ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:92/508)

Ciasto pietruszkowe 210

postanowiłam przygotować ciasto z pietruszki . Czy smakowało ? Jak najbardziej. Pietruszka nadała ciastu niezwykłego posmaku. Może spróbujecie ? Składniki: 300 g obranej pietruszki 3 jajka 20 g cukru 230 g mąki pszennej 120 ml oleju 1/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki imbiru w proszku Na lukier cytrynowy: 3 łyżki cukru pudru około 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie(...)zmiksowanych składników. Całość dokładnie wymieszać. Blachę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do blachy wlać ciasto. Piec w 180 stopniach C przez 50 minut. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować lukier cytrynowy. Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i dobrze utrzeć mikserem lub łyżką. Lukrem polać ciasto pietruszkowe. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pyszne ciasto z masą z serkiem mascarpone i owocami 249

proszek do pieczenia przesiać przez sitko – mieszać obroty 1, dodawać po 1 łyżce mąki z proszkiem – jak mąka się wymiesza z masą jajeczną to wylać ciasto na przygotowaną blaszkę. Galaretkę cytrynową rozmieszać w 500 ml wrzącej wody i zostawić tak długo, aż prawie zacznie tężeć. Na spodniej części biszkoptu rozłożyć truskawki i zalać je tężejącą galaretką, natychmiast położyć(...)minut. Gruszki muszą być lekko twardawe. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę cytrynową, wymieszać dokładnie. Odstawić masę do czasu, aż zacznie robić się gęsta. Taką prawie gęstą masą zalać masę serową i znowu do lodówki. Można udekorować ubitą śmietaną i owocami lub zakończyć na galaretce. Ciasto można upiec w okrągłej formie, będzie wtedy pyszny tort Ciasto jest pyszne, polecam

Kuchnia Pokoleń
Bomba galaretkowa 204

cukru 5 łyżek mąki tortowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na piankę: 800 g jogurtu greckiego 3 galaretki cytrynowe 300 ml wody 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Słoiczek dżemu (bez kawałków owoców) 4 różnokolorowe galaretki (np. wiśniowa, brzoskwiniowa, agrestowa, truskawkowa) Przygotowanie: Ciasta: (Obydwa ciasta wykonujemy identycznie): Z podanych składników pieczemy biszkopt.  Formę o wymiarach 33 x 42 cm wyłożyć(...)odstawić do całkowitego stężenia (schłodzić najlepiej w lodówce). Następnie pokroić każdą galaretkę w kostkę. Miskę, najlepiej o kształcie półkuli wyłożyć folią spożywczą. Brzegi wyłożyć plastrami ciasta (część będzie potrzebna na wierzch).  Pianka: Galaretki cytrynowe rozpuścić w 300 ml wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, następnie cały czas miksując wlać chłodną galaretkę (może być lekko

My sweet a life
Cytrynowiec wg Siostry Anastazji 257

Składniki: masa cytrynowa 2 budynie śmietankowe 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru kryształu 3 żółtka 3 cytryny 1 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy masa śmietankowa 1/2 l śmietany 30% 2/3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w w 1/3 szklanki wody dodatkowo 1 puszka ananasów herbatniki wcześniej upieczony cienki biszkopt Wykonanie: Wyciśnięty(...)ubić z cukrem na sztywno na końcu dodając zimną żelatynę. Tak przygotowaną masą przykryć ananasy na górze ułożyć warstwę herbatników. Przepis pochodzi z książki przepisy siostry Anastazji 100 nowych ciast

Pychotkaaa
Ciasto ucierane cytrynowo-kokosowe ze śliwkami 213

krótkiej przerwie wracam do Was z przepisem na ciasta ucierane ze śliwkami o smaku cytrynowo-kokosowym. Proste, łatwe i bardzo smaczne :) Wypiek idealny do gorącej herbaty. Jeżeli macie ochotę na inne ciasta z wykorzystaniem śliwek to zachęcam do upieczenia sypanej drożdżówki lub muffinek ze śliwkami .   Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm: około 0,5 kg wydrylowanych(...)masła 2/3 szklanki drobnego cukru (125 g) 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (200 g) 125 g śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru o smaku cytrynowym ze startą skórką cytryny*  40 g wiórek kokosowych + trochę do dekoracji 2 duże jajka polewa 1 szklanka cukru pudru 1-2 łyżki przegotowanej wody *można zastąpić startą skórką

Ugotować
Tarta cytrynowa z granatem 208

Idealne połączenie smaku kwaśnej cytryny ze słodyczą śmietany i słodko-kwaśnymi nasionami granatu na lekko słodkim kruchym spodzie. Jeżeli raz upieczecie tartę cytrynową, to na pewno do tego przepisu wrócicie. Po prostu jest przepyszna! SKŁADNIKI Na ciasto kruche: 240 g mąki pszennej tortowej 70 g cukru pudru szczypta soli 135 g zimnego masła 1 jajko Na masę cytrynową: 3 jajka(...)podwijając boki do góry. Formę z ciastem włożyć ponownie do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Spód ciasta ponakłuwać widelcem, po czym włożyć do piekarnika na 10 minut. Podpieczony spód zostawić do ostudzenia. Masa cytrynowa: Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 ° C. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Cytryny dobrze umyć, zetrzeć żółtą skórkę i wycisnąć

