ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:44/508)

Babka majonezowa 188

sztywną pianę ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i cukier cytrynowy, miksujemy aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i łączymy. Oba rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę i delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy majonez, łaczymy. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, pieczemy około 45 min. Babkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lemon Curd 118

krem to coś pysznego. Uwielbiam połączenie kwaśnego i słodkiego. Idealnie współgra w masach ciast i tortów, ale również jako jeden ze składników deserów. Ba! Pokusiłam się również dodać go do marynaty przed pieczeniem kurczaka. Można go trzymać do dwóch tygodni szczelnie zamknięty w lodówce. Spróbujcie :) Składniki:  2 żółtka 2 duże jaja 2 cytryny 90g masła 160g cukru  Przygotowanie(...)cytryn. Cały czas mieszamy do zgęstnienia kremu ( masa musi się zagotować i wówczas krem mzacznie gęstnieć, więc nie należy się zrażać, że chwilę to potrwa). Kiedy krem cytrynowy będzie gęsty, dodajemy skórkę z cytryn. Studzimy i używamy, lub przekładamy do słoiczka. Smacznego

ChilliJemy
Budyniowe ciasto z borówkami 299

Delikatny biszkopt z dodatkiem budyniu waniliowego przełożony twarogowym kremem z białą czekoladą i cytrynową galaretką. Zatopione w nim borówki idealnie dopełniają całość. Ciasto jest lekkie, owocowe i z chęcią sięga się po kolejny kawałek. BISZKOPT BUDYNIOWY: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1 budyń waniliowy 2 łyżki oleju SEROWY KREM: 250 g zmielonego twarogu z wiaderka(...)blat ciasta, posmarować niewielką ilością tężącego kremu, rozłożyć połowę borówek i zalać trochę więcej niż połową kremu. Przykryć drugim biszkoptem, wyłożyć pozostały krem, wyrównać i powciskać borówki. Ciasto odstawić do lodówki. Galaretkę cytrynową rozpuścić we wrzątku i zimną ostrożnie wylać na wierzch. Odstawić do stężenia. Kroić ostrym, cienkim nożem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta czekoladowe

https:KKuchniaMniam
"CIASTA I DESERY GOTOWANIE KROK PO KROKU" RECENZJA 113

uzależniona od książek kulinarnych do tego stopnia, że zasypiam przy nich, a później śnię o tych wszystkich słodkościach :) Każda książka jest wyjątkowa, każda ma jakąś historię.  Książkę "Ciasta i desery Gotowanie krok po kroku" polecam wszystkim tym, którzy zaczynają swoją kulinarną podróż po słodkościach. Dzięki prostym, przejrzystym opisom pieczenie stanie się o wiele łatwiejsze i przyjemniejsze. Już(...)oraz krótki opis przygotowania wstępnego.  Książka została podzielona  na 5 rozdziałów, w których znajdziecie przepisy na:  Kremy i sosy ( np krem migdałowy, mus cytrynowy) Proste przepisy na proste ciasta ( np ciasto marmurkowe) Ciasta różne ( np Rolada  z dżemem, ciasto z makiem) Ciasteczka ( np makaronik z sosem karmelowym) Tarty ( np tarta cytrynowa z bezą)   Tytuł

Kukuleczki
UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI I CYTRYNOWĄ NUTĄ 223

UCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI I CYTRYNOWĄ NUTĄ Proste i niezwykle leciutkie, naprawdę znakomite ciasto ucierane z jabłkami. Szybko się je robi i jeszcze szybciej znika ono ze stołu :) Upieczecie je ze składników, które praktycznie zawsze są pod ręką w kuchni. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, z delikatnym cytrynowym aromatem, który fajnie dopełnia smak słodkich jabłek. Idealne do herbatki lub kawy(...)przez chwilę. Wlej ciepłe mleko i utrzyj wszystko na najwyższych obrotach przez około 30 sekund. Masę przelej do tortownicy, delikatnie połóż na nim jabłka przecięciem do dołu i piecz ciasto przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka i zezłocenia się ciasta.  Gotowe studź przez 15 minut w uchylonym piekarniku, po czym wyjmij je z piekarnika i pozostaw

Słodko-Słony Świat Ilony
Babka Wielkanocna piaskowa 185

jest mnóstwo. Można przygotować ją z dodatkiem żurawiny lub rodzynek, udekorować czekoladą, polewą i obsypać bakaliami, płatkami migdałów. Ciasto piaskowe to połączenie obu mąk w stosunku 1:1: pszennej i ziemniaczanej. Wychodzi delikatna i puszysta, a dzięki dodaniu aromatowi pomarańczowo - cytrynowego dodatkowo bardzo aromatyczna. Jest wiele wersji, wiele smaków, a Święta jedne - i łączy je jedno - smaczna i charakterystyczna(...)oleju i mieszam już łyżką, nie mikserem. Piekarnik nagrzewam do 180C. Delikatnie mieszam i dodaję powoli wymieszane oba rodzaje mąk i proszek do pieczenia. Pod koniec dodaję aromat cytrynowy. Gotowe ciasto wlewam do formy. Piekę 50 minut bez termoobiegu, grzaniem góra-dół. Gotową babkę wyjmuję z piekarnika, studzę w formie, wyjmuję i polewam polewą, dekoruję. Przygotowanie lukru: Mieszam ze sobą

