Kurczak z warzywami i koperkiem to bardzo szybkie i smaczne danie. Najlepiej przygotować je w sezonie, kiedy możemy dostać świeżą paprykę, świeżą cukinię i pachnące soczyste
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś znów coś dla Was przygotowała! Tym razem mamy dla Was przepyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia. Herbatnikowy, kruchy spód pokryty truskawkową masą i lekką, orzeźwiającą, cytrynową pianką. Do tego cieniutka warstwa galaretki. Ciasto łatwe, szybkie, no i oczywiście pyszne! Jedno z pyszniejszych truskawkowych ciast bez pieczenia na tym blogu! Gorąco polecam! Spróbujcie! SKŁADNIKI: SPÓD: * kruche herbatniki(...)położyć plasterki truskawek. CYTRYNOWA PIANKA: Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, odstawiamy do tężenia. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Wlewamy zimną ( płynną, ale już tężejącą ) galaretkę i dokładnie miksujemy. Wylewamy na masę truskawkową, odstawiamy do chłodzenia ( całkowitego tężenia ). DODATKOWO: galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, odstawiamy do tężenia, zalewamy schłodzone ciasto. Chłodzimy ponownie. Smacznego! Zobaczcie
Ostra na Słodkomiąższu z arbuza, 2 opakowania galaretki truskawkowej, Masa śmietanowa: 500 ml śmietany 30%; 2 opakowania galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 20 sztuk herbatników. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno żółtka, cukier, mąkę, olej, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze(...)pestki. Owoc miksuję blenderem na gładki mus. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki, mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na ciasto. Wyrównuję. 3. Masa śmietanowa: Galaretki cytrynowe rozpuszczam w 400 ml wrzątku. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i razem ubijam. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję. 4. Na wierzchu
Tradycyjna kuchnia Kasiwierzchu. Prezentuje się fantastycznie, smakuje jeszcze lepiej. Całość jest orzeźwiająca, beza uzupełnia słodycz. Nas oczarowała :) Polecam! Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 150 g masła sok i skórka z 1 cytryny Masa cytrynowa: 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody sok i skórka z 2 cytryn 3 żółtka 1 łyżka masła(...)Zagnieść ciasto. Tortownicę o średnicy 21 cm natłuścić. Wylepić ciastem dno i do połowy formy brzegi. Nakłuć widelcem. Odstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie formę przykryć papierem, piec 20 minut w temperaturze 200 stopni, zdjąć papier i piec kolejne 10 minut. W międzyczasie przygotować masę cytrynową - w rondelku wymieszać wodę z cukrem, mąką, sokiem i skórką
Domowa cukiernia Ewysmaczną nie trafiłam jeszcze nigdzie. Taki słodki promyczek w chłodne dni do kawy. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Tarta cytrynowa z pistacjami (1 tarta 23 cm) Składniki na tartę: 1 porcja ciasta na tarty słodkie, gotowe ze sklepu lub z tego przepisu 1/2 szklanki uprażonych i posiekanych pistacji Składniki na nadzienie cytrynowe: 6 jajek 300 gramów(...)obciążniki lub groch, po czym włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i usuń papier wraz z obciążnikami. Piecz przez następne 7-10 minut do zarumienienia i wyjmij z piekarnika aby ostygło. W średniej misce wymieszaj cukier ze skórką cytrynową. Wbij wszystkie jajka do metalowej miski, umieść ją nad gotującą się wodą i zacznij mieszać
karmelowyMASA ŚMIETANKOWA 500 ml śmietany 30% 2 opakowania śmietan fix 1 opakowanie masy śmietankowej w proszku (do utwardzenia) 2 łyżki cukru pudru DODATKOWO 3 jabłka 1 galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru CIASTO Do miski wbić jajka i ubić z cukrem na puszysty krem. Następnie mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać przesiane przez sito suche składniki
Gotuję Testujęmoich ulubionych był mazurek bakaliowy . Pełno bakalii na kruchym, delikatnym cieście, zapieczonych w migdałowej masie. Po prostu pyszny. Ciasto : 300 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki), 150 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 3 ugotowane na twardo żółtka, skórka cytrynowa otarta z 1 cytryny, nadzienie : 500 g pokrojonych bakalii – migdały, orzechy, rodzynki, figi, daktyle, skórka pomarańczowa,... 200 g kwaskowej marmolady(...)jajko, 1 żółtko, 70 g cukru pudru, cukier waniliowy, 70 g stopionego masła, 50 g mielonych migdałów, 30 g tartej bułki, sok z 1/2 cytryny, Ciasto : m ąkę, pokrojone masło, żółtka, cukier, skórkę cytrynową włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Wyjąć
