ciasto cytrynowe - 7620 przepisów (strona:72/508)

Lukier cytrynowy ucierany 113

Mega cytrynowa polewa do ciast. Składniki 100 g cukru 2 duże cytryny 150 g cukru pudru Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cytryny sparzamy ,skórkę ścieramy ,wyciskamy sok. Sok przelewamy do rondelka ,dolewamy 50 ml wody ,wsypujemy cukier i gotujemy do momentu ,kiedy zacznie gęstnieć. Cukier wsypujemy do miski ,mieszamy na wolnych obrotach (mikser) ,wlewamy powoli gorący

R'n'G Kitchen
Tygryski - kruche ciasteczka z migdałami 148

kakao 125 g całych migdałów w skórce 1. Cukier puder przesiać do miski. Masło posiekać i zagnieść z cukrem. Dodać białka, sól, aromat migdałowy i skórkę cytrynową, ponownie zagnieść. Ciasto podzielić na połowy; do jednej dodać 225 g mąki, zagnieść i krótko wyrobić. Do drugiej połowy dodać kakao i 210 g mąki, również krótko wyrobić. Oba ciasta zawinąć oddzielnie

Kuchnia Prezydentowej
Cytrynowe drożdżówki z serem 100

albo nawet trzy różne rodzaje bułeczek. Dla jednego dzieciątka z Nutellą, dla drugiego z jagodami a dla nas z serem lub makiem. Te dzisiejsze są moje i męża. Ciasto o smaku cytrynowym z nadzieniem z twarogu takiego z grudkami i cytrynowym lukrem". Czytaj więcej

Wiem co jem
Wiśniowo - śmietanowy tort na ciemnym biszkopcie. Mężu sto lat z okazji urodzin. Z nami oczywiście jeśli tylko chcesz ;) 172

uzyskać biszkopt czekoladowy. Najlepiej upiec go dzień wcześniej by dobrze się kroił. Ja upiekłam biszkopt w małej tortownicy, a resztę ciasta w małej blaszce by zrobić jeszcze ciasto z kremem cytrynowym, ale o nim przy okazji. Biszkopt kroimy na trzy równe plastry i każdą z nich nasączamy sokiem z kilkoma kroplami esencji rumowej. Ja użyłam soku domowej produkcji z kompotu

Kuchnia po mojemu
BABKA CYTRYNOWA 364

BABKA CYTRYNOWA Pierwsza z moich Wielkanocnych propozycji, która sprawdzi się również doskonale jako całoroczny wypiek – babka cytrynowa. Mięciutka, lekko wilgotna, delikatna, idealna do herbaty czy kawy

Słodko-Słony Świat Ilony
ciasto drożdżowe z drożdży suszonych ze śliwkami i kruszonką... 160

masła + 10 dag cukru + 10 dag mąki wyrobić palcami na kruszonkę sypką i posypać ciasta piec w 200C około 40 minut i ciasta zostawić w blaszkach do wystygnięcia ciasto jest aromatycznie cytrynowe i śliwkowe............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Babka piaskowo - cytrynowa 267

Składniki: 375 g margaryny 6 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki tortowej 1 czubata szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1

Niezły Młynek
Brak tytułu 174

łyżek masła roślinnego 1 jajko 1 żółtko 5 łyżek cukru pudru otarta skórka z 1 cytryny WYKONANIE: Mąkę przesiać, dodać margarynę - zarobić nożem.   Dodać cukier, jajka, skórkę cytrynową i wyrobić ciasto. Schłodzić w lodówce 30 minut. Wykrawać ciasteczka - pary. Jedno całe, drugie z dziurką.  W oryginalnym przepisie ciasteczka są okrągłe :)   Piec w 180 stopniach około 12 minut

kolorowotorcikowo
Kopiec kreta z truskawkami i bananami – przepis na dużą blachę 167

łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 50g czekolady mlecznej lub deserowej 3 banany 200g truskawek       *** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę – moja ma wymiary 24×24 cm *** *** Wkładamy(...)pieczemy około 40 minut – do suchego patyczka *** *** Ciasto studzimy, a następnie ścinamy z niego nierówny wierzch. Spód ciasta układamy ponownie w foremce, natomiast wierzch ciasta kruszymy w dłoniach i przekładamy do miseczki *** *** Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody i studzimy *** *** Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i przecinamy na połówki. Pokrojone owoce

