ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:82/508)

Babka cytrynowa z lukrem limonkowym 122

Jeśli szukacie na weekend szybkiego, prostego i pewnego ciasta, to polecam babkę cytrynową z lukrem limonkowym. Przepis znalazłam u Asi na blogu Ze smakiem i z pasją . Składniki i sposób wykonania podaję za autorką, z moimi drobnymi zmianami.     Składniki: - 200g masła - 200g mąki tortowej - 120g mąki ziemniaczanej - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 jajka - 200g drobnego cukru(...)mieszamy łyżką. Formę do ciasta (ja piekłam z podwójnej porcji w dwóch foremkach o dł. ok. 30cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 50-60 minut. Gotową babkę studzimy i polewamy lukrem limonkowym (sok z limonki utarty z cukrem pudrem). Kto lubi smak cytrusów, to babka cytrynowa z lukrem limonkowym spełni

mojewypiekiinietylko
Szybkie ciasto kakaowe bez jajek – ciasto na zsiadłym mleku 68

Szybkie ciasto kakaowe bez jajek – ciasto na zsiadłym mleku Dziś mam dla Was przepis na ekspresowe ciasto kakaowe bez jajek . Pyszne, miękkie, idealne do weekendowej kawy czy herbaty. Wilgotności ciastu nadaje dodatek zsiadłego mleka. Ciasto wyszło przepyszne. Jak widzicie polewa jeszcze do końca nie zastygła Kroiłam szybko i robiłam zdjęcia, bo rodzina nie mogła się doczekać, by już zjeść(...)mąką) keksówki. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, dlatego zawsze stosujemy zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto. U mnie ciasto piekło się 35 minut. Gdy ciasto przestygnie dowolnie je dekorujemy. U mnie polewa z białej czekolady i skórka cytrynowa. Smacznego The post Szybkie ciasto

Słodkie okruszki
Muffinki z brzoskwiniami z puszki 90

kawałki posiekanej czekolady czy bakalii, aby jeszcze bardziej podkręcić ich smak. Smacznego Zobacz też: Ciasto czekoladowe na powidłach Słodkie śniadania w słoiku Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Przepis na muffinki z brzoskwiniami z puszki Drukuj przepis Porcji: 12 Czas gotowania: 40 minut Składniki 200 g jogurtu naturalnego (małe opakowanie) jajko

Kuchnia Bazylii
Walentynkowe inspiracje 177

tylko w okresie walentynkowym - link Kupony miłości od ukochane OneLittleSmile - link 3. Przez żołądek do serca  Kruche ciasteczka z czekoladą Najlepszy jabłecznik na świecie Różyczki z ciasta francuskiego i jabłek Muffinki cytrynowe z białą czekoladą Muffinki czekoladowe z kremem malinowym Pierniczki Wegańskie brownie Wegańskie ciasto czekoladowe Mamy nadzieję, że znajdziecie tu coś dla siebie. Koniecznie dajcie znać, co sądzicie

two broke sisters
Muffinki cytrynowo-makowe 188

jest zdecydowanie bardziej pracochłonny, niż ten na korzenne muffinki z powidłami śliwkowymi, ale zapewniam, że warto poświęcić trochę czasu, by przygotować te cudeńka. Ciasto na babeczki, jest proste, ale nie banalne. Wilgotne, o subtelnym, cytrynowym aromacie i z makowymi piegami. Jednak to w dodatkach tkwi prawdziwy sekret. Dzięki nim te małe muffinki stają się naprawdę wyjątkowe. Przygotowałam do nich dwie(...)zawartości kakao, wzbogaconą odrobiną likieru cytrynowego. Tak przygotowany krem czekoladowy smakuje niczym trufle i tak samo rozpływa się w ustach. Udekorować miałam babeczki skórką cytrynową smażoną w cukrze, ale z rozpędu dodałam całą do ciasta i musiałam posiłkować się cukrowymi śnieżynkami. Mimo że miało być inaczej, muszę przyznać, że efekt jest naprawdę uroczy. Eksperyment uważam za udany. Zapraszam na przepis

