ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:77/508)

TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ 85

wielu ciekawostkach o moim mieście dowiedziałam się dopiero teraz, od tych młodych ludzi. Kochani, oby tak dalej. SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany aromat cytrynowy lub skórka z 1/2 cytryny na krem 1 szklanka wody 3 łyżki mąki kukurydzianej sok z 2 cytryn 4 żółtka(...)płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego A jak to zrobić: Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać w niej masło, dodać cukier, śmietanę, aromat cytrynowy i zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotować krem. W 1/4 ilości wody wymieszać mąkę kukurydzianą. Resztę wody przelać do rondelka, razem z sokiem z cytryn

Kuchnia w opałach
Ciasta, ciastka, ciasteczka 3055

Przypominam przepisy na ciasta z mojego bloga. Pora na odgrzebywanie zapomnianych Bananowe . Przepyszny tort Bez pieczenia Placek amerykański Makowiec owocowo-cytrynowy Tyramisu z wiśniami Ciasto z masą jabłkową SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
RACUCHY CZYLI PĄCZKI Z PATELNI 174

Miały być racuchy, takie fajne drożdżowe, pachnące wanilią i skórką cytrynową - taki był zamiar :)  Ciasto na racuchy improwizowałam, chociaż rzadko kiedy piekę coś "na oko". Ale racuchy są tak niewymagające, że można pozwolić sobie na chwilę fantazji w kuchni. Z reguły robię je bez nadzienia albo z jabłkami.  Tym razem postanowiłam urozmaicić smak odrobiną marmolady włożonej do środka

Walijskie Pichcenie
tarta cytrynowa 115

Pamiętam kiedyś w lokalu jadłam tartę cytrynową. Podbiła moje serce przy pierwszym kęsie. Od tamtej pory zbierałam się zrobić podobną w domu. Dość długo to trwało :D Przed świętami jednak postanowiłam wypróbować kilka nowinek - jak dla mnie nowinek. Zabrałam się w końcu za tę tartę. Moje spostrzeżenia podczas jej robienia. Wykleić ciastem brzegi do samej góry. To muszę sobie wbić(...)ciastem. Piekłam ok 20 minut w 180 stopniach. Przed wsadzeniem do piekarnika, nakłułam ciasto widelcem. Dość ważne jest, żeby ciasto nie napuchło, nie wyrosło. Wyciągnęłam ciasto z piekarnika i wzięłam się za robienie masy cytrynowej . Potrzebowałam: * pół szklanki soku z cytryny * 1/3 szklanki soku z pomarańczy * pół szklanki wody * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 5 łyżek cukru * 10 dkg masła

Pieprzyć z Fantazją
limonkowo cytrynowa tarta z bezą 151

Dzisiaj dla Was przepis na pyszną tartę. Kruche ciasto w połączeniu z cytrynowym kremem i delikatną bezą. Niebo w gębie :). Jeśli spróbujecie od razu wam mówię, że na jednym kawałku się nie skończy ;) Ciasto: 250 g mąki 150 g schłodzonego masła  65 g cukru  szczypta soli 2 łyżki śmietany Mąkę, cukier i sól mieszamy, dodajemy masło i ucieramy(...)Następnie dodajemy jajko i śmietanę, ucieramy. Formujemy ciasto, przekładamy ostrożnie na formę do tarty i wkładamy do lodówki na 30 min, Pieczemy w 200 stopniach C 5 minut, a następnie 10 minut w 190 stopniach C Nadzienie:  100 g masła 4 jajka (żółtka) 1 cytryna  2 limonki  pół szklanki cukru  szczypta soli  Masło ucieramy

noteskulinarnyfiga
Lemon curd 47

Lemon curd to słodko kwaśny i gęsty krem cytrynowy o słonecznym kolorze, który wykorzystasz do tortu, ciasta, bezy, babeczek i innych deserów np naleśników. Poznaj prosty przepis bez kombinacji na orzeźwiający lemond curd, który wykonasz w 15 minut. Podaję także wersję dla cierpliwych. Krem jest tak dobry, że lubię go jeść prosto ze słoiczka. Lemon curd jest uniwersalnym kremem, który(...)curd. Posmarować kanapkę, gofry . Wykonać krem cytrynowy. Dodać jako nadzienie do naleśników. Zobacz prosty przepis na naleśniki . Wykorzystać jako nadzienie babeczek lub pączków . Posmarować górę ciasta. Posmarować blat biszkoptu do tortu. Wypełnić tartę cytrynową. Poniżej wafle z mleka w proszku posmarowane lemon curd . Możesz też wafle wysmrować samym lemon curdem (zagęszczając skrobią ziemniaczaną). Wskazówki Lemon curd ma lekko cierpki

Ania gotuje
Trzy po trzy, czyli cytrynowe gotowanie 166

pachną, są delikatne i urocze z ciemnymi kropeczkami. Hmpf... To jednak nie to, co mi się marzy. Później pomyślałam o krajance cytrynowej, na makowym spodzie. To już bardziej oryginalne, ciekawsze. I w sumie bliska byłam wykonania takiego ciasta, ale... Padło jednak na coś zupełnie innego. Kwiecień(...)roku jest dziwny, taki zimowo-wiosenny (póki co z przewagą zimy, ale miejmy nadzieję, że druga połowa będzie zdecydowanie cieplejsza), więc i moje ciasto łączy w sobie te dwie pory roku. Jest cytrynowo świeże, pachnie obłędnie cytrusami; i jest na drożdżach, a wyrabianie ciasta drożdżowego, czekanie, aż urośnie, a później jego pieczenie, kojarzy mi się zdecydowanie z długimi, ciemnymi wieczorami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto z owocami 185

