ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:44/508)

Pomidorowa zapiekanka 136

basenu Morza Śródziemnego Składniki 20 dag sera koziego (u mnie rolada) 6 łyżek gęstej śmietany 2 łyżki miękkiego masła 1 płat ciasta francuskiego 1 duży pomidor pokrojony w cienkie plasterki 1 łyżka tymianku 3 łyżki pieprzu cytrynowego Przygotowanie   Ser zmiksowałem ze śmietaną i miękkim masłem(...)ciasta francuskiego wyciąłem koło o średnicy ok. 30 cm. Pastę wyłożyłem na ciasto , pozostawiając brzeg o szerokości 5 cm. Na paście serowej rozłożyłem pomidory, posypałem tymiankiem i pieprzem cytrynowym. Podwinąłem brzegi ciasta, tak aby masa nie wypłynęła podczas pieczenia.  Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C , piekłem ok. 40 minut. Podałem gorącą , od razu po zapieczeniu

R'n'G Kitchen
Gotowana babka cytrynowa z jabłkami 111

push({}); Składniki: 6 małych jajek 250g masła 3/4szkl. cukru kryształu 32g cukru waniliowego 1szkl. mąki tortowej 1szkl. mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olejek cytrynowy do ciast 2-3 jabłka np. antonówka 100g białej czekolady 4 łyżki śmietany 30% wiórki kokosowe Sposób przygotowania: Składniki do przygotowania tej babki powinny być w temperaturze pokojowej. Chodzi tu oczywiście(...)cukrem zwykłym i waniliowym do uzyskania jasnego kremu. Następnie, ciągle ucierając dodawałam olejek cytrynowy oraz po jednym żółtku i miksowałam do połączenia składników. Mąkę tortową i mąkę ziemniaczaną przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Powoli wsypałam ją do masy jajeczno - maślanej i miksowałam ciasto na najniższych obrotach miksera. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę

Waniliowe Improwizacje
Cytrynowe ciasto... aromatyczne, wilgotne, puszyste 122

Zapraszam Was dzisiaj na coś słodkiego, wilgotnego, delikatnego, ale z wyraźnym akcentem cytrynowym. Coś, co może stać się uzależnieniem. Po prostu pycha. Uważam, że jest to jedno ze smaczniejszych ciast ucieranych, które zrobiłam, jadłam.... Przekonajcie się Składniki na blaszkę (12 x 30 cm): 340 g miękkiego masła (lub margaryny) 250 g cukru (ok. 1 szklanka i ¼) 7 dużych jajek

Kuchnia u Krysi
LUKSUSOWA SZARLOTKA 88

cukru waniliowego 250 g margaryny Nadzienie: 1 kg jabłek 100 g rodzynek sułtańskich 100 g śliwek kalifornijskich  2 opakowania galaretki cytrynowych 0,5 szklanki cukru Beza cytrynowa: 4 białka 3/4 szklanki cukru 2 opakowania budyni cytrynowych Przygotowanie: Ciasto kruche - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam. Następnie dodajemy(...)cukier i cukier waniliowy, wymieszać. Na koniec zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek wlać żółtka oraz dodać rozpuszczoną i schłodzoną margarynę. Zagnieść ciasto do momentu połączenia się składników. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde. Nadzienie -   jabłka umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną kostkę. Śliwkę kalifornijską pokroić

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto cytrynowe z truskawkami 100

Pierwszy raz zobaczyłam jogurt cytrynowy i już wiedziałam, że powstanie ciasto z niego. Jak pomyślałam tak też i zrobiłam. Składniki: mąka pszenna 500 g Kłos-Pol ksylitol ( cukier brzozowy) 1 szklanka Kłos-Pol jaja 4 szt jogurt cytrynowy 350 g proszek do pieczenia 1.1/2 łyżeczki truskawki 400 g olej 1 szklanka Krok 1 Truskawki myjemy i kroimy na połowę(...)zabieramy się za robienie ciasta. Krok 2 Do misy wsypujemy przesianą mąk w raz z proszkiem do pieczenia.Wsypujemy ksylitol i wbijamy jaja temp pokojowa.Dodajemy jogurt cytrynowy i wlewamy olej. Całość mieszamy łopatką( Ciasto jest dosyć geste, takie ma być nie przejmujcie się tym). Formę okrągłą silikonową smarujemy masłem, obsypujemy maka i przekładamy ciasto. Krok 3 Truskawki wcześniej przygotowane kładziemy