Ratunku obiad
Kruche ciasteczka wielkanocne 191

miękkiego masła 10 dkg miękkiej margaryny 0,5 szklanki cukru 1 jajko 1 żółtko Dodatkowo: dżem lub krem cytrynowy z TEGO przepisu 1 białko + kilka łyżek cukru pudru – na lukier     *** Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. W razie potrzeby można dodać więcej mąki *** *** Ciasto cieniutko rozwałkowujemy i wycinamy jajeczka. W co drugim jajeczku wycinamy kurczaczka lub jeśli(...)kremu cytrynowego, który bardzo Wam polecam, bo jest przepyszny PRZEPIS TUTAJ *** *** Na pełne ciasteczka nakładamy po łyżeczce dżemu lub kremu i przyciskamy polukrowanym ciasteczkiem z wyciętym kurczaczkiem lub kółeczkiem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: MAZURKI WIELKANOCNE PRZEPIS TUTAJ ZAJĄCZKI – PASZTECIKI WIELKANOCNE PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZA BABKA MAJONEZOWA PRZEPIS TUTAJ JAJKA I SAŁATKI WIELKANOCNE KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ

Blog z Apetytem
Cytrynowy sernik z truskawkami 118

zapraszam moich czytelników po kolejny smakowity i prosty przepis na sernik. Tym razem będzie to sernik z cytrynową nutką z dodatkiem pysznych czerwonych truskawek, upieczony na spodzie z ciasteczek zbożowych z  dodatkiem masła orzechowego i odrobiny kardamonu. Tak naprawdę samo przygotowanie ciasta zajmuje chwilę, wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. I to jest bardzo ważny element jego przygotowania: nie ucieramy(...)talerzu, czyli będzie równy jak stół. Pamiętajcie również, aby forma do tarty, w której będziecie piekli sernik miała wyjmowane dno. Zdecydowanie ułatwi to później wyjęcie wystudzonego ciasta na talerz czy paterę. Cytrynowy sernik z truskawkami Czas przygotowania: 80 minut Proporcje na formę o średnicy 25 cm Składniki Ciasteczkowy spód: 220 g ciastek zbożowych 3 łyżki masła orzechowego 70 g roztopionego

Kulinarne przygody Gatity
Rolada drożdżowa z serkiem, marcepanem i porzeczkami 131

serka twarogowego (ja miałam President) 2 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem 1 jajko 1 łyżka cukru ze  skórką cytrynową Dr.Oetker 10 dag marcepanu 15 dag czerwonej porzeczki Dodatkowo: Polewa z białej czekolady Różowa posypka Sposób przygotowania: Ciasto: Masło roztopić do płynnej konsystencji. Mąkę pszenną wymieszać w misce z suchymi drożdżami, szczyptą soli oraz cukrami, wbić jajko, dodać żółtka, wlać(...)wyrobić , aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, oprószyć leciutko mąką, wynieść w cieple miejsce aby podwoiło objętość. Nadzienie: Porzeczki myjemy, osuszamy. Serek mieszamy z budyniem , cukrem cytrynowym oraz jajkiem do jednolitej konsystencji. Wyrośnięte ciasto, dzielimy na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt, smarować nadzieniem z serka, zostawiając po 2 cm od brzegów, posypać startym marcepanem oraz porzeczkami, zawinąć roladę

Wanilia i Kardamon
Łosoś pieczony w cieście filo z sosem pomidorowym 157

lepszego na bazie mojego przepisu ;D Składniki (2-3 porcje): - 300 g fileta z łososia* - 5 łyżek przecieru pomidorowego - 1/2 łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry - 5 arkuszy ciasta filo - sól ,pieprz cytrynowy do smaku, 1 łyżeczka garam masala - olej rzepakowy/masło do posmarowania Filet z łososia pozbaw skóry, przetnij na 5-6 kawałków. Dopraw solą, pieprzem i przyprawą garam masala