Ucierane ciasto z owocami i bezą. Składniki: -6 jajek do ciasta i 3 białka do bezy -szklanka cukru oraz 6 łyżek do bezy -szczypta kwasku cytrynowego do bezy -2 szklanki mąki -kostka margaryny -2 łyżki kakao -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -aromat śmietankowy -owoce ( drylowane wiśnie, jabłka z syropu, ananasy lub brzoskwinie, truskawki z kompotu, itp )    Margarynę(...)temperatury 180 st. C na 35 minut.    Ciasto jest upieczone.    Przygotowujemy bezę  - do ubitych białek dodajemy cukier i szczyptę kwasku cytrynowego. Ubijamy na sztywno. Bezę przekładamy na ciasto.    Wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut.    Beza się zapiekła. Pozostawiamy do wystudzenia. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Kostka cytrynowa z kokosem 164

prezentuje się elegancko. Idealna na małe przyjęcia, ale nie tylko ;) Długo pozostaje świeża - jedliśmy cały tydzień i nawet ostatniego dnia była świeża. Składniki -100 g masła -3 jajka -aromat cytrynowy -cytryna -500 g mąki -250 g cukru -3 łyżki miodu -2 łyżeczki proszku do pieczenia na polewę: -250 g cukru -3-4 łyżki kakao -200 g margaryny -150g śmietanki(...)utrzeć z cukrem. Do masy dodawać małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i margarynę z miodem. Cytrynę wyszorować. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać do ciasta razem z aromatem cytrynowym. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (robiłam w blaszce 22cm x 22cm). Piec ok. 40-50 minut w temp. 180st. Pozostawić do ostudzenia. W międzyczasie przygotować polewę. W rondelku

Zielona Kuchnia
Babka piaskowa cytrynowa 209

Delikatna i orzeźwiająca babka cytrynowa to moja propozycja na czerwcowe ciasto do niedzielnej kawki. Jest nieskomplikowana i zawsze się udaje. Składniki 2 jajka 1 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru pudru Gellwe 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny ok. 1/2 szkl mleka sok z cytryny skórka z cytryny lukier 1 białko

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Mazurek orzechowy S. Anastazji 131

udany. Jeśli nie macie pomysłu na świąteczne ciasto to właśnie Wam polecam tego pysznego orzechowego mazurka. Dekoracje można zrobić dowolną. Ja posypałam posypką cukrową. Polecam również mazurka cytrynowego  oraz mazurka chałwowego Ciasto 200 g masła 200 g cukru 200 g mąki pszennej 8 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie ucierając

O kuchni z uczuciem
Czekoladowa, serowa, cytrynowa, z bakaliami. Babki idealne na święta. 159

okazji. Myślę, że w tym małym zestawieniu każdy znajdzie coś dla siebie. Coś dla wielbicieli czekoladowych smaków, coś dla zwolenników pysznych wilgotnych ciast (serowa wersja), coś z bakaliami i wersja delikatnie cytrynowa. Którą wybieracie? Aby wejść w przepis wystarczy kliknąć w nazwę Prawdziwie czekoladowa babka Wilgotna babka serowa Delikatnie cytrynowa babka Najszybsza babka z bakaliami Smacznego Moi drodzy, na blogu

Słodkie okruszki
Kokosowa babka majonezowa z lukrem 94

ciacha: Drożdżowa babka z bakaliami Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami  Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Cytrynowa babka z kolorową posypką Zielona babka piaskowa z lukrem Owsiane ciasto z jabłkami i kremem Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Pascha wielkanocna Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Kokosowa babka majonezowa z lukrem Kokosowa babka majonezowa z lukrem

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z mascarpone i musem morelowym 125

cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.   śmietanę razem ze śmietan - fixem ubiłam na sztywno i drewnianą łyżką wymieszałam z rozwierconym serkiem. Wyłożyłam na upieczone i wystudzone ciasto. Wstawiłam do lodówki.   Galaretkę cytrynową i brzoskwiniową rozpuściłam w 3/4 szklanki gorącej wody, ostudziłam.   Morele umyłam, wyciągnęłam pestki i razem ze skórką zblendowałam.   Ostudzone galaretki wymieszałam z morelami(...)lodówki.   Kiedy mus już zaczął tężeć wylałam go na sernik.   Odstawiłam ciasto jeszcze na kilka godzin do lodówki.   Bardzo smaczne i orzeźwiające ciastko! Pyszne!   Notatki: * morele można obrać ze skórki, wtedy kolor musu będzie jaśniejszy * do zblendowanych owoców dosypałam odrobinkę kwasku cytrynowego, żeby morele bardzo nie ściemniały * cukru pudru do serka można dodać wedle własnego

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto cytrynek 2230

Przepis zaczerpnęłam z bloga Moje pasje, jednak ciasto było, jak dla mnie ,zbyt mało cytrynowe, dlatego po pewnej modyfikacji przedstawiam moją udoskonaloną, cytrynowo wersje.   Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru skórka otarta z 2 cytryn (tylko żółta część) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej   Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier(...)nadal ubijać. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno żółtka. Na koniec delikatnie wmieszać skórkę cytrynową oraz mąkę pszenną. Blaszkę (23x33) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni ok 20 minut.   Składniki na piankę cytrynową: 2 opakowania "Śnieżki" 2 szklanki mleka 3,2% 2 galaretki cytrynowe 350 ml wrzątku

Jadło i czytadło