Różowa kuchnia
Jogurtowo - cytrynowe muffinki 133

Dzisiaj zapraszam na muffinki jogurtowo- cytrynowe. Pyszne, jak każde ciasto z dodatkiem jogurtu. Mięciutkie, delikatne i słodkie muffinki o mocno cytrynowym smaku.  Do przygotowania tych muffinków potrzebujemy 5 minut czasu wolnego i widelec. Czy są ciasta łatwiejsze do przygotowania od tych, na muffinki?  Składniki (12 muffinów): 160 g mąki pszennej 140 g cukru płaska łyżeczka cukru waniliowego pół(...)wlewamy składniki płynne i mokre: jogurt, masło, jajka i otartą skórkę cytrynową. Składniki mokre roztrzepujemy widelcem, tak, aby się połączyły. Robimy to krótko (wystarczy 20 - 30 sekund). Do składników mokrych wsypujemy składniki suche i całość mieszamy widelcem. Robimy to jak najkrócej. Tylko do połączenia się składników.  Ciasto przekładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości papilotki i wkładamy

Smak mojego domu
Ucierane ciasto z jeżynami i żurawiną 100

pachnące wanilią z dodatkiem jeżyn (u mnie mrożone) i suszonej żurawiny. Polane domową polewą czekoladową. Można udekorować je lukrem np. cytrynowym lub posypać cukrem pudrem a do ciasta dodać aromat śmietankowy lub cytrynowy – będzie pysznie! Taki przepis na ciasto to świetna baza, do której następnym razem możecie dodać kakao, wiórki kokosowe, bakalie wszelakie, świeże owoce jak np. truskawki, maliny

Zasmakuj Kuchni
Sernik na kruchym spodzie z jabłkową galaretką i śmietaną 48

niczym tort serowy, elegancki i naprawdę doskonały w smaku. Każda z warstw ciasta jest pyszna sama w sobie, z pozostałymi łączy się w ciekawą kompozycję smaków i tekstur, osadzoną na dobrze wypieczonym cieście. Składniki: proporcje na keksówkę 20 cm / 30 cm lub tortownicę o średnicy 22 cm Ciasto: 2/3 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 1 pełna łyżka miękkiego(...)masła Dodatkowo: 2 łyżki kremu pistacjowego do smarowania pieczywa 200 ml śmietanki kremówki 30 % 50 gram białej czekolady 1 śmiatan - fix 1/2 słoiczka dżemu jabłkowego 1 łyżka galaretki cytrynowej Wykonanie: Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, w konsystencji dość luźne i lepkie: do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia,  cukier, łyżkę zmielonych orzechów,  dodajemy jajko, miękkie

Kronika Piekarnika
Calzone z ciasta francuskiego z łososiem 85

Prawie calzone tylko w cieście francuskim zamiast drożdżowym. Listkujące się ciasto francuskie nadaje lekkości temu pierogowi, a cytrynowy łosoś idealnie współgra z ciągnącą się mozzarellą. Bez drożdży i czekania na wyrośnięcie ciasta, dla zapracowanych i zabieganych 2 porcje sycącego obiadu lub 4 podwieczorku. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 150 g łososia surowego • 2 łyżki(...)połowie prostokątnego ciasta francuskiego rozłożyć pokrojoną w plastry mozzarellę. • Łososia pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem cytrynowym. • Rybę położyć na serze. • Przykryć drugą połową ciasta i posklejać dookoła brzegi. • Piec 30 minut w temperaturze 180 st.C

To co kocham
Tarta cytrynowa z czekoladą 278

tyle smacznym, że po sesji zjedliśmy prawie całą blaszkę A więcej o sesji i sklepie internetowym dowiecie się już wkrótce Tarta cytrynowa z czekoladą Składniki na dużą tortownicę lub foremkę do traty o średnicy 30cm: Ciasto kruche: – 400 g mąki pszennej – 80 g cukru pudru – szczypta soli – 200 g zimnego masła – 2 żółtka(...)ostygnie i zacznie tężeć wylewamy ją na ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki i tam je przechowujemy. Z foremki wykroiłam 10 dużych porcji. Jedna to około 650 kcal Ciasto kruche z kremem cytrynowym Pyszna tarta na każda okazję Czekolada i cytryna: pyszne słodko-kwaśne połączenie Ciasto kruche w towarzystwie lemon curd, mascarpone i czekolady Smacznego!!! Justyna Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Relaxtime
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 172

