ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:72/508)

Chlebek dyniowy z orzechami i cynamonem czyli poWeekendowe Lakocie odc.135 124

mieszamy by składniki się połączyły. Masę przekładamy do foremki (u mnie keksówka) i pieczemy ok 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy najpierw w formie a potem na kratce. Ciasto dekorujemy lukrem cytrynowym lub posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem

Dzieje kuchennej Wiewióry
6 przepisów na ciasta z owocami. Ciasta idealne na lato. 145

truskawkami. 2. Najlepsze ciasto rabarbarowo-jabłkowe. 3. Drożdżowe ciasto wieniec z nadzieniem serowo kokosowym i owocami. 4. Pyszne ciasto z truskawkami (na owocowo-naturalnych jogurtach). 5. Truskawkowo-jabłkowe ciasto weekendowe. 6. Cytrynowy sernik z malinowo-czekoladowym zwieńczeniem.   Smacznego   Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia

Słodkie okruszki
PICAU AR Y MAEN ... CZYLI TRADYCYJNE WALIJSKIE CIASTECZKA Z PATELNI 170

suszoną żurawiną :)) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 całe rozkłócone jajka 1/2 kostki masła (margaryny) 1/2 szklanki cukru kilka kropli aromatu cytrynowego dodatkowo wzbogacamy ciasto o jeden wybrany produkt: rodz ynki skórka pomarańczowa posiekana czekolada żurawina Wykonanie:  Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy rozkłócone jajka, aromat oraz pokrojone kawałki masła. Wyrabiamy

Walijskie Pichcenie
Lukier cytrynowy ucierany 111

Mega cytrynowa polewa do ciast. Składniki 100 g cukru 2 duże cytryny 150 g cukru pudru Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cytryny sparzamy ,skórkę ścieramy ,wyciskamy sok. Sok przelewamy do rondelka ,dolewamy 50 ml wody ,wsypujemy cukier i gotujemy do momentu ,kiedy zacznie gęstnieć. Cukier wsypujemy do miski ,mieszamy na wolnych obrotach (mikser) ,wlewamy powoli gorący

R'n'G Kitchen
Tygryski - kruche ciasteczka z migdałami 147

kakao 125 g całych migdałów w skórce 1. Cukier puder przesiać do miski. Masło posiekać i zagnieść z cukrem. Dodać białka, sól, aromat migdałowy i skórkę cytrynową, ponownie zagnieść. Ciasto podzielić na połowy; do jednej dodać 225 g mąki, zagnieść i krótko wyrobić. Do drugiej połowy dodać kakao i 210 g mąki, również krótko wyrobić. Oba ciasta zawinąć oddzielnie

Kuchnia Prezydentowej
Cytrynowe drożdżówki z serem 98

albo nawet trzy różne rodzaje bułeczek. Dla jednego dzieciątka z Nutellą, dla drugiego z jagodami a dla nas z serem lub makiem. Te dzisiejsze są moje i męża. Ciasto o smaku cytrynowym z nadzieniem z twarogu takiego z grudkami i cytrynowym lukrem". Czytaj więcej

Wiem co jem
Wiśniowo - śmietanowy tort na ciemnym biszkopcie. Mężu sto lat z okazji urodzin. Z nami oczywiście jeśli tylko chcesz ;) 167

uzyskać biszkopt czekoladowy. Najlepiej upiec go dzień wcześniej by dobrze się kroił. Ja upiekłam biszkopt w małej tortownicy, a resztę ciasta w małej blaszce by zrobić jeszcze ciasto z kremem cytrynowym, ale o nim przy okazji. Biszkopt kroimy na trzy równe plastry i każdą z nich nasączamy sokiem z kilkoma kroplami esencji rumowej. Ja użyłam soku domowej produkcji z kompotu

Kuchnia po mojemu
BABKA CYTRYNOWA 361

BABKA CYTRYNOWA Pierwsza z moich Wielkanocnych propozycji, która sprawdzi się również doskonale jako całoroczny wypiek – babka cytrynowa. Mięciutka, lekko wilgotna, delikatna, idealna do herbaty czy kawy

