ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:69/508)

Ciasto Jajko sadzone 131

Tiramisu) – ok. 200 g 2 łyżki soku z cytryny (do ponczu) 150 ml ciepłej wody (do ponczu) Ciasto Jajko sadzone – Składniki na masę serową: 1 kg twarogu sernikowego (u mnie z wiaderka) 2 galaretki cytrynowe 400 ml gorącej wody 330 ml śmietany kremówki 30 % lub 36%, schłodzonej 6 czubatych łyżek cukru pudru (lub więcej do smaku(...)puszka brzoskwiń w syropie (będą potrzebne i brzoskwinie i syrop) 300 ml syropu z brzoskwiń (można pominąć i zastąpić np. gorącą wodą) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto Jajko sadzone: Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Pozostawić do ostudzenia. Następnie w misie miksera zmiksować ze sobą twaróg sernikowy z ostudzonymi galaretkami cytrynowymi i cukrem pudrem. Kolejno wmieszać

Kulinarne Przeboje
Sałatka z avocado i grejpfrutem w cytrynowym vinaigrette 244

Z nowym rokiem witam Was moją kolorową i orzeźwiającą sałatką z avocado i grejpfrutem w cytrynowym vinaigrette. Mam nadzieję, że się skusicie na tą bombę witaminową

kulinarnyJa
Kwiaty jadalne na talerzu 140

m.in.: kwiatostany robinii białej (Robinia pseudoacacia)- smaczne kwiatostany o aromatycznym zapachu, znane ze swoich właściwości leczniczych, szczególnie ze swojego dobroczynnego działania na układ moczowy, znakomicie smakują m.in. w cieście naleśnikowym; macierzanka cytrynowa (Thymus citrinodorus)- czerwone kwiatki smakują jak oregano z domieszką mięty; najczęściej wykorzystywane do dań owocowych i do zielonych sałatek; mniszek lekarski (Taraxacum officinale) – kwiaty powinno się jeść tylko(...)także ma działanie moczopędne i antystresowe; bratki, fiołki (Viola sp.) - łagodny smak tych kwiatów stanowi odświeżające uzupełnienie sałatek i miękkich serów, stanowią wdzięczny materiał do dekoracji tortów i ciast. Popularny bratek, zarówno ten łąkowy (fiołek trójbarwny), jak i te hodowane w ogrodzie, to doskonały dodatek do sałatek i deserów. Świetnie nadają się do zamrażania w kostkach lodu. Zawierają witaminę

KUCHNIA POLSKA
Ciasto cytrynowe z makiem i wiśniami 215

Pyszne, ucierane ciasto o intensywnie cytrynowym smaku, z dodatkiem ziarenek maku i wiśni. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, bez użycia miksera ;) Miękkie, delikatne, długo zachowuje świeżość. Nam smakowało bardzo :) Polecam! Składniki: 325 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 50 g maku 3/4 szklanki mleka 1 jajko 1/4 szklanki oleju(...)cukier waniliowy, wymieszać. Do suchych składników wlać mleko i olej, dodać roztrzepane jajko, skórkę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie połączyć. Wiśnie wydrylować, mrożone wcześniej rozmrozić. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Babka jogurtowa z lukrem 141

Babka jest smaczna, zwarta i niezbyt słodka. Jogurt w cieście jest niewyczuwalny a wyrazistości dodaje ciastu z aromatyczny, cytrynowy lukier. Przepis Doroty Świątkowskiej po moich modyfikacjach. Składniki: 4 jajka 200 g cukru pudru pół laski wanilii 150 ml oleju 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 230 g jogurtu naturalnego lukier: szklanka cukru pudru sok z cytryny otarta(...)skórka cytrynowa Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Całe jajka zmiksować z cukrem na puszystą, dobrze napowietrzoną masę (zajmie to około 5 minut). Dodać nasionka wydrążone z laski wanilii. Nie przerywając miksowania dolewać cienką stróżką olej, a następnie dodawać na przemian po łyżce mąkę przesianej z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Miksować aż masą będzie jednorodna. Piec

Pyry na Gaz
Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem 100

dwóch turach, wykorzystując największą blaszkę do pieczenia (taką, która jest w każdym piekarniku na tzw. wyposażeniu). Same bułeczki są dość słodkie i idealnie pasuje do nich cytrynowy lukier. Składniki ciasta: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli 70 g masła Mąkę przesiać(...)elastyczne ciasto. Powinno nie kleić się do rąk ani do ścianek miski. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić ręką, żeby odgazowało się. Podzielić na dwie części, każda z nich to "porcja" na dużą blachę (taką z wyposażenia piekarnika). Rozwałkować prostokątny placek o grubości około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piegusek na białkach 232

