Moja mama totalnie zakochała się w kremie z serków danio z TEGO przepisu. Ostatnio na weekend przygotowała kolejne ciasto z jego dodatkiem, a ja oczywiście podkradłam kilka kawałków do zdjęć! Tym razem krem cytrynowy stał się dodatkiem do tak lubianego przez Was ( i przeze mnie oczywiście! ) biszkoptu szpinakowego. Powstało ciasto lekkie, pyszne i łatwe! Jest świetnym pomysłem do niedzielnej kawki(...)rzepakowy – 150 ml * świeży szpinak ( liście ) – 120 g * mąka pszenna- 260 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „Danio” – 560 g * śmietana 30% słodka – 600 ml * galaretka cytrynowa – 1 op BISZKOPT SZPINAKOWY: Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej! Szpinak i olej blendujemy na mus. Dodatkowo przecieramy przez sitko. Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier. Wrzucamy żółtka, Ubijamy, dodajemy szpinak
Ostra na Słodkotakże MAZURKI ! Za niedługo dodam przepis :) Babka cytrynowa, oczywiście z przepisów mojej mamy- wiadomo- od kogoś swoją wiedzę muszę posiadać. A TA BABKA TO... delikatne słodkie ciasto, z mocnym cytrynowym aromatem, ALE ! Nie kwaśne. Zapach jest na prawdę zniewalający. Przepis można wykorzystać w innym czasie, niż tylko na święta. A zamiast formy na babkę można(...)Łączymy składniki, czyli do ciężkiej masy dodajemy białka ponownie mieszamy mikserem do połączenia składników. Formę do babki nacieramy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy nasze ciasto. Pieczemy około godziny do suchego patyczka. Lukier** : W osobnej miseczce łączymy pozostały sok z cytryny oraz pół szklanki cukru pudru. Energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Gdy masa będzie
Justa próbuje gotowaćCytrynowy sernik z mascarpone na ciasteczkowym spodzie, przepyszny i delikatny sernik. Jest idealnie kremowy na języku, taki subtelny i niesamowicie aromatyczny, pachnie, jak cytryny z Sycylii. Sernik cytrynowy jest bardzo łatwy do zrobienia, nie wymaga żadnych nadzwyczajnych umiejętności, do jego wykonania potrzebujesz jedynie blendera ręcznego lub kielichowego. Sernik przygotowałam na spodzie z pysznych, kruchych ciasteczek z prawdziwą pomarańczą, przepis(...)sernika możesz użyć dowolnych kruchych ciasteczek, ale polecam właśnie takie o nucie cytryny lub pomarańczy, jeśli nie masz ciasteczek w domu, przygotuj spód z ciasta kruchego według przepisu na pomarańczowe ciasteczka. Sernik cytrynowy z mascarpone , dzięki właśnie użyciu serka mascarpone ma idealnie jedwabistą strukturę, moim zdaniem to chyba najlepszy sernik, jaki do tej pory jadałam, na pewno
SMYKWKUCHNIrzeczą. Można dodać też świeże jajko, ale pominięcie go sprawi, że panierka będzie delikatniejsza i zarazem chrupiąca. 400-500g filetów rybnych mąka do obtaczania sól, pieprz cytrynowy olej do głębokiego smażenia Ciasto: 1/2 szklanki piwa 1/2 szklanki mąki (nie co więcej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia papryka słodka i curry (wedle uznania, dodałam po około 1/2 łyżeczki) Składniki(...)ciasto dokładnie wymieszać, aby konsystencja była dosyć gęsta. Rybę oprószyć solą i pieprzem cytrynowym a następnie obtoczyć w mące. Filety zanurzać w cieście i smażyć w głębokim oleju na złoty kolor (4-5 minut w zależności od wielkości ryby). (Olej powinien być rozgrzany
Di gotujemogła poleżeć chwilę dłużej. Ciasto możemy podać zarówno posypane cukrem pudrem, albo z polewą lukrową, ja osobiście dużo bardziej wolę tą drugą opcję, ze względu na to, że jest bardziej słodsza i nie sypie się tak jak cukier puder :) Oczywiście lukier możemy przygotować w takim smaku jaki lubimy najbardziej, np. ze skórką pomarańczową, albo skórką cytrynową. Babka piaskowa – składniki(...)dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, albo gęsta dodajemy odpowiednio mleka, albo cukru pudru. Do cukru pudru możemy dodać odrobinę soku z cytryny, albo aromatu cytrynowego . Tak przygotowanym lukrem polewamy nasze ciasto Artykuł Babka piaskowa pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Weekend majowy nie rozpieszcza nas pogodą, dlatego postanowiłam zrobić sobie małą przyjemność i przygotowałam przepyszne tartaletki z kremem cytrynowym i owocami. Są wyborne chociaż niestety uzależniające ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tartaletki z kremem cytrynowym i owocami Porcje 25 Składniki Składniki na ciasto kruche: 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 4 żółtka 200 g masła Składniki na krem(...)owoce Instrukcje Składniki wykładamy na stolnicę, masło siekamy nożem i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli macie malakser wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i mieszamy, aż składniki się połączą. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Formy na tartaletki o średnicy 7 cm wyklejamy ciastem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut, aż się ładnie