Słodko-Słony Świat Ilony
ciasto drożdżowe z drożdży suszonych ze śliwkami i kruszonką... 155

masła + 10 dag cukru + 10 dag mąki wyrobić palcami na kruszonkę sypką i posypać ciasta piec w 200C około 40 minut i ciasta zostawić w blaszkach do wystygnięcia ciasto jest aromatycznie cytrynowe i śliwkowe............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Babka piaskowo - cytrynowa 265

Składniki: 375 g margaryny 6 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1 czubata szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1

Niezły Młynek
Brak tytułu 170

łyżek masła roślinnego 1 jajko 1 żółtko 5 łyżek cukru pudru otarta skórka z 1 cytryny WYKONANIE: Mąkę przesiać, dodać margarynę - zarobić nożem.   Dodać cukier, jajka, skórkę cytrynową i wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce 30 minut. Wykrawać ciasteczka - pary. Jedno całe, drugie z dziurką.  W oryginalnym przepisie ciasteczka są okrągłe :)   Piec w 180 stopniach około 12 minut

kolorowotorcikowo
Kopiec kreta z truskawkami i bananami – przepis na dużą blachę 159

łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 50g czekolady mlecznej lub deserowej 3 banany 200g truskawek       *** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę – moja ma wymiary 24×24 cm *** *** Wkładamy(...)pieczemy około 40 minut – do suchego patyczka *** *** Ciasto studzimy, a następnie ścinamy z niego nierówny wierzch. Spód ciasta układamy ponownie w foremce, natomiast wierzch ciasta kruszymy w dłoniach i przekładamy do miseczki *** *** Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i studzimy *** *** Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i przecinamy na połówki. Pokrojone owoce

Blog z Apetytem
Tarta z musem/ dżemem dyniowym 166

razu pomyślałam o tarcie z musem. Ma ona piękny pomarańczowy kolor. Sama dynia jest mdła, dlatego połączyłam ją z brzoskwinią, sokiem z cytryny oraz galaretką cytrynową.   Zrobiłam za dużo musu, dlatego oprócz ciasta mam jeszcze trzy słoiczki dżemu. Przepis dołączam do akcji: "dyniowe przysmaki" i "dynia" Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions(...)Dusić na wolnym ogniu, mieszając aby się nie przypaliło. Gdy owoce zaczną się rozpadać, zmiksować je. Następnie chwilę jeszcze gotować, dodać cukier do smaku, galaretki cytrynowe. Gotowy mus wylać na ostygnięty spód tarty, ciasto wstawić na min. 2 godz. do lodówki. Resztę gorącego dżemu/musu przełożyć do słoiczków, zakręcić i ustawić je do góry dnem. dżem Smacznego

Fabryka pomysłów
Cytrynowiec z masą kisielową 127

Przepis ze starego zeszytu mojej mamy. Prosty, tani i pyszny. Kruche blaty, przełożone masą cytrynową z kisielem. Zapraszam na przepis 😊 Składniki: ciasto: mąka pszenna 0,5 kg, cukier puder 200 g, jajka 3 szt, skórka starta z dwóch cytryn, margaryna 250 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, masa: woda 500 ml, cukier 1 szklanka, żółtka 2 szt, cukier puder(...)łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, sok z 3 cytryn kisiel cytrynowy 1 szt, dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagniatamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 h. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Najłatwiej to zrobić, bezpośrednio na papierze i ciasto przykryć folią

kulinarne odsłony pati
Cytrynowe tartaletki z bezą włoską 85

Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formy tartaletek, ponakłuwać widelcem. Piec 10-15 minut w piekarniku z termoobiegiem w 180 o C. Odstawić do wystygnięcia. Krem cytrynowy: Z mleka odlać 1 / 2 szklanki, rozprowadzić w niej budyń. Pozostałe mleko wraz z cukrem zagotować, wlać mleko

niecodziennikpary