całość udekorowana herbatnikami i cytrynowym lukrem ;) Ciasto jest kwaskowate i niezbyt słodkie. Świetnie wygląda, dobrze się je kroi. Polecam! Ps. Zapraszam na konkurs organizowany przez http://angloville.pl/konkurs/ Ciekawa nagroda, do zdobycie bez większego wysiłku ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu(...)cały czas ubijać. Miksując., dodawać żółtka, jedno pod drugim. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę, dokładnie połączyć. Blachę o wymiarach 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Wystudzić. Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki soku z cytryny 1,5 szklanki wody 200 g cukru
Domowa cukiernia Ewyzakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania owocowej chmurki. Spód ciasta: 20 dkg herbatników maślanych 7 dkg topionego masła (bez soli) Masa 1: 75 gr galaretki cytrynowej w proszku 250 ml wody 60 gr bitej śmietany śnieżki 200 ml mleka Masa 2: 75 gr galaretki cytrynowej w proszku
mecookspszennej olejek cytrynowy ( u mnie ½ malutkiej fialeczki) 4-5 jajek 60 g rodzynek Ponadto: olej do smażenia cukier puder do oprószenia Moczymy rodzynki w ciepłej wodzie. W mało przypalającym się garnku gotujemy wodę i masło. Gdy masło się rozpuści a woda zacznie wrzeć, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy drewnianą łyżką, aż ciasto będzie odstawać(...)jedno po drugim, miksując dobrze po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie, błyszczące i na tyle gęste, żeby ciężko spadało z łyżki, tworząc długie sople. Dodajemy olejek cytrynowy. Dzielimy ciasto na pół, do jednej części dodajemy odciśnięte rodzynki. Rozgrzewamy olej do temperatury 175ºC. Przy pomocy dwóch małych łyżeczek z ciasta formujemy małe owalne “kulki”(o średnicy
Mia Cucina Sofietarozprowadzamy szpatułką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do pieczenia na 30 min. Upieczone i ładnie zarumienione ciasto wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia. Czynność powtarzamy z drugą porcją ciasta. PRZYGOTOWANIE kremu cytrynowego: Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. W 100 ml mleka rozpuszczamy budyń i dodajemy cukier. Mieszając dodajemy startą skórkę z cytryny i sok. Pozostałe 400 ml mleka(...)miski. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do wystygnięcia do lodówki. Schłodzoną masę budyniową miksujemy na wysokich obrotach dodając po kawałku masło. PRZYGOTOWANIE karpatki z kremem cytrynowym: Na dnie formy układamy warstwę ciasta. Rozprowadzamy równomiernie krem i przekładamy drugą warstwą ciasta. Tak złożone ciasto przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na ok 2 h. Karpatkę przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
kulinarnyJaUbijana babka cytrynowa... Lekko wilgotna, pyszna. Z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Oblana lekko kwaśnym lukrem. Oprószona kandyzowaną skórką pomarańczową. Zapraszam! Składniki: Ciasto: 4 duże jaja; 1 szklanka białego cukru; 1 szklanka mąki pszennej; 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej; 200 g margaryny; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; Skórka starta z całej, jednej cytryny; 1 i 1/2 łyżeczki proszku(...)ognia. Wystudzoną babkę polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową czy cytrynową. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Babka ma delikatnie cytrynowy smak. Dla uzyskania bardziej cytrynowego smaku można dodać więcej soku z cytryny. Ciasto od momentu ubicia jajek można mieszać drewnianą łyżką. Ja wybrałam szybszą wersję i cały czas mimksowałam. Babkę należy kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Za pomocą suchego patyczka
Gospodyni Miejskatarce i piekę wtedy kruszonkowca czyli popularne crumble z truskawkami . Truskawki pasują do różnego rodzaju kremów. Latem są to gotowane kremy budyniowe. Zazwyczaj piekę biszkoptowe, które stanowi spód ciasta, smaruję kremem cytrynowym i dekoruję świeżymi truskawkami. Co jak co świeże truskawki bardzo ładnie się prezentują. Polecam przepis na biszkoptowe z kremem cytrynowym i truskawkami. To ciasto było u nas hitem
codojedzeniaCytrynowo - owocowe letnie ciasto z biszkoptami. Składniki: 2 jogurty naturalne po 400 ml, 3 galaretki cytrynowe, 100 g borówki amerykańskiej, 50 g czerwonej porzeczki, 100 g malin, kilka sztuk winogrona, 5 - 6 połówek brzoskwiń w syropie, 8-10 okrągłych biszkoptów, 2 opakowania podłużnych biszkoptów (ok 22 sztuk) Przygotowanie: Jogurt wyjmij wcześniej z lodówki. Galaretki rozrób w 350 ml gorącej wody
Lena Gotuje