To co lubię - gotuję i polecamTarta cytrynowa z serem i kawałkami czekolady Tarta cytrynowa z kawałkami czekolady to takie ciasto, które będzie się nadawało na każdą okazję i na każdą porę roku. Nie wymaga sezonowych owoców, ani żadnych wymyślnych składników. Właściwie ciasto miało wyjść dużo niższe, więc chyba z powodzeniem można by je zakwalifikować również jako sernik. Samo przygotowanie jest łatwe i dość szybkie. Chyba(...)kcal. Oczywiście możecie kroić mniejsze kawałki, ale mi się to nie udało Tarta i sernik w jednym Moja nieudana „kratka” z ciasta kruchego Ciasto szybkie i łatwe, idealne na niedzielę Tarta cytrynowa z serem i kawałkami czekolady Smacznego!!! Źródło przepisu: Just Yummy Bake
RelaxtimeZapraszam dzisiaj na ostatnio bardzo modne ciasto ze szpinakiem „leśny mech”. Ciekawie się prezentuje, w pięknym zielonym kolorze, z czerwonymi pestkami granatu. W smaku delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ciasto wilgotne i smaczne. Po wyjęciu z piekarnika może trochę opaść, polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Fabuleux oraz White Rose . Składniki: 4 jajka 1 szklanka
Mała CukierenkaZapraszam dzisiaj na ostatnio bardzo modne ciasto ze szpinakiem „leśny mech”. Ciekawie się prezentuje, w pięknym zielonym kolorze, z czerwonymi pestkami granatu. W smaku delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ciasto wilgotne i smaczne. Po wyjęciu z piekarnika może trochę opaść, polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Fabuleux oraz White Rose . Składniki: 4 jajka 1 szklanka
Mała Cukierenkasmakowego (opcjonalnie) Żółtka rozgniotłam widelcem. Dodałam masło, proszek do pieczenia, cukier puder i wanilinowy oraz mąkę. Od siebie do tych ciasteczek dodałam 1 łyżeczkę smakowego cukru cytrynowego. Składniki posiekałam i wyrobiłam ciasto. Rozwałkowałam na grubość 0,5 cm. Wykroiłam kółka o średnicy 5 cm. W połowie z nich zrobiłam dziurki ok. 2,5 cm średnicy. Piekłam(...)dziurki dowolnej wielkości * z tej porcji przy takiej wielkości ciasteczek wyszło mi 52 części, czyli 26 sklejonych ciasteczek * można dodać smakowy cukier np. pomarańczowy czy cytrynowy, 1-2 łyżeczki * cierpliwie wyrabiać ciasto, po wyrobieniu jest bardzo delikatne * w razie jakby ciasto długo nie chciało się skleić ostatecznie dodać 1 łyżeczkę masła * jak chcemy więcej ciasteczek to podwoić ilości składników Smacznego
Pieprzyć z Fantazjąminut, często mieszając. Zestawić z ognia, gorącą masę orzechową wylać na drugi miodowy spód, wyrównać łyżką i piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika i wystudzić. Przygotować cytrynowy krem: ½ szklanki mleka odlać i rozpuścić w nim budynie, wymieszać z sokiem cytrynowym. Pozostałe mleko zagotować z cukrami , do wrzącego wlać masę i ugotować gęsty budyń(...)wystudzenia. Miękkie masło o temperaturze pokojowej zmiksować na puch, miksując dodawać po łyżce budyniu aż powstanie gęsty krem. Miodowy blat bez orzechów umieścić w foremce, wyłożyć cytrynowy krem , przykryć miodowym blatem z orzechami. Ciasto nakryć folią aluminiową włożyć do lodówki. Najlepiej smakuje na 3 dzień ;) Ciasto podałam na klasycznej i eleganckiej porcelanie Ambition , którą polecam jako świąteczny prezent dla każdej
Wanilia i Kardamonproste ciasta bez pieczenia: ciasto z orzechami laskowymi Giotto kokosowe ciasto z Raffaello FIT białkowy sernik bez pieczenia Ciasta bez pieczenia – 15 przepisów Ciasto Oreo bez pieczenia to przepis, który pochodzi z eBooka „ Ciasta bez pieczenia – 15 przepisów „. To zbiór pysznych receptur, nad którymi pracowałam kilka miesięcy. W eBooku znajdziesz przepisy na następujące ciasta bez pieczenia(...)sernik z bitą śmietaną Kakaowo śmietanowe ciasto z wafelkami Orzechowy łom z czekoladą Czekoladowe ciasto a’la tiramisu Mleczne Oreo na kakaowym spodzie Malinowe ciasto z kwaśną śmietaną Tarta z truskawkową pianką Śmietankowo kawowe – czyli ciasto caffe latte Kokosowe ciasto z białą czekoladą Miętowy wafel z cukierkami Brzoskwiniowy sernik gotowany Giotto – czyli ciasto z orzechami laskowymi Kremówka bez pieczenia
Via GustoStollen to tradycyjne niemieckie ciasto z dużą ilością bakalii. Znajdziemy w nim rodzynki, migdały, skórkę pomarańczową i cytrynową, jak również w środku skrywa się pyszny marcepan. . Bardzo byłam ciekawa jego smaku, bo trochę niecodzienne jest leżakowanie drożdżowego ciasta przez okres 5 tygodni. Nie mniej jednak się nie zawiodłam, na prawdę polecam wykonanie tego ciasta ! Przygotowujemy je już teraz, bo jest(...)mąki. Dodajemy proszek do pieczenia, mielone migdały, rozpuszczony i ostudzony tłuszcz oraz sól. Chwilę łączymy ze sobą zawartość miski i wrzucamy kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Dodajemy też resztę składników. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż będzie gładkie i elastyczne (ok. 15 min). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2-3 godziny. Po upływie
charlotte gotujepiekarniku w 180 C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto wykładamy na ściereczkę, zwijamy w rulon, zostawiamy do przestygnięcia. Mieszamy sok z cytryny razem z wodą. Rozwijamy przestudzone ciasto nasączyć ponczem cytrynowym. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, kakao i startom na tarce czekoladę. Delikatnie rozsmarować krem na nasączonym cieście, zostawiamy trochę masy aby posmarować wierzch rolady
kgwjanczewo