Efekt wykorzystania nadmiaru białek, czyli ciasto makowe o cytrynowej nucie, zwane też mrówkowcem lub jednoszklankowcem. Bardzo smaczne, mięciutkie, wilgotne i zaskakująco łatwe do zrobienia. Spójrz tylko na przepis: nawet specjalnie nie trzeba go notować, bo jest naprawdę łatwy do zapamiętania. No to do dzieła :) Składniki: 1 szklanka maku 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka mąki 1 kostka rozpuszczonego masła(...)zależności od wielkości) cukier puder do posypania Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki suche, dodać rozpuszczone masło/ olej i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać do pozostałych składników. Ciasto przełożyć do małej keksówki nasmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 45-50 minut, u mnie 50 min. (do momentu suchego patyczka

Domowa Cookierenka Agi
Lukier cytrynowy 20

dodatkiem do ciast w każdej postaci. W Polsce jest bardzo popularny, ze względu na łatwość i szybkość przygotowania. Drożdżówka lub pączek oblany lukrem smakuje obłędnie. Dodatek białego barwnika powoduje, że nasz lukier nie tylko pięknie ożywia smak naszych łakoci, lecz również wygląda obłędnie. Zobacz również przepis na ciasto drożdżowe lub ciasto ucierane z kakaowym wzorem . Print Lukier cytrynowy #wprm-recipe

SmartBake.pl
Ciasto kawosz 55

kawowa może się rozwarstwić, a w związku z tym całe ciasto może stracić swój kształt. Mrożenie całkiem nieźle znoszą za to blaty biszkoptowe, więc jeśli masz taką potrzebę, możesz przygotować je z wyprzedzeniem, zostawiając na koniec zrobienie kremów i złożenie ciasta. Ciasto kawosz Przepis na ciasto kawosz Składniki na ciasto kawosz Na blaszkę o wymiarach(...)biszkoptowym. Nasącz ciasto pozostałą kawą. Na wierzchu ciasta rozsmaruj odłożoną wcześniej masę kawową, tak aby utworzyła cienką warstwę. Wstaw ciasto do schłodzenia do lodówki na minimum 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem, wierzch ciasta udekoruj pokruszonymi bezami. Zobacz też inne przepisy na ciasta Cappuccino bez pieczenia Ciasto Maxi King bez pieczenia Sernik wiedeński Ciasto pijak Sernik

okolicepalnika.pl
Lukier cytrynowy 67

Lukier cytrynowy jest najlepszym dodatkiem do ciast w każdej postaci. W Polsce jest bardzo popularny, ze względu na łatwość i szybkość przygotowania. Drożdżówka lub pączek oblany lukrem smakuje obłędnie. Dodatek białego barwnika powoduje, że nasz lukier nie tylko pięknie ożywia smak naszych łakoci, lecz również wygląda obłędnie. Zobacz również przepis na ciasto drożdżowe lub ciasto ucierane z kakaowym wzorem . Print

SmartBake.pl
Delikatny serniczek z galaretką 128

łyżeczki cukru waniliowego 500ml l gorącej wody Biszkopty lub herbatniki na spód ciasta 2 szt. ulubione galaretki u mnie cytrynowa 3 szt galaretki z pianką cytrynowe z Winiar na górę ciasta Wykonanie: 2 zwykłe galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystudzenia. Ser utrzeć razem z cukrem pudrem na gładką masę. Śnieżki ubić ze śmietaną i połączyć z serem

W garach u Gosi
Półfrancuskie rogaliki z marmoladą z płatków róży i truskawek. 111

ładnie zarumienią czyli około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i studzimy. Chłodne rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!      Następnym razem do ciasta dodam nieco startej skórki cytrynowej lub pomarańczowej, by nieco wzbogacić smak ciasta

Rozpustne gotowanie
Pychotka rabarbarowo-truskawkowa 119

pieczenie zaangażowała się cała rodzina.   Z Palmą Ci się upiecze ;) Składniki: Ciasto: 2  szklanki mąki pszennej 1 czubata szklanka  mąki krupczatki 25 dag  Palmy firmy Bielmar 3 jajka 30 g cukru waniliowego ze skórką cytrynową 1 szklanka drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18%  Masa :  1 litr mleka(...)krupczatką, dodać pokrojone na kawałki  zimnej margaryny  palmy oraz  proszek do pieczenia, wsypać cukier, wbić jajka, dodać śmietanę oraz cukier ze skórką  cytrynową  i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć je folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odkroić 3/4 ciasta i wylepić wyłożoną papierem pergaminowym formę 42/29 cm resztę mniejszej porcji

Wanilia i Kardamon
Babka Cytrynowa 116

drugiej placówce. Więcej informacji znajdziecie na moim fan page'u na którego zapraszam, a teraz zaprezentuje Wam kolejną Wielkanocną propozycje - tym razem mocno cytrynową. Mówię tu o Babce cytrynowej, wilgotnym fajnym cieście. Lubicie cytrynę? W takim razie jest to idealna propozycja dla Was!" Składniki: 4 jajka 200 g masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 100 ml mleka 2 łyżeczki

Słodkie Przyjemności