królestwo garówświetna alternatywa dla tradycyjnych drożdżowych bab. Robi się ją znacznie łatwiej i szybciej. Nie wymaga długiego wyrabiania, ani wyrastania. Jest lekko krucha, ziarnista, o wyraźnym cytrynowym smaku. Do tego duuużo lukru, dzięki któremu ciasto nie wysycha tak szybko i jest jeszcze bardziej cytrynowe. Składniki: 1 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)wymieszane z proszkiem do pieczenia i wszystko połączyć miksując. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć delikatnie z masą. Można to zrobić mikserem, ale na bardzo wolnych obrotach. Wykładamy ciasto do formy na babkę z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni bez termoobiegu na 45 minut, aż upiecze się na złoto
Kulinarne Inspiracjedobra rekomendacja? :D Spróbujcie! Bezglutenowe muffiny kokosowe z musem mango Potrzebujesz: Mus: 200g miąższu mango 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżki cukru 6-7 listków mięty cytrynowej (opcjonalnie) 1 żółtko Ciasto na muffiny: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka w proszku 1/4 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDelikatne ciasto czekoladowe z lekkim musem z czarnej porzeczki oraz słodko-kwaśnym musem cytrynowym to propozycja idealna dla łasuchów uwielbiających słodko-kwaśne połączenia w deserach. Dla mnie bomba. Spróbujcie koniecznie. PORZECZKOWIEC Składniki: (forma 24x30) ciasto czekoladowe: 5 białek 120 g cukru szczypta soli 120 g gorzkiej czekolady 60 ml śmietanki 30% 55 g mąki masa porzeczkowa: 250 g porzeczek czarnych(...)rozpuszczoną w 1/3 szkl gorącej wody żelatyną (przed dodaniem musi być całkowicie wystudzona), następnie delikatnie łączymy z serkiem mascarpone. Całość wylewamy na ciasto czekoladowe i odstawiamy do lodówki na kilka minut aby masa stężała. mus cytrynowy: Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. 200 ml mleka i śmietankę podgrzewamy. Żółtka mieszamy z cukrem. 1-2 łyżki ciepłego mleka
Bon appetit mon amiejest jakieś ciasto, bez którego nie wyobrażacie sobie Świąt Wielkanocnych? Dla mnie takim ciastem jest babka piaskowa, koniecznie cytrynowa! Taka, która pachnie skórką z cytryny, a w dodatku, po rozkrojeniu, ma cudownie żółty kolor! Po przejściu na dietę bezglutenową, długo szukałam idealnego przepisu na babkę bez glutenu. Metodą prób i błędów udało mi się, i dzisiaj mogę się(...)Wami podzielić Lojalnie uprzedzam, że babka jest tak pyszna, że znika w okamgnieniu! Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa z kurkumą – przepis krok po kroku Do przygotowania babki będziecie potrzebować: 100 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej 200 g masła + ok. łyżki masła lub margaryny do posmarowania formy 6 jajek 200 g cukru trzcinowego 4 łyżek cukru waniliowego 1 łyżeczki bezglutenowego
Okiem Blondynki by McBlondi5szkl. mąki pszennej tortowej (250g) ok. 1/3szkl. mąki ziemniaczanej (50g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jaj 200g masła 0,5szkl. cukru (125g) 1 łyżeczka olejku cytrynowego lub pomarańczowego do ciast 150g czekolady mlecznej lub gorzkiej 5 łyżek śmietany 30% Polewa: 100g czekolady 4 łyżki śmietany 30% kolorowa posypka Sposób przygotowania: Masło i jaja do tego ciasta należy wyjęłam wcześniej
Waniliowe ImprowizacjeTakie ciasto to znakomita propozycja dla fanów słodkich, ale orzeźwiających deserów. Łączy w sobie tradycyjny biszkoptowy smak, galaretkę i pyszną masę cytrynową. Do tego puszysta bita śmietana i mamy niemalże idealny poczęstunek do małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopt : 3 jajka 50g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 90g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej Masa(...)przegotowaną letnią wodą, wódką, dodać cukier i wymieszać. 5. Galaretkę cytrynową wymieszać z 250ml wrzątku, pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. 6. Składanie ciasta: Biszkopt przełożyć do formy, nasączyć ponczem, wyłożyć masę budyniowo-cytrynową , masę śmietanową, ułożyć warstwę herbatników i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie wylać galaretkę cytrynową i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut
Szalona Kuchnia Ewelinyciasta z tymi owocami. Na więcej zabrakło mi czasu...i po prostu moreli, bo sporo poszło na przetwory i najzwyczajniej w świecie bezpośrednio do naszych brzuszków :D Ale ciasto, które powstało, było naprawdę wyborne! Taki niby zwykły, a jednocześnie niezwykły ucieraniec. Na tę "niezwykłość" zdecydowanie wpłynął dodatek wiórków kokosowych i skórki z cytryny. Ciasto smakuje więc trochę kokosowo, trochę cytrynowo
Opowieści z piekarnika