Corner With Recipes
Bananowa krówka – bez pieczenia 145

przepisie dodatkowo po 1 łyżce mąki oraz oryginalne proporcje i liczę, że to wystarczy. W razie czego, jeśli zrobicie po mojemu, zawsze też możecie się tą galaretką ratować Ciasto jest miękkie, takie musowo-piankowe w konsystencji, ale jak widzicie formę trzyma i całkiem fajnie się je kroi. Masa budyniowa: 1 l mleka 3 żółtka 1 jajko 3/4 szkl. cukru(...)kopiastych łyżek mąki pszennej (w oryginale 220 g jedynie mąki pszennej) 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 200 g masła Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 36% 1 op. galaretki cytrynowej lub brzoskwiniowej Dodatkowo: 1 duże op. herbatników maślanych 1 duże op. czarnych herbatników 3 banany 1/2 cytryny 3/4 puszki masy krówkowej Z mleka odmierzamy 3/4 szklanki. Dodajemy do niego obie mąki

Smaki Na Talerzu
Babka ponczowa 122

odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, żółtka, resztę mleka, sól i porządnie wyrabiać (ciasto wyrabiamy w misce). Następnie dodać roztopione masło, skórkę cytrynową i rum. Dalej wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Wyłożyć ciasto do formy na babkę (metalową formę wysmarować masłem i obsypać tartą bułką) i odstawić. Gdy zacznie

królestwo garów
Ciasto bananowe bez pieczenia + film 140

Ciasto bananowe bez pieczenia z galaretką cytrynową, mascarpone i wiórkami kokosowymi, na pysznym spodzie biszkoptowo-kokosowym, to jedno z tych ciast, które nie może się nie udać. Nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych a jedynie odrobiny cierpliwości. Jest smaczne, orzeźwiające i bardzo proste w przygotowaniu.   składniki na tortownicę 26 cm 150 g biszkoptów 200 g wiórków kokosowych 150 g rozpuszczonego(...)galaretki cytrynowej 250 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru 1 opakowanie śmietan – fixu przepis Biszkopty miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej. Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka, dodajemy 100 g wiórków kokosowych, wlewamy rozpuszczone masło i całość dokładnie mieszamy łyżką. Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy składniki na spód ciasta i starannie

Smakowite Dania
Na słodko. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski / KONKURS 174

ubijaniu jajek/ żółtek na parze, przygotowanie klasycznego biszkoptu, jak przygotować i upiec kruche ciasto, jak zrobić ciasto ucierane, parzone i francuskie. Znajdziemy przepisy na domowe dodatki do ciast - cukier waniliowy, cynamonowy, cytrynowy czy miętowy. Są również przepisy na przygotowanie ekstraktu waniliowego czy migdałowego, informacje jak samemu zrobić mąkę migdałową czy orzechową oraz przepis na pyszne domowe kandyzowane skórki cytrusów. Trzeci

Plate of Joy
Ciasto bananowe z nutą cytrynową- lemon banana bread 186

lekkim zrumienienu w tosterze.    Przepis z książki „Pane, pizze e focacce”. Przepis szybki i bajecznie prosty. W sam raz na jutrzejszy Dzień Babci! Ciasto bananowe z nutą cytrynową- banana bread Składniki: 240 g mąki pszennej 130 g cukru 100 g masła 3 dojrzałe banany 3 jajka 80 g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki

Mia Cucina Sofieta
SEKRETY UDANYCH PĄCZKÓW 228

przed nadmiernym wchłanianiem tłuszczu  w czasie smażenia. W celu polepszenia smaku i aromatu pączków można dodać startą skórkę z pomarańczy lub cytryny oraz olejki np. rumowy, cytrynowy. Sposoby formowania pączków. Ciasto na pączki wyrabia się podobnie jak ciasto drożdżowe zwykłe lub parzone. Istnieje kilka sposobów formowania pączków: Formowanie z krążków ciasta - należy ciasto wyrobić tak, aby było gęste

Ciastka - domowe słodkości