Passions hobbies life
CIASTA BOŻEGO NARODZENIA 477

cytryny, przesiać. Ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, kakao i kisielem cytrynowym - dokładnie wymieszać za pomocą różdżki lub drewnianej łyżki. Na koniec do przygotowanej wcześniej tortownicy wylać ciasto.   Piec 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa kokosowa- ugotować budyń śmietankowy w 500 ml mleka - wystudzić. Następnie(...)szklanki mąki pszennej 2 łyżki proszku do pieczenia 1 - 2 łyżek kakao Ciasto jasne:  3 jajka 1/2 szklanki cukru 70 ml oleju (9 łyżek) 50 ml ciepłej wody (6 łyżek) 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia Galaretki: 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym 2 opakowania galaretki o smaku agrestowym 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto „Bajka” 215

przypadnie Wam do gustu. Prezentuje się bardzo ładnie, jest wysokie, podzielne i smaczne. Masa jabłkowa: 1 i 1/2 kg jabłek 1 duża łyżka masła 1 op. galaretki cytrynowej 1 op. galaretki pomarańczowej Ciasto: 6 jajek 170g cukru pudru 180g mąki pszennej 1/2 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyniowa masa z kajmakiem: 500ml mleka 3 żółtka 2 łyżki cukru

Smaki Na Talerzu
Ciasto kruche z galaretką z rabarbaru 252

szkl c. pudru 4 żółtka 1 jajko 1 proszek do pieczenia Galaretka: 1 kg rabarbaru 15 dag cukru 2 galaretki agrestowe (u mnie 1 agrestowa i 1 cytrynowa) cukier puder do posypania Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Podzielić na 2 części i rozwałkować na placki wielkości blaszki 24x36 cm. Upiec

Smakołyki Asi
Placek z serem białym 158

cytrynowy tłuszcz i bułka tarta do formy przepis Jajka rozcieramy z cukrem i margaryną , dodajemy zmielony ser , mleko i mąkę z proszkiem do pieczenia a także olejek cytrynowy .Wszystkie składniki dobrze mieszamy . Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą . Pieczemy w temp. początkowo 160 st.C a następnie w 200 st.C około 50-60 minut

Smakowite Dania
PIEROGI Z ŁOSOSIEM I SEREM RICOTTA 209

łyżki oliwy  Składniki na farsz:   300 g świeżego filetu z łososia  280 g sera ricotta  łyżeczka pieprzu cytrynowego  odrobina soli 170 g suszonych pomidorów z zalewy Sposób przyrządzenia:  Zagnieść ciasto z w/w składników, uformować kulę i odstawić na ok 20 min.  Łososia pokroić w kostkę i zemleć w moim przypadku blenderem, dodać(...)pieprz cytrynowy, sól, odsączone i pokrojone na drobno pomidorki - 1/3 zostawić do posypania. Wszystko dokładnie wymieszać.  Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki. Na środku każdego ułożyć po łyżeczce, złożyć na pół i zlepić brzegi. Pierogi gotować w osolonej i wrzącej wodzie, ok 3 min od momentu wypłynięcia. Podawać na gorąco, posypując wcześniej  pokrojonymi w kostkę pomidorkami i odrobiną zalewy

pieprzny smaczek
bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami... 206

best in gluten free Schar 400 gram, drożdże suche Schar 10 gram, jajka 3 sztuki, cukier 100 gram, sól - szczypta, aromat cytrynowy 1 łyżeczka, mleko 150 ml, masło 75 gram, truskawki świeże 40 dag, cukier puder - ile potrzeba ciasto bezglutenowe różni się w konsystencji od klasycznego pszennego, jeśli jest z jajkami staje się znacznie lżejsze niż w wersji bez jajek(...)książeczki jest 1 jajko = masło stopić w garnuszku i do stopionego wlać zimne mleko, do misy robota wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, wlać aromat cytrynowy i letnie mleko z masłem hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny wyrośnięte ciasto parę razy ręką wyrobić, blaszka 30x20

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta migdałowa z jabłkami 215

Pyszna tarta migdałowa z jabłkami i cytrynowym akcentem. Niezbyt słodka, na cienkim cieście pod grubą warstwą najlepszych polskich jabłek. Idealna na rodzinne popołudnie przy kawie, herbacie lub lampce wina.  Gwarantujemy Wam, że aromaty wydobywające się podczas pieczenia przyciągną do stołu największych rodzinnych samotników i/lub miłośników nowych technologii przyklejonych do ekranów komputerów, smartfonów lub telewizorów ;)   Porcja: forma(...)Czas przygotowania: 55 minut Składniki: Ciasto 160 g mąki pszennej 80 g masła 50 g migdałów blanszowanych 2 łyżki zimnej wody łyżka cukru 1 żółtko 1 łyżeczka cukru cytrynowego Delecta 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta szczypta soli  masło do natłuszczenia formy  2 łyżki mąki do posypania formy   Nadzienie 800 g jabłek  40 g brązowego cukru

SzczyptaSmaQ