Blog z Apetytem
Tarta z musem/ dżemem dyniowym 169

razu pomyślałam o tarcie z musem. Ma ona piękny pomarańczowy kolor. Sama dynia jest mdła, dlatego połączyłam ją z brzoskwinią, sokiem z cytryny oraz galaretką cytrynową.   Zrobiłam za dużo musu, dlatego oprócz ciasta mam jeszcze trzy słoiczki dżemu. Przepis dołączam do akcji: "dyniowe przysmaki" i "dynia" Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions(...)Dusić na wolnym ogniu, mieszając aby się nie przypaliło. Gdy owoce zaczną się rozpadać, zmiksować je. Następnie chwilę jeszcze gotować, dodać cukier do smaku, galaretki cytrynowe. Gotowy mus wylać na ostygnięty spód tarty, ciasto wstawić na min. 2 godz. do lodówki. Resztę gorącego dżemu/musu przełożyć do słoiczków, zakręcić i ustawić je do góry dnem. dżem Smacznego

Fabryka pomysłów
Cytrynowiec z masą kisielową 131

Przepis ze starego zeszytu mojej mamy. Prosty, tani i pyszny. Kruche blaty, przełożone masą cytrynową z kisielem. Zapraszam na przepis 😊 Składniki: ciasto: mąka pszenna 0,5 kg, cukier puder 200 g, jajka 3 szt, skórka starta z dwóch cytryn, margaryna 250 g, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, masa: woda 500 ml, cukier 1 szklanka, żółtka 2 szt, cukier puder(...)łyżka, mąka ziemniaczana 1 łyżka, sok z 3 cytryn kisiel cytrynowy 1 szt, dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagniatamy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na ok 1 h. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Najłatwiej to zrobić, bezpośrednio na papierze i ciasto przykryć folią

kulinarne odsłony pati
Cytrynowe tartaletki z bezą włoską 89

Szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formy tartaletek, ponakłuwać widelcem. Piec 10-15 minut w piekarniku z termoobiegiem w 180 o C. Odstawić do wystygnięcia. Krem cytrynowy: Z mleka odlać 1 / 2 szklanki, rozprowadzić w niej budyń. Pozostałe mleko wraz z cukrem zagotować, wlać mleko

niecodziennikpary
Torcik jabłkowo-kajmakowy 153

Lubię takie lekkie i orzeźwiające ciasta. Połączenie słodkiego kajmaku i cytrynowej galaretki jest w tym przypadku doskonałe. A do tego lekka i delikatna śmietanka.... mmmm :)))) Czego chcieć więcej do niedzielnej kawki? ;) Wy też lubicie takie ciasta? Spód: 200g herbatników 300g masy kajmakowej Warstwa jabłkowa: 720g prażonych jabłek (ja użyłam gotowych) 2 galaretki cytrynowe Warstwa śmietankowa: 500ml śmietanki 30% 4 łyżki

Smakołyki Asi
Pączki Serca z Dżemem Malinowo - Miętowym 172

mój Alex sypał skórką, a że za skórką nie przepada, to sypał albo za mało, albo wcale. Przewidziałam to, he he. Jak nie widział, w ciasto zagniotłam dużą garść kandyzowanej skórki cytrynowej, hi hi hi :) Dziecko na pączki ze skórką mówi "pączki ze skwarkami". Dla mnie idealne! Mi tam skórka nie przeszkadza. Oczywiście pączki nadziane! Oj dobrze nadziane, bo nadziewaliśmy(...)laski wanilii. Wszystko razem wymieszałam i długo wyrabiałam. Kiedy ciasto przestało mocno kleić się do dłoni wlałam rozpuszczone masło i wyrabiałam do momentu, w którym ciasto przestało się błyszczeć. Na końcu wsypałam kandyzowaną skókę cytrynową i wgniotłam ją w ciasto.Ciasto przełożyłam do miski opruszonej mąką i odstawiłam do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, miskę przykryłam ściereczką. Jak ciasto wyrosło

Blondynka Gotuje
CYTRYNÓWKA 78

Biszkopt cytrynowy: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształ 200 g margaryny 2 łyżki oleju 190 g jogurtu naturalnego 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 1 olejek cytrynowy 4 jabłka Krem cytrynowy: 2 opakowania budyni cytrynowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 500 ml mleka 250 g margaryny(...)Ucierać do powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać porcjami wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie wymieszać.  Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciast przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować połowę kremu cytrynowego. Delikatnie przełożyć drugim biszkoptem i rozsmarować pozostały krem cytrynowy wierzch i cienką warstwą boki torcika. Na koniec wierzch posypać płatkami czekoladowymi lub startą gorzka

Ciastka - domowe słodkości