cieknie Wam ślinka na samą myśl?   SKŁADNIKI: CIASTO: * ser biały dwukrotnie mielony – 1 kg * masło – 175 g * cukier – 1 szklanka * żółtka – 8 szt * białka – 8 szt * olejek cytrynowy do ciast – 1 op * brzoskwinie – 1 puszka * budyń waniliowy – 2 opakowania BEZA: * białko – 4 szt * cukier puder – 8 łyżek DODATKOWO: * brzoskwinie – 2 szt * śmietana 36% – 150 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Ostra na Słodko
Sezamowiec z polewą cytrynową 200

Kiedy wpadają do mnie przyjaciółki na babski wieczór częstuje je ketoprzysmakami. Tym razem na deser przygotowałam sezamowiec z lemon curd. Nigdy nie byłam zwolenniczką cytrynowego smaku ciast, ale to połączenie wydaje się idealne. :) Zachęcam do spróbowania wszystkich, którzy lubią orzeźwiającą nutę cytryny - naprawdę warto! Przed Tobą: SEZAMOWIEC Z POLEWĄ CYTRYNOWĄ <3 Składniki (8 porcji): biszkopt: jajka 6sztmąka kokosowa 60golej(...)100g soku).Przelać do garnuszka z olejem, stewią i żółtkami następnie wymieszać.Mieszając gotować przez 2 minuty aż całość zgęstnieje.Polewę schłodzić w lodówce, następnie wylać na ciasto i dokładnie rozsmarować.Zostawić na noc w lodówce. :-) Biszkopt można nasączyć alkoholem (najlepiej whisky) Smacznego :) #bezlaktozy #zdrowesłodycze #dietaketonowa #dokawy #ciastonazimno #dietaniskowęglowodanowa #deser #nasłodko #bezglutenu #LCHF #paleo #nietolerancjalaktozy #zdroweodzywianie #jajka #kokosowe #sernikowate #wyjątkowyczas

Keto Przepisy
Sezamowiec z polewą cytrynową 109

Kiedy wpadają do mnie przyjaciółki na babski wieczór częstuje je ketoprzysmakami. Tym razem na deser przygotowałam sezamowiec z lemon curd. Nigdy nie byłam zwolenniczką cytrynowego smaku ciast, ale to połączenie wydaje się idealne. :) Zachęcam do spróbowania wszystkich, którzy lubią orzeźwiającą nutę cytryny - naprawdę warto! Przed Tobą: SEZAMOWIEC Z POLEWĄ CYTRYNOWĄ <3 Składniki (8 porcji): biszkopt: • jajka 6szt • mąka kokosowa(...)100g soku). Przelać do garnuszka z olejem, stewią i żółtkami następnie wymieszać. Mieszając gotować przez 2 minuty aż całość zgęstnieje. Polewę schłodzić w lodówce, następnie wylać na ciasto i dokładnie rozsmarować. Zostawić na noc w lodówce. :-)Biszkopt można nasączyć alkoholem (najlepiej whisky) Smacznego

Keto Przepisy
Babka majonezowa 174

sztywną pianę ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i cukier cytrynowy, miksujemy aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i łączymy. Oba rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę i delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy majonez, łaczymy. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, pieczemy około 45 min. Babkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lemon Curd 91

krem to coś pysznego. Uwielbiam połączenie kwaśnego i słodkiego. Idealnie współgra w masach ciast i tortów, ale również jako jeden ze składników deserów. Ba! Pokusiłam się również dodać go do marynaty przed pieczeniem kurczaka. Można go trzymać do dwóch tygodni szczelnie zamknięty w lodówce. Spróbujcie :) Składniki:  2 żółtka 2 duże jaja 2 cytryny 90g masła 160g cukru  Przygotowanie(...)cytryn. Cały czas mieszamy do zgęstnienia kremu ( masa musi się zagotować i wówczas krem mzacznie gęstnieć, więc nie należy się zrażać, że chwilę to potrwa). Kiedy krem cytrynowy będzie gęsty, dodajemy skórkę z cytryn. Studzimy i używamy, lub przekładamy do słoiczka. Smacznego

ChilliJemy