Zasmakuj Kuchni
Ciasto Euforia 231

biszkoptami w cytrynowej galaretce. Przepis na ciasto Euforia jest banalnie prosty, nic nie trzeba piec, wystarczy przygotować masę śmietanową, a następnie ułożyć warstwy ciasta, zgodnie z instrukcją. Najgorszy jest czas oczekiwania, aż ciasto poleżakuje, ponieważ należy odczekać, by herbatniki zmiękły i wszystko sobą przeszło. Mimo wszystko warto, bo ciasto jest przepyszne. PRZEPIS NA CIASTO EUFORIA Składniki 250 g serka mascarpone(...)kolejną warstwę herbatników kakaowych. Na herbatniki wykładamy pozostałą część masy śmietanowej. Biszkopty maczamy kolejno w mleku i układamy na masie. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciasto Euforia pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką 138

Ciasto drożdżowe z truskawkami jest wyborne. Nie trzeba go wyrabiać, wystarczy wymieszanie łyżką. Lekko słodkie, zwarte, pełne smaku, z chrupiącą kruszonką i lukrem cytrynowym – pycha! Ciasto Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy olej. Drożdże rozcieramy z dwoma łyżeczkami cukru i dodajemy pół szklanki mleka o maksymalnej temperaturze

AleTorcik
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką 302

Ciasto drożdżowe z truskawkami jest wyborne. Nie trzeba go wyrabiać, wystarczy wymieszanie łyżką. Lekko słodkie, zwarte, pełne smaku, z chrupiącą kruszonką i lukrem cytrynowym – pycha! Ciasto Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy szczyptę soli. Masło roztapiamy w rondelku i dodajemy olej. Drożdże rozcieramy z dwoma łyżeczkami cukru

AleTorcik
Tort waniliowy na cieście majonezowym 115

prostu pyszne! Składniki na ciasto majonezowe: ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 8 jaj 1 szklanka majonezu 2 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 aromat cytrynowy Wykonanie ciasta majonezowego: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodawać powoli majonez i obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać sztywno ubitą piane i aromat. Piec w temperaturze 170 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto marchewkowe bez mąki z polewą cytrynową. 163

jasne ciasto. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Polewę białą robimy tak samo jak tradycyjną z kakao.  Kurkumę  dałam dla uzyskania koloru, aby bardziej przypominała cytrynową. Zimne ciasto dekorujemy polewą i czym tam jeszcze chcemy. Ciasto choć mocno nie wyrasta, jest bardzo delikatne i wilgotne. Nic a nic nie przypomina tradycyjnego marchwiaka, Mam nadzieję, że goście Pani

Dieta moja pasja
Przepisy sylwestrowe. Ponad 60 przepisów na Sylwestra. 976

kawałkami białej czekolady Kruche ciasteczka z maszynki Ekspresowe ciasteczka cynamonowe Mini serniczki z mascarpone Orzechowe ciasteczka nadziane jabłkami (na maśle orzechowym) Szybkie ciasteczka z budyniem (na bazie ciasta francuskiego) Babeczki nadziane krówką Cytrynowe babeczki Kruche ciasteczka do wycinania foremkami Najlepsze kokosanki na białkach Więcej propozycji na małe wypieki znajdziecie tutaj (klik) Większe wypieki: Ciasto orzechowe (szybkie i proste) Delikatnie cytrynowa

Słodkie okruszki
Makowiec z żurawiną i jabłkami 202

jabłkami “. Ciasto półkruche z masą makową, na której znajduje się warstwa płatków migdałów oraz usmażona na miodzie świeża żurawina z jabłkami z nutą pomarańczy. Całość zwieńczona odrobiną cytrynowego lukru*. Ciasto makowe nie za słodkie i nie za kwaśne. Smaki przyjemnie się równoważą. Do tego przepisu używam gotowej masy z puszki, dlatego ciasto – nie licząc etapu odpoczywania w zamrażarce

Moja Delicja
Ciasteczka imbirowo-cytrynowe 187

mnie zostało wałkowanie ciasta oraz układanie i zdejmowanie gorących z blachy, oczywiście i polewa:) Ciastka wyszły bardzo, bardzo kruche, że trudno było je zdjąć z blaszki i niesamowicie pachnące. Powiem krótko; obłędne, rewelacyjne, smaczne i delikatne. Składniki: 2 szklanki mąki 15 dag masła 10 dag cukru pudru 2 żółtka 1/2 łyżeczki imbiru 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej 1 łyżeczka proszku(...)masła 3-4 łyżki cukru 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Mąkę, cukier, imbir i proszek do pieczenia mieszam razem. Dodaję żółtka i wiórki masła oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Zagniatam ciasto i wstawiam na 30 min do zamrażalnika. Wyjmuję, rozwałkowuję na grubość ok 0,5 cm i kroję w szerokie pasy. Każdy z pasków ciasta kroję w trójkąty. Układam

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto Shrek 391

łyżek cukru  - 5 łyżek mąki pszennej  - 2 łyżki mąki ziemniaczanej  - 1 łyżeczka proszku do pieczenia  - 2 łyżki oleju  - kilka kropel aromatu cytrynowego do ciast  Masa I:  - Duża butelka Pysia lub Kubusia zielonego (kiwi jabłko banan)  - 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże)  Masa II:  - 400 mln śmietanki deserowej

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania